Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

M1ng i m2 to bardzo podobne wzmacniacze:) Poiedzialbym ze m1 ng powinien byc m1.5 :)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Dzien dobry,jezeli ktos bylby zainteresowany czarnym Caspianem M2 za 4000 pln - to zapraszam na priv.Mowa o wzmacniaczu.Pozdrawiam wszystkich klubowiczow.

Witam, chciałbym się dopisać do klubu, właśnie stałem się posiadaczem tego wzmacniacza :) jeszcze do mnie nie dojechał także o wrażeniach nie napiszę

Edytowane przez damianmielec
  • 4 tygodnie później...

Witam

Właśnie stałem się posiadaczem Caspiana M1 NG i jako że nie raz wałkowany był temat różnic między M1, M1 NG i M2 to zrobiłem rozbierane zdjęcie mojego. Wizualnie M1 NG wygląda poza brakiem drugiego trafa wewnątrz prawie tak samo jak M2.

post-1944-0-12343800-1441489072_thumb.jpg

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Witamy w klubie. Napisz coś o całym secie z czym caspian gra.

Ostatnio zrobiłem trochę rewolucji w moim audio. Ostały się Dynaudio Audience 52SE, a Roksan wskoczył za NAD-a C375. Zamieniłem jeszcze Cambridge Audio 840C (u mnie robił głównie jako DAC) na DAC-a Hegel HD11. Na razie słucham i słucham.

Stare dobre czasy mi sie przypominają z Caspianem - chyba 3 czy cztery sztuki miałem w swojej karierze (mk1mk2,m1 NG i M1 - o to jednak cztery :))

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Stare dobre czasy mi sie przypominają z Caspianem - chyba 3 czy cztery sztuki miałem w swojej karierze (mk1mk2,m1 NG i M1 - o to jednak cztery :))

I który był najlepszy ??

Mi się wydawało, ze MK2, ale to może z sentymentu, ale największe wrażenie na mnie wywarł.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Od tygodnia porównuję Mk2 oraz najnowszy M Series 2 jest różnica jaka opiszę jak się ucho przyzwyczaji do do tego najnowszego dźwięku .

Póki co lepiej napędza 3 drogi M Series 2 ciekawostką jest że przestał się wzbudzać bas w pokoju i jest lepiej kontrolowany .

Moc robi swoje .

M2 ma więcej mocy, ale czy brzmi lepiej nie wiem, nigdy nie miałem M2. Ciekawe jak u Ciebie wypadnie.

Oba wzmaki grają bardzo przyjemnie i jak to bywa w seriach podobnie , ale kolumny 3 drożne nie są łatwym partnerem potrzebują małej elektrowni i tutaj już przewaga M 2 się uwidacznia . Sądzę że na mniej wymagających kolumnach było by ciężej wyłapać różnicę tych wersji Caspianów .

I jeszcze jedno są bardzo czułe na kable niestety też te zasilające , nawet żona od razu powiedziała że dźwięk się zupełnie zmienia po przepięciu kabli zasilających , na tym z pudełka jest sucho i ostro na wyższej średnicy i kuleje przez to barwa , na furutechu z lepszymi wtykami już jest bardzo ładna barwa . Po wyjęciu z pudełka jak porównywałem MK2 na sieciowym furutechu i M2 na zwykłym drucie to nawet się cieszyłem że ten starszy ma ładniejszą barwę i przyjemniejszy dźwięk ale jak zmieniłem furutecha do M2 już było słychać jego przewagę nad MK 2

Tak po tygodniu grania na pierwszy rzut ucha na M 2 instrumenty są bardziej naturalne , jest lepsza dynamika i odseparowanie instrumentów trzyma kolumny w ryzach jest atak i słychać więcej niuansów .

Edytowane przez jacm

Możesz powiedzieć jakie masz RCA i głośnikowe i czy tam również jest duża różnica?

tych używam

IC : Audionova Abiogenesis mk III - Reference Series

głośnikowe : Van Den Hul the Wind mk II

. Mam jeszcze IC van den hula 102 d , Cable talk reference 3 głośnikowe Audionova Euphoria ale te już odstają od podstawowych chociaż głośnikowy Euphoria nieźle się broni muzykalny żywiołowy dźwięk .

generalnie sprzęt jest w ,, o mnie " Głośniki to 3 drożne Amphion Xenon mk II i na nich słychać wymianę kabli głośnikowych wpinanie innych IC pomiędzy CD a wzmaka też bardzo wyraźne .

Kompakt to Caspian MK I bardzo przyjemny dźwięk .

Ja właśnie stanałem na kabelkach i chce coś wybrac na chwilę, aby cos było w miare sensownego, bo teraz buduje dom i nie chce się angazowac w duże wydatki na kable.

Audionova ma przyziemne ceny a porównując je z drogimi kablami niewiele im ustępuje . Ważne żeby kabelek był jak najbardziej przezroczysty bo zmiany które ludzie próbują uzyskać kablami można uzyskać taniej przesuwając kolumny względem ścian oraz korygując akustykę pomieszczenia . Miałem kiedyś tak idealnie zgrany inny system że grał najlepiej na najtańszych kablach im droższy sie zapodało tym bardziej zdegradował brzmienie .

• 2 tygodnie później...

Cześć Klubowiczom!

Jak radzi sobie Caspian M2 z kolumnam np. Dynaudio Focus 160 lub moimi obecnymi Studio 60v5?

Ktoś miał okazję posłuchać?

M2 musiałby sobie daćradę w muzyce Metal/rock - jak to z nim jest?

Bajzel

Witam myślę że caspian spokojnie je wysteruje będzie ciepłe gęste granie,jednak myślę że do dynek poszukaj mocnego i przejrzystego wzmaka to będzie jeszcze lepiej.

Edytowane przez tomek40

Dzięki za info, właśnie to ciepłę granie mnie ciekawi z Paradigm, ale skoro ma brakować mocy to lepiej odpuszczę. Hegel H160 jeszcze chodzi mi po głowie, a tam mocy pod dostatkiem... i barwa inna.

Bajzel

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Roksan Caspian M2. Może byc nowy lub używany. Zna ktoś sklep który daje dobre rabaty na roksana? lub może ktoś chce sprzedać :)

Pozdrawiam Damian Linowiecki

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Roksan Caspian M2. Może byc nowy lub używany. Zna ktoś sklep który daje dobre rabaty na roksana? lub może ktoś chce sprzedać :)

Pozdrawiam Damian Linowiecki

Coś mi się zdaje że masz właśnie kolego m2 na alle.... i już w przyzwoitej cenie.

Aktualnie tez mam z anglii tylko wersje m1ng,podobnie jak i kolumny i nie ma z tym kłopotu. Jak na razie nie było słychać o jakimś uszkodzonym caspianie m2.

Edytowane przez tomek40

Aktualnie tez mam z anglii tylko wersje m1ng,podobnie jak i kolumny i nie ma z tym kłopotu. Jak na razie nie było słychać o jakimś uszkodzonym caspianie m2.

Poza tym, mimo wszystko to był by zakup w ciemno... nigdy nie slyszalem jak caspian gra

Poza tym, mimo wszystko to był by zakup w ciemno... nigdy nie slyszalem jak caspian gra

Jak Tranzystor po ciepłej stronie mocy im chcesz więcej czaru ala lampą tym wybierz starsze wersje im więcej chcesz analityczności ale kosztem lampowego czaru wybieraj nowsze wersje mam obecnie mk2 i m2 i obie wersje mają maleńkie wady i zarazem ogromne zalety szkoda że nie połączono zalet obydwu w jedno :) ale to już wtedy kosztuje majątek .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.