Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, skynyrd napisał:

A jakże!

leciało kilkanaście  odcinków o wytwórcach ''nalewek'' w USA był gość z Twojego filmiku , jak nie piję to ichnich  specyfików po naparstku bym spróbował , z Podlasia próbowałem zdecydowanie ciekawsze smakowo niż sklepowe badziewie , polecam

Jak się robi kompot z jabłek ?

Dlaczego braki mrożonych truskawek skoro był mega urodzaj ?

Do Biedronki właśnie trafiła dostawa pomarańczy najwyższej klasy. Ale ludzie stracili poprzednio zaufanie bo wcześniej oferowali gatunki pastewne (na sok). Skutek taki, że topowe (stołowo - deserowe) pomarańcze są teraz po 2,99 pln/kg. BRAĆ !!! 

Edytowane przez janunio
5 minut temu, janunio napisał:

Pierwsze to musisz mieć japka najlepiej z lekko zdziczałej jabłonki , ze sklepowych tzw. deserowych  na pewno nie zrobisz kompotu 

Mam poczekać z kompotem do września ?

Mieszkam w rejonie gdzie dużo sadów. W lokalnych sklepach mnóstwo odmian. Nikt tego nie ściąga tu z Bronisz. 

Jak się robi kompot z jabłek ? Jakaś porada ...

Edytowane przez janunio
10 minut temu, janunio napisał:

Mam poczekać z kompotem do września ?

Mieszkam w rejonie gdzie dużo sadów. W lokalnych sklepach mnóstwo odmian. Nikt tego nie ściąga tu z Bronisz. 

No , wychowałem się na Mazurach tam jest dużo przydomowych sadów   tzw poniemieckich  wiele odmian jabłek i gruszek niespotykanych w sklepach z takich byly najlepsze kompoty ,może przesadzam ale jak jabłko ''wykręcało'' gębę znaczy dobre na kompoty i  marmolady , cierpkość ,kwaśność zasypana cukrem 

Edytowane przez jarekb

@janunio weź już się w końcu zaszczep w tym Serocku. Może wtedy nie będziesz pisał tylu pierdół.
Serio...nie żartuję.

W dniu 2.01.2021 o 23:09, soundchaser napisał:

@janunio weź już się w końcu zaszczep w tym Serocku. Może wtedy nie będziesz pisał tylu pierdół.
Serio...nie żartuję.

Porada taka bardzo prostacka. Pisuję bardzo rzadko w tym chlewie. Więc kłamiesz w tym chlewie. A tak serio to uzupełnij wiedzę o terminach szczepień i nam tu je napisz w tym chlewie. Twoja auto-ocena wpisu ma niewiele wspólnego z żartowaniem. Raczej z wrodzoną głupotą.  

Zasada prosta; im więcej tępych ziomali nie będzie się szczepić tym kolejka będzie krótsza i będę szczepiony szybciej.   

Edytowane przez janunio
8 minut temu, janunio napisał:

................ Raczej z wrodzoną głupotą.  

Zasada prosta; im więcej tępych ziomali nie będzie się szczepić tym kolejka będzie krótsza i będę szczepiony szybciej.   

A ty jaką i skąd masz wiedze ze tak pouczasz ? Z TV czy internetu ?

Zasada jest prosta, czym więcej tępych się zaszczepi tym szybciej świat wróci do normy

Edytowane przez .:Gerard:.

Musisz zdecydowanie podnieść poziom publikacji. 

O jakim pouczaniu piszesz ? Kto i kogo poucza ? Zacytuj, PLEASE ...

Omów zapytanie: "jaką masz wiedzę ..." Chodzi ci o kształt, rozmiar, kolor, zapach ...  

Pytanie o źródło wiedzy jest łatwiejsze. Tylko odpowiedź będzie za trudna dla ciebie więc szkoda prądu.

16 minut temu, janunio napisał:

Musisz zdecydowanie podnieść poziom publikacji. 

O jakim pouczaniu piszesz ? Kto i kogo poucza ? Zacytuj, PLEASE ...

Omów zapytanie: "jaką masz wiedzę ..." Chodzi ci o kształt, rozmiar, kolor, zapach ...  

Pytanie o źródło wiedzy jest łatwiejsze. Tylko odpowiedź będzie za trudna dla ciebie więc szkoda prądu.

Proszę, wytłuszczę i podkresle

36 minut temu, janunio napisał:

A tak serio to uzupełnij wiedzę o terminach szczepień i nam tu je napisz w tym chlewie. Twoja auto-ocena wpisu ma niewiele wspólnego z żartowaniem. Raczej z wrodzoną głupotą.  

Na dzień dzisiejszy wiedza promowana jest od producentów szczepień, znaczy żadna 

P.S
Wiesz ile dobrej jakości BIO cytrusy kosztują ? Od 2,99€
A wiesz gdzie znajdują sie największe plantacje bananów i jak tam opryskują szkodliwą chemią oszukując odbiorców ? 

I poszukaj Hiszpańskich plantacji pomidorów

Na pierwszym miejscu jest ekonomia, nie zmniejszą podatków, przeciwnie, koszta pójdą do góry,
zdrowie człowieka jest daleko poniżej i nic nie warte dla rządów 

Edytowane przez .:Gerard:.

Dzisiaj to moda kupowanie w Lidl czy Biedronka, tanio wmawiając sobie ze to zdrowe,
oszczędzać na żarciu żeby kupić droższe auto czy ciuch, oczekiwać ze farmacja mi pomoże i wyleczy w razie czego,

już z tego obłudnego świata wyrosłem

Po Niemiecku ale porównajcie wartości, ile pozwalają dodatkowych składników standardy

od lewej konwencjonalny, eko i po prawej z tego sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 911196122_Screenshot(76).thumb.png.e0297def60bf3445caf269a4699d74f0.png

a tyle kosztuje chleb taki co kiedyś w Polsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

A slyszales o tym, ze zbyt glebokie zagladanie do szklanki tez jest trujace. Wtedy nie pomogaja nawet najwyzsze normy typu "Reinheitsgebot" ?

W dniu 2.01.2021 o 20:04, janunio napisał:

Dlaczego braki mrożonych truskawek skoro był mega urodzaj ?

Do Biedronki właśnie trafiła dostawa pomarańczy najwyższej klasy. Ale ludzie stracili poprzednio zaufanie bo wcześniej oferowali gatunki pastewne (na sok). Skutek taki, że topowe (stołowo - deserowe) pomarańcze są teraz po 2,99 pln/kg. BRAĆ !!! 

Lepsze są dość kwaśne odmiany jabłek, zalewa się to po prostu wodą po samą górę jabłek i trochę się gotuje. Dosładzamy cukrem trzcinowym, a lepiej miodem. Dokwaszamy cytryną lub limonką. Musi być odpowiednio słodko-kwaśno-aromatyczny. Rozgotowanie jabłek wg. gustu, po 30min już będą raczej dostatecznie miękkie. Potem musi odestać, ostygnąć, wtedy jest lepszy. Najlepiej pół dnia. Za dużo wody lepiej nie, rozwodnić zawsze można, zagęścić - nie.

U mnie eko zakupy przez Internet, przyszła paczka! Sprawdźmy co to to! Dobre przysłali? Dobre.

Edytowane przez Piotr_1
  • 4 tygodnie później...
Cytat

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

Rafinowany olej palmowy jest szkodliwy do zdrowia. Zawiera tłuszcze trans, które powstają w procesie jego uwodornienia. Sprzyja odkładaniu się cholesterolu, co w dalszej perspektywie prowadzi do zmian miażdżycowych i rozwoju groźnych dla życia chorób. Dodatkowo zaburza metabolizm, co jest przyczyną nadwagi i otyłości, szczególnie wśród dzieci, które zjadają stosunkowo dużo produktów z wysoką zawartością oleju palmowego (słodyczy, lodów i słonych przekąsek).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Moderatorzy
W dniu 2.01.2021 o 20:58, janunio napisał:

Jak się robi kompot z jabłek ? Jakaś porada ...

Są dwa rodzaje kompotu z jabłek. Oba skłądają się z wody, jabłek, goździka, cynamonu i cukru.

Pierwszy smaczniejszy: dajesz dużo jabłek, robi się kwasior, który żeby wypić trzeba mega osłodzić. Cukru na garnek z kilogram.

Drugi funkcjonalny - cieniutki. Dajesz trochę jabłek, które dają mniej smaku ale i wymagają mało cukru.

Ja robię kompoty te cieniutkie bo mi szkoda tyle cukru żreć.

Dobry jest rabarbarowy (ale to trucizna) więc można zrobić rabarbarowo-jabłkowy.

Lubię też z czereśni i śliwek. Mirabelkowy pięknie pachnie ale też kupa cukru do niego.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W dniu 4.01.2021 o 10:24, xajas napisał:

A slyszales o tym, ze zbyt glebokie zagladanie do szklanki tez jest trujace. Wtedy nie pomogaja nawet najwyzsze normy typu "Reinheitsgebot" ?

w każdej zdrowej diecie odstawienie używek to podstawa. zamiana tłuszczy nasyconych na nienasycone to krok nr 2. Eliminacja z diety cukru i i zamiana pieczywa białego na ciemne. Warzywa, owoce i ŻP, a po jakimś czasie z tego ŻP jeszcze raz ŻP. w moim przypadku pozwoliło mi to schudnąć kilkanaście kg, parametry zdrowotne poprawiły się na tyle, że przestałem  prawie w ogóle wspomagać bigfarme.

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Eliminacja z diety cukru i i zamiana pieczywa białego na ciemne.

Yep, przy czym "ciemne" nie oznacza "koloru". Wiele wypiekow (chleby, bulki,... ) jest "podkolorowanych", by wygladaly na zdrowe, ale de facto nadal zawieraja "jasna" make przenna.

Czyli podstawa jest typ uzytej maki a nie kolor. Ja nie jem/unikam produktow przennych.

Topowe sa produkty 100% zytnie, ale niestety nie tak latwe do dostania, bo trudne w obrobce   

Edytowane przez xajas
12 minut temu, xajas napisał:

Yep, przy czym "ciemne" nie oznacza "koloru". Wiele wypiekow (chleby, bulki,... ) jest "podkolorowanych", by wygladaly na zdrowe, ale de facto nadal zawieraja "jasna" make przenna.

Czyli podstawa jest typ uzytej maki a nie kolor. Ja nie jem/unikam produktow przennych.

Topowe sa produkty 100% zytnie, ale niestety nie tak latwe do dostania, bo trudne w obrobce   

I zdecydowanie droższe.

16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

A w zasadzie co trującego jest w pszenicy?

Nic. spożywanie w nadmiarze tuczy, co w konsekwencji maże prowadzić do wielu chorób. 

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Od chleba żytniego nie utyjemy?

Wszystko zależy od wieku, bilansu spalanych kalorii, aktywności fizycznej. Wszystko co naturalne jest zdrowe, ale w rozsądnych ilościach. Zaobserwuj w sklepie sylwetki osób, które mają koszyki wypchane najtańszymi bułkami. w większości przypadków są to osoby otyłe. oczywiście nie każdego stać na zdrowe jedzenie, ale umiar przede wszystkim.

Pszenica byłą równie wartościowa co żyto. 

Niestety przez stulecia a nawet tysiąclecia zauważono, że daje lepsze wypieki. 

W oczywisty sposób popyt na pszenicę rósł. Więcej, preparowano coraz lepsze odmiany. Lepsze dla piekarnictwa, a to oznaczało w tych odmianach większe ilości glutenu. Ten rodzaj białka jest odpowiedzialny m.in. na sprężystość.

I w ten sposób przez stulecia mamy modyfikowana pszenicę o wyższej niż inne zboża zawartości glutenu. Do tego mąki wysokiego przemiału wyzbyte składników odżywczych...

Sam gluten nie jest zły, w nadmiarze. Medialnie opluty za sprawą osób o małej jego tolerancji...

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Pszenica byłą równie wartościowa co żyto. 

Niestety przez stulecia a nawet tysiąclecia zauważono, że daje lepsze wypieki. 

W oczywisty sposób popyt na pszenicę rósł. Więcej, preparowano coraz lepsze odmiany. Lepsze dla piekarnictwa, a to oznaczało w tych odmianach większe ilości glutenu. Ten rodzaj białka jest odpowiedzialny m.in. na sprężystość.

I w ten sposób przez stulecia mamy modyfikowana pszenicę o wyższej niż inne zboża zawartości glutenu. Do tego mąki wysokiego przemiału wyzbyte składników odżywczych...

Sam gluten nie jest zły, w nadmiarze. Medialnie opluty za sprawą osób o małej jego tolerancji...

poza modyfikacją samej pszenicy, w najtańszym pieczywie jest bardzo dużo chemii, polepszaczy stabilizatorów itd...

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

A w zasadzie co trującego jest w pszenicy?

Z punktu produkcji rolnej, chyba nic. 

Musisz ja uprawiac na lepszych ziemiach, zyto urosnie ci prawie wszedzie. 

Zyta, kazdy przemyslowy rolnik sieje hybrydowe, jak dla mnie juz same w sobie sa dziwne.   Hybrydy siejie 80kg na hektar, a normalne - klasycznie 180kg/ hektar. Oczywiscie hybryda klosi sie o wiele mocniej, ziarno o wiele wieksze itp. 

No i skoro ziemie pod zyta gorsze, to raczej mocniej sie nawozi te zyta, szczegolnie hybrydy. 

W skupie tona zyta kosztuje okolo 500kg a pszenicy okolo 800zl.

Mam jeszcze w magazynie troche owsa, pszenzyta, gryki i 2 odmiany lubinu  ?

Na wiosne bede mial tez kilka dzikich danieli (taka koza z rogami :))...   Ktos chce?  Trzeba samemu przyjechac, ubic i zabrac. ? ?

Juz z dzieciakami imiona im nadajemy i tak szczerze nie wiem czy odwiedza rzeznika. 

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lolo2

Chleb przede wszystkim zakwasza organizm. Wszelkie polepszacze upośledzają układ limfatyczny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.