Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas bawię się w jeden problem - zakłócenia i ich likwidacja. Nic więcej. Ma to miejsce ze wszystkimi członami systemu audio. Widzę, że jednak lepiej powiedzieć np,. dodaj kondensatorek x w miejsce Y.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Widzę, że jednak lepiej powiedzieć np,. dodaj kondensatorek x w miejsce Y.

Nie.

Wiem, że się bawisz w likwidowanie zakłóceń ale zadałem Ci banalnie proste pytanie: Co konkretnie zrobiłeś w tym kierunku i w tym DACu aby się ich pozbyć i wskutek tego wpływ elementów jest albo pomijalny albo dużo mniejszy.

Możesz choć raz napisać konkretnie, a nie wymijająco jak prawnik?

Nie.

Wiem, że się bawisz w likwidowanie zakłóceń ale zadałem Ci banalnie proste pytanie: Co konkretnie zrobiłeś w tym kierunku i w tym DACu aby się ich pozbyć i wskutek tego wpływ elementów jest albo pomijalny albo dużo mniejszy.

Możesz choć raz napisać konkretnie, a nie wymijająco jak prawnik?

W tym dokładnie przetworniku nic nie robiłem, poza zlutowaniem go, odsłuchaniem i odłożeniem na bok.

"Rambo jeśli mówisz A to powiedz i B. Jeśli nie chcesz powiedzieć B to nie wspominaj o A."

- zupełnie dziwny wpis. Staram się mówić, krzyczeć, że układ generuje zakłócenia na linii trafo-prostownik-kondensatory filtrujące. Powstają spore szpilki z całą zawartością różnych dość wysokich częstotliwości. Śmieci te są wprowadzane do danego układu poprzez zasilanie, na chassis poprzez pojemności pasożytnicze trafa i wreszcie do sieci gdzie następuje oddziaływanie ich na inne elementy systemu audio. Zakłócenia te mają zdecydowany wpływ na dźwięk, co kiedyś porównywałem na dwóch przetwornikach (niektórzy koledzy nawet to słyszą eksperymentując z sieciówkami ale nie znają mechanizmu a inni posądzają ich od świrów).

Sam zasilacz Swensona jest bardzo prosty ale działa w przeciwieństwie do wielu innych konstrukcji, gdzie stosuje się trafa toroidalne, kondensatory o dużej pojemności i niskiem impedancji - wymarzony układ do generowania szpilek z dużą z całą masą zakłóceń o wysokiej częstotliwości.

Wracajmy jednak do dobierania kondensatorków, bo lubię Wam kibicować.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zbyt duża pojemność przełoży się na większe zakłócenia wprowadzane do odbiornika.

Żonglowanie kondensatorami, to walczenie z efektem wprowadzonych do układu zakłóceń. Można tak a można starać się zwalczać je od samego źródła. Każdy sposób dobry ale ten z kondensatorami jest strasznie upierdliwy, bo nawet rodzaj trafa będzie miał znaczenie, że u jednego dany układ kondensatorów "zagra" inaczej niż u drugiego konstruktora. Kondensatory silnie rezonują z wprowadzonymi zakłóceniami (każdy typ inaczej), ścieżkami itd. - jednym słowem dla mnie zbyt ciężko jest dobierać na słuch kondensatory i zostawiam to zapaleńcom, których podziwiam za ogrom tej dwuznacznej pracy.

Aby wartościowe wpisy nie zostały zignorowane dopytam o szczegóły bo ciągle nie odkryłem powodu, celu powyższej informacji.

Skoro w tym przetworniku nie sprawdziłeś teorii walki z zakłóceniami, to może w innym układzie osiągnąłeś sukces i zechcesz się podzielić jego efektami. Nie ukrywam, że temat mnie bardzo interesuje.

Sam zasilacz Swensona jest bardzo prosty ale działa w przeciwieństwie do wielu innych konstrukcji, gdzie stosuje się trafa toroidalne, kondensatory o dużej pojemności i niskiem impedancji - wymarzony układ do generowania szpilek z dużą z całą masą zakłóceń o wysokiej częstotliwości.

Gdy pisałem poprzedni wpis, to jeszcze nie było odpowiedzi dla nsk.

Czyli masz ten zasilacz i potwierdzasz, że przez niego zakłócenia się nie dostają do układu lub w dużo mniejszym stopniu?

To że krzyczysz o zjawisku od jakiegoś czasu zauważyłem ale tylko krzyczysz i dlatego taka reakcja czytających Twoje krzyki. O zjawisku przedostawania się zakłóceń z sieci przez trafo i zasilacz do układu większość wie, pewnie w jakiś tam sposób z tym zjawiskiem walczy ale brakuje odważnego, który by to sprawdził w praktyce, pomierzył, posłuchał i podzielił się spostrzeżeniami i wnioskami na Forum. Nie garniesz się do dzielenia swoimi doświadczeniami, więc jest tak jak jest.

Czy jest ktoś kto zabudował DACa i jednocześnie wykorzystał możliwości wyboru źródła sygnału oraz zmian ustawień dostępnych na panelu przednim?

Pytanie trochę nieprecyzyjne.

• 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Znalazłem w końcu trochę czasu na uruchomienie przetwornika.

Mam problem z zasilaniem + 5V. Przy ustawieniu na pierwszym stopniu napięcia 7V na wyjściu drugiego stopnia mam 6,25V.

Analogicznie po ustawieniu na pierwszym 8V na wyjściu drugiego mam 7,25V.

Napięcie zmienia się liniowo o 0,75V, a chyba nie powinno się zmieniać wcale i być w okolicy 5V.

Rezystory R45 i R47 mają po po 2k. Wszystkie luty sprawdzone kilka razy, tranzystor T3 z godnie z erratą przylutowany jest "na plecach".

Z góry dzięki za pomoc, bo nie wiem za bardzo co dalej zrobić.

Sprawdziłem wszystko jeszcze raz. TL431 jest dobrze przylutowany. Problem jest z T3. Ma zamienione wszystkie wyprowadzenia.

Spróbuję go prze lutować poprawnie (jeśli jeszcze nie uległ uszkodzeniu).

Uruchamiania ciąg dalszy. Przelutowanie T3 pomogło. Teraz mam 5,04V. Zasilania PCM, WM i SRC po stabilizatorach mają 3,29V.

Podłączenie sygnału z CD po SPDIF2 powoduje zgaśnięcie diod z błędami. Pomierzyłem napięcia na wyjściu WM na 4 wyjsciach LRCKO, BCKO, MCLK i DOUT. Na 3 jest ok ale na DOUT mam 96mV. Co może być przyczyną, że WM nie dekoduje sygnału?

Po latach projektowania sprzętu w technologii SMD jestem pewien, że :

- dla ścieżki sygnałowej to dobra technologia,

- dla montażu DIY to katastrofa,

większość płytek nie pracuje poprawnie za pierwszym razem,

winne temu jest stosowanie cyny bezołowiowej (koniecznie używajcie cynę z dodatkiem Pb) oraz pewien szczegół technologiczny - wylane masy łączące się z padami masy mają znacznie większą pojemność cieplną, czyli odbierają więcej ciepła, czyli aby je nagrzać do temperatury gwarantującej poprawność lutowania należy je zdecydowanie bardziej podgrzać, ale to podgrzewanie w montażu SMD ma wąskie okienko i ludzie się tego boją.

Potem już tylko sporo PW - dlaczego nie działa od kopa.

chyba tylko samobójca używa cyny bez Pb ... niezależnie czy SMD czy montaż przewlekany

kto chciałby sobie sam życie utrudniać ? no ba, ja nawet nie mam takiej cyny i nawet nie wiem gdzie kupić !

kto chciałby sobie sam życie utrudniać ? no ba, ja nawet nie mam takiej cyny i nawet nie wiem gdzie kupić !

Bardzo przyjemne rezultaty, jak dla mnie, daje mieszanka 50/50 pary drucików: a). zwykłej cyny ołowiowej 60/40 oraz b). Cyny bezołowiowej ze znaczną zawartością srebra.

Mam tutaj zarówno na myśli łatwość lutowania, niskie temeratury topnienia lutu, jak i właściwości "odsłuchowe", jeśli ktoś lubi np. druciki ze srebra a nie z miedzi.

Zdób zdjęcie małej i dużej płytki bo wygląda mi na to, że walczysz z poprawnym montażem i dużo dałoby oglądnięcie całości.

Zdjęcia zrobione komórką. Korzystam na razie z zegara z WM.

Wszystkie scalaki były lutowane przez osobę, która lutuje smd od wielu lat. Ja lutowałem drobnicę i wszystkie elementy przewlekane.

Nie używamy cyny bezołowiowej, kalafonia własnej produkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42799-0-30347200-1375782356_thumb.jpg

post-42799-0-64600500-1375782359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytki umyj w izopropanolu, następnie można "piszczkiem" sprawdzić przejścia. Jeśli dysponujesz lampą z lupą to taka operacja jest całkowicie wykonalna. Potrzebna tylko pewna ręka i ostre końcówki miernicze. Dobrze jest podczas mycia pomóc sobie starą szczoteczką do zębów . O elementy nie ma się co bać , takie szczotkowanie krzywdy im nie zrobi.

Płytki umyłem w izopropanolu, piszczykiem sprawdziłem wszystkie nóżki WM. Sytuacja bez zmian. Jedyna rzecz, której nie da się sprawdzić do kwarc przy WM.

Układ z jumprem tak jak masz na swojej płytce gra poprawnie, wiec to nie wina braku zegara.

Jeśli masz na myśli diody D3 i D4 na małej płytce, to podaniu sygnału z CD gasną.

O te mi chodziło.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Okazało się, że WM działał poprawnie. Na wyjściu DOUT pojawiło się napięcie dopiero jak zaczałem odtwarzać płytę. Wychodzi brak doświadczenia w uruchamianiu takich układów. Problem w braku sygnału na wyjściu PCM był gdzie indziej. Nie podłączyłem mas pomiędzy płytką z przetwornikiem a analogiem Spencera. Wcześniej analog Spencera podłączałem do przetwornika PCM1798 też bez łączenia mas i nie było takich problemów.

Chciałem podziękować wszystkim, dzięki którym mogę się cieszyć nowym DACem w szczególności autorowi przetwornika: Waldi_06, twórcy analogu Spencera: Henryk Kwinto i Luiis za pomoc w kupnie scalaków.

DAC gra zupełnie inaczej niż wszystko co do tej pory słyszałem. Na plus: przestrzeń, szczegóły, niskie i średnie. Na minus: strasznie mało wysokich. Może poeksperymentować z kondensatorami przy PCM?

Akurat w tym miejscu wlutowałem co miałem pod ręką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.