Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Nie, bufor to żadna lampizacja, zwłaszcza taki zewnętrzny. Dołożenie bufora z reguły nic nie daje, moze tylko pogorszyć jakość dźwięku

Jestem tego samego zdania jednak na każdego z nas zajdę trzech takich, dla których po dodaniu bufora lampowego będzie jednak grało "lepiej" - rożne gusta są i dla każdego co innego znaczy "lepiej".

Tam sygnał pobrany z nóżek kości PCM1794 trafia bezpośrednio na siatki lamp, i nie jest to żaden bufor tylko układ z konkretnym wzmocnieniem. A w głośnikach cisza.

Napiszę więcej, żaden mój dac na lampach nie brumiał a w tych w których wykorzystywałem tranzystory na początku miałem problemy z brumieniem. Można by więc wysnuć wniosek, że lampy nie brumią a tranzystory tak.

Zresztą jak patrzę na niektóre przykłady lampizacji zrobione chyba z tego co się akurat znalazło na elektrozłomie to się nie dziwię, że później takie opinie są. Wbrew temu co się może wydawać dobra lampizacja nie jest tania i za 200 zł się jej nie zrobi.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Cyt. ,,Nie, bufor to żadna lampizacja, zwłaszcza taki zewnętrzny. Dołożenie bufora z reguły nic nie daje, moze tylko pogorszyć jakość dźwięku,,

,,Nie,bufor to żadna lampizacja,, - ..A co to jest , jak własnie nie użycie lamp w okreslonym celu ?

,,zwłaszcza taki zewnętrzny,, - Jakie to ma znaczenie? konstrukcje dzielone nie istnieją? Istnieja nawet na poziomie oddzielnego potencjometru głośności. Brak logiki.

,,z reguły nic nie daje,, - To jest czesta formuła na tym forum..a co ona oznacza? Że moim zdaniem nie daje ale od tej reguły sa zapewne odstępstwa - kolejne domniemanie i wrzucanie do wora wszystkich buforów DIY na świecie.

,,może tylko pogorszyć jakość dzwięku,, - Zdanie zaprzeczające temu wczesniej bo zgodnie z odstępstwami od reguł niektóre bufory moga wpłynąc pozytywnie lub...neutralnie na tor. - Kolejne domniemanie

Te akapity składaja się na wypowiedz która zawiera sprzeczności,błedy logiczne,i kompletnie nie jest obiektywna bo...jest nieprawdziwa lub prawdziwa w częsci. Ale to forum jest pełne takich akapitów.

Aby ten ciekawy temat wrócił na własciwe logiczne tory warto wiedziec że:

Bufor czy na tranzystorze,scalaku czy lampie spełnia okresloną rolę w układzie,i ta rola jest wazniejsza niż to czego użyjemy,ale zamiana elementów separujących moze wnieść inne brzmienie w tor - gdyby tak nie było to wzmacniacze tranzystorowe nie rózniły by się w dzwięku od lampowych - przy identycznych parametrach technicznych !

Bufor niczego nie popsuje ani nie uszkodzi w torze audio bo....jego rola jest właśnie taka separująca i ma dopasowywac to co niedopasowane..a że to się właściwie w torach audio nie zdarza to robi za atrapę w układzie i albo ktoś usłyszy w głośnikach że on jest albo nie,warto po prostu sprawdzić gdyż taki ,,upgrade,, kosztuje grosze,wprost przeciwnie do kosztu wymiany jednego kondensatora sprzegającego z tego zwykłego na niezwykły. Jednk snucie opinii jednoznacznej że jest zły i tylko wszystko zepsuje to głupota....bo w kazdym sprzęcie audio mamy bufory i wiekszosć chyba nawet sprawy sobie z tego nie zdaje.

Witam. Po tylu latach zachciało mi się wrócić do idei zlampizowania DAC . Jest on na układzie BurrBrown PCM 1738E. Posiadam płytki pkrecz, i trafko z zamówienia forumowego sprzed kilku lat. Wiele pytań będę pewnie miał ale pierwsze są takie:

Nie znalazłem datasheet dla tego układu a jedynie dla pcm1738. Czy wyprowadzenia będą te same?

Jeśli tak to sygnały analogowe są z 4 nóżek po 2 na kanał (L I out +; L I out - ) tak samo na dla R. jak to będzie trzeba podłaczyć do układu ?

• 2 tygodnie później...

Kupię zlampizowane cd najchętniej model z cdtext ale rozważę inne. Pozdr

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Mogę Ci takiego cedeka zrobić.
  • 1 rok później...

Witam wszystkich.

Właśnie mam zlampizowanego dcd-655 z lampami wewnątrz. Jednak po 1,5 godzinie grania wszystko w środku się gotuje i odtwarzacz zaczyna przeskakiwać między utworami. Dodam że jest na lampach ecc88. Jak to wygląda u kolegów może i koleżanek ?

Edytowane przez D.A.R.E.K
4 godziny temu, D.A.R.E.K napisał:

Witam wszystkich.

Właśnie mam zlampizowanego dcd-655 z lampami wewnątrz. Jednak po 1,5 godzinie grania wszystko w środku się gotuje i odtwarzacz zaczyna przeskakiwać między utworami. Dodam że jest na lampach ecc88. Jak to wygląda u kolegów może i koleżanek ?

Zamknięta, niewentylowana obudowa ?

Godzinę temu, D.A.R.E.K napisał:

Jakie rozwiązania byś proponował? Czy lampy na zewnątrz wystawić?

Kwestia podstawowa jest taka: na ile rozwiązanie obecnego problemu ma pozostawać w zgodzie z doktryną "brak śladów ingerencji / niewiercenie otworów w obudowie".   Czy w ogóle dopuszczasz jakiekolwiek "odwierty" czy to na tylnej ścianie urządzenia, czy na górnej pokrywie?

Czy np. dopuszczasz możliwość a). wyprowadzenia dodatkowych gniazd RCA (lub innych) na tyle obudowy? b). bardziej zdecydowane ingerencje, np. górna pokrywa obudowy? spód obudowy?

Z pomysłów, jakie mi chodzą po głowie, to jest np. a). wystawienie lamp poza obudowę, na zasadzie wyprowadzenie sygnału dodatkowymi (wiercenie) lub jakimiś istniejącymi (bez wiercenia?) gniazdami i zrobienie tej lampizacji na "zewnątrz", acz "nieuszkodzonej" lub 'niewiele-grzebanej' obudowy, lub

b). Mocniejsza ingerencja, wiążąca się np. z wystawieniem lamp na zewnątrz (np. góra obudowy lub TYŁ obudowy). Warto sprawdzić, czy te lampy mogą pracować w pozycji poziomej, z zachowaniem odpowiedniej orientacji kątowej względem "pionu".  Jeśli tak, to w grę wchodzi (mało widoczna od frontu) modyfikacja typu wystawienie lamp poziomo z tylnej ściany obudowy.  To oczywiście kosztem większej docelowej "głębokości" całego urządzenia na półce.

c). Jeszcze mocniejsza ingerencja, o nieprzewidywalnych skutkach, czyli zrobienie otworów wentylacyjnych na spodzie obudowy oraz na u góry w ramach TYLNEJ ściany urządzenia (czyli "niewidoczne"), lub wręcz (dość drastycznie widoczne zniszczenie) na górnej powierzchni pokrywy/obudowy. Nie wiadomo wszakże, ile tych otworów okaże się być wystarczające.

Edytowane przez zjj_wwa

Mam wzmacniacz lampowy z lampami na zew. Pre gramofonowy z lampami na zew. Tak może CD mieć lampy na zew w górnej pokrywie. A co byś powiedział na wentylatora wyciągającego powietrze z obudowy zamontowany na tylnej ściance. 

Jedno jest pewne:lampy muszą mieć wentylacje i tyle, mam zarowno cd jak i dac z lampami i w obu przypadkach w okolicach lamp w środku jest ponad 50°C, w cd mam powierconą kratke o wymiarach 10x10cm wiertlem 3, a w dacu mam wycięte dwa otwory o średnicy ok25mm i założoną tzw. klatkę dla lamp zmniejszona o jeden pierścień.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

11 minut temu, D.A.R.E.K napisał:

Mam wzmacniacz lampowy z lampami na zew. Pre gramofonowy z lampami na zew. Tak może CD mieć lampy na zew w górnej pokrywie. A co byś powiedział na wentylatora wyciągającego powietrze z obudowy zamontowany na tylnej ściance. 

Z wentylatorami to jest taki problem, iż w zasadzie nie istnieją zupełnie "bezszelestne". Co więcej, im ma ciszej chodzić, na zagłodzonym / obniżonym napięciu, to tym większy rozmiar wiatraczka powinien być. Dlatego też raczej nieufnie i sceptycznie na ten pomysł patrzę.

Jeśli już wiatraki, to swojego czasu miałem jako-takie dobre doświadczenia z BE-QUIET (chińczyki, jakaś taka podobna nazwa), ale a). wersje niskoobrotowe - już w samej kontrukcji swojej (od producenta), oraz b). specjalnie obniżonym napięciem je zasilałem. W sensie, że dostawały trochę "więcej" kopa na starcie, aby się 'zaczeły kręcić', a potem napięcie mocno obniżone, chyba nawet (z 12V) do 4,5V, przy którym to, jak raz już się kręcą, to utrzymują się w ruchu. Prosty elektroniczny układzik z kondensatorkiem (stała czasowa) i szeregowym tranzystorem do tego by potrzeba zrobić.  Kopnięcie na start powinno być przynajmniej 5V, lepiej 6V.

Jeśli już wiatraki, to swojego czasu miałem jako-takie dobre doświadczenia z BE-QUIET (chińczyki, jakaś taka podobna nazwa), ale a). wersje niskoobrotowe - już w samej kontrukcji swojej (od producenta), oraz b). specjalnie obniżonym napięciem je zasilałem.

Uzywam dwa takie Be-Quiet w samochodzie, polaczone w szereg, czyli kazdy dostaje 6,5 V, a mimo to slychc je w srodku auta.

ef65ff21c9e81272cc57d5ad61ded3c1.jpg

Mysle ze wentylatorki mozesz zapomniec.

Cierp cialo, jak ci sie chcialo ;-)

Lampki musza wyjsc na zewnatrz

Może inaczej kto ma zlampizowane odtwarzacz CD z lampami wewnątrz ?

Co prawda udało mi się na razie przeczytać dopiero 21 strona obecnego postu. Omawiane są tu projekty z lampami umieszczonymi w środku cdeków. Dyskusje na wszelkie tematy za wyjątkiem wentylacji obudowy cd.

Czy to jakiś temat tabu? 

Należy pamiętać że lampy nie są jedynym źródłem ciepła w zlampizowanym odtwarzaczu. Ciepło może też generowć niewłaściwie dobrany transformator zasilający, a na pewno źródłami ciepła są też zasilacze. W zasilaczach pasywnych grzeją się rezystory "zbijające" napięcie, a w aktywnych grzeją się elementy stabilizujące, czyli zenerki, tranzystory, itp. jeżeli jest to zasilacz półprzewodnikowy. Oczywiście występują także zasilacze lampowe, te grzeją się z reguły znacznie bardziej niż półprzewodnikowe.

• Moderatorzy

Przecież układ lampowy trzeba zasilić. Więc poza układami lamp trzeba zamontować układy ich zasilania i o problemach jakie mogą w związku z tym wystąpić pisze @Mc Gyver

To jest jasne i to rozumiem, ale czego nie rozumiem jest fakt, ze ktos, kto czegos tak oczywistego nie przewiduje, moze brac sie za tunig i „poprawianie“ sprzetu

Może inaczej kto ma zlampizowane odtwarzacz CD z lampami wewnątrz ?

Co prawda udało mi się na razie przeczytać dopiero 21 strona obecnego postu. Omawiane są tu projekty z lampami umieszczonymi w środku cdeków. Dyskusje na wszelkie tematy za wyjątkiem wentylacji obudowy cd.

Czy to jakiś temat tabu? 

Witam.

Wszystko jest dobrze , trafo zasilacze itp. Po 1,5 godzinie jak zaczęły się przeskakiwania utworów, otwarzylem obudowę to radiatory zasilaczy trafia były ciepłe . Natomiast będące w odległości 4cm od lamp kondensatry olejowe parzyły.

Głównym i szkodliwym źródłem ciepła  są lampy. Oczywiście bez górnej pokrywy można grać 24 na dobę.

Więc czy takie rozwiązanie stosują użytkownicy ??

• Moderatorzy

W obudowie pod i nad lampami powinny być otwory wentylacyjne. Zachowaj też maksymalny odstęp innych elementów (zwłaszcza kondensatorów) od lamp. Możesz też zastosować aluminiowe reflektory pomiędzy lampami a innymi elementami ale jeśli nie ma wentylacji to nie pomoże na długo - wentylacja to podstawa.

W kwestii "wizualnej" - otwory nad lampami oznaczają otwory w górnej pokrywie, co dla niektórych jest estetycznie nieakceptowalne. Dlatego też - do rozważenia - otwory w dolnej pokrywie, w sporej obfitości (bo niewidoczne), oraz ...

Otwory na tylnej stronie obudowy, tylna ściana, ale uwaga: możliwie jak "najwyżej" - np. rząd otworów wskroś całej szerokości.   Jak najwyżej, aby zapewnić stosowny efekt kominowy. Otwory na tylnej ścianie urządzenia nie będą się aż tak "rzucać w oczy", a górna pokrywa będzie cała, zdrowa, no i co najważniejsze - nieoszpecona.

Dzięki. Zjj

Mamy już dwie propozycje .

W/w lecz do testów jak piszecie.  Nie wiemy czy to wystarczy? 

Zapytam jeszcze raz  pana Adama który dziesiątki odtwarzaczy zlampizowal nawet przysłowiowe " nalesniki" .

Jak pan panie Adamie radzi sobie z wytwarzanym ciepłem  lamp wewnątrz zamkniętych obudów zlampizowanych odtwarzaczy CD.??

• 1 rok później...
W dniu 3.01.2011 o 11:31, Adamusss napisał:

Chciałbym jeszcze dopytać czy jest jeszcze coś do drobnych modyfikacji oprócz lampizacji w tym Denonie DCD1450AR które przyniosłyby dobre rezultaty poprawy dźwięku? Mam na myśli kosmetyczne wymiany części na inne o lepszych parametrach tzw. poprawa słabych punktów?

Wytłumienie matami bitumicznymi przy tuningu odtwarzaczy cd , czy przynosi jakieś korzyści.... Jeśli tak to co się poprawi  ? .Po co to ni którzy to robią ?.  Po proszę obeznanych o wyjaśnienie.

1 godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Wytłumienie matami bitumicznymi przy tuningu odtwarzaczy cd , czy przynosi jakieś korzyści.... Jeśli tak to co się poprawi  ? .Po co to ni którzy to robią ?.  Po proszę obeznanych o wyjaśnienie.

Tak. Przynosi korzyści. 

• Pokaż nowe odpowiedzi