Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB LINEAR AUDIO RESEARCH

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wrzuciłem te PSVANE EL34PH do LARa. Lampy są dość wysokie, po założeniu górnej pokrywy pozostaje minimalna ilość przestrzeni - może nawet i dotykają kratki albo jest minimalna odległość (tym niemniej po godzinie górna pokrywa była bardzo ciepła, gorąca. Dźwiękowo - na razie bardzo ciekawie, lepiej niż z JJ 6CA7. W słuchawkach niższy bas, z Harbethami lepiej niż z JJ również w sybilantach. No ale ledwo co zaczęły się wygrzewać (i dosłownie) więc to tak na ...gorąco.

post-3626-0-83842700-1427970268_thumb.jpg

post-3626-0-40047300-1427970280_thumb.jpg

post-3626-0-80240300-1427970288_thumb.jpg

Edytowane przez adamgdansk

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jest wątek o lampach 6ca7 i tam JJ są oceniane jako w ogóle nie nadające się do takich zastosowań a jedynie wzmacniacze gitarowe ,tak więc myślę że może być tylko lepiej.

adamgdansk

gdybyś kiedyś zdecydował się ściągać kwadrę psvane 211 replik WE i później robić takie prezenty to ja bardzo chętnie kupię do szafy :)))))))))))))))))))))))))))))))))

a w temacie;

lps1 który u mnie bawił był w kolorze czarnym, poszedł w polskę, nowa konstrukcja jeszcze w boju, ale żeby nie było że święta ,a tu analogowo cisza, dzięki uprzejmości konstruktora otrzymałem lps-a w wersji srebrnej.

hmmmmm,

naprawdę nie wiem który z nich wygląda bardziej "zajebiscie" piękna robota.

a z własnego poletka:

analog odłożę na 2-3 dni

bo jestem w trakcie odsłuchu ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

-cyfry-

długo kombinowałem i poszło(cholera miałem już nie wrócić w te rejony ale szkoda zbiorów)

rozpatruje źródło które cenowo chyba przegoniło moje tory analogowe

troszkę zaczynam rozumieć, dlaczego ludziom cyfra gra w takim budżecie

a odtwarzacze poniżej 15 kzł grają jak budżetówka ;)

i "chinczyki" muszą się jeszcze dużo uczyć ;)

sonicznie to naprawdę śmiga

jest na czym ucho zawiesić

a nazca211 w tym układzie gwoździe do drzwi stodoły przybija ;)

co do wyścigu zbrojeń posłucham na poważnie, porównam oba źródła po niedzieli i zobaczę co wyjdzie

pozdr.

Panowie to teraz jestem w szoku adamgdansk ma iną konstrukcje niż ja. Ma chyba typowy dual mono!! Ja mam przedwzmacniacz na jednej lampie 12BH7 a u niego w tym miejscu są dwie 12AU7 dalej to pewnie to samo. Po drugie adam pisał że po wymianie lamp poprawił się bas na słuchawkach jeśli się nie pomylił to sygnał na słuchawki może być brany w jak w hybrydzie

Nie martw sie, tez masz dual mono:) Stara wersja ia30t miala takie rozwiazanie jak ma obecnie adamgdansk. Potem zastosowano rozwiazanie z pojedyncza lampa, tak jak masz Ty i m.in. ja:) Widze, ze Pan Czyzewski ponownie zastosowal stare rozwiazanie, ciekaw jestem dlaczego. Natomiast nalezy sie przyzwyczaic do tego, ze wzmacniacz ten to ciagle zmieniajace sie urzadzenie. Wrecz, zywe stworzenie:)

Szkoda, ze Pan Czyzewski nie robi tego w cyklach, np.: raz w roku czy raz na dwa lata.

A co do lamp, to JJ, jak to juz zostalo wczesniej napisane, nie sa najlepszym rozwiazaniem. Ja u siebie mialem juz el34, kt77 i obecnie 6ca7 i te ostatnie sa najlepsze, aczkolwiek el34 to byly tung sole, a nie replika philipsa, ktora byc moze zagra lepiej od shunguang treasure, ktore mam obecnie. Moim zkromnym zdaniem standardowo powinny byc montowane eh 6ca7 - najlepszy stosunej jakosc i cena.

Dwa dni temu zastąpiłem moje tung sol wrzuciłem Psvane Treasure Mark II 12AT7 jako że miały do mnie dojść KT77 Gold Lion i 6CA7 EH, 12AU7 Full music Gold chciałem je wrzucić aby się wygrzały, nie spodziewałem się zmian.

Siadłem włączyłem wzmacniacz i bez szczególnego wsłuchiwania się w dźwięki i tu olśnienie STAŁO SIĘ wzmacniacz zaczął grać po pierwsze co zauważyłem że góra stała się jeszcze lepsza dźwięki góry blachy i dzwonki zaczęły je przypominać a bas nabrał mocy i przede wszystkim to czego mi brakowało twardości jeszcze nie w sensie absolutnym ale to krok na przód. Przy większym wzmocnieniu jeszcze z 6CA7 JJ na górze robił się jakiś dziwny chaos.

Następnego dnia doszły do mnie lampy aby sprawdzić czy na dźwięk ma wpływ lampa sterująca wrzuciłem 12AU7 Full music Gold i dźwięk się zmienił stał się ja bym to nazwał super muzykalny no ale basu prawie wcale a ja nie tego szukam więc długo nie pograły.

Co do KT77 Gold Lion i 6CA7 EH moje pierwsze odczucia bez wygrzewania lamp jak zalecają. KT77 Gold Lion gra bardzo przejrzyście ja bym powiedział że czuć jakby szlachetność dźwięku jakby bardziej poukładany lepiej ustawione instrumenty na scenie trochę więcej przestrzeni między nimi ale z ciut mniejszym basem od 6CA7EH choć tu basu jest więcej to jakby trochę mniej kontrolowany. Porównując te dwie lampy ze względu na bas to wolę 6CA7 EH bo różnica między nim w jakości na moje ucho to może jakieś max10% (jeśli można to tak określić) i przy normalnym słuchaniu (nie wsłuchiwaniu się) trudne do wychwycenia a bas 6CA7 EH robi je lepszymi do słuchania. Więc przy moim systemie wygrywa 6CA7 EH a oprócz tego jest o połowę tańsza. KT77 Gold Lion można by wypróbować w systemach/głośnikach gdzie bas jest zbyt duży i słabo kontrolowany.

Na koniec konkluzja większą różnice i łatwiejszą do wychwycenia miałem zmieniając lampy sterujące niż lampy mocy.

Ktoś pisał że producent nie zaleca ale ja po tym co usłyszałem myślę że byłby to wielki błąd aby nie po eksperymentować. Ja jak się lampy trochę wygrzeją i znajdę czas po świętach spróbuje jeszcze się umówić z panem Eugeniuszem na regulacje. Tak myślę że adamgdansk powinien spróbować je podmienić bo on ma cały zestaw na jj

no teraz to mam Psvane 12AU7 wejściowe, JJ 12AU7 sterujące i te Psvane EL34PH - mimo wszystko brakuje trochę rozciągnięcia w górę i w dół (a wiem, że da się z tymi kolumnami bo Leben CS300XS wyciaga i głebiej bas i bardziej brzęczące sybilanty)

A jak u Ciebie Adamgdansk wygląda sprawa różnicowania basu i stereofonii ,poukładania sceny rozmieszczenia jej wielkości . Bo u mnie tutaj leben ustępował larowi ,scena w lebenie wąska i wszystko zlane w jedno. Co do basu to zgadzam się z Tobą.

no teraz to mam Psvane 12AU7 wejściowe, JJ 12AU7 sterujące i te Psvane EL34PH - mimo wszystko brakuje trochę rozciągnięcia w górę i w dół (a wiem, że da się z tymi kolumnami bo Leben CS300XS wyciaga i głebiej bas i bardziej brzęczące sybilanty)

spróbuj zamienić Psvane 12AU7 daj na sterujące a JJ 12AU7 (jeśli nie masz lepszych) na wejściowe przed wzmacniacz i zobacz czy coś się zmieniło. Parę postów wyżej pisałem że u mnie zmiana była duża.

Wczoraj wieczorem ponownie słuchałem IA30mk2 z lampami EL34PH (Psvane). Kolumny - Harbeth SHL5. Zaczyna mi się podobać to granie. Jakby jeszcze tak z 5% wyciągnąć sybilanty i zarysować w tle bas poniżej 50Hz mocniej to już chyba byłoby to. Potem podłaczyłem Lebena i tym razem jakoś mnie drażnił - tak jakby zbyt zadziorny, ale włozyłem do niego 12AX7 Psvane, może to to, jeszcze sprawdzę, a może nastroj po prostu już nie był na energię i słońce Lebena. Dziś spróbuję posłuchać znów, a może i w miejsce Harbethów wejdą klony ART Emotion. No ciekaw jestem jak tu LAR się spisze....

Z ciekawości - para gniazd OUT rca na tylnej ściance IA30mk2 - to jest wyjście preampu czy tylko "przelotka" umożliwiająca podłaczenie np. jeszcze lepszego wzmaka słuchawkowego?

Z ciekawości - para gniazd OUT rca na tylnej ściance IA30mk2 - to jest wyjście preampu czy tylko "przelotka" umożliwiająca podłaczenie np. jeszcze lepszego wzmaka słuchawkowego?

Cytat z instrukcji:

"Wzmacniacz IA-30 Mk2 jest przystosowany do pracy w bi-amping’u. Najlepsze rezultaty osiągane są w przypadku połączenia ze sobą zintegrowanego wzmacniacza lampowego IA-30 Mk2 oraz zintegrowanego wzmacniacza tranzystorowego IA-120 Mk2. W takiej konfiguracji sekcję niskotonową obsługuje IA-120 Mk2 a wysokotonową IA-30 Mk2. Kable głośnikowe wychodzące z wzmacniacza IA-30 Mk2 podłączamy w kolumnach do górnej pary zacisków, natomiast kable głośnikowe wychodzące z wzmacniacza IA-120 Mk2 do dolnej pary zacisków.

Sygnał ze źródła podłącza się do jednego z czterech wejść w wzmacniaczu IA-30 Mk2 i on też reguluje głośność obu wzmacniaczy, jeżeli połączy się je między sobą przez złącza MON OUT".

Biamping? Hmm ...czyli sygnał idzie z Mon OUT w IA30 do którego wejścia w IA120? do wejścia liniowego? jak wtedy wygląda ustawienie poziomu głośności w IA120 - chyba nie na "czuja"?. No chyba, że łaczy się jakoś inaczej i następuje obejście preampa w IA120? ???

No i mam problem: zepsuł mi się wzmacniacz!

Siadam do wieczornych odsłuchów, a tu po włączeniu pojawia się głośny, brzęczący wysoki dźwięk w lewym kanale.

Zerowa głośność, ani tryb stand-by nie pomiagają, dopiero wyłączenie zasilania skutkuje ciszą.

Trzy tazy próbowałem, za każdym to samo. A jeszcze wczoraj wszystko było ok.

Co się stało: lampa padła, czy elektronika?

Diabli by to, sprzęt ma ledwie miesiąc, a już szwankuje!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Cytat z instrukcji:

"Wzmacniacz IA-30 Mk2 jest przystosowany do pracy w bi-amping’u. Najlepsze rezultaty osiągane są w przypadku połączenia ze sobą zintegrowanego wzmacniacza lampowego IA-30 Mk2 oraz zintegrowanego wzmacniacza tranzystorowego IA-120 Mk2. W takiej konfiguracji sekcję niskotonową obsługuje IA-120 Mk2 a wysokotonową IA-30 Mk2. Kable głośnikowe wychodzące z wzmacniacza IA-30 Mk2 podłączamy w kolumnach do górnej pary zacisków, natomiast kable głośnikowe wychodzące z wzmacniacza IA-120 Mk2 do dolnej pary zacisków.

Sygnał ze źródła podłącza się do jednego z czterech wejść w wzmacniaczu IA-30 Mk2 i on też reguluje głośność obu wzmacniaczy, jeżeli połączy się je między sobą przez złącza MON OUT".

W tym bi-ampingu sygnał idzie z Mon OUT w IA30 do wejścia Mon Out w IA120? to to jest gniaydo wejście/wyjście jednocześnie? dziwne...w Lebenie 600 była możliwość użycia go jako końcówki mocy ale do tego służyło odpowiednie osobne wejście IN a sterowanie głośnością w Lebenie wciąż działało (zresztą w niektórych końcówkach mocy też jest sterowanie głośnością aby odpowiednio zgrać je z preampem i kolumnami)... jak wtedy wygląda ustawienie poziomu głośności w IA120 - chyba nie na "czuja"?. No chyba, że łaczy się jakoś inaczej i następuje obejście preampa w IA120? ??? chyba że ia30 działa jako preamp w stosunku do IA120, ale wtedy trzeba chyba solidnie skalibrować cały system?

No i mam problem: zepsuł mi się wzmacniacz!

Siadam do wieczornych odsłuchów, a tu po włączeniu pojawia się głośny, brzęczący wysoki dźwięk w lewym kanale.

Zerowa głośność, ani tryb stand-by nie pomiagają, dopiero wyłączenie zasilania skutkuje ciszą.

Trzy tazy próbowałem, za każdym to samo. A jeszcze wczoraj wszystko było ok.

Co się stało: lampa padła, czy elektronika?

Diabli by to, sprzęt ma ledwie miesiąc, a już szwankuje!

z opisu brzmi jakby coś z lampami, może wejściowymi albo sterującymi, a muzyka w ogóle idzie (mimo tego buczenia w kanale)? na poczatek bym zamienił lampy wejściowe z kanału lewego na prawy (i vice versa) i zobaczył czy to coś zmieni, jesli będzie dalej buczenie to to samo ćwiczenie zrobiłbym z lampami sterującymi - jesli tu będzie bez zmian, to z lampami mocy... jeśli to nic nie zmieni to chyba jakas elektronika.. ja wczoraj włozyłem inne lampy sterujące (12AX7) do Lebena 300 i miałem podobnie - w lewym kanele buczenie, szuranie, - jak ruszałem lampą sterującą to znikało, pojawiało się, coś tam chyba nie stykało, wrzuciłem poprzednie lampy i było OK.. i w Lebenie tak samo - odgłosy szły na kolumny nawet przy wzmocnieniu na zero, musiałem słuchawki założyć aby popgrzebać przy tym i rodziny nie obudzić hałasami z kolumn....

Dzięki Adam za radę.

Sytuacja jest podobna do Twojej z Lebenem. Będę coś próbował z lampami.

Skonsultuję się z konstruktorem jeszcze.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dostałem lampy Psvane Tseries Mark II .Po rozkręceniu Lara okazało się że mam w środku lampy 6CA7 mocy i jedną 12BH7 i 2x ECC803 S JJ. Po zamontowaniu psvane 6ca7 doznałem objawienia poprawa bardzo znaczna więcej niskich tonów ,scena lepiej poukładana dźwięk cieplejszy przyjemniejszy bardziej muzykalnie jednak lampy są wyższe od starych i nie idzie zakręcić obudowy. A i wymieniłem 12BH7 EH którą miałem zamontowaną na RCA NOS które mam od kilku lat w szufladzie nie potrzebnie zamówiłem 12AU7-TII bo ich w moim wzamcniaczu nie ma .Po dwóch godzinach kurier doniusł 12AU7 i 12AX7-TII psvane ,szybko zamontowałem 12AX7 zamiast ECC803s JJ ale na porównania nie było czasu bo żona wróciła .

W podsumowaniu Lar zaczął grać dużo lepiej ale zauważyłem że cały jest dużo bardziej nagrzany ,obudowa jest tak nagrzana że nie sposób dłużej utrzymać na niej rękę zaczęło mnie to niepokoić zastanawiam się czy coś się nie uszkodzi. Czy to wina tych psvane 6CA7 a może zamiana ECC803 na 12AX7 . Panowie jakie są wasze rady.

Nie mogę edytować ,więc piszę następny post .

Po sprawdzeniu wnętrzości stwierdzam ,że lewy pierwszy(ten mniejszy) transformator jest dużo bardziej gorący od innych.

Wsadzę z powrotem ECC803

Edytowane przez misio1973

Nie mogę edytować ,więc piszę następny post .

Po sprawdzeniu wnętrzości stwierdzam ,że lewy pierwszy(ten mniejszy) transformator jest dużo bardziej gorący od innych.

Wsadzę z powrotem ECC803

drodzy użytkownicy.. jak tak czytam, to się włos na głowie jeży... tyle kasy i takie problemy! toż to wręcz niesamowite, opisywane usterki nie powinny mieć miejsca w takich kwotach! toż to kojarzy mi się z jakimiś prowizorkami z całym szacunkiem dla pana Czyżewskiego ale naprawdę podziwiam Wasze nerwy, zaciętość i przekonanie do marki wobec powyższych problemów

wytrwałości życzę

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ale o co chodz? Jakie usterki? To, ze komus nie podoba sie dzwiek z "firmowych" lamp i zastepuje je innymi na zasadzie prob i bledow zamiast napisac do LAR'a jaka lampe na jaka mozna zamienic? To juz prywatna sprawa kazdego uzytkownika.

Moj ia30t dziala nieprzerwanie od okolo 4 lat i nic sie z nim nie dzieje. Raz padla jedna el34 i raz przepalily sie "zarowki" w vu metrach. Po zamianie na inny rodzaj swieca do dzis:)

A jak chcialem wymienic lampy to napisalem do Pana Czyzewskiego i konkretnie podal mi rodzaje lamp jakie moge uzyc bez potrzeby zmiany biasu i ewentualnych innych problemow.

Takze bez przesady:)

Ale o co chodz? Jakie usterki? To, ze komus nie podoba sie dzwiek z "firmowych" lamp i zastepuje je innymi na zasadzie prob i bledow zamiast napisac do LAR'a jaka lampe na jaka mozna zamienic? To juz prywatna sprawa kazdego uzytkownika.

Moj ia30t dziala nieprzerwanie od okolo 4 lat i nic sie z nim nie dzieje. Raz padla jedna el34 i raz przepalily sie "zarowki" w vu metrach. Po zamianie na inny rodzaj swieca do dzis:)

A jak chcialem wymienic lampy to napisalem do Pana Czyzewskiego i konkretnie podal mi rodzaje lamp jakie moge uzyc bez potrzeby zmiany biasu i ewentualnych innych problemow.

Takze bez przesady:)

Tak samo jest u mnie. Wzmacniacz służy od ponad 3 lat. Używam do słuchania muzyki.

no a ja jednak powtórzę swoje zdanie - albo wzmak powinien mieć autobias albo możliwość regulacji bias w domu i jasno opisany w instrukcji.. dzwonić miałbym do konstruktora za każdym razem gdy ciekawą 12AU7 znajdę na ebay czy też za każdym razem powinienem słać go do ustawiania... hihi... wzmak brzmi super, ale ten jeden element jest dla mnie po prostu porażką ;)

albo możliwość regulacji bias w domu i jasno opisany w instrukcji.

No ale to przecież można zrobić, chyba... Wystarczą odpowiednie narzędzia, wiedza i już. Przecież Pan Czyżewski nie robi tego na jakiś tajemniczych narzędziach:)

No ale to przecież można zrobić, chyba... Wystarczą odpowiednie narzędzia, wiedza i już. Przecież Pan Czyżewski nie robi tego na jakiś tajemniczych narzędziach:)

No chyba nie robi ;) ale skąd się dowiedzieć jak to zrobić i gdzie wyregulować prąd? ja rozmawiałem z p. Czyżewskim i przekazał mi, że tych sterujących nie zaleca zmieniać, generalnie jak zapytałem jak co ustawić to zapytał mnie "ale po co" - nie mniej nie więcej wyglądało to na nie taki prozaiczny proces...

Panowie, pytanie odnosnie wyjscia sluchawkowego w Mk2.

czy sluchajac na sluchawkach mozna odlaczyc glosniki? Troche slabo zeby graly i glosniki i sluchawki...

Edytowane przez greenmike
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.