Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

wzmacniacz pewnie dobrze Ci znany

1070. Kolumn nie znam. No Tom wreszcie mamy o czym podyskutować w klubie :-)

Kurdę tak na prawdę to miałem na testy chyba jakieś 7 sztuk Bowersów łącząc je z Rotelem jeszcze ze starej serii. Ale to mnie kompletnie zbiło z tropu. 1070 z B&W? No chyba, że to jakaś konstrukcja za niebagatelną sumę. Różności się zdarzały, nawet Paradigm. No i kiedyś taka muza mnie wkręcała, ale teraz to już zupełnie coś innego, szukam bardziej ciepła i dociążonego basu. RA-1570 nie gra jak 1070. Nie jest taki suchy na średnicy nawet z Dyniami. No cóż wezmę w ciemno jak pójdzie po tańosze 1570-tkę. Zaryzykuję.

Edytowane przez Satori

Panowie, mam problem z włącznikiem tunera Rt-850Al, mianowicie pękła wewnętrzna obudowa i przełącznik nie blokuje się w pozycji włączony tylko odbija to poz. wyłączony. Czy ktoś z Was ma taki włącznik na sprzedaż bądź podrzucił link gdzie można takie cudo nabyć?

post-67917-0-58228900-1510000619_thumb.jpg

Edytowane przez Tantal

Witam... wszystko dotarło ... pospinałem ... z racji, że pracuję na nocną zmianę zostawiłem włączony sprzęt na całą noc. sąsiedzi mieli okazję spędzić całą noc z Mike Oldfield "The songs of distant earth" ... wróciłem koło 9:00 rano....spałem...po 18 godzinach odważyłem się usłyszeć moje "odsłuchowe" CD ...Dead Can Dance "The Serpent's Egg" ... z racji, że setki razy słuchałem tej płyty na moim poprzednim zestawie...w Polsce 15 lat temu, a zapewne był lepszy-inny ... miałem wtedy kolumny zrobione na zamówienie w firmie z Łodzi, Audio Academy, które mnie kosztowały ponad 6,5 tyś + kable + inter firmy Albedo i dwa "klocki" Rotela ... co mogę powiedzieć ? ... po tak długim czasie nie mam prawa być rozczarowany ... wszystko co jest lepsze od "bum boxa" zabrzmi dobrze... ale usłyszałem sporo "z przeszłości" ... do tej pory odsłuchiwałem CD na tanim Onkyo ... Rotel 955 AX pokazał, że jest "inny świat dźwięku" ... to nie młody CD ale "czysty" nie dodaje i nic nie ująe z płyty ... o ile słuch mnie nie myli ... słucham tej płyty już trzeci raz... widzę szczegóły ... rozpoznaję osobne dźwięki... kolumny są małe, w życiu nie miałem monitorów... kupiłem z musu bo mam mały pokój mało miejsca n eksponowanie kolumn... tu jest zdecydowanie na plus, spodziewałem się stłamszonego "małego" dźwięku... ale Kef gra "dookoła" w różnych miejscach mogę uchwycić różne dźwięki... gra w całym pokoju... cieszy mnie to, że mogę usłyszeć instrumenty przy niskim poziomie głośności ... to dla mnie ważne, bo często słucham w nocy muzyki ... łączny koszt to 550 funtów ze stendami ... w skali 1-10 dam dobre 7 ... ale chyba pomyśle o pewnych zmianach ... bo ciut ciepła mi brakuje ...

Satori...za dużo cukru w cukrze...ale masz rację gra przyjemnie i nudno ;-)

Jak coś może grać przyjemnie i zarazem nudno? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ktoś wie, jakich zmian mogę się spodziewać zamieniając końcówkę wielokanałową rmb-1075 na rb=1582 ?

fronty to elac fs 247 (ponoć lubią prąd), steruje tym procesor rotela rsp-1069

(głównie zastanawiam się nad tym na ile zmieni się odsłuch w klasycznym stereo)

ktoś wie, jakich zmian mogę się spodziewać zamieniając końcówkę wielokanałową rmb-1075 na rb=1582 ?

fronty to elac fs 247 (ponoć lubią prąd), steruje tym procesor rotela rsp-1069

(głównie zastanawiam się nad tym na ile zmieni się odsłuch w klasycznym stereo)

Sam procesor jest wąskim przewodnikiem jeśli chodzi o stereo , ale za to końcówki no no, to zupełnie inna para kaloszy

1070. Kolumn nie znam. No Tom wreszcie mamy o czym podyskutować w klubie :-)

Kolumny to bołersy 704 , przeciętnie współgrają z ra-1070

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

lampowy dack zamówiony- mam nadzieje ,że będzie lepiej niż z obecnym na sebre 9018 ...

No nareszcie ktoś wreszcie połączy lampiaka z 990BX. Jestem bardzo ciekawy. Szymku mam nadzieję, że opiszesz zmiany jakie zajdą po wpięciu lampowego Dac'a. Jeśli będzie muliło zmień te swoje klotze na jakieś inne interkonekty. Taka moja rada :-)

Taka sytuacja. Nabyłem drogą kupna RB-1582 zamiast 990BX. W stosunku do dwóch RB-980BX, RB-1582 ma dużo lepiej ogarnięte wysokie tony. Nie są już tak ostre, a raczej spokojne, ciepłe. Do tego trochę bardziej czytelne i wyraźne. Taki porządek tam zapanował na górze. 2x980BX miały dużo większe tendencje do przesadzania w górnym paśmie i tym samym męczenia ucha. Średnica też jakby łagodniejsza. W nagraniu Dire Straits "You And Your Friends" z albumu "On Every Street" w przypadku 2x980bx było czuć wyraźnie tą ostrość przy końcowym wybrzmiewaniu gitary Marka. Aż w niektórych momentach potrafiło ukłuć w ucho. W RB-1582 już tego nie ma. Średnica i górne pasmo są łagodniejsze, ale mimo wszystko i tak z tą zimną barwą rotelowską. Przestrzeń i niskie tony są właściwie identyczne w obydwu przypadkach. Jednak wydaje mi się, że 2x980BX były trochę bardziej potężne przy niskim zakresie częstotliwości. Sam już nie wiem. Dajcie mi więcej czasu na osłuchanie tych końcówek. Wtedy powiem, które lepsze. RB-1582 i tak z miejsca wygrywa jeśli chodzi o kulturę pracy. Przy załączaniu tej końcówki żadnego jebnięcia w kolumnach. Niestety Rotele w końcówce lat 90 jeszcze to miały pomimo układu "miękkiego startu".

A tak wygląda prawdziwe 2x200W/8ohm i coś tam ponad 300 przy 4 ohm.

6uN5snL.jpg

RDcRfYJ.jpg

JRQHf64.jpg

cUA8nYB.jpg

FJH4GYC.jpg

No nareszcie ktoś wreszcie połączy lampiaka z 990BX. Jestem bardzo ciekawy. Szymku mam nadzieję, że opiszesz zmiany jakie zajdą po wpięciu lampowego Dac'a. Jeśli będzie muliło zmień te swoje klotze na jakieś inne interkonekty. Taka moja rada :-)

Coś napisze i może nawet jakieś zdjęcia wrzuce .... - co do interkonektów to i interkonekt i głośnikowe mam klotz - cały czas. kto wie - może kiedyś coś zmienie w kablach, ale na razie nie

?

Przestrzeń i niskie tony są właściwie identyczne w obydwu przypadkach.

A jakie kolumny grały ( grają ) w obu zestawieniach ?

Pozdrawiam

Tomasz

Właśnie jakie kolumny ?

W stosunku do dwóch RB-980BX, RB-1582 ma dużo lepiej ogarnięte wysokie tony. Nie są już tak ostre, a raczej spokojne, ciepłe.

U mnie w RB-980BX+Dynaudio 42 wręcz na niektórych płytach brakowało mi wysokich. Ale w większości grało to wszystko tak jak trzeba. Uderzenia blach żadnego zapiaszczenia czy sybilacji. Na średnicy gitary brzmiały jak powinny zero ostrości. Nawet w połączeniu bez pre z samym Dac Magic 100 nagrania wybrzmiewały wręcz plastycznie na średnicy co na prawdę mnie zdziwiło.

Przy załączaniu tej końcówki żadnego jebnięcia w kolumnach. Niestety Rotele w końcówce lat 90 jeszcze to miały pomimo układu "miękkiego startu".

Zadziwiające. Co prawda nie miałem dwóch końcówek ale w moim przypadku nigdy nie słyszałem żadnego jebnięcia czy brumienia w kolumnach. Wszystko było na cicho i spokojnie.

Niestety Rotele w końcówce lat 90 jeszcze to miały pomimo układu "miękkiego startu".

Niestety ale nawet w dzielonce RB-870BX+RC-850 czyli serii 8 nie miałem podobnego przypadku. A to koniec lat 80-tych. Nigdy nie było żadnego jebnięcia jak to określiłeś. A wiem o co chodzi, miałem tak raz z RA-840BX3. Jak go włączyłem to lubił sobie powachlować membranami.

Czyżby stare Rotele miały odejść już do lamusa?

Edytowane przez Satori

A jakie kolumny grały ( grają ) w obu zestawieniach ?

Audio Academy Hyperion IV

Zadziwiające. Co prawda nie miałem dwóch końcówek ale w moim przypadku nigdy nie słyszałem żadnego jebnięcia czy brumienia w kolumnach. Wszystko było na cicho i spokojnie.

Widzę, że namieszałem trochę wczoraj. Za dużo złotego napoju przy odsłuchu. Oczywiście jest układ miękkiego startu. Przekaźnik po kilku sekundach załącza końcówki i wszystko działa jak należy. Chodziło mi o to, że pomimo tego układu jest pyknięcie w głośnikach podczas wciskania przycisku power. Mnie to trochę denerwuje. Co prawda dużo ciszej niż w moim RA-820, ale jednak.

. Chodziło mi o to, że pomimo tego układu jest pyknięcie w głośnikach podczas wciskania przycisku power.

Uwierz mi, że nie u mnie takie coś nie występuje i nie występowało ani przy RB-980 ani przy RB-870 nawet przy niewyzerowanej głośności.

Nie wiem seria 15 jakoś nigdy mnie nie przekonywała. Kupiłem kiedyś RB1552+RC1550 (ale pisałem o tym kiedyś) odchudzone to na średnicy, basu mniej jak w RA-1070 myślałem dzielonka 120 W... a tu lipa. No i mam teraz zamiar kupić RA-1570 choć go słuchałem ale nie w swoim kwadracie i nie z Dyniami. Trochę się cykam jak to wypadnie, więc czekam już jakiś czas aż pojawi się w przyzwoitej cenie bo na nowy mnie nie stać (doszły nieprzewidziane koszty zdrowotne) i szukam jak najtaniej by w razie wpadki nie odsprzedać go ze stratą. Jak ten Rotel nie wyjdzie szukam czegoś innego. Bo wiekowe modele przestały mnie już interesować. Wiele się czyta i zawsze coś. Jednemu gra tak innemu inaczej, jednemu pyka drugiemu strzela innemu znowu brumi, sam miałem zresztą przykłady...ech tam.

Taka sytuacja. Nabyłem drogą kupna RB-1582 zamiast 990BX.

RDcRfYJ.jpg

Piękny zestaw.

Też mam Hyperiony i szukam zmiennika dla Yamahy A-S701. Miałem na testach Vincenta SV-237 i Advance Acoustica X-i125, ale nie zagrało mi to jednak w duszy i chyba pójdę w Rotela serii 15.

Jak oceniasz dociążenie dolnego pasma w Twoim zestawie ?

Edytowane przez memphissto

Leema Tucana 2 + Audiophase Flow

Widzę, że namieszałem trochę wczoraj. Za dużo złotego napoju przy odsłuchu. Oczywiście jest układ miękkiego startu. Przekaźnik po kilku sekundach załącza końcówki i wszystko działa jak należy. Chodziło mi o to, że pomimo tego układu jest pyknięcie w głośnikach podczas wciskania przycisku power. Mnie to trochę denerwuje. Co prawda dużo ciszej niż w moim RA-820, ale jednak.

planuje odsłuch tej dzielonki do moich Bowersow 804d3 - z ta mocą/prądem Rotel powinien je zadowolić i dobrze rozkręcić.

Jak oceniasz kontrole dolnego pasma, czuc te 200/300 w jak piszą?

Dzieki

Taka sytuacja. Nabyłem drogą kupna RB-1582 zamiast 990BX. W stosunku do dwóch RB-980BX, RB-1582

Średnica i górne pasmo są łagodniejsze, ale mimo wszystko i tak z tą zimną barwą rotelowską. Przestrzeń i niskie tony są właściwie identyczne w obydwu przypadkach.

Miało być z poradą , ale niestety ręce mi opadają jak widzę takie testy , kiedy Wy się nauczycie dobierać odpowiednie zestawieni ( zestawy głośnikowe + elektronika ) i wtedy to właśnie wystawiać opinie ? nie dziwota , że potem w sieci czyta się takie bzdury .

Jak oceniasz kontrole dolnego pasma, czuc te 200/300 w jak piszą?

Porównując do niższych modeli Rotela jak np.: RB 1070 , 981 , 980 to tak , w tych wyższych modelach jak RB 1080 czy 1582 lub MK2 poprawa kontroli basu jak i reszty jest znaczna ,

RB 1080 lub 1582 /MK2 potrafią już nie jedne zestawy głośnikowe prądo żarłoczne zaspokoić :)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Wyświetl postUżytkownik ReaspowN dnia 18.11.2017 - 00:30 napisał

Przy załączaniu tej końcówki żadnego jebnięcia w kolumnach. Niestety Rotele w końcówce lat 90 jeszcze to miały pomimo układu "miękkiego startu".

Jeden i drugi ma rację - każda z końcówek z systemem "miękkiego startu" nie powinna pykać/uderzać prądem podczas startu w trybie stereo (w jakim używa Satori), ale już w trybie zmostnowanym (w jakim używa ReaspowN) każda końcówka Rotela to robi ze względu na konstrukcję mostka...

Edytowane przez mol01

Napisano wczoraj, 07:28

Wyświetl postUżytkownik ReaspowN dnia 18.11.2017 - 17:42 napisał

Wyświetl postUżytkownik ReaspowN dnia 17.11.2017 - 23:30 napisał

Taka sytuacja. Nabyłem drogą kupna RB-1582 zamiast 990BX. W stosunku do dwóch RB-980BX, RB-1582

Wyświetl postUżytkownik ReaspowN dnia 17.11.2017 - 23:30 napisał

Średnica i górne pasmo są łagodniejsze, ale mimo wszystko i tak z tą zimną barwą rotelowską. Przestrzeń i niskie tony są właściwie identyczne w obydwu przypadkach.

Miało być z poradą , ale niestety ręce mi opadają jak widzę takie testy , kiedy Wy się nauczycie dobierać odpowiednie zestawieni ( zestawy głośnikowe + elektronika ) i wtedy to właśnie wystawiać opinie ? nie dziwota , że potem w sieci czyta się takie bzdury .

Na czym polega to niewłaściwe wg Ciebie zestawienie ?

Leema Tucana 2 + Audiophase Flow

Może mi ktoś odpowiedzieć dlaczego wielu sprzedających sprzęt na ebay zaznacza: May not post to Poland ?

Ja tam widywałem tylko "not post to Russia" i w pełni to rozumiem.

Edytowane przez mol01

To nie jest tak, że sprzedawca nie wysyła akurat tylko do Polski - tekst "May not post to <kraj>" wyświetla się wszystkim przeglądającym, którzy nie posiadają adresu wysyłki w Wlk. Brytanii. Jakbyś był zarejestrowany z adresem wysyłki dajmy na to w Belgii, to by wyświetlało "May not post to Belgium".

Po prostu sprzedawca wysyła tylko do swojego kraju. Tak, jak zwykle ma to miejsce na allegro.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Po prostu sprzedawca wysyła tylko do swojego kraju. Tak, jak zwykle ma to miejsce na allegro.

Czyli mówiąc krótko gdybym chciał u niego kupić to nie sprzeda mi ponieważ zaznaczył iż wysyłka tylko na terenie jego kraju tak ? Dobrze to rozumiem?

No właśnie, jak sprzedawca nie zaznaczył w ustawieniach aukcji, że wysyła za granicę, to w każdym innym kraju będzie się wyświetlać "Nie jest możliwa wysyłka do..." - jak nie ma w opisie jasno napisane, że nie życzy sobie ofert zza granicy (lub z jakiegoś kraju) to myślę, że wszystko jest do dogadania (przed zakończeniem aukcji).

Ale widzę Satori, że ceny i tak są powyżej Twoich oczekiwań, więc co tak się bulwersujesz?

Tak. Mam konto na ebay niemieckim i też mi wyświetla, że nie wysyła do Germany.

Możesz kupić, jeśli masz jakiś adres dostawy w Anglii, np znajomego.

Ewentualnie, jak napisał @mol01

Edytowane przez trebore
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.