Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Co do modyfikacji, o których pisze Muda.

Jest opcja, że q900 po aplikacji kilku lepszych kondków pokaże coś ciut lepiej?

Obecnie jestem z nich zadowolony, ale wiadomo jak jest...

Co do modyfikacji, o których pisze Muda.

Jest opcja, że q900 po aplikacji kilku lepszych kondków pokaże coś ciut lepiej?

Obecnie jestem z nich zadowolony, ale wiadomo jak jest...

Jasne że warto nawet zamiast tego co jest dac białe Mundorfy na 400V ( w szeregu z głośnikami ) .

Pograć i np zwykłe rezystory wymienić na Path Audio albo Mundorf M Resist Supreme ( Path ciepłe a Mundorfy rozdzielcze ).

• 2 tygodnie później...

Cześć,

kupiłem jakiś czas temu kefy q900, używane, wyglądają jak nowe.

Jest pewne ale...Głośnik uni-q, a raczej jego gumowe zawieszenie wygląda jak na zdjęciu- widać jakby spękaną gumę.

Ktoś na ang forum też pokazał podobne zdjęcie i pisał, że kolumny mają przebieg jakieś 100h grania.

Skąd to może się brać?

Kef nie wymienia samej gumy, tylko cały uniq- koszt 1100 PLN

Oto widać przy brzegu membrany

post-38342-0-88190400-1442490756_thumb.jpg

Cześć,

kupiłem jakiś czas temu kefy q900, używane, wyglądają jak nowe.

Jest pewne ale...Głośnik uni-q, a raczej jego gumowe zawieszenie wygląda jak na zdjęciu- widać jakby spękaną gumę.

Ktoś na ang forum też pokazał podobne zdjęcie i pisał, że kolumny mają przebieg jakieś 100h grania.

Skąd to może się brać?

Kef nie wymienia samej gumy, tylko cały uniq- koszt 1100 PLN

Oto widać przy brzegu membrany

Przecież te guzki są symetryczne. Jak słońce, czy cokolwiek innego mogło coś takiego zrobić?

sparciała guma

Może to naturalna wada tych głośników wynikająca z charakterystyki użytego materiału? Na rynku są od 5 lat?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

o jest mały pikuś kto ma Kef serii R proponuję sprawdzić czy głośniki w swoich kolumnach mają zamontowane centralnie w obudowie,w moich nie są (R300).

A to nie widziałeś tego przy zakupie ?

Pierwsze co się sprawdza to stan wizualny ale wycentrować je to nie problem .

Kolumny na plecy , 2 przyssawki z zoologicznego do termometru i wyciągasz pierścień . Czasem samo obrócenie pierścienia pomaga a jak nie to poluzować śruby i przestawić głośnik . Odradzam natomiast samo wyciąganie głośników . Są ciężkie i łatwo uszkodzić fornir na rancie otworu a coaxial trzeba umiejętnie przekręcić .

Spoko nawet nic nie będę poprawiać,nie jest to jakos mocno widoczne a głośniki grają u mnie z założonymi osłonami, dopatrzylem sie pol roku po zakupie , takie czasy dobrze ze nie kupiłem GG za ponad 20000€ z krzywo przykreconymi gniazdami:)- ale tam można no bo to Hajend jest :)hand made in Poland

W moich byłych (bo już odesłałem) q900 też jeden z głośników nie był w centrum, więc to pewnie niechlujny montaż.

Co do kupna kolejnych q900: niestety nie mogę upolować party w podobnej cenie 4000 PLN.

Ale za to upolowałem jeszcze taniej parkę MA GX100, które też mi się podobały.

Dziś ze zdziwieniem , ale i radością zauważyłem, że cena kefów ls50 spadła o połowę, można już kupić za 2000 zł. Jak sądzicie, czy to stała obniżka, czy za miesiąc znów skoczy na poziom 4 tys? Bo nie wiem, czy już je kupić, czy czekać

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Dziś ze zdziwieniem , ale i radością zauważyłem, że cena kefów ls50 spadła o połowę, można już kupić za 2000 zł. Jak sądzicie, czy to stała obniżka, czy za miesiąc znów skoczy na poziom 4 tys? Bo nie wiem, czy już je kupić, czy czekać

Czekac! Wkrotce beda rozdawac darmo. :) Wystarczy otrzymac status uchodzcy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A czy wzmacniacz Audio-gd Precison 2 nie będzie za mocny dla ls50? Wzmak ma mocy 100 W , ale dla 4 ohm 180 W, a głośniki są przeznaczone dla wzmaków 20-100 W....

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Głośniki mają dość małą skuteczność i potrzebują sporo prądu do ich napędzenia. Moc to nie wszystko. Dodatowo ls 50 to głośniczki do słuchania muzyki w zaciszu a nie robinia imprez ( chociaż kto komu zabroni). Najważniejsze, żeby połączenia tych elementów sprawiało przyjemność ze słuchania.

Moc oraz skuteczność (raczej odwrotna kolejność) dają obraz techniki czy tez możliwości nie zapominając o pozostałych ważnych jak zniekształcenia, faza oraz liniowość.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.