Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Chciałbym dołączyć do grona maniaków Rotela:)

O firmie usłyszałem po raz pierwszy z Magazynu Hi_FI i muzyka zdaje sie w 1996 roku...odtąd z bratem kupowaliśmy ten magazyn i chłoneliśmy recenzje,w których nie wiadomo czemu Rotel był zawsze wysoko:)

Marzyliśmy o jakimś klocku tej firmy ale..zawsze kasy brakowało,więc człowiek jechał na japonczykach z komisu czy lombardu.Potem była przerwa w tym hobby.

2 lata temu złożyłem klon Rotela RA 820...dbając o dobre komponenty..i była to chwila kiedy usłyszalem fajny dzwięk,bez buczącego basu,dynamiczny muzykalny i bezpośredni,natomiast 2 dni temu zakupiłem pierwszy klocek firmowy Rotela,niska półka ale mnie zaczarował i wynagrodził lata oczekiwań:).

Kiedyś przeczytałem że rotel potrzebuje miękich celulozowych membran wtedy jest bajka,jakiekolwiek połaczenie z kewlarek czy metalem może zabrzmieć zbyt ostro,to pewnie uogólnienie ale cos w tym jest,bo na moich miękko brzmiących Visatonach jest pięknie.

pozdrawiam

ja mam aluminiowe membrany w moich paradigm studio 20v5 i do tego rotel rb990bx i wcale (jak dla mnie....) za ostro nie jest - najwyżej w sam raz.

pewno zależy też czego się słucha.... ;)

?

Jasna sprawa ,wystarczy inna akustyka pokoju,lub tragiczna kopia nagrania i wszystko jest inaczej, dlatego napisałem ogólnie,Ze taki jest syndrom rotela kiedy mamy przeciętne pomieszczenie i względnie dobre (wg norm realizatorów dzwięku),nagranie.

Witam jestem po domowym odsłuchu Ra-12 plus Denon 910 jako transport plus Castle Knight 4 plus Cd6005

Po tym jak odsłuchałem przez weekend Rotela,to do Marantza nie wrócę,teraz się dziwnie słucha,pusty ten dźwięk jakiś.

Pierwsze co w uszy wpadło źle nagrane płyty,brzmią już jak powinny,prawda co się mówi o Marantz i dupiate nagrania.

Troche ubyło góry/detali ale instrumenty się odpowiednio rozmieściły,to co lubię heh a wszystko szło z Denona,dlatego iż on będzie mi towarzyszył do momentu zakupu RCD-12

DAC lepszy,tuner sat vu duo solo brzmi lepiej,a BD Panasa miodzio przy "I Robot" zdał egzamin,tylko to mam na płycie:(

Więc już się wpisuje do klubu,chyba mohe :)

Ma ktoś Dynki DM 3/7? Jak to się sprawuje?

Pozdro

Łokmen Saba

haha :) -ehhh ta chińszczyzna.... ;) :(

nie dość ,że drogi,

nie dość ,że ciężki, głęboka obudowa i mocno grzejący się (choć to pewno chodzi w czystej klasie a także...?)

nie dość ,że przy 8 ohm przegrywa z np rotelem rb990bx (xindak 2x172w, rotel 2x220w - ale przy 4ohm już xindak bierze góre nad "małym", starym rotelkiem 2x343w dla xindaka ,a rotel 2x315w)

Jednak prawda, -kiedyś sie robiło solidniejszy sprzęt - ale od czego jest gwarancja ;) !

co jak co ,ale mieć takiego xindaka w domu to luksus - mało kogo stać na taki sprzęcior... (mnie na pewno nie :() pewno gra (a raczej grało) to ekstra.... ?

?

a grało,z focal aria 948,a przed nim zestaw rotel ra-1570/sprzedany/

xindak dziś odeslany w ramach reklamacji-zobaczymy.....czy usterka do naprawy??? czy sprzet nowy:)

• Moderatorzy

a grało,z focal aria 948,a przed nim zestaw rotel ra-1570/sprzedany/

xindak dziś odeslany w ramach reklamacji-zobaczymy.....czy usterka do naprawy??? czy sprzet nowy:)

jak grał xindak vs. rotel 1570 ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 tygodnie później...

Witak kolegow, no i ja tez sie melduje, w wtorek odbieram ra 1570

na poczatek beda pracowac z b&w cm1

mysle o dokupieniu cd od marantza 6005 dla ocieplenia dzwieku

na poczatek beda pracowac z b&w cm1

mysle o dokupieniu cd od marantza 6005 dla ocieplenia dzwieku

Ja myslę że napierw wypożycz i posłuchaj w domu CD6005,miałem ten zestaw CD i PM 6005,później grał ten CD przez pare dni z Rotelem zanim go sprzedałem i raczej nie grał ciepło.

Druga sprawa Rotel z górnej półki i chcesz łączyć go z drugim od końca CD w ofercie Marantza?

Łokmen Saba

Cd Rotela czyli rcd 12 bede mial na testy w czwartek do poniedziałku,zobacze jak u mnie to zagra w pomieszczeniu,marantz 8003 to już inna bajka,co do marantza i innych marek trzeba je lubieć w odbiorze.

Ja tam lubie kupować pod serię,raz że jednego pilota mniej na stole,dwa uzupełniają się wzajemnie

Łokmen Saba

To moze narazie zostane przy laptopie z ktorego wysylam dzwiek przewodem optycznym, a zaoszczedzone pieniadze byc moze lepiej przeznaczyc na lepsze glosniki np cm5 ?

Zależy do jakiego pomieszczenia.

Co prawda nie słyszałem jak gra 1570 ale zapewne jest ta sama linia co 1520.

I zależnie do jakiego pomieszczenia.

Tutaj w grę wchodzi też gust bo niektórzy wolą b&w a inni jbl 4313.

Proponuję posłuchać focus 220 albo podstawki s1, za używki zapłacisz sporo poniżej 5k.

Wybierz się do sklepu jak masz w okolicy i posłuchaj kto wie, może jednak b&w Ci spasują.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Choroba upgradeowa postępuje...

Gdyby ktoś chciał RC-971 + RB971 w bardzo dobrym/idealnym stanie, z "historią klubową", to mam taki zestaw i mogę go podrzucić (w przyszłym tygodniu) na trasie Poznań, Łódź, Warszawa.

Cześć

Pytanie do fachowców / rotelowców ;)

Który Cd warto kupić RCD 1072, czy może RCD 02 czy może RCD 06 ?

Jakie są miedzy nimi różnice brzmieniowe i jakościowe ?

Wiem jedynie , że w każdym siedzi laser KSS 213.c / cl

robiz

JA wolę stary rcd-971 choć rcd-1072 nie słyszałem.

Ale w porłównaniu do rcd06 971 gra lepiej.

Ale ten 971 to raczej juz wiekowy sprzęt, tak ? Jak z jego trwałością ?

robiz

971 zagra lepiej niż 1072. 02 i 06 to zupełnie inna liga. I jak pisałeś wszędzie siedzi tani kss213.

Inna liga powiadasz, to znaczy lepsze te 06/02 niż 971 czy wręcz odwrotnie ? Bo większość prawi , ze 06 to najgorszy z tych wszystkich, 02 można jeszcze posłuchać , a 1 liga to 971 ;)

Ten 1072 porównywany jest jakościowo do 02

robiz

Witam

Panowie pomyślałem o zmianie mojego RA - 6se na wzmacniacz dzielony, przejrzałem ten wątek od początku , po drodze natknąłem się na małą wzmiankę , a także test RC -1550/RB- 1552 , więc nieco informacji na temat tego zestawu już znam.

Ale czy któryś z forumowych kolegów miał bliski kontakt z w/w zestawem, czy wart jest tych pieniędzy tj. RC-1550 za 1999PLN, RB-1552 za 2599PLN i jakie korzyści po takiej zamianie. Kolumny pod jakimi miałby pracować to DM 2/7, cd rotela rcd-06se.

I czy po takiej zmianie należało by zmienić również cd np na rcd -1520 lub 1570, czy może tylko ze względów wizualnych?

pozdrawiam

artur

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.