Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki @Bartek Chojnacki😁. Nie będę się już musiał zbyt mocno tłumaczyć 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

10 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał:

na różnej matematyce

hehehe dobre, udalo ci sie. 

tak na powaznie to fajnie ze sie dzieje cos nowego w temacie akustyki.

10 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał:

dyfuzor typu QRD na ścianie bocznej działa na ok. 40-50%

a gdy skrecimy taki dyfuzor w strone glosnikow o jakis tam kat, czy wzrosnie jakos wymiernie jego skutecznosc? Pytam gdyz u mnie panele boczne moga byc wylacznie mobilne. I moze przy okazji czy dyfuzor 1D skrecony w strone glosnikow bedzie dobrym rozwiazaniem.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

a gdy skrecimy taki dyfuzor w strone glosnikow o jakis tam kat, czy wzrosnie jakos wymiernie jego skutecznosc? Pytam gdyz u mnie panele boczne moga byc wylacznie mobilne. I moze przy okazji czy dyfuzor 1D skrecony w strone glosnikow bedzie dobrym rozwiazaniem.

w zasadzie tak, skuteczność dyfuzora wzrośnie bo obejdziesz ten temat o którym mówię, ale realny zysk z rozproszenia w punkcie odsłuchowym i tak nie będzie taki jak być powinien bo dyfuzor też ma swoją kierunkowość. Jak go obrócisz, to realnie będziesz siedzieć "za nim", a nikt nie testuje rozproszenia w punktach "poniżej" struktury wiec w zasadzie nie wiadomo jak to zadziała. Gdyby to było obrócenie na ścianie przedniej, w stronie głośnika, to sprawa jasna, nie byłoby problemu, a na ścianie bocznej będzie

Godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał:

zasadzie tak, skuteczność dyfuzora wzrośnie bo obejdziesz ten temat o którym mówię, ale realny zysk z rozproszenia w punkcie odsłuchowym i tak nie będzie taki jak być powinien bo dyfuzor też ma swoją kierunkowość. Jak go obrócisz, to realnie będziesz siedzieć "za nim", a nikt nie testuje rozproszenia w punktach "poniżej" struktury wiec w zasadzie nie wiadomo jak to zadziała. Gdyby to było obrócenie na ścianie przedniej, w stronie głośnika, to sprawa jasna, nie byłoby problemu, a na ścianie bocznej będzie

W sumie to chyba masz racje. Siedzialbym za dyfuzorem skierowanym w inna strone niz punkt odsluchowy, wypadkowa tego moze byc nadal ponizej oczekiwan. 

To moze inaczej, czy macie w swojej ofercie takie dyfuzory ale mobilne powiedzmy ze styroduru xps czy cos kolo tego. Mobilne drewniane nie wchodza wogole w rachube

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

tych wzorów ze styroduru nie produkuję, docelowo ma to być produkt najlepszy możliwy na rynku, takie top, więc schodzenie w dół z materiałem trochę by burzyło ten koncept

• 4 tygodnie później...

Hej tak się motam trochę ostatnio przed planowanymi zmianami audio ale zbyt wiele kierunków i próbuje dopytać tu i ówdzie...

ATC CDA2mk2 + końcówka mocy P1 dual mono, do kolumn scm11 (aktualnie z Heglem H300) ma ktoś lub miał może takie połączenie i zechce podzielić się spostrzeżeniami ?

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

3 godziny temu, PanAntoni napisał:

Hej tak się motam trochę ostatnio przed planowanymi zmianami audio ale zbyt wiele kierunków i próbuje dopytać tu i ówdzie...

ATC CDA2mk2 + końcówka mocy P1 dual mono, do kolumn scm11 (aktualnie z Heglem H300) ma ktoś lub miał może takie połączenie i zechce podzielić się spostrzeżeniami ?

Czy to ostatnio na targach nie grało? Mi się ten dźwięk nie podobał. Na pewno były scm 11 i na pewno była cała elektronika ATC.

obiektywnie o audio

14 godzin temu, S0nic napisał:

Mi się ten dźwięk nie podobał. Na pewno były scm 11 i na pewno była cała elektronika ATC.

Jaki największy zarzut twoim zdaniem  ? Generalnie szukam dzwieku neutralnego z bardzo dobrą separacją.

Godzinę temu, PanAntoni napisał:

Jaki największy zarzut twoim zdaniem  ? Generalnie szukam dzwieku neutralnego z bardzo dobrą separacją.

Dla mnie za mało gładki a zbyt twardy i ostry był ten zestaw, nie był to taki typowy suchotnik ale coś tam mi nie pasowało jednak.

Byłem mocno zainteresowany SCM40/SCM11 ale Sveda Audio mi się bardziej podobały ze względu na właśnie plastyczność i te zakupiłem

E: Jeżeli podoba Ci się dźwięk taki równy jak w monitorach studyjnych to polecam zastanowić się nad DAC lampowym. Ja poszedłem taką drogą i jestem zadowolony. Aktywne głośniki i lampowy DAC.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

W dniu 5.08.2022 o 13:14, S0nic napisał:

Dla mnie za mało gładki a zbyt twardy i ostry był ten zestaw, nie był to taki typowy suchotnik ale coś tam mi nie pasowało jednak.

Byłem, słuchałem i... jest dobrze ale nie bardzo dobrze, największy zarzut to brak dociążenia a nie jestem basolubem, wiec ten zakres bardzo oszczędny w przekazie, natomiast do moich Atc podłączyliśmy później Ars-Sonum Filarmonia i to był strzał w 10 ale musiałem się przeprogramować na taki dźwięk bo bardzo  nie byłem przekonany na początku, po ok. godzince obcowania z ww. wzmacniaczem doszedłem do wniosku że to cudo - bajecznie muzykalny i emocjonalny przekaz z dobrym dociążeniem gładka górą i bajeczna średnica, scenie tez nie można niczego zarzucić, miałem wrażenie ze da się go słuchać godzinami  bez zmęczenia a po prostu z duzą przyjemnością.

Panowie sprawę mam,

Dzisiaj żona przetarła suchą szmatką woofer w scm19....., niestety zeszła część struktury tej błyszczącej. Nie wygląda to dobrze.

Czy ktoś orientuje się czy można gdzieś kupić woofer do 19stek, czy jest to sprawa niemożliwa?

Chyba należałoby do dystrybutora uderzyć 😉 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

2 godziny temu, marek s napisał:

Panowie sprawę mam,

Dzisiaj żona przetarła suchą szmatką woofer w scm19....., niestety zeszła część struktury tej błyszczącej. Nie wygląda to dobrze.

Czy ktoś orientuje się czy można gdzieś kupić woofer do 19stek, czy jest to sprawa niemożliwa?

Możesz wrzucić zdjęcie?

Wysyłałem kiedyś swoje scm7 do dystrybutora, bo zauważyłem niewielkie pęknięcie na kauczuku otaczającym woofer. Na szczęście okazało się, że nie ma to wpływu na dźwięk. Ale dowiedziałem się przy okazji, że na nowy trzeba by było czekać kilka miesięcy. No i wg mnie, jeśli chcesz wymieniać, to tylko komplet. 

No właśnie nie mogę wrzucić,  leżą już spakowane w kartonach. To miało być ostatnie przetarcie przed sprzedaniem 🙈

Napisałem do dystrybutora,  mam nadzieję że to nie będzie kilka mscy. Jak mi nie będzie w stanie pomóc to zostanie mi tylko sprzedaż za obniżoną cenę z defektem. Masakra..

Gratulacje 😃. To pierwsza wersja?

Rok 2009, nie wiem czy to jeszcze 1 czy już 2😀 Ale nic to, dla mnie brzmią zajewajnie. Ten wokal podany prawie że na twarz, uwielbiam to, no i ten konturowy bas. Co prawda jakby zejście było głębsze, byłoby jeszcze lepiej, no ale niestety jest jak jest.

Napędzam je Lyngdorf tdai 2170 i szczerze nie wiem czy jest wystarczająco mocny do wysterowania tych kolumn. To znaczy nie słyszę żadnych nieprawidłowości, ale też nie mam punktu odniesienia jak np. potrafiłby zagrać te kolumny z mocną końcówką mocy.  

Panowie, rozważam dokupienie subwoofera do moich ATC SCM 40 (napędzane Audio Analogue Maestro). Mam dosyć duże pomieszczenie otwarte na kuchnie (4x6) przy czym pozycja odsłuchiwał około 2,5 m od głośników) Będę chciał najpierw wypożyczyć ale czy ktoś z was może coś polecić? Co fajnie się zgrywa? Budżet do 10tys pln

2 godziny temu, Lukasz78 napisał:

Panowie, rozważam dokupienie subwoofera do moich ATC SCM 40 (napędzane Audio Analogue Maestro). Mam dosyć duże pomieszczenie otwarte na kuchnie (4x6) przy czym pozycja odsłuchiwał około 2,5 m od głośników) Będę chciał najpierw wypożyczyć ale czy ktoś z was może coś polecić? Co fajnie się zgrywa? Budżet do 10tys pln

1 spoko ale lepsze 2 sztuki, po 1 na kanał 🙂

obiektywnie o audio

• 2 tygodnie później...

Słuchał ktoś może ATC z serii HTS, tych wieszanych na ścianę?

Chciałbym sprzedać moje SCM11 i pójść bardziej w kino domowe, myślałem o HTS7 plus HTS7C.

Tez jestem jestem ciekawy jak graja te wiszące bo nie pamiętam żeby ktokolwiek o nich wspominał ???

Wrócę jeszcze do tematu wielkość/model ATC vs wielkość pokoju. Czy to pokoju/wnęki (wnęka trzy ściany, otwarta bokiem na salon) około 10m ATC SCM7 nie będą za małe? Byłby odsłuchiwane w ustawieniu 1.8-2m między głośnikami i 2.5-2.8 do linii głośników z miejsca odsłuchu.

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć bo każdy trochę inaczej słyszy to "za małe". 

Dużo też będzie zależało z czym scm7 będą grały. Mogą zagrać bardzo, bardzo lekko na dole i ogólnie jasno a mogą bardzo ciepło. Jak obawiasz się o dociążenie to polecam z tych co słuchałem Naimy  XS3 lub SN3 ( z tym drugim będzie całościowo jeszcze cieplej ale mocniej średnim basikiem i ogólnie wyraźnie bardziej efektownie scm 7 będą grały z XS3. Ja bym je widział w pokojach do około 15 m2 ale to ja i moje uszy. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 28.08.2022 o 18:31, piotrek7 napisał:

ATC C1 Mk2. Mam z. SCM 19. Nie wyobrażam sobie wymiany na jakiegokolwiek RELa czy SVS

Jaka jest wg. Ciebie przewaga ATC nad produktami REL’a? 

3 godziny temu, essewissa napisał:

Też myślałem nad Naim, ale 5si. 🙂

Nie znam tego modelu, ale w końcu to Naim więc jak to mówi mój Kolega z forum i miłośnik Naima - co to by był za Naim bez basu 🙂 Dociążenia z 5si  oraz scm7 nie powinno brakować. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

8 godzin temu, essewissa napisał:

około 10m ATC SCM7 nie będą za małe? Byłby odsłuchiwane w ustawieniu 1.8-2m między głośnikami i 2.5-2.8 do linii głośników z miejsca odsłuchu.

Słuchałem 7 w Q21  z rożnymi wzmacniaczami i wszytko zależy z czym to połączysz i czego oczekujesz ale dla mnie w ich pokoju odsłuchowym (większym) było bardzo dobrze 🙂

Jak na tak małe monitory naprawdę dawały rade.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.