Skocz do zawartości
IGNORED

LUBLIN z województwem -Klub Miłośników Dobrego Brzmienia

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.02.2022 o 07:46, RobG1974 napisał:

Też mam Dac-a od Seyv, rewelacyjny produkt.

Ale na pełnej lampie to dopiero gra, jak myślisz, Robert? 😇

Układ lampy prostowniczej Seviego jest rewelacyjny, ale to trzeba posłuchać I najlepiej porównać do innych daców. Daców miałem swoich conajmniej z 20.pamiętam jak kiedyś sprzedawałem najprostrzą wersję daca wykonanego przez [mention=58103]Seyv[/mention] i kupujący przyjechał do mnie z dacem moon audio, żeby porównać, który kosztował ponad 2 razy więcej i był w szoku jak ten dac gra. A to była i tak jedną z prostrzych wersji rozwiązania i jakichś wybitnych lampek też nie wkładałem. Ale w audio są 2 główne grupy ludzi, którzy słuchają i mają swoje zdanie i tych co czytają recenzję i na podstawie ich kupują, bez względu czy coś w rzeczywistości do siebie pasuje. Miałem też takiego kupującego, jak sprzedawałem daca firmowego r2r jak zamiast słuchać opowiadał mi co Pacuła o tym dacu napisał. Chore.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

No cóż, większość ludzi niestety myśli niewiele... Bardziej ufa opiniom zupełnie nieznanych osób, niż osądowi. Nie wiem, skąd taka mała wiara w słuszność swoich racji, ale mierząc po wydarzeniach z ostatnich dni mam nadzieję, że zaczniemy wreszcie wierzyć, iż jesteśmy w końcu istotami rozumnymi 🤔

• 2 tygodnie później...
23 godziny temu, Aro1991 napisał:

Co słychać Panowie, może ktoś miał do czynienia kiedyś z wzmacniaczami Sony F870es lub Fa7es?

A co żeś Ty nowego Arek znowu wymyślł 🙂

@seba3002 Właściwie to aby się dopytać i poznać jakieś opinie, ciekawi mnie ile musiał bym wydać jak bym chciał jakiś przeskok mieć z mojego aplitunera Sony ^^

Cześć! Daleki jestem od promowania tego czasopisma, lecz w ostatniej edycji znanego dwutygodnika Redaktora z Krakowa (wiecie z pewnością, co mam na myśli 😉) jest ciekawy wywiad z p. Roy Gregory, z serii rozmów z innymi redaktorami z branży audio. Niby to nie powinno być nic odkrywczego, ale człek ten w sposób dość jasny i klarowny opisuje mechanizm działania "recenzji"  podczas procesu promowania i sprzedaży produktów. Tym, co zwróciło moją uwagę, były zachęty dla swych czytelników, aby bardziej wierzyli swoim uszom i traktowali te kwieciste opisy jako wskazówki, czego posłuchać, a nie co mają kupić.

Gość przedstawia sam siebie jako niezależnego (?) eksperta, czy tak jest w istocie? Z pewnością mniej jest zależy niż inni redaktorzy, zwłaszcza z naszego podwórka. Warto przeczytać, gdyż na sam koniec p. Gregory poleca jeszcze kilka fajnych płytek 🙂

W dniu 1.03.2022 o 08:38, RobG1974 napisał:

Miałem też takiego kupującego, jak sprzedawałem daca firmowego r2r jak zamiast słuchać opowiadał mi co Pacuła o tym dacu napisał. Chore.

Pewnie ktoś z małym doświadczeniem w audio. Taka osoba interesuje się tematem, nie chce powiedzieć czegoś głupiego, więc posiłkuje się często przeczytanymi opiniami. Intencje ma pewnie dobre.:) Do pewnego stopnia każdy jest podatny na informacje, które wcześniej przyswaja na jakiś temat. W jakiejś części są pomocne, w jakiejś nie, a nawet mylące. 

W dniu 11.03.2022 o 19:39, Aro1991 napisał:

@seba3002 Właściwie to aby się dopytać i poznać jakieś opinie, ciekawi mnie ile musiał bym wydać jak bym chciał jakiś przeskok mieć z mojego aplitunera Sony ^^

Raczej mało. Z typowego budżetowego amplitunera poziom dźwięku jest do przeskoczenia budżetowym wzmacniaczem stereo z podobnego poziomu cenowego czy nawet mniejszego. Mogę się założyć, że wzmacniacz z lat 90' za dosłownie 5 stówek typu Rotel 931 czy dobrze zrobiony Gainclone zje każdy amplituner w budżetowej cenie.

@Ricardozamora Jak by tu chodziło o budżetowy amplituner to nie wspominał bym o tym, przerobiłem nieco tańszych wzmacniaczy i w życiu nie chciał bym taniego amplitunera, mam Sony str V5 to jeden z najlepszych ampli od Sony, trochę poczytałem też na tematy najbardziej udanych integr tego producenta i mnie zastanawia czy jest jakiś przeskok na model ta f555es czy ta f870es 😉

Wszystko jest względne. Pytanie kto ma ocenić czy ten amplituner sony jest taki dobry, Ty czy inne osoby. Twoja ocena znowu będzie zależała od wielu uwarunkowań a przede wszystkim od subiektywnego Twojego podejścia jak i uawarunkowan psychologicznych które tobą kierują. Kolejna podstawowa rzecz sam amplituner nie gra, musi być podłączony pod inne elementy zestawu. Im lepsze przejrzyste kolumny tym bardziej pokażą słabościlub mocne strony daleko elementu, z jednymi się wpisuje z drugimi nie. Już tyle widziałem pochopnych opinii mistrzów odsłuchu tylko po tym jak posłuchali dany sprzęt w danym zestawie a nie słuchali z czymś innym. Dlatego chcesz się przekonać to porównuj tylko wgrupie conajmniej 3 osób szczerych, które nie będą Ci slodziły tylko powiedzą Ci swoje zdanie.

• 2 tygodnie później...

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie muzycznie zakręconych lublinian ,też będąc mieszkańcem Koziego Grodu i jak można też się zapisuję do Tego zacnego Grona 🙂 .

@Mariendo Witamy w naszym gronie

Zapraszam dla chętnych w okolicach Kraśnika posłuchać podłogowych DIY (projekt hurricane) w małym pokoju ^^ 

4 godziny temu, rd79 napisał:

Witaj 🤝 @Mariendo

Możesz zdradzić jakiej muzyki słuchasz i na jakim sprzęcie ?😉

Pozdrawiam,jako iż wiek a raczej pół wieku już na karku to i z rocka i metalu,człowiek na jazz lekki ,blues i okolice się przesiadł .Kiedyś jak się było nastolatkiem to było nie do pomyślenia jak to można jazzu słuchać,jazzusmaria 😉 .Po latach skakania po wzmakach narazie od 3 lat morduję się z Mackiem,co do kolumn to jeszcze są wahania teraz monitory bo salon z kuchnią 26m ,ale ciągnie mnie z powrotem na małe podłogówki jak partia i kasa pomoże 😉 .

Witamy. Monitory mają swoje zalety ale nigdy nie zagrają jak dobre 3 drożne podłogowe. Dlatego ja mam i monitory i podłogowe.

53 minuty temu, RobG1974 napisał:

Witamy. Monitory mają swoje zalety ale nigdy nie zagrają jak dobre 3 drożne podłogowe. Dlatego ja mam i monitory i podłogowe.

To fakt ale po zmianie mieszkania i ganianiu się z basem dla odpoczynku ,nabyłem monitory nie mniej jednak już mnie kusi jednak podłogówka z wylotem basu w dół ,być może bedzie to lepsza kontrola niż typowa do przodu nie mówiąc o tylmym wylocie bo nie mam miejsca by stały metr od tylniej sciany.

Z moich doświadczeń bardziej na problemy z basem wpływa akustyka i jakość kolumn.

W tamtym roku przesłuchałem kilkanaście kolumn w cenie 10-30tys. i niestety muszę przyznać, że w przypadku nowych kolumn cena faktycznie wpływała na jakość. Z nowych w cenie do 12tys. z mojego podejścia sibiektywnego, zadne mi nie pasowały i żadnych nie kupiłbym jako nowe za takie pieniądze.

Masz rację ale nie każdy może sobie pozwolić na pokój tylko do słuchania bo taki był by idealny i wtedy można popuścic wodzę fantazji i do woli testować a to ustroje rozpraszające i tłumiące .Dlatego muzyka ,muzyką a mieszkanko w bloku trochę psuje zabawę w ekstremalne modyfikacje salonu.

Jest w dziale akustyka temacik 😉

Myślę, że w klubie też można. Ja jestem za 😁

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Fajne zdjęcia zawsze mile widziane 😁

Dziś prima aprilis zrobił nam psikusa z pogodą! Dobrego dnia wszystkim. 

Żeby nasz klub nieco się rozruszał proponuje coś miłego dla oka, zacznę od mojego malutkiego pokoju, zestaw wygląda tak >

Z tym że wzmacniacz obecny to Sony vintage

IMG_20211119_233025.thumb.jpg.e9eafac88ebb274f6dc8415f987d4929.jpg

Edytowane przez Aro1991

U mnie dopiero powstał 1 prototym z kumplem stolarzem mam zamiar 4 wykminić po 2 za każdą kolumną ,zasłonić tępą sciane i okna kawałek .Resized_20220402_160114.thumb.jpeg.f93c7ae3e9f0029214d93d79f3ae2958.jpeg

U mnie pochłanianie za kolumnami wygasiły scenę i dlatego rozpraszam a za głową mam z wełny pół na pół ze sklejką pod materiałem by całkiem wysokich nie zjeść ,u mnie się taka koncepcja sprawdza .

@rejbis To kolumny na bazie projektu Hurricane, od 10 lat je udoskonalali finalnie występują rożne wariacje z zmianami w zwrotnicy.

http://audiohobby.pl/index.php?topic=5500.0

Mam absorbery z wełny PT80 grube na 10cm

Wpływają na całe pasmo, generalnie w mało wytłumionym pokoju słychać jak łagodzą wysokie tony, ale też basu jest mniej, wychodzi na to że uwypukla się średnica, ja przynajmniej to tak słyszę.

Słyszałem też opinie żeby nie przesadzać z wełną bo może trochę wycinać dynamiki, energii w dźwięku, akurat takie panele jak pokazał @Mariendo mnie interesują, w przyszłości może takie sobie zamówię aby więcej było twardych nieregularnych powierzchni.

W pokoju mam nawalone wszystkiego po trochu, panele z wełny, dyfuzory z styroduru różne rodzaje, dyfuzory skyline z drewna, dzięki temu scena ładnie rozchodzi się po pokoju, tzw otacza słuchacza.

prototyp fajnie działa ,instrumenty już lepiej słychać ,tzn  ich rozmieszczenie ,z drugiej strony są kwiaty narazie a tu była ściana goła a jednak fale odbite lubią bałagan;) a nie płaskość .Taki fajny bałagan jak ma kolega Aro1991 jest bardzo wskazany przy naszym hobby 😉 

Dałem 4 sztuki dyfuzorów skyline za plecami i pamiętam jak fajnie poprawiła się lokalizacja instrumentów na scenie, takie zabiegi z akustyka robią robotę, co prawda do pomiarów się nie zabierałem bo pewnie można by coś jeszcze poprawić.

• Moderatorzy

Mam podobne doświadczenia jeśli chodzi o akustykę. Za kolumni mam wprawdzie absorbery z wełny ale tylko na wysokości modułów niskotonowych. Dodawanie dyfuzorów za kolumnami jakoś zaburzało mi scenę ale postawienie ich za słuchaczem pozytywnie wpływało na tworzenie się sceny i głębi. Widać, eliminacja pierwszego odbicia bezpośrednio z kolumn ma istotne znaczenie. Dlatego w obecnie remontowanym pomieszczeniu odsłuchowym planuję całą ścianę za słuchaczem pokryć dyfuzorami fraktalnymi plus w rogach pochłaniacze basowe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.