Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. Nie znalazłem. Zrobię sam. :)

Ale znalazłem zdjęcie z tymi pierścieniami na innym forum. I instrukcję: Rotel 15 series. On-off power button masking ring. Place this self adhesive ring over the light surrounding the on/off push button if the blue light is too bright.

Edytowane przez slawek-r

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Panowie, mam takie pytanko do użytkowników RSP-976 i jego "pokłosia" (RSP-1066, RSP-1068, RSP-1069, RSP-1570) - od jakiegoś czasu mam ten procesor i używałem go wyłącznie do dźwięku wielokanałowego z filmów (fronty napędzone "poprzez" stereo RC-995 + RB-990BX, central i tyły przez pomostkowany RB-976). Jakiś czas temu przypadkiem trafił do mnie subwoofer Jamo, no więc go podłączyłem - jak dla mnie słuchanie z subem muzyki to totalna porażka (bas powłóczy i dudni, że masakra - zero dynamiki), ale z ciekawości ostatnio postanowiłem posłuchać muzyki z użyciem trybów DSP (Music 1/2/3/4) i go włączyłem... a tu cisza. Moje pytanie, czy sub u Was działa w trybach DSP, czy tylko w ProLogic i 3-Stereo?

Hmm, a teraz działa - czyżby dla DSP, Dolby Digital i ProLogic były oddzielne nastawy obecności/wielkości kolumn??? Tak czy inaczej, efekty przestrzenne są o niebo lepsze od słyszanych przeze mnie wcześniej z "pełnowymiarowych" amplitunerów do kina (w tym flagowych Sony ES i Yamaha) - jednak, co Rotel, to Rotel ;)

Edytowane przez mol01

pewno ze 2x600 .. - ale z drugiej strony układ końcówek mocy jest tam identyczny jak w rhb-10 (po 8 dużych tranzystorów na kanał - tak samo jak w rhb-10 rozmieszczonych...), ponadto ten rb 1590 ma jeden zasilacz czy dwa - jeden nad drugim? , co jest pod tą czarną osłoną za zasilaczem? kondensatory? rhb-10 miało 2x200 z groszami przy 8 i 2x2x330 z groszami przy 4ohm .... i zasilacz 2x 1000w

?

ponadto ten rb 1590 ma jeden zasilacz czy dwa - jeden nad drugim?

RB-1590 ma dwa transformatory (bodajże jeden nad drugim na specjalnej "półce") a pod tą czarną osłoną jest leząca płasko dwupiętrowa bateria kondensatorów - wydaje mi się, że to gorsze rozwiązanie od tego w RB-1090 (obydwa trafa przytwierdzone do podłogi jeden za drugim a nad nimi jedno piętro baterii kondensatorów) ponieważ trafa są nieekranowane i zapewne dochodzi do indukcji wzajemnej (w Audionecie AMP I jest tak samo i mimo, że trafa są ekranowane nieco mnie to zniechęciło do niego).

ale z drugiej strony układ końcówek mocy jest tam identyczny jak w rhb-10 (po 8 dużych tranzystorów na kanał - tak samo jak w rhb-10 rozmieszczonych...

To, że rozłożenie elementów końcówki mocy jest podobne i zastosowano tranzystory w obudowie MT-200 nie oznacza, że cały obwód i tranzystory są takie same... a nawet gdyby, to w RHB-10 mogą mieć ustawione nieco inne parametry pracy (choćby wydajność zasilacza - pobór mocy 550W vs 800W) - być mniej "wyżyłowane" i oddają mniejszą moc ale przy mniejszych stratach...

Pytanie ile może mieć watów w 4 omach RB-1590 bo 8 ma 350

Bliźniaczy RB-1090 miał 2x 380W przy 8 Omach i 2x 700W przy 4 Omach... i miał lepszy stosunek sygnał/szum.

pytanie do wielu firm , a drugie pytanie dlaczego mają tylko "stare" modele ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wiem, że wszystko idzie w kierunku serwisów VOD i streamingowych, ale technologia Blu-ray jeszcze na dobre nie rozwinęła skrzydeł (nie mówiąc już o tym, jak załatwiono HD-DVD), a tu producenci podcinają jej skrzydła i nie wypuszczają nowych modeli odtwarzaczy. Rotela w ogóle nie rozumiem - ma wzmacniacze i procesory z najnowszymi dekoderami dźwięku dookólnego obsługujące najnowszą wersję HDMI a żadnego odtwarzacza zdolnego zapewnić taki sygnał...

Edytowane przez mol01

wystarczyło by rebrandować jakieś Oppo

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Hej, ostatnio czytalem różne artykuły dotyczące serii 0. Sam posiadam Rotel Ra-04. W którymś artykule wyczytałem że do tego wzmacniacza istnieje dedykowana końcówka mocy Rb-06. Jako że nie bardzo orientuje się w tym temacie chciałbym was zapytać o opinie dotyczące takiego połączenia (ra04 jako przedwzmacniacz). Czy przy takim połączeniu można uzyskac słyszalną poprawe dźwięku? Czy warto kupic rb06 aby zwiększyć moc wzmacniacza? Jak wygląda w takim połączeniu podpiecie gramofonu? Aktualnie podłączony jest do ra04 przez preamp, czy musiałbym z niego zrezygnować?

Czy któryś z kolegów ma doświadczenie z RC-1590 ? Myslę o powrocie do Rotela z tym modelem jako centrum systemu.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Pany mam pytanie czy cd 1520 gra po jakiej stronie brzmienia? ?? Ciepła czy zimna i czy srednica jest wysunieta do przodu i jest analogowa? ?? Jaki jest bas sprężysty czy raczej punktowy? ? Pytam bo mam teraz Musical Fidelity A5 cd player i jest za jasno i za ostro... szukam czegoś po stronie ciepła i analogu. Sprzęt to Roksan K2 i ma rx8

Pany mam pytanie czy cd 1520 gra po jakiej stronie brzmienia? ?? Ciepła czy zimna i czy srednica jest wysunieta do przodu i jest analogowa? ?? Jaki jest bas sprężysty czy raczej punktowy? ? Pytam bo mam teraz Musical Fidelity A5 cd player i jest za jasno i za ostro... szukam czegoś po stronie ciepła i analogu. Sprzęt to Roksan K2 i ma rx8

Skoro MF A5 jest za jasno i ostro

Ja bym zmienił te rx8

Słucham muzyki - nie sprzętu.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanko czy starawa końcówka RB-03 ma duży deficyt mocy ?? Dane techniczne znam ale wiem też, że moc Rotela jest trochę inna ;) Jest tam niemały toroid i po 4 tranzystory na kanał. Wygląda solidnie. Jak się to praktyce sprawdza ?

Wnętrze wygląda sobie tak.

post-1944-0-24477900-1502536950_thumb.jpg

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Zalezy co chcesz tym napędzać ..

Jest to średnio słaba końcówka.. niewymagające kolumienki napędzisz ale coś wymagającego ..

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Cześć chłopaki, miło was tu nadal widzieć :-)

Mam pytanko czy starawa końcówka RB-03 ma duży deficyt mocy ??

Raczej zapas :-)

Jeśli chcesz ją podłączyć dodatkowo po pre-out do jakiegoś wzmacniacza o podobnej mocy to nie warto. Sama z dedykowanym przedwzmacniaczem RC spisuje się świetnie, jeżeli jednak chce się poprawić dynamikę, to przyrost mocy, jest delikatnie mówiąc słabo zauważalny. Już lepiej jest je mostkować.

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Cześć chłopaki, miło was tu nadal widzieć :-)

Raczej zapas :-)

Jeśli chcesz ją podłączyć dodatkowo po pre-out do jakiegoś wzmacniacza o podobnej mocy to nie warto. Sama z dedykowanym przedwzmacniaczem RC spisuje się świetnie, jeżeli jednak chce się poprawić dynamikę, to przyrost mocy, jest delikatnie mówiąc słabo zauważalny. Już lepiej jest je mostkować.

Musiałem pozbyć się RB-1080 i RC-1070 z przyczyn powiedzmy finansowych. Coś muszę niedrogiego skompletować. Napędzić to musi moje Audience 52se. Więc kolumny generalnie kochające prąd. Jako pre na razie będzie działać NAD C162. Jako końcówka gra stareńki Kenwood M1A. Gra to znośnie ale ja rotela chce :)

Hm, w takim razie do tych Dynaudio szukałbym jednak coś co ma więcej watów. RB-03 nie powiem, nie jest zły, nawet dobry, ale te monitory nie zagrają tak jakby chcieli w fabryce w Skanderborg. Poza tym Rotele są bardzo wrednymi urządzeniami i najlepiej czują się we własnej parze - zresztą zgodnie z koncepcją Balanced Design, czytaj końcówka mocy i pre wyłącznie z Rotela.

2x rotelowskie 100W to minimum.

Dziwne jest to, że zawsze w danych technicznych końcówek Rotela RB-03, RB-960, 970 podana jest moc dla 8ohmów i potem dla 4 w trybie bridge. Więc skoro taka dajmy na to RB-03 ma te 70W przy 8 ohmach to powinna przy 4 mieć spokojnie powyżej 100W. Zasilanie w Rotelu nie wygląda ubogo. Możliwe że zrobię taki eksperyment i kupię którąś z tych końcówek i przekonam się co moje Dynaudio na to powiedzą.

Witam, kieruję pytanie o ewentualną sprzedaż odtwarzacza CD rcd965le lub 971. W grę wchodzi też rcd-02. Znalazłem coś ale albo się sprzedający nie odzywa albo nie ma pilota. Najlepiej jeśli byłoby w kolorze srebrnym. Jeśli by ktoś miał lub wiedział kto ma to proszę o kontakt. Pozdrawiam.

A jaki masz wzmacniacz? Jeśli Rotela to pilot od odtwarzacza nie będzie ci potrzebny. Można też mieć uniwersala.

Wzmacniacz będzie Baltlab. Ostatecznie będę musiał zakupić jakiegoś uniwersala chyba ze pokaże się jakaś oferta ze sprzedażą Cd razem z pilotem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.