Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co ten korek daje, ale kumpel ma salon 60m2 i podłoga jest cała wyłożona korkiem, i nic nie robił pod względem adaptacji, a gra u niego,... bajka,... czystość, klarowność, wybrzmienia,....zawsze jak jestem u niego jestem zdziwiony, cały system kupił od mnie, u mnie tak nie grał.

Korek się sprawdził. Nie mam porównania do innych ustrojów i materiałów ale zauważalny efekt jest. Pisałem o nim kilka wątków powyżej. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam,

Czytałem że dywan najlepiej jest rozłożyć pomiędzy kolumnami a słuchaczem, czy ktoś mógłby to sprecyzować ?

Powiedzmy jeden koniec pod standy drugi pod fotel słuchacza, na szerokość kolumn (dłuższy wymiar).

Dzięki.

Alpinek >>> Dywan nie musi zajmować całej powierzchni pomiędzy kolumnami a fotelem, może być mniejszy, ale nie miniaturowy względem pomieszczenia. Ma być mniej więcej na środku, czyli przed kolumnami i przed fotelem odsłuchowym :), oczywiście może wchodzić pod fotel, ale to już kwestia wizualna jak będzie wyglądać w pomieszczeniu.

Masz przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez acid1234

Musze powiesić telewizor na ścianę za kolumnami. Kolumny wys 105cm są oddalone od ściany około 60cm , rozstaw 200cm, basreflex z tyłu. Na jakiej wysokości powiesić żeby najmniej przeszkadzał zachowując przy tym komfort oglądania? Na ścianie z tv będą również umieszczone panele z wełny oraz dyfuzory.

• 2 tygodnie później...

Panowie, czy tylko mi sie wydaje czy najlepszym "stolikiem" pod sprzet jest drewno lub sklejka? Oczywiscie pisze o pokoju ktory potrzebuje pomocy (echo etc). Czy tak niewielka powierzchnia nie ma wplywu na poglos?

Acoustic Lab, czy ustroje w rogach pokoju jakie wykonales MasterofDeath'owi wykonane samodzielnie moga wiecej schrzanic nic dac dobrego? Moj pokoj jest kwadratowy, ma ok 15m, w rogach chcialem wykonac wlasnie podobne ustroje (wata, material, drzewo z dziurami) nie wiem tylko na ile warto sie w to bawic. W pokoju jest echo jak 150. Jaki moze byc efekt moich dzialan?

Imacman, ustroj ktory masz za stolikiem jest "mierzony" na to co potrzebujesz w pomieszczeniu czy jest to poprostu nieregularny uklad rozpraszajacy?

Gdzies na poczatku czytalem tez o welnie jaka najlepiej uzyc do pochlaniaczy, przypomni mi ktos cala nazwe? PT80?

Edytowane przez D4ncer

Acoustic Lab, czy ustroje w rogach pokoju jakie wykonales MasterofDeath'owi wykonane samodzielnie moga wiecej schrzanic nic dac dobrego? Moj pokoj jest kwadratowy, ma ok 15m, w rogach chcialem wykonac wlasnie podobne ustroje (wata, material, drzewo z dziurami) nie wiem tylko na ile warto sie w to bawic. W pokoju jest echo jak 150. Jaki moze byc efekt moich dzialan?

Jak masz duże echo to zrób "super chunk". Perforacje są do strojenia pochłaniaczy, a jak masz echo na średnich i wysokich częstotliwościach to lepiej bez płyty perforowanej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 4 tygodnie później...

Musze powiesić telewizor na ścianę za kolumnami.

Ja miałem problem z odbiciami dźwięku od tv i powiesiłem go ok 30 cm powyżej głośnika wysokotonowego i jest dużo lepiej.Oczywiście im wyżej tym lepiej.W nastepnej kolejności możesz pomiędzy kolumnami, pod telewizorem zainstalować jakiegoś schroedera.

Hej,

Mam nadzieję że dobrze trafiłem z tematem. Przymierzam się do urzadzenia pomieszenia pod odsłuch stereo/kina.Pomieszczenie jak poniżej:

c4d90b1c.png

Na czerwonej kresce. Tam planuje zrobić panele akustyczne kwadratowe coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widziałem mieszkanie urządzone takimi. Kolorem niebieskim jest zaznaczona sofa w postaci L-ki. na zielono kolumny. Front Dali IKON 6 MK2, tyły Magnat Motion 220, centralny w przyszłości. Pytanie. Czy panele powinny być na całej ścianie, tak mieliśmy w planie? Czy tylko za kolumnami? Cz z tyłu na stronie okna tez powinienem je dawać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większość wklejonych zdjęć to porażka akustyczna.

Przede wszystkim zajmij się akustyką pomieszczenia. To że słuchasz kątem w pomieszczeniu nie znaczy, że resztę możesz pominąć.

Najpierw zaadaptuj pomieszczenie w kwestii jako takiego czasu pogłosu. Najprostszym sposobem jest sufit podwieszany. Jest masa stron firm które proponuje tego typu rozwiązania. W dodatku mają kalkulator akustyczny dla swoich produktów.Dzięki czemu możesz dobrać ilość i powierzchnię do swojego pomieszczenia.

Potem myślał bym o dalszej adaptacji i robieniu czegokolwiek. Inną sprawą jest to, że musisz wiedzieć co chcesz zrobić teraz a co później. Bo adaptacja to pewien system naczyń połączonych.

Czy panele powinny być na całej ścianie, tak mieliśmy w planie? Czy tylko za kolumnami? Cz z tyłu na stronie okna tez powinienem je dawać?

Dźwięk będzie wypełniał całe pomieszczenie, wiec u ustroje najlepiej zastosować w całym pomieszczeniu. Arczi napisał dokładniej co można zrobić.

Jak wstawisz kolumnę w kąt jak na schemacie to całą scena muzyczna przesunie się w prawo, a lewa kolumna może mocno wzbudzać bas. Najlepiej odsunąć ją o 70cm od otaczających ścian.

Najlepiej odsunąć ją o 70cm od otaczających ścian.

Telewizor będzie mial 117 cm szerokości. Ścinak ma 214 cm Biorąc pod uwage że głośniki sa dość szerokie, musiał bym je rozstawić tuz przy TV aby zachowac wymaganee 70 cm. Może na stronie bocznej w rogu tez zastosowac te panele?

Telewizor będzie mial 117 cm szerokości. Ścinak ma 214 cm Biorąc pod uwage że głośniki sa dość szerokie, musiał bym je rozstawić tuz przy TV aby zachowac wymaganee 70 cm. Może na stronie bocznej w rogu tez zastosowac te panele?

30 kwadratów pokój a Ty sobie wydzieliłeś aż 2m w kącie :-) Łaj ? - co to za ścianka ?

Co to za okrąg przerywaną linią ? miejsce na schody kręcone czy co ? WYJ.T - Wyjątkowo Telewizor ? :-)

Edytowane przez Z3RO7OO

Panowie, mam pytanie. Czy dywan na podłogę w pokoju odsłuchowym powinien być cienki, średnio gruby, czy gruby? Rozglądam się właśnie za nowym i widzę, że większość obecnie ma grubość 12 milimetrów, podczas gdy mój obecny ma 7 milimetrów. Czy 12 to nie będzie za dużo?

30 kwadratów pokój a Ty sobie wydzieliłeś aż 2m w kącie :-) Łaj ? - co to za ścianka ?

wydzieliłem sobie tyle z tego względu że nikomu nie będzie przeszkadzać tam będe miał na to po prostu miejsce. W środku pokoju będzie w przyszłości stól z krzesłami i szafa. Tak ta przerywaną linią jest oznaczone miejsce na schody,. Ta ścianka wystaje do przodu gdyż za nią jest jakiś szyb z przewodami. Dlatego wpadłem na pomysł aby zaadoptować ta wysuniętą scianke, aby właśnie specjalnie odróżniało si.ę to od reszty. A co z telewizorem?

Ja tylko napiszę co mi się nasunęło przy oglądaniu tego projektu. Ciekawe z czego jest ta zabudowa i co znajduje się w środku. Być może ukrywa jakieś rury, które nie wypełniają całości i jest sporo przestrzeni na wełnę mineralną. Robisz stelaż w wolne miejsca pakujesz watę i zasłaniasz płytą perforowaną. Ze względu na to, że jest to pokój dzienny a nie dedykowany to ja bym się skupił na pierwszych odbiciach i nie szukał problemów czy frustracji na siłę. Zakładam, że masz podobne podejście. Jednak żeby to zrobić to musisz dokładnie wiedzieć co gdzie będzie. Lewa ściana nośna ma zapewne 25cm - Jeśli to nie jest żelbet to możesz wykuć obszar na pierwszych odbiciach np 10cm w głąb i umieścić wełnę. Jak będzie za bardzo tłumiło to postawisz kudłate kwiaty i część odbije z rozproszeniem. Dalej będzie to salon a nie drewutnia. Masz dość duże możliwości jeśli dopiero się wprowadzasz i jeszcze nie jest po ptokach. A co do tego basu to w zabudowie możesz umieścić rezonator.

Rogówki co prawda mają różne wielkości ale załóżmy typową np. Ikea Ektrop ma 240x240. Żebyś siedział z małżonką na przeciwko TV i mniej więcej w centrum bazy kolumn to oś TV wychodzi około 1,6m od rogu. Twoja ścianka ma 214cm a szkic jest BARDZO OPTYMISTYCZNIE WYSKALOWANY :)

Ukryta Zawartość

Jak dasz 3m to uzyskasz sensowną bazę a ściany dla lewej kolumny będą około 50cm oddalone i powinno być dobrze. Poza tym będziesz miał przygotowane miejsce na ekran do projekcji (jeśli go rozważasz do kina w przyszłości). TV dalej odsunięty da większy komfort przy oglądaniu z miejsc na lewej ścianie. Szyi sobie nie ukręcą. Także jeśli masz możliwość to jednak bym zwiększył kącik do 3m

A te pianki - Ciekawe czy ta sala odsłuchowa z fotki, spowodowała że ktoś zdecydował się na zakup sprzętu :-) Kilka takich paneli zawsze zdążysz nalepić - nie wykupią ich na pewno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Z3RO7OO

Na wstępie dziękuję Ci za rozwinięcie tematu :)

Robisz stelaż w wolne miejsca pakujesz watę i zasłaniasz płytą perforowaną.

Obawiam się że z tym może byc problem. Dostęp do tej przestrzeni jest od klatki schodowej. Nie są to moje rury lecz całego bloku. Więc ja i tak od strony mieszkania będę miał ściankę. Nie wiem z czego ona jest mam nadzieję że normalnie murowana a nie karton gips.

Ze względu na to, że jest to pokój dzienny a nie dedykowany to ja bym się skupił na pierwszych odbiciach i nie szukał problemów czy frustracji na siłę

Dokładnie taki jest cel. Nie mam na celu wyciszenia idealnego tego pomieszczenia. chciałbym w miarę możliwości aby odsłuch miał ręce i nogi. Wiem ile do tej pory traciłem przez złe rozmieszczenie kolumn.

Lewa ściana nośna ma zapewne 25cm - Jeśli to nie jest żelbet to możesz wykuć obszar na pierwszych odbiciach np 10cm w głąb i umieścić wełnę

Tak ma 25cm, czy przyklejenie takiego panelu nie rozbije/ pochłonie dźwięku jak wspomniana wełna?

ściany dla lewej kolumny będą około 50cm oddalone i powinno być dobrze

Też tak o tym myślałem. Kolumny moga byc także wysunięte do przodu względem TV.

Także jeśli masz możliwość to jednak bym zwiększył kącik do 3m

Kącik mogę zwiększyć, jednak ta ścianka już tam jest!! W tym momencie musial bym dobudowywać fragment i tracic miejsce. Zastanawiam się jakby było gdyby zostawić ściankę tak jak jest ale całość przesunąć jak według Twojego schematu. Telewizor nie wisiał by symetrycznie w środku ścianki a prawy głośnik wystawał by poza ściankę.

Rozmieszczenie legowiska tez odsunął bym od ściany ze względu na tylne głośniki, domyślnie miały być standy a nie wieszaki, co jest oczywiście do przedyskutowania. Czy w tym obszarze na podłodze powinien znaleźć się także dywan?

witam- czy mozna wykorzystac inverse panel w polaczeniu z normal panel mowie o dyfuzorach. jesli tak to w jakich miejscach ustawiac jedne a w jakich drugie?

LunaticAllegro

1. Tak.

2. Najlepiej obok siebie.

Rozumiem ze jak postawie nomal i inverse za kolumnami blizej srodka to bedzie odpowiednie ustawienie??

Pomijając wszelkie wymiary i rozmiary to tak. Tylko pamiętaj o symetrii, więc najlepiej normal/inv/normal lub odwrotnie.

dzieki za odpowiedz... a moze ty wiesz jak polaczyczestotliwosci dyfuzorow zeby wykonac difractal? bo jak symuluje kanaly dla fracala dla wysoki czestotliwosci programem qrdude to wyrzuca w raporcie jakies bledy. czy brac je pod uwage czy pominac ? skoro i tak sam dyfuzor bedzie mial inne strojenie

Policz osobno oba moduły i będziesz miał pasma obu dyfuzorów.

Ja u siebie zrobiłem pochłaniacze listwowe w których zamiast listew zastosowałem qrd n=7 (gł. 70, szer szczelinki 18mm, przegródka 3mm). Narobiłem się co nie miara. Pasmo dyfuzji 2,3-9,5kHz. Fajnie wyglądają.

Jak wpiszesz takie parametry to poda Ci błąd o możliwym wysokim pochłanianiu wysokich częstotliwości i to jest prawda. Zależy co jeszcze masz w pomieszczeniu i jak inne ustroje/umeblowanie wpływa na rozpraszanie/pochłanianie wysokich cz.

Czy można całkowicie odizolować akustycznie pomieszczenie przy realistycznych poziomach głośności?

Sprawa wygląda tak - poddasze, na razie otwarte, bez ścian wewnętrznych. Całość docelowego pomieszczenia to prostokąt wysunięty z obrysu budynku (~ większego kwadratu), a więc na zewnątrz z 3 stron powietrze. Nad głową skosy, 15 cm wełny między krokwiami, 15 cm na krokwiach. Pod nogami podłoga/strop monolityczny, a bezpośrednio pod pomieszczeniem garaż i kotłownia (reszta parteru mieszkalna). Próbowałem tam pograć i mam problem z izolacją akustyczną, bo sporo przechodzi po konstrukcji do części mieszkalnej parteru, dużo gra właśnie ten monolityczny strop/podłoga. Nie będzie problemu z odizolowaniem podłogi pomieszczenia i postawieniem grubej ścianki oddzielającej pomieszczenie od reszty poddasza. Pytanie brzmi - jakich i jakiej grubości izolatorów mam użyć, aby w nocy realistycznie słuchać muzyki? Czy jest to w ogóle możliwe do osiągnięcia? Wyjściem pozostają jakieś lepsze słuchawki, których wolałbym uniknąć, bo to prawdopodobnie kwota identyczna jak koszt izolacji tego pomieszczenia lub większa, a za słuchawkami nie przepadam. Mogę też postawić oddzielny budynek odsłuchowy, mój problem rozwiązany całkowicie, ale to już trochę więcej budżetu pochłonie i wolałbym uniknąć, gdyż miejsce i możliwości na poddaszu mam.

Czy ktoś z Was robił coś takiego lub spotkał się z takim problemem? Jakieś inne wyjścia, żeby orkiestra zagrała?

Powiem Ci tak możesz zrobić podłogę tak jak się robi w studiach nagraniowych. Ale będziesz musiał izolować praktycznie wszystko, bo sama podłoga to za mało (kwestia mostów akustycznych, więc ściany itp.). Tak jak w budownictwie masz mosty cieplne tak tu są akustyczne. To jest coś na kształt budynku w budynku na piankach, gumach itd. Oczywiście mówimy o rozwiązaniach skutecznych i sensownych. Tu nie ma miejsca na bajkowe opowieści. Koszt takiej zabawy nie jest mały mówiąc szczerze, choć wszystko zależy czego oczekujesz.

Uważam że koszty osobnego budynku i takiego pomieszczenia będą różniły się o koszt stropu dla wolno stojącego budynku i fundamentu. Całą resztę robi się identycznie przy rozwiązaniach profesjonalnych. Owszem można zrobić to inaczej ale wedle książek traktujących na poważnie pomieszczenia do realizacji dźwięku itd. to spora suma. Zaletą jest to że jak masz ochotę posłuchać nie wychodzisz z domu.

Polecam literaturę z tego właśnie zakresu (sensowna w dużej mierze tylko anglojęzyczna) zobaczysz o jakie szczegóły ludzie walczą przy realizacjach tego typu. Są jeszcze fora zagraniczne gdzie zobaczysz jak wygląda walka z izolacją dźwiękową. Osobiście uważam, że to poważne kwoty więc kwestia przeanalizowania potrzeb i budżetu. jak masz miejsce na poddaszu, kasę i chęci to nie ma problemu.

Jeśli chodzi o porównanie do zestawu słuchawkowego rozumiem że wchodzą takie w cenie kilkudziesięciu tysięcy ? :)

Dziękuję za odpowiedź - idź poczytaj sobie w książkach :) Bardzo mi pomogła, choć wydaje mi się, że pytałem konkretnie.

Tak, oczywiście, że miałem na myśli taką izolację w stylu 'klatki akustycznej', konstrukcję z materiałów izolujących, bo jakże inaczej to zrobić? Mogę zrobić na podłodze około 30 cm, może więcej, izolacji akustycznej, na ścianach też, ale dla zrozumienia powtórzę może pytania:

Jakich i jakiej grubości izolatorów mam użyć, aby w nocy realistycznie słuchać muzyki? Czy jest to w ogóle możliwe do osiągnięcia?

Czy ktoś z Was robił coś takiego lub spotkał się z takim problemem? Jakieś inne wyjścia, żeby orkiestra zagrała?

Dziękuję za odpowiedź - idź poczytaj sobie w książkach :) Bardzo mi pomogła, choć wydaje mi się, że pytałem konkretnie.

Tak, oczywiście, że miałem na myśli taką izolację w stylu 'klatki akustycznej', konstrukcję z materiałów izolujących, bo jakże inaczej to zrobić? Mogę zrobić na podłodze około 30 cm, może więcej, izolacji akustycznej, na ścianach też, ale dla zrozumienia powtórzę może pytania:

Jakich i jakiej grubości izolatorów mam użyć, aby w nocy realistycznie słuchać muzyki? Czy jest to w ogóle możliwe do osiągnięcia?

Może poczytaj wątek Elberotha pierwsze strony,albo jeszcze wcześniej na forum Hifi i Muzyce,odizolował akustycznie pokój w mieszkaniu w bloku.

Może znajdziesz tam rozwiązania,które Ci się przydadzą.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Nie chodzi mi o typowe 'wygłuszenie' o kilka-kilkanaście dB, lecz o całkowitą izolację dla realistycznych poziomów siły głosu. Może nie dla perkusji, ale dla komfortowego słuchania bez ściszania. Z tego co pamiętam z wątków o pokoju Elberotha to on sobie w nim muzyki w nocy raczej nie posłucha nie przeszkadzając innym.

Jeżeli taką izolację (nie lekkie 'wygłuszenie') uda się osiągnąć przy sensownej grubości wełny mineralnej/pustek powietrznych to będę zachwycony :) Koszt oddzielnego budynku jest znacznie większy, gdyż dochodzą roboty ziemne, zbrojenie, fundamenty, konstrukcja dachu, dachówka, rynny, ocieplenie, ogrzewanie, pozostałe instalacje, okna, nie liczę nawet co jeszcze, bo jest tego dużo, dużo więcej, a te wszystkie rzeczy mam już w inwentarzu poddasza. Nie wspominając o dolepieniu 'nie wiadomo czego' przy bryle budynku i likwidacji kilkudziesięciu metrów trawnika/ogrodu. Dlatego rozważań słuchawki czy oddzielne pomieszczenie nie myślę podejmować zanim nie rozstrzygnę, z Waszą pomocą, kwestii całkowitej izolacji akustycznej poddasza.

edit: nie całego poddasza oczywiście, 40-50 m2 nad garażem i kotłownią.

Puki co oczekujesz streszczenia budowy samochodu w jednym poście. To ten sam poziom rozmowy i problem względem izolacji akustycznej. Ludzie piszą ogrom książek pobieżnie w temacie a Ty chcesz wszystko w jednym poście. Stąd odesłałem Cię do fachowej literatury, bo jak zadajesz pytanie to rozumiem, że będziesz robił to sam. Jeśli nie to zatrudnisz kogoś kto się zwyczajnie na tym zna.

Co do adaptacji Elberotha to jest ona daleka od tej o której tutaj mówimy. Wedle mojej pamięci to kwestia izolacyjności będzie na tym samym poziomie co w reszcie budynku.

Więc skoro jesteś konkretny bardzo kolego 4m to wygląda to następująco w skrócie.

Stawiasz ścianę np z suporexu około 10 cm po obrysie pomieszczenia. Ściankę izolujesz akustycznie od podłoża pianka guma itd. Skoro masz już ściany to warto je przymocować dla stabilności specjalnymi kotwami które nie tworzą mostów akustycznych. Powstałą pustkę powietrzną miedzy ścianami wypełniasz wełną mineralną. Jeśli jednak jedna ścianka wychodzi na resztę poddasza (inne pomieszczenie) ona musi być podwójna, czyli robisz jak by kontynuację ściany nośnej poddasza po obrysie nowo powstałej ścianki. Brzmi to trochę zawile ale nie chce mi się rysować.

Teraz podłoga musisz wybrać coś co tłumi drgania uderzeniowe itd. pianki, styropian i temu podobne. Na to idzie wylewka która nie dotyka ścian. Musisz mieć dylatacje między podłogą a postawioną ścianką. Masz już podłogę i ściany, więc został Ci sufit.

Sufit złożona sprawa bo jest to poddasze wiec możesz zamknąć sufit na sztywno od góry lub .... Niech będzie to podwójna płyta KG na stelażu. Płyty mają oczywiście dylatacje w stosunku do nowych ścianek i stelaż mocowany do krokwi z pozbyciem się mostków akustycznych. Teraz ten sufit potrzebował by właściwej adaptacji np wełną mineralna więc kolejny stelaż i wełna.

No i tym sposobem dochodzimy że masz tłumienność na poziomie kilkudziesięciu dB myślę że około 70-80 dB w zależności od konkretnej realizacji grubość suporexu, wełny itd.

Finalnie pozostaje Ci potem adaptacja wewnętrzna takiego pomieszczenia dla poprawy odsłuchu wewnątrz. Bo to rozwiązanie jest tylko izolacyjne. Więc spokojnie minimum pół metra po obrysie pomieszczenia możesz odjąć no i znacznie bo zostaje Ci jeszcze z pół metra spokojnie do zabrania z wysokości.

• Pokaż nowe odpowiedzi