Skocz do zawartości
IGNORED

recenzje prasy audiofilskiej

troy

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas żadne z czasopism nie zdecydowało się na powazne potraktowanie "ruchu" DIY (jesli nie liczyć nieśmiałego i niezbyt fachowego przebąkiwania o tuningu). W moim odczuciu temat ten był pomijany, przemilczany jako niewygodny, niezręczny, co nie wpływało dodatnio na postrzeganie "niezależności" owych czasopism. Zatem, czy znajdzie się miejsce na w miarę regularnie ukazujacy się kącik DIY, choćby jednostronicowy?

Taki troszkę inny kierunek niż wydawany kiedyś Hi-End, którego kupiłem chyba ze trzy numery po czym zniknął. Tam jednak cena była skalkulowana inaczej.

Jeśli to byłby nowy magazyn i pojawiłoby się coś niecoś z tematyki DIY, oraz np. informacje o najbardziej udanych zestawieniach sprzętu, a także recenzje niezależnych audiofili to pewnie z ciekawości zakupiłbym kilka numerków.

Niezależność mogłaby polegać na zorganizowaniu odsłuchu i zaproszeniu na niego kilku osób z zewnątrz, które mogłyby zamieścić swoje recenzje obok siebie. Podobną formułę dwóch recenzji przyjęło kiedyś hifi i ze zdaniem jednego z dwóch panów tam piszących zgadzałem się po własnych odsłuchach w 90%.

Faktem było, że dość ostro obeszli się w recenzjach z wieloma klockami, ale o to chodzi - jeśli taka jest prawda.

McGyver - DIY - znajdzie swoje miejsce jeśli znajdzie się projekt (łącznie ze schematem itp),

nakład - na tyle niski aby nikomu nie wchodzić w drogę,

a i zapomniał bym o konkursie z nagrodami oczywiście.

• Redaktorzy

jak dla mnie bomba. Stereo rulez. Oprócz testów poszczególnych klocków w chwili obecnej brakuje testów gotowych zestawów, przykładowo w przedziałach do 3,5,8,12kzł. Wiem że najniższy przedział to praktycznie hardcore i aby cokolwiek sensownego słożyć trzeba się mocno nagimnastykować, ale.... od czegoś biedny student, czy zbuntowany nastolatek musi zacząć.

Oczywiścię kącik DYI gorąco popieram pod warunkiem prezentacji gotowych i działających urządzeń wraz z dokładnym kosztorysem i schematami. Przy okazji widze tu szansę na pozyskanie środków z reklamy polecanych przez czytelników stolarni, ślusarni i innych zakładów oferujących usługi dla audiodłubaczy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Przy okazji widze tu szansę na pozyskanie środków z reklamy polecanych przez czytelników stolarni, ślusarni i innych zakładów oferujących usługi dla audiodłubaczy.

Trochę od stereo byśmy odeszli. DIY jak najbardziej ale pozostawiając kwestie "zrób to sam" gdzieś z boku (schemat, elementy jak najbardziej)

Lubie i sa dla mnie wiarygodne eksperymenta z porownywaniami na slepo: z przyjemnoscia przeczytalem stosowny artykul w Audio n/t transportow czy w A/V n/t budzetowych CD/DVD.

Bardzo mi brakuje porad n/t akustyki pomieszczenia, szczegolnie popartych czyms wiecej niz natchnione analizy odsluchowe.

Prosze nie konkurowac z Hi-Fi i Muzyka z Rozgaleznika. Bede ich czytal dalej z innych powodow, ale na nowa pozycje w tym stylu nie mam ochoty.

Zapowiada się ciekawie !

A skoro magazyn niezależny od dystrybutorów , to może wreszcie pojawią się w prasie testy używanych klocków , ich porównania z propozycjami nowych , w zbliżonej cenie ?

Formuła i poziom starego (czarno-białego) Magazynu HiFi, rozwinięta o małe DIY + systematyczne ukazywanie się (!!!).

Mało konkretnie, ale stary Magazyn HiFi to dobra "ściąga" i co miesiąc te 7 zł, ze świnki-skarbonki, jakoś wyciągnę ;-)

• Redaktorzy

Magazyn - a będziecie na Audio Show? Jeśli tak to może się ujawnicie na Lukarowym spotkaniu w sobotę?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Odważnie z ocenami (w HFiM jakby zrobili się odważniejsi, zauważyliście?). I recenzowac nie to co wszyscy - obecnie Audio Klan jest wszędzie, zwłaszcza B&W i ich diamentowe cuda, a to co ciekawe i dostępne. Hi-end i low-end na marginesie.

Jeżeli ten Magazyn Audio będzie taki, jak pierwsze numery Magazynu Hi-Fi to będzie dobrze - ja własnie od niego zacząłem przygodę z polską prasą audiofilską ( pomijam Audio - Video :) ).

Nawet mi list wydrukowali już w drugim numerze :))

Ogólnie M-H-F był najmniej zależny od komercji - a dwie, nawet trzy różne opisy tego samego klocka czytało się z wypiekami na twarzy ( kiedy to było.....).

Pozdr. i życzę powodzenia !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.