Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Według zus przeciętne wynagrodzenie w 1996r to 873zł ,a w 2015r 3900zł.

Kolumny według ciebie w 1996r (20 lat temu) kosztowały 1400zł, czyli 1,6 średniej krajowej...1,6 x 3900zł = 6240zł - tyle powinny kosztować dzisiaj.

I w żaden sposób nie oddaje to ich jakości, ale skoro poruszasz kwestie wartości w kontekscie ceny sprzed lat to raczej w ten sposób.

No nie wiem, ja bym jeszcze ten wynik pomnożył przez pi razy drzwi plus tysiąc pięćset sto dziewięćset. Ta, raczej w ten sposób.

Ostatni raz się odniosę do Twoich fantasmagorii, bo już naprawdę mi się nie chce ciągnąć tego idiotycznego wątku.

Weź sobie otwórz dowolny katalog sprzed 20 lat, może być nawet Tonsil na przykład, spójrz na cenę kolumn tam prezentowanych i sobie zapisz.

Następnie sobie otwórz dowolny portal z ogłoszeniami, może być nawet Allegro na przykład, spójrz na ceny tych samych kolumn i sobie zapisz.

Teraz porównaj obie liczby i powiedz co widzisz. Dziękuję do widzenia miłego weekendu życzę.

Bez odbioru.

P.S.

Równolegle z Bolero Tonsil produkował takie dla przykładu Mazurek 110, sam kiedyś miałem.

Cena detaliczna tych kolumn oscylowała w granicach 400-500zł za fabrycznie nowe sztuki.

Dzisiaj nikt nawet stówy za to nie da, ale rozumiem, że według przelicznika ZUS powinny kosztować minimum tysiaka?

Bolero też kiedyś miałem i pomijając kompletny brak czegokolwiek w tych kolumnach poza dudnieniem bez umiaru,

płaciłem za parę w idealnym stanie 550zł czyli normalną cenę, za którą normalni ludzie je zwykle sprzedają.

Ja swoje oddałem za zestaw głośników Pioneera do samochodu, który grał o niebo lepiej od tej żenady z Tonsilu.

Proszę, możesz sobie wydrukować i jedną kopię wysłać do ZUS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

co byście nie pisali,obliczali to nie wiem czy znajdzie się amator aby dać za nie te 1600zł.

Nawet w Polsce można wyrwać niezły komplet używek w tej cenie,pomijając ceny na po zachodniej stronie granicy.

Parantulla ma rację,moje zdanie jest podobne.Rozumiem płacić wysoką czyt. dobrą cenę za kolumny wybitne ale za te "skrzynie" ? Takie Dynki Countour za które nikt dzisiaj nie zaśpiewa ceny w dniu zakupu,trzymają dalej dobrą cenę.

Zresztą każdy wydaje swoje pieniądze jak uważa :)

Tonsil miał swoje 5 min w latach '90 jako alternatywa do zalewającego rynek Technicsa

Sam miałem zestaw Unitra + Tonsil

Panie mądraliński, kup sobie nowe kolumny za 1600zł i porównaj z tymi z allegro, może wreszcie swoje zdanie zbudujesz na autopsji, a nie przekonaniu o swojej mądrości

Nie rozumiem dlaczego nowe? Jak te są używane,jak pisałem wyżej w tej cenie znajdziesz killera tych Bolero.

Łokmen Saba

Powracamy do tematu Wielka Okazja łapać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wzmacniacz FA - 920 --- nagle przestał wychodzić dźwięk na kolumny ,tak poza tym wszystko jest OK."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozweseliła mnie ta przepychanka i śmieszne próby piętnowania sprzedawców, wyliczanki zusu, inflacji itp. pierdół. I co z tego, że ktoś sprzedaje 20 letniego poloneza za 15 tys czy parkę starych kolumienek za 2,5 tys. Pytanie kogo to obchodzi oprócz kilku frustratów, bo ani to żaden newsy ani ciekawe informacja, którymi można podzielić się na forum. Wątek dawno temu poszedł w złą stronę i co poniektórzy bronią tego jak Częstochowy i to z tego można się pośmiać.

Może przyszły nabywca tych śmietnikowych rzeczy wejdzie tu i powie tak "a miałem to kupić......... " Trzeba patrzeć na inny aspekt tego wątku. Osobiście również rozbawiły mnie wpisy na temat ZUS-u buhehehe

I co z tego, że ktoś sprzedaje 20 letniego poloneza za 15 tys czy parkę starych kolumienek za 2,5 tys. Pytanie kogo to obchodzi oprócz kilku frustratów, bo ani to żaden newsy ani ciekawe informacja, którymi można podzielić się na forum. Wątek dawno temu poszedł w złą stronę i co poniektórzy bronią tego jak Częstochowy i to z tego można się pośmiać.

Głupie to do końca nie jest. Nie zdajesz sobie sprawy ilu nieobeznanych w temacie ludzi daje się wpuścić w maliny. Na allegro jest mnóstwo handlarzy, którzy te zabawki ściągają całymi paletami lub kupują za grosze od ludzi nie mających pojęcia co to w ogóle jest. Później jest przeprowadzany mniej lub bardziej wyszukany "lifting" (tu mnie dla odmiany szwy puszczają ze śmiechu) i kultowe vintage z wypasionym opisem z dupy wziętym, trafia na aukcję za np. 2.5k.

Ww. kolumny Dynaco A-25 po bliższym przyjrzeniu się, wyglądają tak jakby ostatnie 10 lat spędziły w jakiejś piwnicy. Parantulla często czepia się takich aukcji, ale w moim pojęciu chłop ma rację. To jest robienie z ludzi wałków.

Tu masz przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vintage i hi-end.

Co do samego wątku, to jeśli pojawia się coś ciekawego z reguły jest tutaj informacja o takim przedmiocie. Problem w tym, że na okazje ludzie polują. Np. takie kolumny jak Harbeth trafiają się od wielkiego dzwonu raz na rok lub rzadziej i z reguły migiem znajdują nabywcę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok

Ukryta Zawartość

pomimo 40lat na karku -

"WSZYSTKO ORYGINAŁ. ZAWIESZENIA TEKSTYLNE PRZETWORNIKI JAK NOWE"

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

To sa glosniki do elektrycznych organków :-)

Znalazlem te same foto w Niemczech takze albo to walek albo w Niemcowni staly za 500zl i ktos szuka jelenie w Polsce.

Co do Dynaco A-25 - te kolumny juz fabrycznie tak paskudnie wygladaja (np. napisy na membranach czy wyciekajacy klej spod glosników to norma, w tamtych latach kupa kolumn miala dlatego maskownice) ale grają świetnie.

Tweeter i woofer od SEASa, nietypowa konstrukcja z otworem stratnym.

Realna wartość za b.ładną parę to 60-80eur z maskownicami.

Edytowane przez Marek.S

No i znalazłem!- powiedzmy, że szukam wzmacniacza lampowego o wybitnych właściwościach sonicznych za niewielkie pieniądze i trafiam na taką aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ręce opadają. Pomijam fakt braku zaufania do "wnętrzności" tego dzieła po obejrzeniu "obudowy", która mną wstrząsnęła- choć gust mam mało wysublimowany, ale połączenie drewna silnie pociągniętego lakierem z lampami,żarnikami i wysokim napięciem nie wzbudza zaufania. Do tego nieostre zdjęcia i brudny, zakurzony produkt nie wróży sukcesu sprzedaży. A i jeszcze jedno- pokrętła od kuchenki Wrozamet z 1965??? -dla mnie koncept stylistyczny roku!

Panowie domowi konstruktorzy proszę zachowajcie swoje dzieła dla siebie, przynajmniej te o tak kontrowersyjnej urodzie.

Ukryta Zawartość

No i znalazłem!- powiedzmy, że szukam wzmacniacza lampowego o wybitnych właściwościach sonicznych za niewielkie pieniądze i trafiam na taką aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ręce opadają.

Poznaje te gałki ;)

Pochodzą ze starego lampowego radia, którew latach 70tych było niemal w każdym domu

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W ramach relaxu zaglądam tutaj aby poczytać o debilnych aukcjach czy ogłoszeniach bo tych pozytywnych jak kropla w morzu.Dla oburzonych tego świata -nikt Wam nie karze tego czytać.

pzdr

Łokmen Saba

poczytać o debilnych aukcjach czy ogłoszeniach bo tych pozytywnych jak kropla w morzu.

I właśnie tu jest pies pogrzebany. Debilnych ogłoszeń jest pełno wystarczy wejść na dowolny serwis aukcyjny. Ale żeby znaleźć coś wartościowego trzeba się naszukać a ten wątek miał to ułatwić. Ale stało się odwrotnie i zarzucani jesteśmy gównem, którego wszędzie pełno. I czemu to ma służyć.

I czemu to ma służyć.

Na to już nie poradzisz nic,pozostał wątek szyderczy :) mi tam taka forma pasuje.Tak samo wchodzę na joemonster.org aby pooglądać filmiki z u2ba bo nie mam na to czasu aby samemu przeglądać serwis,jak ktoś to zrobi za mnie i poda linki do "ciekawych" nagrań

Łokmen Saba

Na to już nie poradzisz nic,pozostał wątek szyderczy :) mi tam taka forma pasuje.Tak samo wchodzę na joemonster.org aby pooglądać filmiki z u2ba bo nie mam na to czasu aby samemu przeglądać serwis,jak ktoś to zrobi za mnie i poda linki do "ciekawych" nagrań

Wątek byłby dużo bardziej wartościowy, gdyby były pokazane ciekawe aukcje i te które się wystrzegać.

Mam wrażenie, że tutaj userzy prześcigają się w wyszukiwaniu coraz debilniejszych aukcji i się z tego pośmiać.

Ten wątek już dawno zszedł na psy.

Jeżeli ktoś to lubi, niech założy podobny na bocznicy, bo ten już tam powinien się znaleźć.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ukryta Zawartość

pomimo 40lat na karku -

"WSZYSTKO ORYGINAŁ. ZAWIESZENIA TEKSTYLNE PRZETWORNIKI JAK NOWE"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie te same:)

Ukryta Zawartość

Radio Romans.

fe29a4d10b923a220152d48748e993cd.jpg

Moja ciotka miała cosik takiego, tylko jeszcze z adapterkiem. W meblu przecudnym na szczudłowatych nóżkach.

I dokładnie takie coś widziałem dziś na "jarmarku".

Za 400€.

Gdy wracałem - już nie było; zostało sprzedane.

Hipsterstwo, Panie dzieju...:)

Choć wpatrywanie się w "magiczne, zielone oko" tego radia - jedno z mych najlepszych wspomnień ze smarkatych lat!:)

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Yhy!:-)

Tak to zwano.

Znam tu typa, który ma takich maszyn(?) ze dwieście.

Wszystkie działające,podłączone, przyciszone...

Fascynujący widok!:)

No nie wiem, ja bym jeszcze ten wynik pomnożył przez pi razy drzwi plus tysiąc pięćset sto dziewięćset.

Widzę przecież, że to twój styl...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

I właśnie tu jest pies pogrzebany. Debilnych ogłoszeń jest pełno wystarczy wejść na dowolny serwis aukcyjny. Ale żeby znaleźć coś wartościowego trzeba się naszukać a ten wątek miał to ułatwić. Ale stało się odwrotnie i zarzucani jesteśmy gównem, którego wszędzie pełno. I czemu to ma służyć.

A czemu ma służyć jojczenie trzecią stronę przez tych święcie oburzonych i zatroskanych obecną formułą tego wątku. Aż trzech ich naliczyłem.

Zamiast klepać bezproduktywnie w klawiaturę weź przysiądź jeden z drugim sam poszukaj tych wartościowych ogłoszeń i tutaj kolegom podlinkuj.

Po dwóch godzinach szukania pereł w morzu gówna sam stwierdzisz, że to bez sensu i może wtedy zrozumiesz dlaczego ten wątek wygląda tak, a nie inaczej.

Szukanie wartościowych ogłoszeń po portalach aukcyjnych jest tak samo pożytecznym zajęciem jak szukanie bezwypadkowych okazji z małym przebiegiem na otomoto.

Każdy pól debil wie, że takie samochody nie istnieją, a jednak mimo to istnieją ludzie, którzy wierzą, że właśnie oni taki sobie wyszukają... Powodzenia i krzyżyk na drogę.

Nie dociera tłumaczenie, że za granicą ten sam samochód przed sprowadzeniem i opłaceniem kosztuje znacznie więcej niż u nas po rejestracji w kraju.

Nie pomaga pokazywanie w telewizji co handlarze ściągają i wystawiają na sprzedaż, rejestrując uprzednio na dziadka inwalidę, który do apteki tylko jeździ.

Nic nie dają żadne tłumaczenia, bo nasz dzielny łowca okazji sobie znajdzie. Niebity, garażowany, bez przebiegu i po przeglądzie na którym wymieniono połowę samochodu.

I to wszystko w atrakcyjnej cenie o 30% niższej od średniej rynkowej dla tego modelu. Taka tam promocja. No przecież tylko głupi by nie skorzystał.

Do niektórych nadal widzę nie dociera, że istnienie wątków takich jak ten miało rację bytu w odległej przeszłości, a nie dzisiaj,

gdy informacje na dowolny temat rozprzestrzeniają się szybciej od światła i nie ma co liczyć na to,

że na ogólnodostępnym portalu aukcyjnym trafi się jakąś okazję w postaci zajebistego klocka za psie pieniądze.

A nawet jeśli coś takiego się wydarzy, to ogłoszenie znika 15 minut od wystawienia i pies z kulawą nogą nie wie, że w ogóle się odbyła taka akcja.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.