Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Cokolwiek bym nie napisał o dźwięku, to i tak dla niektórych nie będzie to miało znaczenia. Będzie ich to raczej bawić, niż ciekawić, ale spróbujmy i tu coś nakreślić.

W stosunku do Phoebe III bas jest bardziej zebrany w sobie. Jest szybszy i ma więcej poziomów. Jest go też trochę więcej na skutek zmiany litrażu, strojenia zwrotnicy i strojenia BR. Więcej w sensie jego efektywności a nie zejścia w dół.

Środek stał się czystszy i można się w nim doszukać więcej szczegółów niż w poprzednim modelu. Wokale zyskały na prawdziwości i lepszej barwie. Góra pasma też zawiera więcej informacji i jest bardziej dźwięczna na różnych poziomach swoich podzakresów. Można powiedzieć, że Phoebe IV stały się równiejsze i bardziej neutralne, ale nie kliniczne czy chłodne. Pewien pierwiastek ciepła został zachowany przy ostatnim strojeniu i odpowiednim doborze kondensatora.

Kolumny zostały tak zestrojone, że dobierając elektronikę i kable, można uzyskać zarówno dźwięk jaśniejszy jak i ciemniejszy, zresztą zawsze próbuję tak zrobić projekt, aby ostatnie słowo należało do właściciela kolumn.

znaczy sie zmniejszyłes obudowę poniosłes storjenie br by kosztem zejscia uzyskac wieksza szybkośc basu i jego wysycenie, takie podejście tez jest dobre , ale pisanie ,ze przy takim basie środek stał sie czystszy to troche przegięcie, rozumie ,ze barwa wokali zyskala dzieki lepszej podstawie basowej ale niestety czystości odtwarzania srodka raczej przez takie zabiegi nie uzyskaleś ..to tak z konstrukcyjnego punktu widzenia.

Nie ma sensu zostawiac "ostatniego słowa" klientowi tylko nalezy dopracowac kolumne do końca by miała konkretny charakter a klient i tak bedzie zmieniał kable wzmaki itd, co odważniejsi zajrza do środka i tez cos mnienia wiec lepiej dokonczyc konstrukcje w sensie okreslenia w 100% jej chrakteru niz robic fałszywy ukłon w strone klienta co swiadczyc moze o niezdecydowaniu konstruktora lub co gorsza niedopracowaniu kolumny

Napisałem też o zmianach na zwrotnicy, ale nie ważne.

Ja wiem, że macie jakąś manie innego rozumienia tego co jest napisane, ale czytajcie to z jakimś minimalnym poprawnym zrozumieniem.

Staram się oddzielać zdania kropkami a w zdaniach umieszczać przecinki tam, gdzie jest to konieczne, żeby lepiej zrozumieć sedno sprawy. Zatem z wypowiedzi mojej nijak nie wynika, że bas miał wpływ na czystość środka. Oddzieliłem tę kwestię nawet akapitem, ale widzę, że nic to nie dało. To tak ze stylistycznego punktu widzenia...

Dobra kolumna, jak i urządzenie elektroniczne, nie powinno mieć własnego charakteru. To tak z audiofilskiego punktu widzenia....

Edytowane przez Audio Academy

Dobra kolumna, jak i urządzenie elektroniczne, nie powinno mieć własnego charakteru. To tak z audiofilskiego punktu widzenia....

Skoro poprawiasz swoje wersje to znaczy ,ze z audiofilskiego punktu widzenia sa kiepskie:)

Zatem z wypowiedzi mojej nijak nie wynika, że bas miał wpływ na czystość środka. Oddzieliłem tę kwestię nawet akapitem, ale widzę, że nic to nie dało

Widzisz nie potrafisz tez rozumiec słowa pisanego , jesli wzmacniasz bas to wplywa on tez na średnie tony i nie beda one bardziej czytelne bo czytelniejsze byłyby gdybyś obizył ilośc basu np przez strojenie obudowy do fs głosnika, dlatego o małoprawdopodobnej dla mnie poprawie przetwarzania średnich tonów w stosunku do poprzedniej wersji napisałem ja jako wniosek z Twoich opisów basu nowej wersji

mam nadzieje ,ze rozumiesz, jesli chodzi o zwrotke to mogłes tylko nieznacznie podnieść częstotliwość podziału bo wieksza ilośc basu daje koniecznośc zmniejszenia redukcji BS by równowaga tonalna była w miarę zachowana

czy sie mylę?

znaczy sie zmniejszyłes obudowę poniosłes storjenie br by kosztem zejscia uzyskac wieksza szybkośc basu i jego wysycenie, takie podejście tez jest dobre , ale pisanie ,ze przy takim basie środek stał sie czystszy to troche przegięcie, rozumie ,ze barwa wokali zyskala dzieki lepszej podstawie basowej ale niestety czystości odtwarzania srodka raczej przez takie zabiegi nie uzyskaleś ..to tak z konstrukcyjnego punktu widzenia.

Nie ma sensu zostawiac "ostatniego słowa" klientowi tylko nalezy dopracowac kolumne do końca by miała konkretny charakter a klient i tak bedzie zmieniał kable wzmaki itd, co odważniejsi zajrza do środka i tez cos mnienia wiec lepiej dokonczyc konstrukcje w sensie okreslenia w 100% jej chrakteru niz robic fałszywy ukłon w strone klienta co swiadczyc moze o niezdecydowaniu konstruktora lub co gorsza niedopracowaniu kolumny

Panowie ja Was bardzo proszę piszcie po Polsku, używajcie Polskich znaków, kropek, przecinków, zaczynajcie i kończcie zdania.

Ostatnio na audiostereo to jakaś plaga, co wątek to jedna czy dwie osoby piszą jakieś ciągi znaków, słowotoków bez składu i ładu. Trzeba to po trzy razy czytać, żeby zrozumieć.

Wpisy na tym forum sugerują jakbyśmy byli jakimś narodem analfabetów.

Moim cele nie jest obrażanie nikogo lecz zwrócenie uwagi na to, że wypowiedź musi zrozumieć jej odbiorca, a nie autor.

Co gorsze nawet moderatorzy tutaj tak piszą.

Skoro poprawiasz swoje wersje to znaczy ,ze z audiofilskiego punktu widzenia sa kiepskie:)

Tak jak i wszystko na całym świecie, co jest unowocześniane i udoskonalane.

Widzisz nie potrafisz tez rozumiec słowa pisanego , jesli wzmacniasz bas to wplywa on tez na średnie tony i nie beda one bardziej czytelne bo czytelniejsze byłyby gdybyś obizył ilośc basu np przez strojenie obudowy do fs głosnika, dlatego o małoprawdopodobnej dla mnie poprawie przetwarzania średnich tonów w stosunku do poprzedniej wersji napisałem ja jako wniosek z Twoich opisów basu nowej wersji

A ja myślałem, że ty trochę się na tym znasz.....

mam nadzieje ,ze rozumiesz, jesli chodzi o zwrotke to mogłes tylko nieznacznie podnieść częstotliwość podziału bo wieksza ilośc basu daje koniecznośc zmniejszenia redukcji BS by równowaga tonalna była w miarę zachowana

czy sie mylę?

Mylisz się i to bardzo. Jest zupełnie odwrotnie. Częstotliwość podziału została obniżona a i inne rzeczy też się nie zgadzają.

Przepraszam cię, ale nie pisz już tu więcej, bo ja nie mam ochoty na takie rozmowy a głupio mi będzie cię ignorować w dyskusji.

Przepraszam cię, ale nie pisz już tu więcej, bo ja nie mam ochoty na takie rozmowy a głupio mi będzie cię ignorować w dyskusji.

Skoro wszystko co pisze sie nie zgadza to fajnie by było dowiedzieć się gdzie popełniam błąd i dlaczego

Samo stwierdzenie ,że nie znam się niczego mnie nie nauczy:):)

Ale nie musisz odpisywać, skoro uważasz ,że jestem niegodny dyskusji z Tobą.

powodzenia w dążeniu do ideału

Panowie ja Was bardzo proszę piszcie po Polsku, używajcie Polskich znaków, kropek, przecinków, zaczynajcie i kończcie zdania.

Sorry, ale bylem zmęczony juz trochę i stąd konfuzja.

Jako zadowolony posiadacz pięknie grających Phoebe III jestem bardzo ciekaw nowej odsłony tych kolumn. Kiedy oficjalna premiera? Może udostępni Pan jakieś zdjęcia, wymiary, specyfikację?

Skoro wszystko co pisze sie nie zgadza to fajnie by było dowiedzieć się gdzie popełniam błąd i dlaczego

Samo stwierdzenie ,że nie znam się niczego mnie nie nauczy:):)

Ale nie musisz odpisywać, skoro uważasz ,że jestem niegodny dyskusji z Tobą.

powodzenia w dążeniu do ideału

Przepraszam cię jeśli cię uraziłem. Nie chodzi mi o to, że nie jesteś godny aby ze mną dyskutować. Po prostu tutaj nie chcę o tym rozmawiać. Gdybyśmy się spotkali, byłbym bardziej skory do rozmowy. Inny czas, inne miejsce, inna sytuacja. Rozumiesz?

Jeszcze raz przepraszam.

Jako zadowolony posiadacz pięknie grających Phoebe III jestem bardzo ciekaw nowej odsłony tych kolumn. Kiedy oficjalna premiera? Może udostępni Pan jakieś zdjęcia, wymiary, specyfikację?

Zdjęcia miałem dzisiaj zrobić, ale w taką pogodę nie wystawię kolumn na zewnątrz. Poczekam na lepsze światło i wtedy coś cyknę.

Zdjęcia miałem dzisiaj zrobić, ale w taką pogodę nie wystawię kolumn na zewnątrz. Poczekam na lepsze światło i wtedy coś cyknę.

Może teraz dla odmiany jakieś zimowe zdjęcia ? Coś na śniegu ? :)

Trochę się uspokoiło więc wrzucę pytanie. Czy ktoś z klubowiczów ma jakieś doświadczenia z pumeksem (jakkolwiek to zabrzmi)? Przeglądałem treści postów naszego klubu ale nic takiego nie znalazłem , choć mogło mi to gdzieś wśród tych 253 stron umknąć.

Na forum audiostereo znalazłem coś takiego: http://www.audiostereo.pl/co-pod-kolumny_126832.html/page__hl__pumeks#entry3797459

Jeśli ktoś z Was mógłby się podzielić swoimi wrażeniami będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Bardzo dobry i śmiesznie tani sposób na odseparowanie kolumn od podłogi , konieczne gdy masz podłogę pływającą np popularne panele . Odseparowanie kolumn od luźnej podłogi skutkuje lepszą sceną i bardziej punktowym basem oraz mniejszymi rezonansami .

jacm

dziękuję za Twoją opinię. Faktycznie metoda śmiesznie tania więc grzechem byłoby nie spróbować. Za parę dni kończę remont i powalczę trochę z tym pumeksem a o swoich wrażeniach napiszę. Co prawda moja podłoga nie jest może pływająca (drewniana podłoga na drewnianych legarach) ale też nie betonowa. Zobaczymy a właściwie usłyszymy.

Panie Michale

Wiem że Pan do Phoebe III poleca wzmacniacz Atoll IN 100,a jak ma się sprawa z Hyperion IV.Czy polecił by Pan do nich wyższy model Atolla IN 200 np.w połączeniu z CD 200,słuchał Pan może w takiej konfiguracji,ewentualnie samego wzmacniacza-czy jest to dość udane połączenie?Wiem że im droższa elektronika to tym lepiej,ale czasem niekoniecznie musi się to sprawdzić-a jak tu ma się sprawa?

W którymś poście tu na forum AA przewinęło się stwierdzenie iż do Hyperionów IV mniej Pan poleca Atolla IN100(bardziej do Phoebe III),bo może bardziej podbijać dolne rejestry,natomiast IN 200 chyba jest troszkę równiejszy więc do Hyperionów powinien być jak ulał-co Pan o takim połączeniu sądzi,sprawdza to się,słuchał Pan w takim set-upie i może zarekomendować jako udane połączenie?

Pozdrawiam

Zgadza się. Do Hyperionów IV bardziej będzie pasował równiejszy in 200, ale są osoby, które mają z Hyperionami in 100 i również im się podoba. Są to jednak osoby, które przesiadły się z bardzo słabych wzmacniaczy np. takich jak Nad 356 i tu różnica będzie duża i będzie cieszyć.

Zgadza się. Do Hyperionów IV bardziej będzie pasował równiejszy in 200, ale są osoby, które mają z Hyperionami in 100 i również im się podoba. Są to jednak osoby, które przesiadły się z bardzo słabych wzmacniaczy np. takich jak Nad 356 i tu różnica będzie duża i będzie cieszyć.

A według Pana jak to się zgrywało,dobrze wypada takie połączenie,nic nie brakowało takiemu zestawieniu.

Rozumie że każdy ma inne preferencje,ale tak jak "dla Pana" jak takie połączenie wypadło,dobrze to razem współgra

Wiem że jest Pan bardzo osłuchany i doskonale zna własne konstrukcje,z czym można je zaaplikować by tworzyły jakąś synergię i czasem poleca jakieś sprawdzone zestawienia-a jak jest w tym przypadku?

Edytowane przez lulek

Oczywiście, że brakowało, zawsze będzie czegoś brakować. Chodzi o to, żeby na te braki przymknąć ucho, bo za chwilę wszyscy zwariujemy od tego naszego hobby.

Życzył bym sobie, aby powrócić umysłowo do początku lat 90, kiedy to nie było internetu i forum. Wtedy samemu rozwiązywało się takie sprawy. Sami słuchaliśmy, sami podejmowaliśmy decyzje i sami zestawialiśmy sobie sprzęt i byliśmy zazwyczaj szczęśliwi, bo fajnie to nam wychodziło, mieliśmy z tego satysfakcję i nie byliśmy narażeni na krytykę przez innych.

Z Atollem in 200 będzie fajnie, ale z Vincentem 226 będzie jeszcze lepiej, ale czegoś tam braknie co miał Atoll i odwrotnie.

Dobrze będzie z kablami za 5000zł, ale jak ktoś nie ma na to kasy, to rezygnuje z pewnych przyjemności a ja po prostu nie chce brać za to odpowiedzialności.

Jeśli każdy ma inne preferencje, to tym bardziej powinien słuchać siebie i własnych odczuć. Staniecie się wtedy szczęśliwsi, spełnieni i wolni.

Ja piernicze, co ja gadam......

Jeśli każdy ma inne preferencje, to tym bardziej powinien słuchać siebie i własnych odczuć. Staniecie się wtedy szczęśliwsi, spełnieni i wolni.

Panie Michale

Te 2 zdania to kwintesencja naszej pasji. To jest najpiękniejsze, mamy różne gusta, różnej muzyki słuchamy ale mamy wspólny mianownik - szukamy najlepszego w naszym subiektywnym (na szczęście) odczuciu poziomu odsłuchu. Słucham swojej ukochanej muzyki i daje mi to ogromną dawkę szczęścia. I tak, w tej materii jestem 100% hedonistą. To jest właśnie jądro naszej pasji. To forum ma dla mnie być wartością dodaną. Tu szukam porad oraz informacji od użytkowników kolumn AA. Oczywiście gdy zamierzam wydać trochę kasy na poprawę odsłuchu to rozmawiam z p. Michałem bezpośrednio. Natomiast uważam , że to forum powinno służyć wymianie doświadczeń dlatego p. Michale niech pan ignoruje zaczepne wpisy. Jeśli będą trafiały w próżnię (nie doczekają się reakcji) to padną śmiercią naturalną. To zależy tylko od nas , pozostałych klubowiczów. Oczywiście zdaję sobie sprawę , że czasami trudno jest siedzieć cicho gdy jest się szkalowanym, ale jak Pan sam zauważył, cokolwiek Pan napisze, będzie w tych sytuacjach źle odebrane. Niestety, odpowiadając na te impertynencje daje Pan ich autorom paliwo.

omen

Całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii w miarę poprawnej polszczyzny. Czasami oczy bolą czytając niektóre posty.

U mnie AA Rhea grają z Vincentem SV-237 i Vincentem CD-S7. Piękne, pełne, dociążone brzmienie, a jednocześnie spora dawka powietrza i mikro. Polecam :)

Bajka!

Jeśli różnica w brzmieniu będzie taka jak w wyglądzie to się będzie działo.

Edytowane przez piszcz4

Nowe Phebe poprostu Śliczne :) a czy przetworniki są też jakieś nowe i np zwrotnica czy to tylko livfting ?

Ładny fornir. Ale czy kolumny zaraz tam "bajka" ?

Przecież na tym zdjęciu nic prawie nie widać :)

Wierzę, że bedą lepiej grały niż wersja III bo Michał miał wręcz obowiązek zrobić coś nowego, lepszego.

Zobaczymy je w tym roku na AVS ?

Edytowane przez Piotr_57210

Piękno dojrzy ten, kto ma wyobraźnię. Natomiast słowo bajka, w tym przypadku, to przenośnia, skrót myślowy, szybkie porównanie do modelu poprzedniego, który jest bardzo dobrze znany. Zmiany są proste i jest ich mało, ale dużo wnoszą do całości i powodują inne spojrzenie na dany przedmiot.

Nie zobaczymy ich na AS. Dziękuję, ale powtórki z poprzedniego roku nie zamierzam zaliczać ponownie.

Dziękuję, ale powtórki z poprzedniego roku nie zamierzam zaliczać ponownie.

To niedobrze ,że na AVS nie będzie tych zamaskowanych kolumn, oddajesz poje bez walki , konkurencja to wykorzysta z pewnoscią

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.