Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Te wsuwki to są żarty z drogich kabli głośnikowych które ktoś podepnie z pozłacanymi wtykami bananowymi po 400zł za sztukę :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Jakość gniazd glośnikowych to taki sam żart. Zresztą tak to w audio jest, drogie konfekcjonowane kable z super technologią wtyków a potem mosiężne gniazda i kabelki po 5PLN w samych kolumnach i śmieciowe zwrotnice.

Słuchał ktoś z Was Dynki Emit m 10 vs Emit m 20 w bezpośrednim odsłuchu i mógłby opisać różnice w strojeniu? Chodzi mi o to w których został położony mniejszy!! nacisk na górną średnicę a wokale mają lepsze dociążenie i wypełnienie i w których góra jest bardziej dźwięczna bez podkreślania łączenia średni z górą? Z góry dzięki za odp.

Jestem ciekaw czy ma miejsce w tym przypadku ta sama zasada strojenia monitorów jak w przypadku Dynek x 14 vs x18.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Słuchał ktoś z Was Dynki Emit m 10 vs Emit m 20 w bezpośrednim odsłuchu i mógłby opisać różnice w strojeniu? Chodzi mi o to w których został położony mniejszy!! nacisk na górną średnicę a wokale mają lepsze dociążenie i wypełnienie i w których góra jest bardziej dźwięczna bez podkreślania łączenia średni z górą? Z góry dzięki za odp.

Jestem ciekaw czy ma miejsce w tym przypadku ta sama zasada strojenia monitorów jak w przypadku Dynek x 14 vs x18.

Adam obstawiam, że mniejszy nacisk na górną średnicę i dociążenie będziesz miał w Emitach 20. Nie zwracałem konkretnie uwagi na wyższą średnicę porównując dlatego najlepiej będzie jak sam sprawdzisz.

a ja wolę mieć lutowane przewody i śmieciowe zwrotnice...i za wymianę elementów zwrotnicy dziękuję...bo jestem zadowolony z tego co mam

Może i tak ale ja się nauczyłem w życiu tego, że im człowiek bogatszy na Zachodzie tym więcej się targuje o finalną cenę. A już Duńczycy i Holendrzy są znani z oglądania banknotów z obu stron przed ich wydaniem.

Moreno, wyczuwam w Twoich postach lekkie znużenie. Czyżbyś nie dostał w tym roku urlopu? ;)

Zaciagnalem juz informacji z mojego tajnego zrodla heh i dokladnie jest tak jak piszesz i tak jak w przypadku x14vsx18, te mniejsze monitory to "krzykacze" przy tych wiekszych, moze inaczej-to co mi sie podoba maja x18 i m20. Co kto lubi - jest wybor, "odchudzony" wokal i bardziej agresywna gorna srednica i dolna gora w mniejszych monitorkach, wiecej "starego" Dynaudio w wiekszych monitorach. Oczywiscie wszystko kwestia gustu, akustyki i jakosci reszty toru.

Zaciagnalem juz informacji z mojego tajnego zrodla heh i dokladnie jest tak jak piszesz i tak jak w przypadku x14vsx18, te mniejsze monitory to "krzykacze" przy tych wiekszych, moze inaczej-to co mi sie podoba maja x18 i m20. Co kto lubi - jest wybor, "odchudzony" wokal i bardziej agresywna gorna srednica i dolna gora w mniejszych monitorkach, wiecej "starego" Dynaudio w wiekszych monitorach. Oczywiscie wszystko kwestia gustu, akustyki i jakosci reszty toru.

W sumie gdybym stał przed wyborem zakupu x18 bądź m20, to nie wiem które bym wybrał. Więcej soczystości i kremu w Emitach z dość zadowalającą precyzją jak na Dynaudio.

Pawel jak juz powiesze moje wynalazki akustyczne na sciany, to poslucham u siebie Emit-ow, pewnie m10 i m20. Jak bardziej podejda mniejsze to chyba zaczne kolekcjonowac Dynie i po prostu bede mial dalej X14 i M10 (i wtedy juz z cala pewnoscia bede mogl sie wybrac do psychiatry heh jako kolekcjoner glosnikow, na szczescie dobrych).

Całkiem normalne Adam, tu się to podoba, tam tamto tu tego brakuje tam tamtego aż się nie chce żadnych pozbyć choć obu może brakować do spełnienia oczekiwań. Jak będziesz miał okazję spróbuj z lampą excite połączyć, choć tej górze i tak będzie brakować przez tą zwrotnicę, kondensator ale wypełnienia może przyjść o ile lampa będzie je miała. U mnie np brak dobrego basu doskwiera i rytmiki, bo lampa słaba, zawsze cuś nie tak , trzeba kapustę zbierać na rozwiązanie problemu :)

Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Kup 20stki i zrób od razu tuning.

Kable, gniazda, newralgiczne elementy zwrotnicy i bedziesz miał fajne kolumny za 3000zł + pare stówek na nowe lepsze komponenty

Dynie i po prostu bede mial dalej X14 i M10 (i wtedy juz z cala pewnoscia bede mogl sie wybrac do psychiatry heh jako kolekcjoner glosnikow, na szczescie dobrych).

Hehe :) Faktycznie Dynaudio mają coś w sobie.

Dynie i po prostu bede mial dalej X14 i M10 (i wtedy juz z cala pewnoscia bede mogl sie wybrac do psychiatry heh jako kolekcjoner glosnikow, na szczescie dobrych).

Założymy kolejny klub Dyniek, ze starociami i innymi mniej popularnymi modelami ;)

Za pytania odnośnie Special 40 czy Contour 20 bedzie ban ;)

Myślę o tej wersji co ją można kupić czasem za 11 kzł. Do moich 20m2 to powinno być optimum.

W 18m2 dają radę C1. Myślę o pierwszej wersji beż żadnych dopisków. Świetna kolumna, która dobrze wysterowana w 18m2 nie ma problemów z basem.

A jaką integrę (może być używana)polecicie do 4k PLN, która będzie w stanie wysterować Contour S1.4? Muzyka której słucham to elektronika, rock (pomieszczenie to około 25 m2). Kilka klocków, które mam możliwość sprawdzić to:

-nad c356bee

-Roksan Kandy L III MK3

-Denon PMA 2000AE

-Atoll in100SE

W 18m2 dają radę C1. Myślę o pierwszej wersji beż żadnych dopisków. Świetna kolumna, która dobrze wysterowana w 18m2 nie ma problemów z basem.

Liczę na to bo jednak jest tam mniejszy niskotonowiec niż w SE25.

Technics1210 moge Ci od razu powiedziec, ze do Dynek zaden nad c 356 (mialem rok czasu), zaden atoll in 100se (mam obecnie). C356 - rozlany na srednice bas o przewalonej ilosci a w kontrze wypchnieta bardzo mocno gorna srednica. Atoll in100se tylko do Dynek ktore nie schodza nisko na basie np x14, atoll in100se ma sredni i niski bas ze slaba kontrola, z nisko schodzacymi na basie kolumnami ma sie jednostajne buuuu i nie chodzi tu o akustyke, to tani wzmacniacz (realna cena zakupu nowego to 3 500zl.) wiec ma cala mase ograniczen, za to broni sie swietna barwa srednicy i mocnym napowietrzeniem gory, rowniez glebia sceny w nadziaku i in 100 se nie istnieje, jest pierwszy plan i ...wystarczy heh. Troche drozsza rega elex r pokazuje jak lichej jakosci bas maja atoll in 100se i nad c 356 oraz oddanie dalszych planow. Szukaj czegos szlachetniejszego do contour s1.4.

Znajomy przywiózł do mnie ostatnio Craffty. Gra nimi u siebie na Accuphase e-205, jeśli dobrze pamiętam. Do tej pory był zachwycony, z naciskiem na "był", dopóki nie podłączył do mocnego pieca, czyli 500W w 4Om. Jego mina przy Zimie Vivaldiego, na Esotarach, bezcenna. Stwierdził, że pierwszy raz słyszy coś takiego na tych głośnikach - tak pięknego!

Normalnie widziałem zachwyt na jego twarzy i ekscytację.

Skrzypce wymiatają. :)

Edytowane przez trebore

A jaką integrę (może być używana)polecicie do 4k PLN, która będzie w stanie wysterować Contour S1.4? Muzyka której słucham to elektronika, rock (pomieszczenie to około 25 m2). Kilka klocków, które mam możliwość sprawdzić to:

-nad c356bee

-Roksan Kandy L III MK3

-Denon PMA 2000AE

-Atoll in100SE

Za trochę więcej kupisz Krella 400xi jak szukasz tranzystora do tych kolumn. To wymagające kolumny, dużo bardziej niż na przykład Focus 160 i szkoda wywalić 4000 PLN aby słuchać 30% tego co one potrafią.

Za trochę więcej kupisz Krella 400xi jak szukasz tranzystora do tych kolumn. To wymagające kolumny, dużo bardziej niż na przykład Focus 160 i szkoda wywalić 4000 PLN aby słuchać 30% tego co one potrafią.

Krell to juz znacznie wyższy przedział cenowy w który z racji ograniczonego budżetu nie chce wkraczać. Kiedyś słyszałem powiedzenie" Jak cie nie stać na Krella to kup sobie Exposura" Może to dobry kierunek (taki 3010)? Podobno te kolumny dobrze zgrywały się z Roksan Kandy K2 (odrobinę nowszy niż ten który wcześniej wymieniłem)- co sądzicie?

Znajomy przywiózł do mnie ostatnio Craffty. Gra nimi u siebie na Accuphase e-205, jeśli dobrze pamiętam. Do tej pory był zachwycony, z naciskiem na "był", dopóki nie podłączył do mocnego pieca, czyli 500W w 4Om. Jego mina przy Zimie Vivaldiego, na Esotarach, bezcenna. Stwierdził, że pierwszy raz słyszy coś takiego na tych głośnikach - tak pięknego!

Normalnie widziałem zachwyt na jego twarzy i ekscytację.

Skrzypce wymiatają. :)

Craffty z Kav 500 ?

U mnie z FPB 300 też można przecierać oczy ze zdumienia :)

Bardzo dobre kolumny

A do mnie trafiły na serwis ze 4 lata temu Contoury 3,3,dla tych co nie widzą 2 głośniki basowe w kolumnie 20 cm z cewką 100 mm ! taka rzadkość w ofercie Dynaudio co do tego głośnika ,wysokotonowy był do wymiany raz działał a raz nie ,fachowcy naprawiali, nie wiedząć że drut w cewkach Dynaudio jest aluminiowy i zgrzewany z miedzianym wyprowadzeniem do zacisku :-) .Przyjechał ze wzmacniaczem Sfinxa (były to monobloki A klasowe 20 watt bardzo fajne ale....)

Jak Panu podłączyłem 500 Wat oraz ....50 wat w A klasie ale z wydajnego wzmacniacza na 8 V Mosach na kanał to powiedział że nie słyszał tak grających swoich kolumn.

Sfinx powędrował do innego nabywcy( pozdrawiam Rafał,zasila odpowiednie kolumny i je steruje) a Pan dostał dawkę prawdziwej energii z tych kolumn :-)

Edytowane przez Studio16Hertz

-nad c356bee

-Roksan Kandy L III MK3

-Denon PMA 2000AE

-Atoll in100SE

http://allegro.pl/creek-destiny-wysokiej-klasy-wzmacniacz-stereo-i6892605161.html

Krell to juz znacznie wyższy przedział cenowy w który z racji ograniczonego budżetu nie chce wkraczać. Kiedyś słyszałem powiedzenie" Jak cie nie stać na Krella to kup sobie Exposura" Może to dobry kierunek (taki 3010)? Podobno te kolumny dobrze zgrywały się z Roksan Kandy K2 (odrobinę nowszy niż ten który wcześniej wymieniłem)- co sądzicie?

Widzisz Kolego a ja znam powiedzenie ,,Biednego nie stać na byle co";-)

Znam tego Exposure i to nadal jest kręcenie się w kółeczko w stylu NAD itp.

Jeśli kupiło się kolumny takie jak S1.4 to trzeba się liczyć z wydatkami. To jak z samochodami z wyższej średniej półki. Możesz kupić sobie używane BMW lać do niego najtańszy olej, zamontować chińskie opony za 200 PLN i jeździć. Wolny kraj.

Widzisz Kolego a ja znam powiedzenie ,,Biednego nie stać na byle co";-)

Znam tego Exposure i to nadal jest kręcenie się w kółeczko w stylu NAD itp.

Jeśli kupiło się kolumny takie jak S1.4 to trzeba się liczyć z wydatkami. To jak z samochodami z wyższej średniej półki. Możesz kupić sobie używane BMW lać do niego najtańszy olej, zamontować chińskie opony za 200 PLN i jeździć. Wolny kraj.

Potwierdzam, ten Expo 3010 mimo iż jest całkiem niezły to do Contoura to trochę za mało. To nawet do Focusa za mało. I nie chodzi tyle o moc co o wyrafinowanie.

Też kiedyś poległem na zestawianiu Dynek z niedopasowaną (czyt. zbyt tanią) elektroniką. Dynki oddają z nawiązką jak się je podepnie do właściwego wzmacniacza.

Bo takie kolumny jak Dynki czy SF jak się kupi za odpowiednią cenę to i odpowiednią elektronikę trzeba zakupić. A jak ktoś idzie i sobie posłucha np Dynek Contury 30 z denonem za 10 tys i potem pisze ze kolumny nic specjalnego nie pokazały to co się dziwić..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.