Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Odcienie barw na plazmie powstają na skutek różnej ilości mrugnięć (plazma albo świeci albo nie). 600 Hz subpolowo, oznacza że plazma może w ciągu sekundy mrugnąć (lub nie) 600x. Jeśli oglądasz film z 50 klatkami/sek, to wychodzi do max 12 mrugnięć na klatkę dla pojedynczego piksela (czyli 13 odcieni razem z czarnym). Na plazmie 600 Hz na skutek ditheringu, obraz nie wygląda jakby miał tylko 13x13x13 kolorów.

Nie mogę się dokopać teraz do materiałów, czy każde mrugnięcie może być generowane z różną intensywnością (to by dało więcej odcieni, te 13/każdą składową coś mi się wydaje za mało).

ditheringfd7.png

tu na przykładzie starszej plazmy 400/480hz

wszystko jest ze sobą powiązane, subfield i jasność itd

każdy kolor jest generowany osobno (R,G,B) i ma swoją jasność która zależy właśnie od sterowania subpól (subfield), każda klatka jest generowana z max 12 subpól z których każde ma inną wartość jasności (od najciemniejszego do najjaśniejszego)

ciemny kolor - to może być suma kombinacji np subpól 1+2, średnia jasnośc np 2+3+5 a najjaśniejszy to suma wszystkich (wartość 0 lub 1 - czyli świeci lub nie, dla każdego koloru RGB, dla każdego cyklu subpola)

najlepiej obejrzeć parę obrazków i wszystko będzie jasne, bardzo prosto wytłumaczone tutaj na prezentacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

najlepiej obejrzeć parę obrazków i wszystko będzie jasne, bardzo prosto wytłumaczone tutaj na prezentacji:

Ukryta Zawartość

ten "LINK" coś nie przekierowuje :p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadna z tych technologii.

Wystarczy juz nie wiele czasu poczekać na TV Oled:

Ukryta Zawartość

Piękny obraz, piękny wygląd, rewelacyjne parametry.

Ukryta Zawartość

Zwolennicy spiskowej teorii dziejów powiadają, że OLED-y są celowo opóźniane gdyż najpierw muszą się zwrócić niewyobrażalne sumy pieniędzy, które zainwestowano w rozwój technologii LCD.

Zwolennicy spiskowej teorii dziejów powiadają, że OLED-y są celowo opóźniane gdyż najpierw muszą się zwrócić niewyobrażalne sumy pieniędzy, które zainwestowano w rozwój technologii LCD.

I mi zrobiło się do tego stopnia wszystko jedno że nawet jak pojawią się OLED'y i będą kosztowały w granicach rozsądku to i tak nie zmienię telewizora.

Mało tego. Mi jest do tego stopnia wszystko jedno że najnowsze filmy oglądam w SD i nie czekam aż pojawią się w HD.

I mi zrobiło się do tego stopnia wszystko jedno że nawet jak pojawią się OLED'y i będą kosztowały w granicach rozsądku to i tak nie zmienię telewizora.

Mało tego. Mi jest do tego stopnia wszystko jedno że najnowsze filmy oglądam w SD i nie czekam aż pojawią się w HD.

Co się stało? - depresja? a może coś innego. (martwie się o kolegę)

Co się stało? - depresja? a może coś innego. (martwie się o kolegę)

Jak się obejrzy pierwszych dziesięć filmów w HD to są ochy i achy. Po pierwszych 100 robi się wszystko jedno.

To podobnie jak z kobietami :)

Podobnie mam z dźwiękiem. Kiedyś sprzęt dzielił się na taki co gra źle, tak sobie i super. Teraz jak się człowiek przyzwyczaił to z super zrobiło się normalnie a cała reszta jest do dupy.

A czasami przy pewnych filmach to nie chce mi się nawet włączyć amplitunera tylko oglądam z dźwiękiem z telewizora bo mi żona marudzi że jest jej za głośnio.

Jak się obejrzy pierwszych dziesięć filmów w HD to są ochy i achy. Po pierwszych 100 robi się wszystko jedno.

To zależy. Znam takich, co obejrzawszy kilkanaście filmów w HD obecnie nawet nie chcą spojrzeć na film SD. Chyba że jakaś szacowna klasyka, typu Charlie Chaplin.

Oglądanie SD, to oglądanie filmu wypranego z detali. Takie "DEMO" filmu, zamiast filmu. Na dużym ekranie (w stosunku do odległości z jakiej się go ogląda) to bardziej widać.

A ja mam na SD dobry sposób. W playerze mam zoom i po prostu trochę zmniejszam tak żeby obraz miał mniej więcej 32 cale i da się oglądać nawet DIVXa.

Wcześniej przesuwałem telewizor na szafce do przodu i do tyłu w zależności od tego w jakiej rozdzielczości był obraz ale pół metra w tą czy w tamtą nie dawało wielkiej różnicy. Zoom rozwiązał ten problem. Obraz SD po zmniejszeniu z 40 do 32 zali jest ostry jak żyletka.

Obraz SD po zmniejszeniu z 40 do 32 cali jest ostry jak żyletka.

A po zmniejszeniu do 14 cali będziemy mieli nawet Ultra HD i żadna Japonia nam nie podskoczy.

Krzysiu: bądźmy poważni. Nie po to każdy z nas wydaje ileś-tam kasy na porządne telewizory Full HD, żeby potem robić takie ekwilibrystyczne łamańce, zmniejszać obraz i cieszyć się SD. Nie każdy ma zwyczaj mówić papu na g...o, nie każdy lubi wsuwać leniwe pierożki wmawiając sobie i wszystkim dookoła, że to bażant z truflami.

A po zmniejszeniu do 14 cali będziemy mieli nawet Ultra HD i żadna Japonia nam nie podskoczy.

Krzysiu: bądźmy poważni. Nie po to każdy z nas wydaje ileś-tam kasy na porządne telewizory Full HD, żeby potem robić takie ekwilibrystyczne łamańce, zmniejszać obraz i cieszyć się SD. Nie każdy ma zwyczaj mówić papu na g...o, nie każdy lubi wsuwać leniwe pierożki wmawiając sobie i wszystkim dookoła, że to bażant z truflami.

Ja na plazmie to bym się nawet bał bo może się ramka wypalić.

A tak na poważnie to nie jest żadną tajemnicą że dla każdej rozdzielczości istnieje optymalna odległość od ekranu dla danej wielkości. O ile na 40 calach mogę oglądać w HD z 2 metrów to już przy SD musiałbym oglądać z 4 metrów. No chyba że mam telewizor 32 cale. I to właśnie robię. Zmniejszam sobie zoomem telewizor. Oczywiście lepiej oglądać w HD no ale przecież wiemy jak wygląda polska rzeczywistość. Nie wszystko da się oglądać w HD bo n.p. w HD nie nadają.

W ofercie Cyfry+ jest mnóstwo programów HD. Do tego jeszcze dochodzą FTA HD. Jest w czym wybierać.

Ale też jest mnóstwo programów SD.

To co jak jakiś program leci akurat w SD to na znak protestu że jest w SD nie będę oglądał?

Ale też jest mnóstwo programów SD.

Odbierasz Cyfrę+ w Niemczech? To jest złamanie Regulaminu i warunków Umowy, które powiadają, że obowiązują i dotyczą tylko terytorium Polski. Chyba, że masz jakąś miejscową umowę.

To co jak jakiś program leci akurat w SD to na znak protestu że jest w SD nie będę oglądał?

A kto tak powiedział? Ogląda się SD wiedząc że to jest SD. I nie oczekuje się przysłowiowych "cudów na kiju" że będzie "obraz jak żyleta" bo sobie zmniejszę zoomem do 32". Wracając do mojego przykłądu: gdy spożywam leniwe pierożki (które nota bene bardzo lubię) to wiem co to jest i nie próbuję sobie wmawiać że są czymś innym niż w rzeczywistości.

Odbierasz Cyfrę+ w Niemczech? To jest złamanie Regulaminu i warunków Umowy, które powiadają, że obowiązują i dotyczą tylko terytorium Polski. Chyba, że masz jakąś miejscową umowę.

Akurat nie pisałem o Cyfrze. W Niemczech jest kilka dostawców telewizji w HD ale nie jestem zainteresowany. Przede wszystkiem HD+ z satelity. Tylko że po pierwsze to większość programów jest tak kiepskiej jakości że mam wrażenie że to skalowane SD do HD a po drugie to większość programów można odbierać przez DVB-T tylko że w SD i naprawdę nie nadają nic na tyle ciekawego że chciałbym płacić za HD+ żeby to oglądać w HD. To lepiej wydać te pieniądze na wypożyczalnie filmów lub szybkie łącze Internetowe.

A kto tak powiedział? Ogląda się SD wiedząc że to jest SD. I nie oczekuje się przysłowiowych "cudów na kiju" że będzie "obraz jak żyleta" bo sobie zmniejszę zoomem do 32". Wracając do mojego przykłądu: gdy spożywam leniwe pierożki (które nota bene bardzo lubię) to wiem co to jest i nie próbuję sobie wmawiać że są czymś innym niż w rzeczywistości.

Bobcat. Czy ty się dzisiaj wypróżniłeś? Nie wiem czy zauważyłeś ale masz objawy przewlekłego zaparcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.