Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, lolek126 napisał:

ale dziękuję, że kibicujesz ? ale nie jest prosto KOlego.. i teraz to już naprawdę

Nie możesz się pomylić... bo definitywnie pożegnam się z AS ? Dobra, posłuchaj jeszcze Bowersy, bardziej docenisz "miejsce, gdzie mieszka muzyka". 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Kupcie sobie Dynaudio Confidence jak Lolek i zapomnicie o wszystkich kompromisach. Do końca życia macie problem paczek z głowy. 

Dokładnie tak. Ale i tak niektórzy będę lepić sami i twierdzić , że im wyszło lepiej.  

15 minut temu, baran napisał:

Dodam jeszcze:

Przy dużych wychyleniach znakomicie zwiększają się zniekształcenia intermodulacyjne, co doskonale widać na kolumnach 2-way. Ciekawostka, tak samo to działa na średnich i wysokich. Dołożenie wysokotonówki może przynieść dobre efekty, bo obniża amplitudy. Problemem staje się częstotliwość podziału, bo wtedy kolumny robią się mocno kierunkowe, ale, czy to źle? Większość i tak nie jest zainteresowana odbiciami od podłogi i sufitu.

Generalnie warto dążyć do zminimalizowania amplitud. Łączenie 3 małych głośników też nie jest dobrym pomysłem, bo trzeba potem wyższe częstotliwości mocno tłumić w zwrotnicy. Tego problemu nie ma jeden duży głośnik, bo jemu ch-ka naturalnie opada.

Edit: co do muzyki z basem... Organy rurowe. Wymiatają nawet 16Hz... Aż rolety w oknach chodzą ?

Twoim problemem przy 2Way jest brak na rynku:

1. brak dużego lekkiego 2” berylowego gwizdka w wersji 16OHm

2. brak 21we ale też w wersji 16Ohm 

3 minuty temu, Adam 38 napisał:

Nie możesz się pomylić... bo definitywnie pożegnam się z AS ? Dobra, posłuchaj jeszcze Bowersy, bardziej docenisz "miejsce, gdzie mieszka muzyka". 

Pralki, pralki za 26kzł można wyrwać ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

Twoim problemem przy 2Way jest brak na rynku:

1. brak dużego lekkiego 2” berylowego gwizdka w wersji 16OHm

2. brak 21we ale też w wersji 16Ohm 

Pralki, pralki za 26kzł można wyrwać ?

Nie wiem jak to odebrać, ale cudów nie ma. Jeśli połączymy kopułkę z dużym basowcem, to albo mamy słabą średnicę że względu na wysoki podział dużego głośnika, albo duże zniekształcenia na górze że względu na duże amplitudy. Dodatkowo różnice w rozpraszaniu są ogromne, prawdopodobnie nie będzie to brzmiało dobrze. Najlepiej wypada połączenie głośników z podobnym rozpraszaniem na częstotliwości podziału. Dodatkowo, w interesie wysokotonówki jest aby częstotliwość podziału była możliwie najwyżej. Więc średniotonowy musi zapewnić odpowiednie parametry... 2way to raczej do niskich poziomów głośności i bez basu.

13 minut temu, Adam 38 napisał:

Weź to przetłumacz, bo jakoś nie bardzo wiem co masz na myśli. Ciężki dzień dzisiaj miałem. ? A odnośnie pomyłki to wiesz co nie wybiorę to nie będzie żadnej pomyłki  mojej jak i Twojej, bo przecież chodzi, aby wybrać najbardziej racjonalnie do wydanej kasy, bo tak jak Ci pisałem, nie kupuje kolumn czy czegokolwiek dla popisu. Mnie to nie kręci.. Ja nie z tych ludzi.. wszystko robię bardzo przemyślawszy ? wszystkie za jak i przeciw.. 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

5 minut temu, slawek.xm napisał:

powiedz to np Rogali i Herzykowi ?

Nie,  mówię to tobie bo jak na razie nic nie osiągnąłeś , a robisz z siebie guru i psujesz idee diy.  Stwórz  firmę i sprzedaj tyle co oni to padamy o twoim " talencie" . 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Silver_85 napisał:

jak na razie nic nie osiągnąłeś , a robisz z siebie guru i psujesz idee diy. 

a tego się po Tobie nie spodziewałem, wybacz, że Cię nie doceniłem już nie popełnię tego błędu ?

5 minut temu, lolek126 napisał:

Weź to przetłumacz, bo jakoś nie bardzo wiem co masz na myśli. Ciężki dzień dzisiaj miałem. ? A odnośnie pomyłki to wiesz co nie wybiorę to nie będzie żadnej pomyłki  mojej jak i Twojej, bo przecież chodzi, aby wybrać najbardziej racjonalnie do wydanej kasy, bo tak jak Ci pisałem, nie kupuje kolumn czy czegokolwiek dla popisu. Mnie to nie kręci.. Ja nie z tych ludzi.. wszystko robię bardzo przemyślawszy ? wszystkie za jak i przeciw.. 

Odpowiedzią jest miejsce w którym teraz piszemy. Ale  już nic więcej nie mówię ?

29 minut temu, Silver_85 napisał:

Dokładnie tak. Ale i tak niektórzy będę lepić sami i twierdzić , że im wyszło lepiej.  

Silver tak było , jest i będzie i nikt tego nie zmieni, zobacz jak weszły Confidensy nowe jak to mądre głowy tutaj pisały że to kolumny dla kobiet, na oczy ich nie widzieli, nie dotykali, nie mogli ich poczuć jakości wykonania , a już o odsłuchu nie wspomnę, ale trzeba było sobie humor poprawić.. wpisem z chmur.. drugi przykład, jeśli chodzi o SF ST , zrobili logo na górze kolumny co normalnej osobie to nie przeszkadza, co napisali , a właściwie jedna osoba, że to kolumny zrobione dla Azjatów..w przeciągu kilku miesięcy tylko w Polsce i z tego co tylko ja wiem od pewnych osób sprzedało się ich ze 4 pary..a i jedna para  na Litwie ?śmiech na sali,  kolumny jak milion dolarów, można klękać przed nimi z wrażenia taka jest jakość ich wykonania , ale przecie jak nie stać to nie można nic normalnego napisać.. lećmy dalej olimpijki czytałem tekst , że to musiał Rosjanin projektować.. ? ręce opadają.. najlepiej samemu sobie strugać kolumny, albo poczekać, aż te kolumny będą na rynku z 10 lat , kupić używane i te same kolumny zaczną takim osobom się podobać.. Cud nad Wisłą, ale jeden to już taki był Piłsudski tego dokonał.. 

A już nie wspomnę o tekstach typu. że kolor kolumn jak u babci w kredensie.. i to piszą tacy ludzie, którzy mają takie, a nie inne kolumny.. szkoda gadać.. i się denerwować. 

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

15 minut temu, baran napisał:

Nie wiem jak to odebrać, ale cudów nie ma. Jeśli połączymy kopułkę z dużym basowcem, to albo mamy słabą średnicę że względu na wysoki podział dużego głośnika, albo duże zniekształcenia na górze że względu na duże amplitudy. Dodatkowo różnice w rozpraszaniu są ogromne, prawdopodobnie nie będzie to brzmiało dobrze. Najlepiej wypada połączenie głośników z podobnym rozpraszaniem na częstotliwości podziału. Dodatkowo, w interesie wysokotonówki jest aby częstotliwość podziału była możliwie najwyżej. Więc średniotonowy musi zapewnić odpowiednie parametry... 2way to raczej do niskich poziomów głośności i bez basu.

Przeczytaj jeszcze raz ?

12 minut temu, lolek126 napisał:

Silver tak było , jest i będzie i nikt tego nie zmieni, zobacz jak weszły Confidensy nowe jak to mądre głowy tutaj pisały że to kolumny dla kobiet,

Wiadomo kwestia designu zawsze pozostaje subiektywna (nie wszystkim dogodzisz) , ale jakość wykonania to inna baka. Od lat robię "w meblach" i dostrzegam niuanse i Dynaudio ma świetną stolarkę. Im wyższa seria tym lepiej. Contour-om 30, którym się przyjrzałem petarda. Stopki tandeta , ale reszta top. Nie ma się do czego przyczepić. Niektórym nie przetłumaczysz i Ci powiedzą , że u siebie w garażu zrobią to lepiej.  

Edytowane przez Silver_85
2 minuty temu, Silver_85 napisał:

Wiadomo kwestia designu zawsze pozostaje subiektywna (nie wszystkim dogodzisz) , ale jakość wykonania to inna baka. Od lat robię "w meblach" i dostrzegam niuanse i Dynaudio ma świetną stolarkę. Im wyższa seria tym lepiej. Contour-om 30, którym się przyjrzałem petarda. Stopki tandeta , ale reszta top. Nie ma się do czego przyczepić. Niektórym nie przetłumaczysz i Ci powiedzą , że u siebie w garażu zrobią to lepiej.  

Dokładnie, ale wiesz czasem, choć troszkę trzeba mieć ogłady to nazwę, mając pewne rzeczy i wypowiadając się o czymś , co nie jest nawet w marzeniach takiej osoby, trzeba umieć normalnie coś napisać, tak , aby wyjść z twarzą, bo nie chcę inaczej napisać.. choć pewnie dobrze by było dobitnie o tym napisać. nie rozumiem jak można oceniać coś swoim portfelem, że jak na  coś nie stać to trzeba odpowiednio o tym napisać. Humor jak wiadomo zawsze warto sobie poprawić .. 

14 minut temu, Silver_85 napisał:

25% eksportu to przemysł drzewny w tym meblarski i podobny. Na prawdę nie ma się czego wstydzić co do jakości produktu, wstydem za to jest że nie mamy bardziej zaawansowanych technologicznie tych 25% ale to inna bajka i nie przemysł drzewny

Edytowane przez ASURA

4 minuty temu, lolek126 napisał:

nie rozumiem jak można oceniać coś swoim portfelem, że jak na  coś nie stać to trzeba odpowiednio o tym napisać.

Staram się tego nigdy nie robić. Z drugiej strony kiedyś mega nie podobały mi się drogie monitory Magico , a w mój gust trawiły tanie Audiowave 141SE.  Można by to tłumaczyć moją zasobnością portfela (i słusznie) , ale nie chodziło o kasę. Także nie generalizujmy. 

5 minut temu, ASURA napisał:

zaawansowanych technologicznie tych 25%

Śmiem twierdzić (jeśli Cię dobrze zrozumiałem) , że nie w technologii jest naszą "ułomność" Polska  jest wyrobnikiem dla wielu zacnych marek. Wiem bo w tym robię. I tu sama technologia nie jest taka zła co nie znaczy top. 

22 minuty temu, Silver_85 napisał:

Śmiem twierdzić (jeśli Cię dobrze zrozumiałem) , że nie w technologii jest naszą "ułomność" Polska  jest wyrobnikiem dla wielu zacnych marek. Wiem bo w tym robię. I tu sama technologia nie jest taka zła co nie znaczy top. 

przemysł drzewny jako taki to mało zaawansowana technologia z małą rentownością i to miałem na myśli. Obrabiarki CNC wdrażane do niego dużo tej rentowności nie poprawiają...

2 minuty temu, ASURA napisał:

przemysł drzewny jako taki to mało zaawansowana technologia

Tak to prawda. Z drugiej strony dobrze , że nie wszystko zastąpi ręce ludzkie ?   

7 godzin temu, Silver_85 napisał:

Tak to prawda. Z drugiej strony dobrze , że nie wszystko zastąpi ręce ludzkie ?   

Ja bym powiedział bardzo dobrze, bo np. czytałem artykuł z Sonusa, gdzie przy obróbce skrzyni i forniru  w serii tradytion robią ludzie z minimum doświadczeniem  20 letnim i każdy z nich musi mieć tytuł "mistrza" rąk ludzkich w pewnych materiach nie da się zastąpić, według mnie.. Napędy  w cd w Esotericu składają ręcznie dwie Panie, na które szukają już następców, bo są wiekowe... w ludziach jest duży potencjał.. 

Zaraz, zaraz... Póki co nikt nikogo nie zmusza do obcowania z ludźmi o odmiennych poglądach / przekonaniach  czy nawet bez przekonań - piszących żeby coś napisać - więc po co się męczycie i tracicie tutaj czas? Format jest jaki jest, chcecie na własnych warunkach, cenicie spokój i bezpieczeństwo zatoki własnych poglądów, nie chcecie aby ktokolwiek burzył Wasz świat to spotkajcie się prywatnie, w zaufanym gronie, porozmawiajcie, ugruntujcie poglądy.

Sprowadzanie wszystkiego do mianownika portfela jest wygodne ale banalne. 

SF, Dyn i inni ceniący się producenci już od dawna sprzedają luksus, a nie kolumny / sprzęt audio więc z profesjonalną przyjemnością budują i pielęgnują historie o mistrzach-stolarzach, paniach składających napędy cd, kosmicznych procesach metalurgicznych, etc. Miłe to wszystko, elitarne, czasem wręcz mistyczne... Mało kto zwróci już uwagę na fakt, że przez ręce takich szacownych mistrzów stolarstwa przechodzi promil, może procent całej produkcji. Reszta to fabryka. Ale legenda żyje... "kupujesz" ją - świetnie! Ktoś inny nie musi być tak wrażliwy i/lub podatny przez co jest bardziej krytyczny.

6 godzin temu, macktheknife napisał:

SF, Dyn i inni ceniący się producenci już od dawna sprzedają luksus, a nie kolumny / sprzęt audio więc z profesjonalną przyjemnością budują i pielęgnują historie o mistrzach-stolarzach, paniach składających napędy cd, kosmicznych procesach metalurgicznych, etc. Miłe to wszystko, elitarne, czasem wręcz mistyczne... Mało kto zwróci już uwagę na fakt, że przez ręce takich szacownych mistrzów stolarstwa przechodzi promil, może procent całej produkcji. Reszta to fabryka.

Nie wiem jak jest w przypadku Dynaudio Confidence czy topowych SF ale taki Xavian zatrudniający chyba 7 do 11 osób wszystko robi ręcznie, mistycznie:), w seriach dajmy max 100 par danego modelu np. Xavian Perla. 

Edytowane przez Adam 38

To są dwie różna bajki jeśli chodzi o dizajn,  perla to bardzo prosty projekt, ale fakt są takie milusie ?  jakość jeszcze nie ta, ale starają się, wycena na pewno lepiej się zgadza niż w Dynaudio

Nie wiem jak w olympica 3, ale olympica 1 ma bardzo rezonującą obudowę. Pod tym względem contour 20 są chyba jednymi z lepszych na rynku. Ich obudowa to skała.

Godzinę temu, macktheknife napisał:

Zaraz, zaraz... Póki co nikt nikogo nie zmusza do obcowania z ludźmi o odmiennych poglądach / przekonaniach  czy nawet bez przekonań - piszących żeby coś napisać - więc po co się męczycie i tracicie tutaj czas? Format jest jaki jest, chcecie na własnych warunkach, cenicie spokój i bezpieczeństwo zatoki własnych poglądów, nie chcecie aby ktokolwiek burzył Wasz świat to spotkajcie się prywatnie, w zaufanym gronie, porozmawiajcie, ugruntujcie poglądy.

SF, Dyn i inni ceniący się producenci już od dawna sprzedają luksus, a nie kolumny / sprzęt audio więc z profesjonalną przyjemnością budują i pielęgnują historie o mistrzach-stolarzach, paniach składających napędy cd, kosmicznych procesach metalurgicznych, etc. Miłe to wszystko, elitarne, czasem wręcz mistyczne... Mało kto zwróci już uwagę na fakt, że przez ręce takich szacownych mistrzów stolarstwa przechodzi promil, może procent całej produkcji. Reszta to fabryka. Ale legenda żyje... "kupujesz" ją - świetnie! Ktoś inny nie musi być tak wrażliwy i/lub podatny przez co jest bardziej krytyczny.

Kup coś ode mnie po wakacjach, wszystko jest made hand, nawet obróbka CNC No jakieś narzędzia muszę używać ?

Teraz np. przechodzę z wersji prototypowej w wersję finalną mojego nowego produktu i będą tam takie śliczne przegięcia jak w Sonusach- miodzio ?Wykończenie finalne zależne od zamawiającego i znów będą co niektórzy zdziwieni że made hand+technologia for audio kosztuje?‍♂️

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Nie wiem jak jest w przypadku Dynaudio Confidence czy topowych SF ale taki Xavian zatrudniający chyba 7 do 11 osób wszystko robi ręcznie, mistycznie:), w seriach dajmy max 100 par danego modelu np. Xavian Perla. 

Podobnie robi Harbeth,choć zatrudnia więcej osób. Roberto Barleta to świetny gość,robi przepiękne i świetnie grające kolumny,na drogich przetwornikach za normalne pieniądze,co w tej chorej branży jest osobliwe.

3 godziny temu, macktheknife napisał:

Pewnie, że jest w tym luksus, ale jak chcesz wydać takie pieniądze to fajnie mieć oprócz dźwięku, również wxorcowo wykonane kolumny pod względem jakości. 

1 godzinę temu, Margol napisał:

Podobnie robi Harbeth,choć zatrudnia więcej osób

Herberth to słaby przykład dobrej stolarki, daleko im do xavianów, a jeszcze dalej do dynek (w podobnych cenach)

Edytowane przez m4tech
3 godziny temu, baran napisał:

Nie wiem jak w olympica 3, ale olympica 1 ma bardzo rezonującą obudowę. Pod tym względem contour 20 są chyba jednymi z lepszych na rynku. Ich obudowa to skała.

Stare 3 ki też mi podchodziły, chociaż za mało mają rozdzielczości, nowe zdecydowanie lepsze pod każdym względem. Mnie i znajomych miło xaskoczyły. Ale jrst wybór duży i każdy coś dla siebie wybierze. 

1 minutę temu, m4tech napisał:

Herberth to słaby przykład dobrej stolarki, daleko im do xavianów, a jeszcze dalej do dynek (w podobnych cenach)

Słowem nie wspomniałem o stolarce,odnosiłem się tylko do modelu biznesowego

3 minuty temu, m4tech napisał:

Ja też wolę np Sonusy czy Dynki, ale ile ludzi tyle gustów. 

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.