Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry horror

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.05.2019 o 23:25, burz napisał:

mniam! czekam niecierpliwie, część pierwsza ma klimat, tu powinno być jeszcze lepiej ?

Niestety nie było.......

Smuga cienia spowija..;-)

kolejny klasyk: House of Mortal Sin  (1976)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Horrorów nie lubię (grupa dzieciaków na wycieczce do lasu spotyka..., małżeństwu psuje się samochód... dziewczyna łapie stopa...)

Nie mówiąc o jakichś kondomach wyłażących z grobów. Generalnie gatunek odstrasza mnie jak komedia romantyczna.

W swoich zbiorach mam i lubię:

Egzorcysta (The Exorcist) 1973

I Stanie Się Koniec (End Of Days) 1999

Lśnienie (The Shining) 1980

Omen 1976 (niezapomniany seans w kinie Moskwa)

Sprzedawca Śmierci (Needful Things) 1993

W Sieci Zła (Fallen) 1998 (uwielbiam)

Wilk (Wolf) 1994 (to bardziej komedia niż horror)

I wystarczy

W dniu 3.03.2018 o 23:53, dzarro napisał:

Na Netflixie można zobaczyć dość dziwaczny horror z Qubecu pt. Wygłodniali. To mieszanka filmu o zombie z festiwalowym snujem w stylu slow-cinema. Film średnio udany ale ma kilka oryginalnych momentów. Szkoda, że więcej jest takich, które tylko silą się na oryginalność. Z drugiej strony lepsze to 8 sezonu The Walking Dead.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Fakt. Przyzwoity horror o zombie ( zombie występują tu w wersji "szybkobieżnej" - a la "28 dni później" ).  Dodatkowy klimat robią dziwne ( poza wpierdalaniem ludzi oczywiście ) zachowania tych zombie. Odbywają jakieś rytuały gromadząc się wokół niepokojących konstrukcji które wznoszą z różnych przedmiotów i wydaje się że stanowią jakąś zbiorową świadomość... Zwykle przysypiam na horrorach o zombie ale ten jest niezły.       

Fakt. Przyzwoity horror o zombie ( zombie występują tu w wersji "szybkobieżnej" - a la "28 dni później" ).  Dodatkowy klimat robią dziwne ( poza wpierdalaniem ludzi oczywiście ) zachowania tych zombie. Odbywają jakieś rytuały gromadząc się wokół niepokojących konstrukcji które wznoszą z różnych przedmiotów i wydaje się że stanowią jakąś zbiorową świadomość... Zwykle przysypiam na horrorach o zombie ale ten jest niezły.       
A ja sobie wczoraj przypomniałem Zombie. Pożeracze mięsa. Niby głupie ale daje radę. Dziś chyba zrobię krok dalej - w kierunku opus magnum Fulci'ego - czyli The Beyond.

4 godziny temu, dzarro napisał:

A ja sobie wczoraj przypomniałem Zombie. Pożeracze mięsa. Niby głupie ale daje radę. Dziś chyba zrobię krok dalej - w kierunku opus magnum Fulci'ego - czyli The Beyond.

Umm jednak nie, wytrzymałem z 30 minut. Nie da się.

BTW pamięta ktoś taki stary horror. Grupa  speleologów włazi do jaskini i ich po kolei coś tam wykańcza. (Czasy kaset VHS i oglądania w salkach ) A generalnie to jakiś meteor spadł na ziemię i z tego to było. Chętnie oglądnę po latach i zobaczymy czy się obroni. 

Mnie wystarczy Omen i Egzorcysta. I oczywiście I Stanie Się Koniec.
Reszta to kompletne bzdury (zombie) dla ćwierćinteligentów.
To po co się zniżać i pisać we wątku dla ćwierćinteligentów? Niby, że wśród ćwierćinteligentów połinteligent jest królem?
Pomijam już, że słowa "inteligent" nie używano od czasów polowań na mamuty, a niektóre przekazy pochodzące z channelingu twierdzą, że "inteligent" oznacza po prostu "upolowanego mamuta".
Polecasz może jakieś filmy dla "ćwierćsufrażystek" albo dobre filmy o "automobilach"?

2 minuty temu, dzarro napisał:

To po co się zniżać i pisać we wątku dla ćwierćinteligentów? Niby, że wśród ćwierćinteligentów połinteligent jest królem?
Pomijam już, że słowa "inteligent" nie używano od czasów polowań na mamuty, a niektóre przekazy pochodzące z channelingu twierdzą, że "inteligent" oznacza po prostu "upolowanego mamuta".
Polecasz może jakieś filmy dla "ćwierćsufrażystek" albo dobre filmy o "automobilach"?

Masz rację. Wygłupiłem się.

• 3 tygodnie później...
W dniu 12.06.2020 o 04:37, skynyrd napisał:

Mnie wystarczy Omen i Egzorcysta

Dla mnie to też klasyka horroru. Wszystkie 3 części Omena to majstersztyki. 
Kiedyś przerażał mnie bardzo Evil Dead - pierwsza część...makabra. Dziś już trochę śmieszy.
A jak byłem nastolatkiem, to po obejrzeniu w kinie filmu Dom Wampirów bałem się wrócić do domu...
Takie to były czasy i dobre horrory. Dziś już takich nie ma...same chały.

Rebelia umarłych (1973) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

doby filmik The Marsh (2006) 

Ukryta Zawartość

Girl on the Third Floor (2019)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mztv

taki serial.....trzy odcinki po 1,5 h : Dracula (2020)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

"Ciche Miejsce" - ciekawy film w reżyserii polskiego pochodzenia Johna Krasinskiego, który gra też główną rolę męską, a jego żona gra również żonę filmową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jedyny horror na jakim w kinie autentycznie się bałem:

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

"Obcy" ( przynajmniej dwie pierwsze części ) rządzi!!!. Kiedyś wiedziano jak robić dobre filmy mając do dyspozycji 2 metrowego murzyna, lampę z 200 watową żarówką, dekorację z dykty, trochę złomu i prawdziwych AKTORÓW.

I to wszystko razem wzięte w reżyserskie łapy potrafiło zbudować napięcie nie z tego świata.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Aliens to już taka bardziej nawalanka, choć momenty były, nie powiem. I film do dzisiaj absolutnie nie stracił świeżości.

Na pewno pierwsze 2 części rządzą. Trójka nudnawa. Czwórka już zupełnie od czapy zakręcona, za to super aktorzy, fantastyczne zdjęcia i w sumie fajnie się oglądało, bo po raz pierwszy w Alienie była dawka humoru.

Prometeusz - dzieło sztuki! Zdjęcia Wolskiego po prostu oskarowe. Tak wysmakowane wizualnie filmy to prawdziwa rzadkość. Film jak cukierek. Podobne wrażenia miałem po nowym Blade Runner i po Grawitacji - też operator z najwyższej półki.

Alien-Covenant... mogło być lepiej ale nie było znowu tak tragicznie. Pedalskie wątki popsuły mi radość z oglądania kolejnej części opowieści.

Czekamy na ciąg dalszy! ?

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 minut temu, il Dottore napisał:

Prometeusz - dzieło sztuki! Zdjęcia Wolskiego po prostu oskarowe.

Owszem, zdjęcia piękne - ale film gówniany, kretyńskie zachowania bohaterów miażdżą. Zaś kolejna część to żenada po prostu. Piszę to ja, zajadły fan Aliena ?

Edytowane przez burz
11 minut temu, burz napisał:

Owszem, zdjęcia piękne - ale film gówniany, kretyńskie zachowania bohaterów miażdżą. Zaś kolejna część to żenada po prostu. Piszę to ja, zajadły fan Aliena ?

No fabularnie na pewno mogło być lepiej. Ale i tak Prometeusz duuuuuuuuuużo lepszy od Covenanta.

21 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale i tak Prometeusz duuuuuuuuuużo lepszy od Covenanta.

Owszem. Dlatego Prometeusza na blu-rayu w kolekcji mam, a na kolejną część szkoda mi nawet złotówki ?

No niezły numer! ?

1600042646202.jpg

• 3 tygodnie później...

Black Water Abyss  (2020)

Ukryta Zawartość

całkiem przyjemnie się ogląda:)

Ukryta Zawartość

taki trochę evil dead: Sebelum Iblis Menjemput Ayat Dua (2020) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odświeżyłem sobie "W paszczy szaleństwa" J. Carpentera. Upływ czasu niewiele zmienił, dalej jestem zachwycony. Nawet sposób zawiązania akcji który za pierwszym razem wydawał mi się trochę sztampowy ( pacjent psychiatryka zaczyna snuć opowieść o tym jak się tam znalazł ) teraz sprawia wrażenie zgrabnej zagrywki klasycznym motywem, do tego zaskakująco spuentowanej w finale. Fani efektów specjalnych mogą marudzić ale całość naprawdę wypada nieźle.      

W paszczy szaleństwa bardzo dobry film...polecam jeszcze zobaczyć film Barkera : Lord of Illusions...tez daje radę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi