Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czemu tam bipolarne mają być, wiadomo przecież jaka biegunowość - odwrotnie niż na schemacie BTW 😉 

nagrywamy.com

27 minut temu, przemak napisał:

Ale czemu tam bipolarne mają być, wiadomo przecież jaka biegunowość - odwrotnie niż na schemacie BTW 😉 

No bo tak 🙂

Elektrolity zwykłe , z tego co pamiętam, zwykłe raczej potrzebują nieco sensowniejszej polaryzacji pracy , najlepiej wyższej od wartości napięć zmiennych, jakie filtrują. 

Edytowane przez jar1
3 godziny temu, Wlodek74 napisał:

Na pewno nie elektrolit

A nie może być elektrolit bipolarny? Oczywiście foliowe zwykłe, "bezindukcyjne" będą lepsze bo nie wysychają, ale... 😉. Elektrolity bipolarne można dostać np. w TME.

2 godziny temu, przemak napisał:

Ale czemu tam bipolarne mają być, wiadomo przecież jaka biegunowość

Tam gdzie nie ma konkretnej polaryzacji plusa i minusa kondensatora elektrolitycznego, która to polaryzacja jest wyższa od możliwego napięcia zmiennego sygnału powinno się stosować kondensatory bipolarne lub zamiennik złożony z dwóch elektrolitów połączonych np. plusami i spiętymi kondensatorem foliowym mniejszej pojemności. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 godziny temu, Wlodek74 napisał:

albo dwa 100uF połączone równolegle i zbocznikowane jakimś foliowym (JAKIM??)

Jak bipolarny to jeden i bez żadnego bocznikowania najlepiej.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

A po co spinać foliowymi?

Już nie pamiętam, ale w zakładzie miernictwa półprzewodników P.G. taką formę zalecił jeden z pracowników naukowo-technicznych, praktyk. Możliwe że w audio to nie jest konieczne. Uzasadniał wtedy dlaczego tak należy robić, ale do dziś nie zostało mi to uzasadnienie w pamięci, jedynie to że było logiczne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Rzeczy i czynności pierwotnie nielogiczne stają się logicznymi dopiero jak się posiądzie wiedzę. Działa to również w drugą stronę.

Bocznikuje się kondensatory w zasilaniu. Wszyscy wiedzą o zapinaniu ceramików 100nF najbliżej pinów zasilania i masy kostek scalonych bocznikujących elektrolity...

Ale już niewielu wie, że bywa to szkodliwe dla niektórych kostek i topologii.

Rzecz idzie m.in. o szerokość pasma kostki, charakter poboru prądu w zależności od sygnału,... i takie tam...

Gałęzie zasilające stają się wówczas obwodami rezonansowymi. 

Zaprojektować obwody już trzeba umieć a i celowo pogarsza się parametry zasilania wprowadzając sztucznie dławiki i niewielkie rezystancje w szereg z zasilaniem... Ktoś kto nie zetknął się sam z problemem powie, ze to jakiś absurd.

Natomiast w gałęziach sygnałowych jest to w 99,9% zbędne. Jedynie ma znaczenie w sygnałach prądowych.

8 godzin temu, Wlodek74 napisał:

Pociągnijmy jeszcze przez chwilę wątek kondensatorów.

szkoda, widzę, że jednak robisz "Klapczyńską", gdybyś robił oryginał, nie byłoby dywagacji jaki kondensator w sprzężeniu (bipolarny czy inny), bo w oryginalnym schemacie go NIEMA!, autor ORYGINALNEGO schematu "trochę" przesadził z wartościami kondensatorów: wejściowego i blokującego bazę tranzystora pary różnicowej, tam nie ma potrzeby stosowania "elektrolitów", na bazę wystarczy foliowy 1uF, na wejście (przy impedancji wejściowej 3,3 kOm) min. 10 uF, a to już "normalne" wartości dobrych kondensatorów foliowych

Edytowane przez namor
W dniu 7.01.2022 o 12:21, Wlodek74 napisał:

Szanowni, pytanie o wpływ jakości tego kondensatora

ja w latach 80', kupiłem w Bomisie (ach ten PRL☺️) "śliczne" "zachodnie" kondensatory ceramiczne 27 pF, i je stosowałem, nie było żadnych wzbudzeń, poskładałem chyba z 6-8 wzmacniaczy, przed artykułem Pani Klapczyńskiej

5 godzin temu, namor napisał:

ja w latach 80', kupiłem w Bomisie (ach ten PRL☺️) "śliczne" "zachodnie" kondensatory ceramiczne 27 pF, i je stosowałem, nie było żadnych wzbudzeń, poskładałem chyba z 6-8 wzmacniaczy, przed artykułem Pani Klapczyńskiej

@namor ja w latach 88-93 też kupowałem w bomisie i inych sklepach tego typu co wówczas było. Składałem te wzmaki na estradę (!) oczywiście z końcowymi znacznie przewymiarowanymi i były nie do zabicia (a wzmacniacz gitarowy na "klapczyńskiej" grał jak lampowy). I życie było proste - części były jakie były i robiło się z tego co dostępne. O Farnellu, TME, Mouser czy Elfa nawet nikt nie słyszał 🙂 

No ale teraz można wybierać i przebierać w częściach do woli  to powydziwiamy 🙂

12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Rzecz idzie m.in. o szerokość pasma kostki, charakter poboru prądu w zależności od sygnału,... i takie tam...

Gałęzie zasilające stają się wówczas obwodami rezonansowymi. 

Jak rozpoznać, ocenić układ, który wymaga pozostawienia miękkiego zasilania, a który gęsto bocznikować przy samych nóżkach?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

1 godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Jak rozpoznać, ocenić układ, który wymaga pozostawienia miękkiego zasilania, a który gęsto bocznikować przy samych nóżkach?

Na logikę i trochę szkiełkiem i okiem. Ja to sprawdzam prostokątem i oscyloskopem. Sinus z generatora nic nie pokaże. Kształt przebiegu absolutnie bez przerzutów zafalowań powinien się na przejściu z pionu do poziomu delikatnie i płynnie zaokrąglać przy podwyższaniu częstotliwości. Oczywiście pasmo przenoszenia będzie  sygnał zmniejszało, ale ma to mieć charakter płynny.

1 godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Jak rozpoznać, ocenić układ,

W samych kartach katalogowych będzie odpowiednia wzmianka albo nawet rozdział o zasilaniu.

Tu szybki wzmacniacz stosowany do współpracy z kostkami ADC, DAC do sterowania linii, do wzmacniaczy klasy D,...:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znalazłem zdjęcie z oscylogramu układu podobnego do tytułowego Aboxa. Zobaczcie 1Mhz i taki kształt! Moim zdaniem perfekt

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Grzegorz7 napisał:

W samych kartach katalogowych będzie odpowiednia wzmianka albo nawet rozdział o zasilaniu.

Tu szybki wzmacniacz stosowany do współpracy z kostkami ADC, DAC do sterowania linii, do wzmacniaczy klasy D,...:

Przechwytywanie.thumb.JPG.505d19e8c04d3cf892378e946aaec418.JPG

Mało tego. Często piszą jakie elementy są zalecane, jak prowadzić ścieżki itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

O i to jeden z tych przykładowych miejsc, w których zastosowania  rezystora w zasilaniu kompletnie nie rozumiem. Finalnie kondensator 0.22uF odbierze resztę śmieci, może włącznie z szumem samego rezystora. Ale jeśli na tej gałęzi zasilania od samego regulatora jest tylko ten jeden odbiornik, to czy nie powinno być na sztywno bez tego rezystora? Jaką funkcję pełni ten rezystor, po za niewielkim spadkiem napięcia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris_54701

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Teraz, Kris_54701 napisał:

O i to jeden z tych przykładowych miejsc, w których zastosowania  rezystora w zasilaniu kompletnie nie rozumiem. Finalnie kondensator 0.22uF odbierze resztę śmieci, może włącznie z szumem samego rezystora. Ale jeśli na tej gałęzi zasilania od samego regulatora jest tylko ten jeden odbiornik, to czy nie powinno być na sztywno bez tego rezystora? 

Rezystor zapobiega, w zasadzie tłumi oscylacje. Jeśli nastąpi "odbicie" to ono ponownie przejdzie przez rezystor i ulega wygaszeniu. Wiem , że to w taki pokręcony sposób opisałem, ale można tak to przyjąć 

Czyli w skrócie rezystor tłumi rezonanse. A co z być może nie pisaną teorią, ale często stosowaną praktyką umieszczania regulatorów jak najbliżej odbiorników? Czy nie minimalizuje się długości ścieżek w celu zmniejszenia rezystancji gałęzi zasilania?

Edytowane przez Kris_54701

Najprościej mówiąc to końcówki podzespołów (tu kondensatorów) THT (montaż przewlekany) oraz ścieżki mają indukcyjności "pasożytnicze". Jeśli np. kondensator jest zwijany i elektrody nie są łączone na całej krawędzi to ma dużą indukcyjność własną. TAkie indukcyjności z pojemnościami tworzą obwody inercyjne, żeby nie powiedzieć rezonansowe. Każda szybsza zmiana poboru prądu przez kostkę scaloną czy inny element aktywny powoduje nieoczywiste zachowania od strony zasilania; w tym oscylacje. Dlatego wtrącając szeregowo w taki obwód rezystor, mimo oczywistego pogorszenia parametrów zasilania, tłumi się możliwość tych oscylacji... 

To jest opis uproszczony ale oddający zjawisko.

Ważna jest też wrażliwość na to co z zewnątrz może się przedostać. Śmietnik w eterze jest taki, że czasem wiarygodne pomiary trzeba robić klatce Faradaya no bo zwyczajnie czasem się nie da.

Reasumując temat jest złożony

Edytowane przez Krzych 2
5 minut temu, Kris_54701 napisał:

Czy nie minimalizuje się długości ścieżek w celu zmniejszenia rezystancji gałęzi zasilania?

... rezystancji i indukcyjności...

Właśnie po to tak się robi. Również po to aby rozdzielić poszczególne stopnie (moduły) od wspólnych gałęzi zasilania. Ma to znaczenie również z przyczyn czysto mocowych...

Wydaję się uzasadnione stosowanie rezystora, kiedy na jednym regulatorze wisi kilka odbiorników. Pozwala to wtedy uniknąć wpływu jednego odbiornika na drugi. W przypadku, gdy dla każdego odbiornika dedykowany jest osobny regulator, czy wskazane jest stosowanie takiego rezystora/dławika, czy lepiej jak najbliżej podejść z regulatorem, kondensator i bocznik na nóżce odbiornika?

Edytowane przez Kris_54701

19 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Bocznikuje się kondensatory w zasilaniu. Wszyscy wiedzą o zapinaniu ceramików 100nF najbliżej pinów zasilania i masy kostek scalonych bocznikujących elektrolity...

Takie bocznikowanie dwóch elektrolitów połączonych w układ bipolarny z bocznikowaniem małą pojemnością foliową widziałem też w publikacjach w pismach zachodnich. Myślisz że podsłuchali tych ludzi którzy mi to przedstawili? To były lata 70 lub 80 ubiegłego wieku 😉

Bo wówczas elektrolity były zwijane i wyprowadzana elektroda z końca folii. Miały dużą indukcyjność. Obecnie elektrody wyjściowe z reguły są łączone krawędziowo do wszystkich zwojów jednego bieguna.

W dniu 9.01.2022 o 17:01, Grzegorz7 napisał:

Obecnie elektrody wyjściowe z reguły są łączone krawędziowo do wszystkich zwojów jednego bieguna.

Jeżeli rzeczywiście w elektrolitach jest tak jak w kondensatorach foliowych to oczywiście ten bocznikujący nie będzie potrzebny. Jesteś pewny że elektrolity mają obecnie taką konstrukcję jak napisałeś wyżej?  

Rozebrałem kilkadziesiąt kondensatorów elektrolitycznych włącznie w wysokoprądowymi i nigdzie nie było wyprowadzeń lączonych do krawędzi wszystkich zwojów. Jeżeli możesz podaj typ lub markę tego typu kondów.

To chyba by nie było pojemności, gdyby zewrzeć zwoje...?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Pojemność będzie, ale indukcji można w ten sposób uniknąć. Taki zwijany łączony na końcach jest zwykłą cewką. Pojemność odkłada się na powoerzni dwóch okładzin.

W dniu 8.01.2022 o 20:42, Grzegorz7 napisał:

O! to coś dla mnie bo ja w zasadzie bezrefleksyjnie zapinam ceramiczne  100nf  równolegle z elektrolitem w liniach zasilających  w układach cyfrowych i wstyd się przyznać ale też analogowych. Chętnie się dowiem dla jakich kostek jest to szkodliwe i dla jakich topologii.

Jest jakaś solidna wiedza wyjaśniająca dlaczego ceramik 100nF jest szkodliwy? Niestety nie chodzi mo o to ze jeden Pan napisał że 100nF szkodzi bo sa na przykład rezonanse, ale o to jakie to sa rezonanse. A jak nie one to co to jest?  Jakie są napięcia indukowane, przy jakich częstotliwościach i jak są mierzone. Przyznam ze w swojej niewiedzy nie jestem nawet w stanie oszacować co tam sie wyrabia z tymi 100nF, bo prosty pomiar oscyloskopem na liniach zasilania nigdy nie zarejestrował rezonansów, czyli sinusoidalnych napięć o określonej częstotliwości. Jakieś szumy od impulsowego poboru prądu i owszem, ale one znacznie maleją po zapięciu 100nF. I jak tu żyć? 

• Pokaż nowe odpowiedzi