Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do muzyki klasycznej

magellan81x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

obecnie jestem posiadaczem zestawu Marantz SA8003 + Marantz PM8003. Jestem miłośnikiem muzyki klasycznej i posiadam sporą kolekcję płyt CD. Od pewnego momentu odkładam pieniądze na zakup nowego zestawu CD + wzmacniacz, i chciałem się poradzić jak rozsądnie wydać 25.000zł na zakup odtwarzacz cd z wzmacniaczem. Posiadam dwupokojowe mieszkanie, w czym oba pokoje są podobnej wielkości ok. 14m2. Zastanawiam się nad wyborem coś z "klasycznych" firm jak Luxman, Accuphase, może Linn? Nie wiem czy 25.000zł na sprzęt do tak małego pokoju ma sens? Może lepiej wydać połowę tej sumy... Tutaj czekam na WASZE rady, doświadczenie...

P.S. Wiem,że tylko odsłuch decyduje o tak albo nie, ale kto pyta, nie błądzi ;))))

https://www.audiostereo.pl/topic/91053-zestaw-do-muzyki-klasycznej/

Witam

Skup sie na zestawieniu kolumny - wzmak i do tego dobre kable glosnikowe, sygnalowe. Od jakosci i dopasowania kolumn i wzmacniacza najwiecej zalezy.

Za 25 tys. mozna by sie zastanowic nad dobrym zestawem aktywnym, np. Adam. Unikniesz w ten sposob niepotrzebnych bledow. Odtwarzacze CD sa na takim poziomie ze nawet tani ladnie zagra. Mozna smialo pozostac przy Marantz.

Pokoj faktycznie nie za duży.

Chcesz kupic CD + wzmacniacz, wiec kolumny juz masz?Jesli tak to jakie?bo ma to duże znaczenie - wieksze niz sam CD.

Jesli kolumny juz masz to moim zdaniem 25 tyś. to przesada.Nie rozwiniesz ich mozliowsci w 100%.

Oczywiscie bedzie zestaw brzmiał super, ale za dużo mniejsza kwote uzyskasz tez fenomenalny efekt.

To tak jak w Polsce kupowac porsche - wszystko super ale jezdząc po "małych" dziurach i "niskich" krawęznikach nie poczujesz tego co to auto potrafi.

Co do CD to jest troche racji,ze sporo tanich ładnie gra,ale na pierwszy rzut "ucha".

Najlepiej przyzwyczaic sie do "taniego" i wtedy po przejsciu na CD dobrej jakosci wychodzi wszystko na jaw.Jak tak zrobłem (przez 3 miesiące) bo tez myslałem ze może szkoda kasy na drogi CD.

Napisz jakie masz kolumny to postaramy się doradzic.

Pozdrawiam

Też bym poszedł w aktywne monitory, a nie wzmacniacz + kolumny pasywne. Tylko wskazane jest źródło z wyjściami symetrycznymi i regulacją głośności.

Pokoj faktycznie nie za duży.

Chcesz kupic CD + wzmacniacz, wiec kolumny juz masz?Jesli tak to jakie?bo ma to duże znaczenie

Tu się zgadzam z kolegą. Wzmacniacz trzeba dobierać do konkretnego modelu kolumn.

Można iść w tą stronę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD jako ostatni żeby ostatecznie docieplić lub rozjaśnić brzmienie.

Ale w tej kwocie odsłuch jest konieczny !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

obecnie jestem posiadaczem zestawu Marantz SA8003 + Marantz PM8003. Jestem miłośnikiem muzyki klasycznej i posiadam sporą kolekcję płyt CD. Od pewnego momentu odkładam pieniądze na zakup nowego zestawu CD + wzmacniacz, i chciałem się poradzić jak rozsądnie wydać 25.000zł na zakup odtwarzacz cd z wzmacniaczem. Posiadam dwupokojowe mieszkanie, w czym oba pokoje są podobnej wielkości ok. 14m2. Zastanawiam się nad wyborem coś z "klasycznych" firm jak Luxman, Accuphase, może Linn? Nie wiem czy 25.000zł na sprzęt do tak małego pokoju ma sens? Może lepiej wydać połowę tej sumy... Tutaj czekam na WASZE rady, doświadczenie...

P.S. Wiem,że tylko odsłuch decyduje o tak albo nie, ale kto pyta, nie błądzi ;))))

Maggelan,14m pokój odsłuchowy to masakrycznie mało.

Monitory i jeszcze raz monitory zwłaszcza do klasyki:Spendor,Harbeth,Rogers,Sonus Faber

lub Chario.Mocny i muzykalny wzmacniacz to idealna para do monitorów pasywnych z uwagi

na małą czułość/skuteczność/.Ale będziesz hepi gdyż monitory UWIELBIAJĄ mocne ampy.

Witam,

Koledzy dobrze tobie radzą bo pokój 14m2 uniemożliwia wstawienie dużych kolumn i ich dobre granie.

Adaptacja akustyczna w tak małym pomieszczeniu też jest prawie nie możliwa bo nie mógłbyś się ruszyć.

Pewnych spraw nie przeskoczysz.

Panowie, więcej optymizmu.

W 14m nie usłuszy róznicy pomiedzy Marantzem 8003 i Marantzem z serii 15 czy 11?

Do tego duże monitory lub podłogówki na 25cm niskotonowym (np od firmy Kisiel&Akustyk)i co nie zagra?

Powagi trochę.

Panowie, więcej optymizmu.

W 14m nie usłuszy róznicy pomiedzy Marantzem 8003 i Marantzem z serii 15 czy 11?

Do tego duże monitory lub podłogówki na 25cm niskotonowym (np od firmy Kisiel&Akustyk)i co nie zagra?

Powagi trochę.

Popieram. Sam do zakładki hi-end zaglądam rzadko, ale: sam mam pokój 15,5m2 dedykowany do sluchania muzyki. Mam w nim wszystko to, co odradzaliście koledze:

- kolumny Castle harlech (większe u tego producenta są tylko Howardy)

- adaptację akustyczną (we własnym zakresie, bez profi firmy, ale jednak dość znaczną)

I gra to, gra. Nie napiszę co zjada taki zestaw na śniadanie, a co miażdży, ale piszę po prostu by własnym doświadczeniem pokazać, że da się w 14m2 z adaptacją akustyczną, że można też duże kolumny wtawić.

Ja część owej kwoty posiadanej przez autora poświęciłbym zdecydowanie na akustykę, bo imho tutaj można relatywnie i w kategoriach absolutnych b. wiele zyskać.

Powrót po dłuższej przerwie...

Popieram. Sam do zakładki hi-end zaglądam rzadko, ale: sam mam pokój 15,5m2 dedykowany do sluchania muzyki. Mam w nim wszystko to, co odradzaliście koledze:

- kolumny Castle harlech (większe u tego producenta są tylko Howardy)

- adaptację akustyczną (we własnym zakresie, bez profi firmy, ale jednak dość znaczną)

I gra to, gra. Nie napiszę co zjada taki zestaw na śniadanie, a co miażdży, ale piszę po prostu by własnym doświadczeniem pokazać, że da się w 14m2 z adaptacją akustyczną, że można też duże kolumny wtawić.

Ja część owej kwoty posiadanej przez autora poświęciłbym zdecydowanie na akustykę, bo imho tutaj można relatywnie i w kategoriach absolutnych b. wiele zyskać.

Podpisuje się pod powyższym. Potwierdzam, ze mówi całą prawdę!

Jak wolisz podłogówki i masz na nie miejsce w pokoju to tu masz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może od razu ustalmy, od ilu metrów do kwadratu należy słuchać muzyki na dobrym sprzęcie?

hehehe...nie ma co się stresować. Prawda jest taka że duże kolumny podłogowe nie zagrają na 14m2, tzn jakoś tam będą grały ale właściciel nawet nie będzie miał świadomości,

że chodzą na pół gwizdka. Jeśli ktoś ma tak mały pokój ale tylko dla siebie do muzyki to coś tam można zrobić w ramach akustyki ale cudów też się nie zdziała.

Jeśli to jednak pokoik do normalnego życia gdzie ma być trochę mebli i jeszcze adaptacja akustyczna i duże kolumny to nie będzie można się tam ruszyć.

Nie znaczy to, że nie można czerpać radości z muzyki.W końcu to muzyka jest najważniejsza i nie ma się co stresować.

Dość łatwo obliczyć że duże kolumny powinny być min ok 2.5m między sobą, licząc tweeter do tweetera i mieć po bokach min po 1m czyli mamy szerokość pokoju min 4.5-5m

A długość czy też głębokość to znów mamy 1m za kolumnami, 2.5 od tweeterów do słuchacza i ok 1-1.5m za słuchaczem czyli mamy 4.5-5m.

Reasumując wychodzi prosty wynik że pokój powinien mieć min 20m2 gdyby było 4.5x4.5m..ale wiemy że najgorsze to kwadrat a więc pokój powinien mieć np 4.5x 5,5 albo 5x6,

czyli min wymiar pokoju dla dużych kolumn to ok 25m2 i tam mają szansę zagrać, pokazać co potrafią, złapać oddech a i na adaptacje akustyczną będzie miejsce.

Prawda bywa brutalna.

Sly30 prawda bywa brutalna, płyty są realizowane nawet w studiach odsłuchowych,masteringowych od 10-12m2 co objawia się bardzo dziwnymi wynikami w większych pokojach odsłuchowych u klienta docelowego. Oczywiście nie przeszkadza to np.zrobić genialnie transmisję muzyki poważnej na żywo mając tylko na uszach słuchawki Sony MDR 7504 HD !

To nie sprawa do końca akustyki (której nie neguję) ale tego jak dźwieki układamy sobie w głowie.

To samo dotyczy naszych pokoi. Można sobie znaleźć ten jedyny genialny punkt odsłuchowy i z małych dobrze wybranych! monitorach wsadzonych między pułkami z książkami po prostu cieszyć się muzyką.

W sumie ważne jest to co nas ciśnie a nie to co ktoś uważa za wyrocznię.W słyszeniu nie ma demokracji jest tylko satysfakcja albo jej brak!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

hehehe...nie ma co się stresować. Prawda jest taka że duże kolumny podłogowe nie zagrają na 14m2, tzn jakoś tam będą grały ale właściciel nawet nie będzie miał świadomości,

że chodzą na pół gwizdka. Jeśli ktoś ma tak mały pokój ale tylko dla siebie do muzyki to coś tam można zrobić w ramach akustyki ale cudów też się nie zdziała.

Jeśli to jednak pokoik do normalnego życia gdzie ma być trochę mebli i jeszcze adaptacja akustyczna i duże kolumny to nie będzie można się tam ruszyć.

Nie znaczy to, że nie można czerpać radości z muzyki.W końcu to muzyka jest najważniejsza i nie ma się co stresować.

Dość łatwo obliczyć że duże kolumny powinny być min ok 2.5m między sobą, licząc tweeter do tweetera i mieć po bokach min po 1m czyli mamy szerokość pokoju min 4.5-5m

A długość czy też głębokość to znów mamy 1m za kolumnami, 2.5 od tweeterów do słuchacza i ok 1-1.5m za słuchaczem czyli mamy 4.5-5m.

Reasumując wychodzi prosty wynik że pokój powinien mieć min 20m2 gdyby było 4.5x4.5m..ale wiemy że najgorsze to kwadrat a więc pokój powinien mieć np 4.5x 5,5 albo 5x6,

czyli min wymiar pokoju dla dużych kolumn to ok 25m2 i tam mają szansę zagrać, pokazać co potrafią, złapać oddech a i na adaptacje akustyczną będzie miejsce.

Prawda bywa brutalna.

Gdzie znalazłeś taką receptę na ustawienie kolumn?

Jak ustawisz inaczej to już nie bedzie grać po Twojemu?

Zobacz jak ma w swym Nirvanowym watku kolumny ustawione Elberoth.........to jest wbrew Twoim zasadom,więc masz rację prawda bywa brutalna-tylko dla kogo?

>magellan81x,

zgadzam sie z kolegami, ktorzy proponuja monitory typu Harbeth,Rogers, czy nawet może być ProAc (5-10tys). Jednak do klasyki w takim wypadku powinienes kupić "koniecznie" dobry i mocny wzmacniacz lampowy z drugiej ręki, na lampach 6550 lub kt88, coś w stylu Jadis DA50 lub Air Tight, może DA-88? Wazne bedzie również okablowanie, i tutaj imho możesz w zupełności polegać na srebrnych AN lub Kondo, na które zostanie z zaplanowanego budzetu lub trzeba będzie dołożyć :-)

Jeśli pokój 14 m to monitory a jeśli klasyka to zdecydowanie Herberthy. Do tego wzmacniacz lampowy (dla mnie jedyne słuszne rozwiązanie jak się słucha klasyki lub jazzu). Żeby się zamknąć w budżecie proponowałbym Jolidę. CD - póki co może zostać, później wymieniłbym na wyższy model Marantza (CD11 jest mocno powyżej budżetu ale może seria 15 LE?). Marantz Jolidą gra wyśmienicie. Jakbym miał 25 kplnów i słuchał klasyki to tak bym je spożytkował. Ale najlepiej posłuchać samemu

To samo dotyczy naszych pokoi. Można sobie znaleźć ten jedyny genialny punkt odsłuchowy i z małych dobrze wybranych! monitorach wsadzonych między pułkami z książkami po prostu cieszyć się muzyką.

Magellan,tego nie rób.Monitory TYLKO NA DOBRYCH i ciężkich standach.Mocny piec,minimum

120W/8,może być tranzystor.Lampa będzie lepsza.Zamiast Jolidy wypróbuj IDHOSA na lampach

KT 60/polski producent/Trzeba wspierać dobre rodzime produkty.Napisz coś bo siedzisz

cicho i nic nie mówisz.Działaj,działaj...

Elb ma tak ustawione kolumny jak opisuje to sly30. W malym pokoju nie ma Hi-Endu.

Taka prawda. Stary Audiofil chyba zapomniał że te odległości zawsze liczy się od tweetera na frontowej ściance kolumny czyli jeśli napisałem że musi być w bok min 1m to nie znaczy to że od krawędzi kolumny tylko od tweetera co licząc od krawędzi jest mniej, zależnie od szerokości samej kolumny.

Tak samo za kolumnami. 1m to czesto tylko 50cm od tylnej ścianki kolumny.

To i tak są wartości minimalne.

Kolega prawdę powiedział że w malutkim pokoju high endu nie ma, ale moźe być fajna muza, świetne stereo i miłe wrażenia jeśli odpowiednio dobierzemy sprzęt to danego pokoju.

zajrzyj do manleya w dziale lampa, ja tam kiedys zajrzalem i kupilem stingraya, do kazdej muzy, u mnie gralo to z monitorami dynaudio contour 1.1 wysmienicie-pokoj okolo 16-18m.nie trzeba zaraz wydawac fortuny-ten zestaw w uzywce to 1/3 tej sumy, a uwierz mi,ze to gra super. Mam obecnie wiecej metrow i manleye mahi, ale zawsze do malych pomieszczen bede polecal stingraya.

pozdro

rs

Taka prawda. Stary Audiofil chyba zapomniał że te odległości zawsze liczy się od tweetera na frontowej ściance kolumny czyli jeśli napisałem że musi być w bok min 1m to nie znaczy to że od krawędzi kolumny tylko od tweetera co licząc od krawędzi jest mniej, zależnie od szerokości samej kolumny.

Tak samo za kolumnami. 1m to czesto tylko 50cm od tylnej ścianki kolumny.

To i tak są wartości minimalne.

Kolega prawdę powiedział że w malutkim pokoju high endu nie ma, ale moźe być fajna muza, świetne stereo i miłe wrażenia jeśli odpowiednio dobierzemy sprzęt to danego pokoju.

Sly, ja w żadnej chwili nie twierdziłem, że w małym pokoju może być high-end. Nie wiem tego, bo nie słuchałem high-endu, po prostu - przyznaję się bez bicia (być może dlatego nie powinienem się tu wypowiadać w ogóle). Niemniej, autor pytał nie o high-end a o sprzęt do muzyki klasycznej w małym pokoju. Tak się składa, że mam porównywalnej wielkości pokój i słucham klasyki (nie tylko). I podzieliłem się po prostu moimi wrażeniami odnośnie możliwości wstawienia do pokoju ok. 15-16m2 dużych kolumn podłogowych i efektem brzmieniowym. Powtarzam, nie twierdzę, że gra to jak high-end, nie twierdzę, że mam high-end u siebie (bo patrz wyżej), ale twierdzę, że gra to przyzwoicie (by być skromnym).

Co do Twoich wyliczeń, to zgadzam sie - chciałbym mieć do dyspozycji pokój tylko do stereo o powierzchni 20-25m2. Niemniej, w tym poście opisuję co i jak mam ustawione u siebie:

Ukryta Zawartość

Może autorowi się przyda.

Co prawda jestem w trakcie przeprowadzania zmian (nowa kanapa, szafka na sprzęt w rogu pokoju), ale zasadniczo przy takim ustawieniu jestem zadowolony.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Sly, ja w żadnej chwili nie twierdziłem, że w małym pokoju może być high-end. Nie wiem tego, bo nie słuchałem high-endu, po prostu - przyznaję się bez bicia (być może dlatego nie powinienem się tu wypowiadać w ogóle). Niemniej, autor pytał nie o high-end a o sprzęt do muzyki klasycznej w małym pokoju. Tak się składa, że mam porównywalnej wielkości pokój i słucham klasyki (nie tylko). I podzieliłem się po prostu moimi wrażeniami odnośnie możliwości wstawienia do pokoju ok. 15-16m2 dużych kolumn podłogowych i efektem brzmieniowym. Powtarzam, nie twierdzę, że gra to jak high-end, nie twierdzę, że mam high-end u siebie (bo patrz wyżej), ale twierdzę, że gra to przyzwoicie (by być skromnym).

Co do Twoich wyliczeń, to zgadzam sie - chciałbym mieć do dyspozycji pokój tylko do stereo o powierzchni 20-25m2. Niemniej, w tym poście opisuję co i jak mam ustawione u siebie:

Ukryta Zawartość

Co prawda jestem w trakcie przeprowadzania zmian (nowa kanapa, szafka na sprzęt w rogu pokoju), ale zasadniczo przy takim ustawieniu jestem zadowolony.

pozdrawiam

To bardzo dobrze że doradzileś koledze. Pomoc jest zawsze mile widziana.

Podobnie jak ty też uważam że małym pokoju może fajnie zagrać jeśli ktoś ma rozsądne oczekiwania.

W końcu najważniejsza jest muzyka.

Ukryta Zawartość

Niemniej, w tym poście opisuję co i jak mam ustawione u siebie:

Ukryta Zawartość

Nie wzbudza Ci się bas od tej ściany za fotelem, do której jest tylko 50 cm? Ogólnie wpływ akustyki na brzmienie u Ciebie jest dosyć duży (spora odległość słuchacza od kolumn wzgl. odległości słuchacza od np. ściany za nim, czy dystansu kolumn do słuchacza a do ścian).

ps. trzeba by określić co to jest "baza stereo" ... kreska pomiędzy kolumnami, czy przestrzeń którą kreują kolumny ... chyba raczej "kreska", po przestrzeń jest znacznie większa w głąb od słuchacza za kolumnami, do słuchacza i w szerz (przynajmniej u mnie)

Ukryta Zawartość

Nie wzbudza Ci się bas od tej ściany za fotelem, do której jest tylko 50 cm? Ogólnie wpływ akustyki na brzmienie u Ciebie jest dosyć duży (spora odległość słuchacza od kolumn wzgl. odległości słuchacza od np. ściany za nim, czy dystansu kolumn do słuchacza a do ścian).

Kyle, nie wzbudza mi się bas, bo ściana za punktem odsłuchu jest adaptowana akustycznie: jest to konstrukcja odsunięta od ściany o 10-15cm, obita grubym pianomatem (różnej grubości), z otworami i welurem (widać na zdjęciach w tym poście). Dodatkowo nad miejscem odsłuchowym jest tak samo wygłuszony opusczany sufit. W efekcie, przy głośnym graniu czuję jak drga mi fotel, ale żadnego latającego basu czy bałaganu na scenie nie ma. Uważam to za b. dobry wynik.

Bliskość do ściany za sluchaczem jest wymuszona niewilkimi wymiarami pokoju. Ale przy obecnej adaptacji nie stanowi to dla mnie żadnego problemu, bo jest po prostu nieodczuwalne.

ps. trzeba by określić co to jest "baza stereo" ... kreska pomiędzy kolumnami, czy przestrzeń którą kreują kolumny ... chyba raczej "kreska", po przestrzeń jest znacznie większa w głąb od słuchacza za kolumnami, do słuchacza i w szerz (przynajmniej u mnie)

Baza stereo to dla mnie odległość pomiędzy głośnikami. Przestrzeń kreowana to już rezultat wielu składowych (akustyki, kolumn, realizacji płyty, etc.).

Marantz?

"Też bym poszedł w aktywne monitory, a nie wzmacniacz + kolumny pasywne."

ktoś tu słuchał klasyki?

zajmujecie się detalami gdy podstawy do muzyki brak

QUAD II na KT66 i tannoyki na hpd295

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.