Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, mcemsi napisał:

Doleciał do kompletu ... jestem zadowolony

Posiadam interkonekt, który jest na fotce. Wieść forumowa niesie, że te starsze egzemplarze są z miedzi Furukawy (te jaśniejsze). Bardzo szczegółowo i przejrzyście grający przewód. Świetna przestrzeń, szczegóły z głębi sceny są czytelne. Zostawię go sobie "na pamiątkę" 🙂 Wersja droższa (jasnobrązowa) gra cieplej. Późniejsze wersje (ciemniejsze) to już prawdopodobnie Acrolink. 

1 godzinę temu, mcemsi napisał:

DP-430real.jpg

Super cd . U mnie też dp450 i też jestem zadowolony.

Edytowane przez izapat
W dniu 20.09.2024 o 17:27, mcemsi napisał:

DP-430real.jpg

Też mam i jestem bardzo zadowolony, nie wymieniam na nic innego🙂

Koledzy czy napędy do DP700 są jakoś jeszcze dostępne - to chyba mechanizm KHM230AAA - podobno lipny i mało trwały napęd ?

Na ebay jest mnóstwo chińczyków , czy ktoś miał z nimi doświadczenia? Słyszałem że Accuphase nie wysyła cześci zamiennych do serwisu jeśli dany sprzęt nie był kupiony w tym kraju ?

• 3 tygodnie później...
W dniu 13.09.2024 o 22:47, feluś napisał:

Koledzy czu ktoś miał okazję porównać ze sobą DP-90/DC-91 i DP700 ?

Mam DP-90/DC-91. DP700 z chęcią bym posłuchał, bo nie wiem jak sie sprawuje filtrowanie poprzez przesunięcie danych w ramce w wykonaniu Japończyków. Kiedyś było o tym głośno na diyadio.com.

Instrukcje do wszystkich urządzeń są tylko jp na stronie jp , ciekawe dlaczego nie udostępniają en na stronie en.

Jest też na hifiengine ale musiałby sie znaleźć ktos kto ma działający dostęp.

Ewentualnie maszynowe tłumaczenie z Google'a na en - wystarczy? https://drive.google.com/file/d/1GZ5ccciclWQjwo4hPIHLi0ES07TKSJ_0/view

Edytowane przez mcemsi
  • 2 tygodnie później...

Ostatnio miałem okazję zetknąć się po raz pierwszy z marką Accuphase. Przez kilka godzin wraz ze znajomym w zaadoptowanym akustycznie pokoju słuchaliśmy min. Accu e-480. Za źródło robił mój Gustard A22 + Node 2i z zasilaczem liniowym. Zestaw grał na monitorach opartych min. na przetwornikach graphenowych od Seasa 82db.

Za przeciwwagę robił inny wzmacniacz w klasie AB w cenie ok 15tys. za nowy egzemplarz. Marki celowo nie chcę zdradzać. 

Powiem szczerze, że e-480 wypadł dość średnio. Zauważalna była ekspozycja średnich tonów które zdominowały niski zakres. Na utworach których atutemm jest gra basem i ktore fajnie prezentuje moja as2200 było płasko i nudno. Gra straciła szybkosc, detal i szczegółowość, cechy tak fajnie prezentowane na drugim wzmacniaczu.

Co mogło być tego przyczyną, kłopoty z wysterowaniem magneziaków, niespasowane źródło, kable?

39 minut temu, Kasz76 napisał:

Ostatnio miałem okazję zetknąć się po raz pierwszy z marką Accuphase. Przez kilka godzin wraz ze znajomym w zaadoptowanym akustycznie pokoju słuchaliśmy min. Accu e-480. Za źródło robił mój Gustard A22 + Node 2i z zasilaczem liniowym. Zestaw grał na monitorach opartych min. na przetwornikach graphenowych od Seasa 82db.

Za przeciwwagę robił inny wzmacniacz w klasie AB w cenie ok 15tys. za nowy egzemplarz. Marki celowo nie chcę zdradzać. 

Powiem szczerze, że e-480 wypadł dość średnio. Zauważalna była ekspozycja średnich tonów które zdominowały niski zakres. Na utworach których atutemm jest gra basem i ktore fajnie prezentuje moja as2200 było płasko i nudno. Gra straciła szybkosc, detal i szczegółowość, cechy tak fajnie prezentowane na drugim wzmacniaczu.

Co mogło być tego przyczyną, kłopoty z wysterowaniem magneziaków, niespasowane źródło, kable?

Dość dziwne. Nie słyszałem nigdy E-480 ale mam E-550, a przed nim kolejno AS-2100 i AS-3000 i spostrzeżenia mam dokładnie odwrotne.

4 minuty temu, audiofan01 napisał:

Dość dziwne. Nie słyszałem nigdy E-480 ale mam E-550, a przed nim kolejno AS-2100 i AS-3000 i spostrzeżenia mam dokładnie odwrotne.

Do as2200 się nie odnoszę bo nie było jej na odsłuchach.

7 minut temu, audiofan01 napisał:

Accu nie śmiem krytykować bo problem leży pewnie gdzie indziej, zastanawiam się tylko gdzie😀

20 minut temu, Kasz76 napisał:

Do as2200 się nie odnoszę bo nie było jej na odsłuchach.

Napisałeś: "Na utworach których atutem jest gra basem i które fajnie prezentuje moja as2200" 

więc pomyślałem, że to porównanie do "płasko i nudno" w wykonaniu E-480.

29 minut temu, Kasz76 napisał:

Accu nie śmiem krytykować

Dlaczego nie? Jak coś Twoim zdaniem kiepsko gra i nie jest to podszyte żadnym "każda pliszka swój ogonek chwali" to wszystko podlega ocenia i krytyce, a w sprzęt Accuphase tak jak każdy bywa i bywał różny.

4 minuty temu, audiofan01 napisał:

Napisałeś: "Na utworach których atutem jest gra basem i które fajnie prezentuje moja as2200" 

więc pomyślałem, że to porównanie do "płasko i nudno" w wykonaniu E-480.

Bezpośrednie porównanie było z innym wzmacniaczem. Jeśli chodzi o Yamahe to odniosłem się do gry w innych warunkach i z innymi kolumnami.

• 2 tygodnie później...

Koledzy, jakis czas temu sprzedalem a60 i szukam nastepcy, jak myslicie - A46/47 to dobry trop? 60 pozbylem sie ze wzgledu na wiek.

Moc mi kompletnie nie potrzebna, kolumny sa w bi ampingu i na basie jest P-5000. Preamp to C2410.

Edytowane przez audionormik
10 godzin temu, audionormik napisał:

Koledzy, jakis czas temu sprzedalem a60 i szukam nastepcy, jak myslicie - A46/47 to dobry trop? 60 pozbylem sie ze wzgledu na wiek.

Moc mi kompletnie nie potrzebna, kolumny sa w bi ampingu i na basie jest P-5000. Preamp to C2410.

Moge Ci sprzedac moja A70. Jak cos, to wal na priv.

A46/47 to slabsze urzadzenia nie tylko mocowo, ale w rozdzielczosci i makro/mikrodynamice.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

E-800s już na stronie.  Zmiany jak da się wyczytać kosmetyczne ale dołożyli wreszcie tak jak niedawno w nowym E-700 pełną obsługę preampa phono na przyciskach pod klapką. Szkoda że dopiero teraz i szkoda że tylko dla najnowszego AD-60.

• 2 tygodnie później...

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem DACa Accuphase DC-61. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Nie mogę nigdzie znaleźć schematu tego DACAa. Może ktoś pomoże.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
W dniu 4.09.2024 o 18:34, Bumpalump napisał:

https://sprzedajemy.pl/accuphase-e-270-wzmacniacz-zintegrowany-zary-4-0010c9-nr70437831

To nie jest akurat ten egzemplarz? Orientuje się ktoś z kolegów kto wystawił tego accu? Jakiś forumowicz? 

Jeszcze nie spotkałem się z ofertą hi end na sprzedajemy.pl, która nie byłaby scamem. Podchodzić z dużą doza ostrożności i tylko osobiście

--

Godzinę temu, p0is0n napisał:

Jeszcze nie spotkałem się z ofertą hi end na sprzedajemy.pl, która nie byłaby scamem. Podchodzić z dużą doza ostrożności i tylko osobiście

Też tak podejrzewam. Nie wiem nawet kompletnie jak wyglądają ceny tego modelu i rocznika z drugiej ręki. 

A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z cenami accu w Polsce w porównaniu do np. Japonii? Oferty potrafią być niekiedy połowę niższe niż u nas. Tak wiem cło, serwis, transport. No ale nawet po takiej kalkulacji to i tak wychodzi o te 30-40% taniej. To kwestia pazerności dystrybutora czy coś przegapiam?

W dniu 15.12.2024 o 19:53, blomin napisał:

A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z cenami accu w Polsce w porównaniu do np. Japonii? Oferty potrafią być niekiedy połowę niższe niż u nas. Tak wiem cło, serwis, transport. No ale nawet po takiej kalkulacji to i tak wychodzi o te 30-40% taniej. To kwestia pazerności dystrybutora czy coś przegapiam?

Dystrybucja i serwis Accuphase w Japonii wygląda całkiem inaczej niż reszta świata... tam kupisz ten sprzęt nawet w markecie. Cała reszta ma jednego dystrybutora na kraj i tylko u niego obowiązuje gwarancja a i tak naprawa w kooperacji z Japonią dlatego ceny lecą w kosmos. Z tego co widzę ceny na Europę są raczej podobne. Sprowadzać też nie ma zbytnio sensu bo i napięcia zasilania są inne 100V a u nas 230V. Można ponoć przerabiać albo zastosować przetwornik napięcia zewnętrzy ale i tak tracisz możliwość naprawy w autoryzowanym serwisie. Dla mnie fenomenem jest jak ten sprzęt trzyma cenę pomimo upływu nawet wielu lat a może po prostu jest tego warty.

Z tego co napisałeś zrozumiałem, że za kosmiczną cenę Accuphase w Polsce głównie  odpowiada koszt ewentualnej gwarancyjnej wysyłki do Japonii ?

Ciekawe jaki jest koszt wysyłki do Japonii dużego kartonu ok. 30-40 kg ?

Mam 8 zabawkę od Accu i jeszcze żadna się nie zepsuła 😉

Edytowane przez gutekbull

Generalnie jak się spojrzy po sklepach online na każdym niemal kontynencie to ceny Accu są dość zbliżone , rzecz jasna za wyjątkiem samej Japonii w której ceny są rzeczywiście mocno niższe , też nie wiem dokładnie z czego wynika taka polityka...

59 minut temu, gutekbull napisał:

Z tego co napisałeś zrozumiałem, że za kosmiczną cenę Accuphase w Polsce głównie  odpowiada koszt ewentualnej gwarancyjnej wysyłki do Japonii ?

Ciekawe jaki jest koszt wysyłki do Japonii dużego kartonu ok. 30-40 kg ?

Mam 8 zabawkę od Accu i jeszcze żadna się nie zepsuła 😉

To nie wynika z kosztów kuriera.99% napraw jest robiona lokalnie. Wynika to z polityki dystrybucji.

--

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.