Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre masz oczekiwania!

Czasem do Polski nie chca wysylac i bronia sie przed tym np w Holandii.

www.marktplaats.nl to moja ulubiona strona, robilem czesto odbiory osobiste, wysylki itd. Zasada jest jedna trzeba rozmawiac po ichnemu lub angielsku. Raczej kwestia mentalnosci, dlatego czesto moze irytowac nasza maniera dociekania w sensie czy eszystko jest ok. Tam jak jest napisane, ze jest ok to tak jest!

Ja mam duze zaufanie do ludzi, a moze intuicje..W kazdym razie staram sie robic wszystko w ramach zdrowego rozsadku i vice versa.

Oczywiście zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Właśnie goś na marktplaats mi robi problem. Od momentu kiedy poprosiłem o dodatkowe fotki - rzuca jakieś teksty że on mieszka w Holandii i tutaj się ludziom ufa. No cóż - powodzenia :).

Oczywiście zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Właśnie goś na marktplaats mi robi problem. Od momentu kiedy poprosiłem o dodatkowe fotki - rzuca jakieś teksty że on mieszka w Holandii i tutaj się ludziom ufa. No cóż - powodzenia :).

napisz tutaj akja forme tresci wysnules. W holaddii kazdy niemily przekaz konczy sie urwaniem.. Tak nie wolno!

Mozesz byc z etiopi lub wymysl sobie... Ale jak masz chec i wole dogadasz sie z kazdym...

Moj tuner kupilem w Finlandii, CD w Niemczech, a wiecie co najbardziej mi sie w tym spodobalo? Ich elokwencja i sposob jak zrobic wszystko od A..Z Sam sie tego nie nauczylem-Oni to zrobili i do tego wykazali chec i duza cierpliwosc..

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Moj tuner kupilem w Finlandii, CD w Niemczech, a wiecie co najbardziej mi sie w tym spodobalo? Ich elokwencja i sposob jak zrobic wszystko od A..Z Sam sie tego nie nauczylem-Oni to zrobili i do tego wykazali chec i duza cierpliwosc..

Inny świat. Do tego i ceny niższe niejednokrotnie

napisz tutaj akja forme tresci wysnules. W holaddii kazdy niemily przekaz konczy sie urwaniem.. Tak nie wolno!

Mozesz byc z etiopi lub wymysl sobie... Ale jak masz chec i wole dogadasz sie z kazdym...

Zadałem std pytania - stan, pochodzenie, wyposażenie, dodatkowe zdjęcia, czy cena negocjowalna. No ale za zdjęcia Pan się obraził :). A wrzucił tylko zdjęcia frontu - nie widać w jakim stanie jest obudowa.

Ale i tak lepszy był dzisiaj chwilę później na ebay.de. Pisze w ogłoszeniu że stan super, 100% technicznie sprawny i dał dwa zdjęcia. To zapytałem o więcej zdjęć i stan - a ten że sprzęt stoi 5 lat nie używany i wtedy działał :). To ja piszę, że warto by było go teraz sprawdzić bo przez te 5 lat mogły wyschnąć kondensatory, etc. No i kontakt się urwał :).

I dzisiaj jeszcze jednego pytałem - też ebay.de. Pisze w ogłoszeniu, że stan bardzo dobry. Wrzucił z 5 zdjęć - głównie frontu i boków. Poprosiłem o zdjęcia reszty. To zrobił zdjęcia, okazało się że jednak obudowa jest znacznie porysowana i sam stwierdził że jednak nie jest tak dobry :).

Także nie przesadzajmy że inny świat. Nie jesteśmy w tyle Europy ;).

W tyle - nie. Ale centralnie w dupie, to i owszem.

Bez przesady.

Dodam tylko, że ok 3 miesięcy temu kupiłem od Niemca na ebay.de tuner Sony ST-SA3ES bez żadnych problemów. Na prośbę o dodatkowe zdjęcia - po prostu je wykonał. Na wszystkie pytania odpowiedział. Przesyłka super zapakowana. Sprzęt bez skaz. Musi być po prostu obopólna chęć dokonania transakcji. Często odnoszę wrażenia że niektórzy sprzedający tak na prawdę nie chcą sprzedać swojego sprzętu, albo windują właśnie ceny i czekają latami aż ktoś to kupi.

Podczas mojej przygody audio kupiłem kilka ciekawych , unikalnych klocków na maarkplatz NL. Zawsze były dokladne zdjęcia ale znajomy mieszkający w NL jechał osobiscie po odbiór po uprzednim sprawdzeniu.

Nie rozumiem jak ktoś się moze obrazic pytając go o zdjęcia... jest to z góry podejrzane. Nie ma reguły bo w NL na „cygana ” też się można nadziać ...dużo tam rozmaitych emigrantów ;)

Podczas mojej przygody audio kupiłem kilka ciekawych , unikalnych klocków na maarkplatz NL. Zawsze były dokladne zdjęcia ale znajomy mieszkający w NL jechał osobiscie po odbiór po uprzednim sprawdzeniu.

Nie rozumiem jak ktoś się moze obrazic pytając go o zdjęcia... jest to z góry podejrzane. Nie ma reguły bo w NL na „cygana ” też się można nadziać ...dużo tam rozmaitych emigrantów ;)

Właśnie miałem pisać - jaką mamy gwarancję że trafiliśmy akurat na Holendra w Holandii? :) Żadnej. Niestety czytałem również ostatnio o szajce oszustów grasujących na ebay.de.

Narodowość nie gwarantuje uczciwości. Sam pojechałem po kolumny według opisu w pełni sprawne, a 3 z 8 głośników było spalonych. Zaskoczony był... Nazywał się i wygladał jak rodowity Niemiec.

A oszustw na niemieckim ebayu jest dużo, z tym że to są złodzieje, którzy przejmują konta i wystawiają fałszywe aukcje.

Edytowane przez Piękny Stefan

Pozwolę podzielić się swoim doświadczenie , a nie jest ono małe gdyż większość rzeczy używanych kupuję od osób prywatnych bądż zaufanych firm, w całej Europie .

Przedstawię ranking krajów gdzie jak do tej pory dokonywałem zakupów .

UK ,Niemcy, Szwajcaria, Węgry, Italia, Dania, Luxemburg, Norwegia. Czechosłowacja, Holandia

Narodowości osób wszelakiego pokroju . To nie kraj, a osoby od których coś kupujemy mają szczególnie znaczenie .

UK

-totalny misz -masz , jednej zależności której mnie nauczył brat który mieszka 24 lat w Zjednoczonym Królestwie to -to gdzie dana osoba mieszka.

Brytyjczyk niższej i średniej klasy społecznej to ogólnie brudasy nie dbający o swoje rzeczy, jest to norma i najczęściej na 10 osób 7 trzyma się tej reguły, po drugie ich prawdomówność często jest mocno naciągana. Najlepsze zakupy u Szkotów , najgorzej w samym Londynie- tu trzeba bardzo uważać .

Niemcy

- rodowity Niemiec często jest rzeczowy i najczęściej w 90% to co sprzedaje w opisie zgadza się ze stanem faktycznym .

Muzułmanie jeżeli są osobami wykształconymi- z nimi robi się najlepsze i prawie 100 % dobre biznesy mają to w naturze. .

Duńczycy

Jeżeli już podejmie chęć sprzedaży obcokrajowcowi , trzyma się umówionych reguł sprzedaż . Rzeczy często w dobrym lub bardzo dobrym stanie. Ale zdarzają się od czasu do czasu śmieci .

Szwajcaria

Bardzo ostrożni osoby prywatne sprzęt utrzymują prawie w nienagannym stanie , szczególnie Kantony północne obcojęzyczne.

Jednak zdarzyło mi się kupić w sklepie HIFI w Zurichu kolumny z aukcji które były uszkodzone, które wyszło dopiero podczas użytkowania , nie można było tego stwierdzić nawet podczas testu .

Norwegowie średniej klasy sprzęt jest w stanie średnim lub dobrym , z uwagi na drogi serwis trzeba uważać na kupno .

Węgry kupował 3 razy dość drogie kolumny z przedziału cenowego około 10000 za używki . Trafiłem na ludzi majętnych , i bardzo miłych . Świetna komunikacja i zasady sprzedaży .

Czechosłowacja

Podobna sytuacja co u Węgrów .

Italia

multum ogłoszeń oszustów , ale jeżeli trafisz kogoś na poziomie można spodziewać się dobrych rzeczy .

Holandia

ogólnie mili rzeczy często w stanie mocno eksploatacyjnym , jeżeli trafi się rodzynek w sensie top stanu cena jest dość wysoka. miałem sytuację że sprzedawca , ukrył wadę jednak odbierałem osobiście , więc zmuszony byłem do twardej negocjacji, przeniosło dobrą cenę zakupu .

Luxemburg

dwa wzmacniacze dwie osoby bez problemu i wszystko 100% zgodne z opisem .

Coraz częściej w Uk można kupić rzeczy od naszych rodaków no i tu wiadomo jaki człowiek tak sprzedaż - zazwyczaj wszystko pozytywnie , ale wiecie jak to jest życie wszystko weryfikuje .

Jeżeli info z mojej strony komuś pomoże, to cała przyjemność po mojej stronie

Proszę bardzo- przykład dziadowskiego handlarzyny, który rozbija komplet, by sprzęt sprzedawać oddzielnie, a za oryginalnego pilota doliczać dodatkową należność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

A co ciebie uwiera w d.pę Sherlocku? Ten sprzedający oferuje również komplet za 300 pln z pilotem.

Twój wybór i ja prdle - zajmować się takim śmietnikiem w wątku. Ale kup, może się czegoś dowiesz o handlu i dźwięku ;-))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez macrob

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Proszę bardzo- przykład dziadowskiego handlarzyny, który rozbija komplet, by sprzęt sprzedawać oddzielnie, a za oryginalnego pilota doliczać dodatkową należność.

Ukryta Zawartość

Oddzielnie zawsze się lepiej sprzeda. Mało kto chce kupić komplet. Nawet z tej samej serii.

Ukryta Zawartość

?👈

Ale ja pisałem o komplecie wzmacniacz plus pilot od niego!!!

Nawet handlarzyna pisze o tym w ogloszeniu, że z oryginalnym pilotem drożej.

Edytowane przez porlick

Bardzo fajny i rzeczowy opis. Dodalbym jeszcze, ze zawsze nalezy dzwonic i rozmawiac- wiele dodatkowych informacji wowczas dostaniemy i generalnie to sporo wyjasnia w temacie obaw.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Pozwolę podzielić się swoim doświadczenie , a nie jest ono małe gdyż większość rzeczy używanych kupuję od osób prywatnych bądż zaufanych firm, w całej Europie .

Przedstawię ranking krajów gdzie jak do tej pory dokonywałem zakupów .

UK ,Niemcy, Szwajcaria, Węgry, Italia, Dania, Luxemburg, Norwegia. Czechosłowacja, Holandia

Narodowości osób wszelakiego pokroju . To nie kraj, a osoby od których coś kupujemy mają szczególnie znaczenie .

UK

-totalny misz -masz , jednej zależności której mnie nauczył brat który mieszka 24 lat w Zjednoczonym Królestwie to -to gdzie dana osoba mieszka.

Brytyjczyk niższej i średniej klasy społecznej to ogólnie brudasy nie dbający o swoje rzeczy, jest to norma i najczęściej na 10 osób 7 trzyma się tej reguły, po drugie ich prawdomówność często jest mocno naciągana. Najlepsze zakupy u Szkotów , najgorzej w samym Londynie- tu trzeba bardzo uważać .

Niemcy

- rodowity Niemiec często jest rzeczowy i najczęściej w 90% to co sprzedaje w opisie zgadza się ze stanem faktycznym .

Muzułmanie jeżeli są osobami wykształconymi- z nimi robi się najlepsze i prawie 100 % dobre biznesy mają to w naturze. .

Duńczycy

Jeżeli już podejmie chęć sprzedaży obcokrajowcowi , trzyma się umówionych reguł sprzedaż . Rzeczy często w dobrym lub bardzo dobrym stanie. Ale zdarzają się od czasu do czasu śmieci .

Szwajcaria

Bardzo ostrożni osoby prywatne sprzęt utrzymują prawie w nienagannym stanie , szczególnie Kantony północne obcojęzyczne.

Jednak zdarzyło mi się kupić w sklepie HIFI w Zurichu kolumny z aukcji które były uszkodzone, które wyszło dopiero podczas użytkowania , nie można było tego stwierdzić nawet podczas testu .

Norwegowie średniej klasy sprzęt jest w stanie średnim lub dobrym , z uwagi na drogi serwis trzeba uważać na kupno .

Węgry kupował 3 razy dość drogie kolumny z przedziału cenowego około 10000 za używki . Trafiłem na ludzi majętnych , i bardzo miłych . Świetna komunikacja i zasady sprzedaży .

Czechosłowacja

Podobna sytuacja co u Węgrów .

Italia

multum ogłoszeń oszustów , ale jeżeli trafisz kogoś na poziomie można spodziewać się dobrych rzeczy .

Holandia

ogólnie mili rzeczy często w stanie mocno eksploatacyjnym , jeżeli trafi się rodzynek w sensie top stanu cena jest dość wysoka. miałem sytuację że sprzedawca , ukrył wadę jednak odbierałem osobiście , więc zmuszony byłem do twardej negocjacji, przeniosło dobrą cenę zakupu .

Luxemburg

dwa wzmacniacze dwie osoby bez problemu i wszystko 100% zgodne z opisem .

Coraz częściej w Uk można kupić rzeczy od naszych rodaków no i tu wiadomo jaki człowiek tak sprzedaż - zazwyczaj wszystko pozytywnie , ale wiecie jak to jest życie wszystko weryfikuje .

To się nazywa konkretna odpowiedź - dziękuję :).

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

https://www.olx.pl/oferta/sony-ta-fe-330r-wzmacniacz-pilot-2x70w-rowniez-cd-deck-tuner-CID99-IDuEwHx.html

Na HiFi shark można zobaczyć takie oferty ale z wybebeszonymi laserami do Sony. Nikt tego nie bierze po chorych cenach to sprzedają na części. Głupi się może znajdzie

Ukryta Zawartość

Napisałem do wystawcy o zdjęcia wnętrza oto odpowiedź:

wzmacniacz w stanie oryginalnym , nie będe go rozkręcał do zdjęć. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pomijając budowę tego to czy Onkyo potrafiło tak naprawdę zrobić dobrze grającą integrę?? miałem A-8690 i był to przeciętnie grający wzmacniacz, ten A-8990 niby top ale jak dla mnie brzydkie to jak noc, a gniazda głośnikowe ma jak w budżetówce za cenę 7tyś?? gość jedzie na tym że jest to niby unikat bo dostępność zerowa więc cena w górę, a tak to kolejna przewartościowana legenda dla kolekcjonera ciekawostka i nic więcej, zresztą ten gościu próbuje już to sprzedać ze 2 lata i coś mu nie wychodzi.

Edytowane przez zeta-j
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

zresztą ten gościu próbuje już to sprzedać ze 2 lata i coś mu nie wychodzi.

Użytkownik zeta-j edytował ten post dziś, 14:33

Niech poczeka z 5 lat i wystawi za 10 tysięcy. Wiadomo że im starsze to droższe haha

Nie znam tego Onkyo

Niemniej za te pieniądze wolałbym Accuphase , a jeszcze bardziej jakaś fajna lampkę

Przy obecnych cenach zupełnie już nie warto mowa o tych 30 letnich za Accuphase E-206 dałem 2tyś i to by była kiedyś znośna cena za starocia po drugie ten Accu to żaden cud dźwiękowy nie jest Caspian czy Creek Destiny 2, Yaqin MC-100B na ODPOWIEDNICH kolumnach w niektórych aspektach dźwięku są lepsze od tej legendy, za kilku letnie zapłacisz 2-3tyś kosztowały jako nowe 7-8tyś więc wnioski nasuwają się same...

Przy obecnych cenach zupełnie już nie warto mowa o tych 30 letnich za Accuphase E-206 dałem 2tyś i to by była kiedyś znośna cena za starocia po drugie ten Accu to żaden cud dźwiękowy nie jest Caspian czy Creek Destiny 2, Yaqin MC-100B na ODPOWIEDNICH kolumnach w niektórych aspektach dźwięku są lepsze od tej legendy, za kilku letnie zapłacisz 2-3tyś kosztowały jako nowe 7-8tyś więc wnioski nasuwają się same...

i myslisz ze kupujac 5 letni wspolczesny wzmacniacz mozesz spac spokojnie?

Myślałem raczej o e-305 bo w cenie tego Onkyo spokojnie się go kupi, e-206 jest sonicznie wart max 3 tys pln

Ale mając do wydania 7000 pln kupiłbym jakaś amerykańska lampe ( Cary, Audio Research, VTL....)

Chińczyka za 3 tys bym nie kupił bo maja słabe trafa ( a to w lampowcu najważniejsze ) i żadne "modyfikacje" forumowych magików nie pomogą

Jedyne grające chinczyki jakie słyszałem to wysokie modele Cayin /Spark ewentualnie Mingda( monobloki SE na lampie 805 ), miałem tez dawno temu chińsko- holenderska Prima Lune i w sumie tez nie zachwyciła

Tanie chińskie lampowce, obcinają skraje pasma a niskiego basu to już nie uświadczysz

Jeśli już lampa to musi być porządnie wykonana

Ilu ludzi tyle opinii

i myslisz ze kupujac 5 letni wspolczesny wzmacniacz mozesz spac spokojnie?

Daj już spokój nie przesadzaj, jakoś nie widzę żeby ludzie zakładali tu tematy o ciągle psujących się Roksanach czy Creeku. Gorzej z tymi starymi 30 letnimi nie dość że ludzie bezczelnie kłamią w aukcjach, że sprzęt jest w stanie bardzo dobrym gdzie później okazuje się, że wzmacniacz przerywa i trzeszczy bo ma pełno syfu na selektorach i potencjometrach nie wspomnę o tych naprawianych na nieoryginalnych chińskich zamiennikach i druciarni w okolicach tranzystorów z Accuphase jest trochę inaczej to jest sprzęt drogi, klasowy na pewno nie do upalania na budżetowych pudłach i raczej nie kupuje go pierwszy lepszy seba słuchający disco-polo czy hip-hopu, więc jest raczej zadbany nawet te 30letnie co nie znaczy, że całkowicie bezawaryjny.

Daj już spokój nie przesadzaj, jakoś nie widzę żeby ludzie zakładali tu tematy o ciągle psujących się Roksanach czy Creeku. Gorzej z tymi starymi 30 letnimi nie dość że ludzie bezczelnie kłamią w aukcjach, że sprzęt jest w stanie bardzo dobrym gdzie później okazuje się, że wzmacniacz przerywa i trzeszczy bo ma pełno syfu na selektorach i potencjometrach nie wspomnę o tych naprawianych na nieoryginalnych chińskich zamiennikach i druciarni w okolicach tranzystorów z Accuphase jest trochę inaczej to jest sprzęt drogi, klasowy na pewno nie do upalania na budżetowych pudłach i raczej nie kupuje go pierwszy lepszy seba słuchający disco-polo czy hip-hopu, więc jest raczej zadbany nawet te 30letnie co nie znaczy, że całkowicie bezawaryjny.

90% usterek sprzetu 30 letniego to wlasnie trzeszczace potencjometry i selektory, niekontaktujace przekazniki i tym podobne, sprzet nie wymaga powaznej naprawy tylko konserwacji, pozostałe 9% to awarie z winy uzytkownika a 1% to. wszystkie pozostałe

w przypadku wspolczesnego sprzetu znaczna wiekszosc to usterki i awarie wynikajace z kiepskiej jakosci elementow nie tylko kondensatorow ale i polprzewodnikow, usterki trudne do namierzenia, przykładowo wzmacmniacz gra ale potrafi zaszumiec raz na kilkadziesiat godzin

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.