Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Tam w tej recenzji coś pomieszali - zresztą najlepiej widać to na dolnych slajdach - pokazany jest H60 a nie H90

Heh, faktycznie, chyba, ze chinczycy pomylili 6 z 9 jak drukowali...

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Heh, faktycznie, chyba, ze chinczycy pomylili 6 z 9 jak drukowali...

:D w seryjnych może by takie coś umknęło Heglowi ale dla "prasy"? Ogólnie jak piszą o mocy wychodzi na to, że to jest jakiś nowy wytwór H60 (wywiad gdzieś oglądałem na YT z Andersem i tam chyba coś mówił, że H90 ma trochę więcej W niż H80)

Edytowane przez bronx99

Hegel może cos kiedys jescze zrobi ? bo na razie sie popierdólkami zajmuje tak myślę , nie hesjtować bo mam h200A i hd25 ,ale to co robi teraz ta firma to żart jakis jest ,takie pitu pitu i co najgorsze grozi tanimi dac wbudowanymi , to chyba ostatni sprzet jaki kupiłem z tej firmy

Co rozwija ? chyba stoliki na bazarze z wyprzedażą :)

Integry żadnej porządnej nie daje tylko pierdoły po 60 watt sadzi tanią bajere i tyle

Przeciez każdy to wie że to popierdółka jest chcą być trendy hmm ,ale to nie ta droga ja tak uważam

Hegel widzi ze jest zapotrzebowanie na urzadzenia wszystko w jednym. Dlaczego by mieli sobie odmówić tego kawałka tortu? Mimo wszystko nie pozostawiają bardziej wymagających użytkowników w potrzebie trzymając w ofercie systemy dzielone.

H80 to wg mnie najlepszy barwowo , najfajniej grający wzm. zint. Hegla. Dawno , dawno temu pisałem iż następcą dobrego H80 będzie pewnie h90 z zaimplementowanym udanym AirPlay. Tak też się stało , w sumie logiczne posunięcie i ewolucja :)

H80 to wg mnie najlepszy barwowo , najfajniej grający wzm. zint. Hegla.

Miałem H80 i jestem pewien ,że jeśli mówimy o barwie to H360 bije go na głowę. H360 jest najlepszym wzmacniaczem zintegrowanym Hegla!!

Hegel może cos kiedys jescze zrobi ? bo na razie sie popierdólkami zajmuje tak myślę , nie hesjtować bo mam h200A i hd25 ,ale to co robi teraz ta firma to żart jakis jest ,takie pitu pitu i co najgorsze grozi tanimi dac wbudowanymi , to chyba ostatni sprzet jaki kupiłem z tej firmy

Chyba zapomniałeś o Hd30, niesamowitym DAC'u.

Cześć, informacja dla posiadaczy CD Hegla. Kupiłem ostatnio Vibrapod Isolators model 4 pod 4 nóżki CDP4A (używany jako transport do HD25). Zanotowałem u siebie bardzo pozytywny wpływ na brzmienie, ale to bardzo, wszystko zrobiło się większe i czytelniejsze, polecam spróbować bo koszt jak na nasze hobby żaden.

to chyba ostatni sprzet jaki kupiłem z tej firmy

Osobiście nie planuje zmieniać na Hegla głównie z uwagi na to że wszystkie DAC i CD Hegla po HD25 mają już wybrany domyślnie filtr cyfrowy z minimalnym dzwonieniem przed sygnałem (F2 według HD25), który w mojej opinii spłaszcza nieco plany - oddala przedni i przybliża dalszy a przede wszystkim cierpi na tym dynamika w skali makro. Może obiektywnie jest lepszy, nie wiem, ale póki realizacja nagrań odbywa się na DAC z filtrami linear-phase nie planuję przesiadki. Pewnie da się to łatwo przerobić, w CDP4A jest też zworka, ale przy tej cenie wybór DAC jest też już dużo większy.

H80 to wg mnie najlepszy barwowo , najfajniej grający wzm. zint. Hegla. Dawno , dawno temu pisałem iż następcą dobrego H80 będzie pewnie h90 z zaimplementowanym udanym AirPlay. Tak też się stało , w sumie logiczne posunięcie i ewolucja :)

Tyle tu postów było, ze slaby nie wydajny prądowo. Sam tak pisałem, a sztuka jak zawsze w tym aby dobrać do niego właściwe głośniki.

czy u Was tez macie inne odcienie frontow w cd, wzmacniacz? U mnie własnie tak jest niby czarny ale inny odcień. Szkoda ze Hegel tego nie pilnuje

U mnie też jest nieco inny odcień, co chyba główne wynika z jakiś drobnych różnic w fakturze.

A sprawdzałeś inne (tzn 2 lub 3)

Nie, te akurat kupiłem z myślą o kolumnach, ale z racji dobrych efektów wylądowały pod CD, pewnie jeszcze dokupię. Według producenta te są przewymiarowane ale nie powinno to szkodzić. Mam też 3 stożki Vibrapod pod samym DAC i też robią różnicę, mam zamiar dokupić jeszcze kilka sztuk tych ustrojstw, sam Hegel na wystawach często stawia sprzęt na stożkach Nordosta, tyle że to cena praktycznie 10x wyższa.

To co mnie najbardziej zaskoczyło to skala zmian, to naprawdę nie są subtelności. Pewnie jak ktoś ma dedykowaną półkę audio to różnica będzie sporo mniejsza, u mnie cały sprzęt stoi na szafce.

Edytowane przez Maciej_59525

No w końcu ożyło forum :)

Cześć, informacja dla posiadaczy CD Hegla. Kupiłem ostatnio Vibrapod Isolators model 4 pod 4 nóżki CDP4A (używany jako transport do HD25). Zanotowałem u siebie bardzo pozytywny wpływ na brzmienie, ale to bardzo, wszystko zrobiło się większe i czytelniejsze, polecam spróbować bo koszt jak na nasze hobby żaden.

Osobiście nie planuje zmieniać na Hegla głównie z uwagi na to że wszystkie DAC i CD Hegla po HD25 mają już wybrany domyślnie filtr cyfrowy z minimalnym dzwonieniem przed sygnałem (F2 według HD25), który w mojej opinii spłaszcza nieco plany - oddala przedni i przybliża dalszy a przede wszystkim cierpi na tym dynamika w skali makro. Może obiektywnie jest lepszy, nie wiem, ale póki realizacja nagrań odbywa się na DAC z filtrami linear-phase nie planuję przesiadki. Pewnie da się to łatwo przerobić, w CDP4A jest też zworka, ale przy tej cenie wybór DAC jest też już dużo większy.

To postaw dac na podstawkach od bazaodruta ,vibrapody tez mam ale wylądowały pod lapkiem , ale bazy podstawki sa dziwnie fajne , choć juz napewno nic nie kupię w kablarskiej wersji od bazy to podstawki naprawdę polecam ,france audio tez wyeliminowały u mnie choc droższe chyba były ,chyba bo kupiłem te akurat używane , od bazy nie kupie kabla bo ma gdzieś klientów co zostawiają cieżki hajs , wypuszcza nowy kabel i stary juz jest bardzo bee ,i cena spada jak zepsute mięso w polomarkecie .

A czego Kolego brakuje w ofercie Hegla, napisz prosze?

Wg mnie jest optymalna i kazdy cos znajdzie.

A co jest nowego z integry takiej grającej ? pytam bo może sam nie wiem ?

od bazy nie kupie kabla bo ma gdzieś klientów co zostawiają cieżki hajs , wypuszcza nowy kabel i stary juz jest bardzo bee ,i cena spada jak zepsute mięso w polomarkecie .

No niestety, Hegel też tutaj ma podobną politykę. H80 to przecież relatywnie nowy sprzęt. Sam mam H300 i kupiłem go nie tak dawno przed wypuszczeniem H360. Z drugiej strony tak to chyba już jest kupując nowy sprzęt płacisz za dostępność, możliwość odsłuchu, poczucie że nie ma nic nowszego ale inwestycja w sprzęt audio to raczej słaba inwestycja chyba że założysz zakłady o spadek wartości ;)

Ale są granice z 4tys na 1tys i co najgorsze wmawia ci że ten nowy jest mega mega hee , a jescze 2 lata temu nie było nic lepszego o dtego co juz był mega mega , hee po prostu przestałem mu wierzyć nigdy w życiu ani 1pln już w bazę :) , z heglem nie zauważyłem aż takich mega wyprzedaży w PL ?

Witam, zapisuję się do klubu z Heglem H80 - przesiadka z Rotela RA12.

Pierwsze minuty od razu pokazały przewagę Hegla w zakresie przejrzystości, wysokich tonów i dynamiki. Wybrzmienia perkusji są bardziej zaznaczone, wysokie tony bardziej obecne, błyszczą. Ale nie ma róży bez kolców mocniej podkreślone są sybilanty przez co głośniejsze słuchanie nie zawsze jest "przyjemne". Pytanie do doświadczonych kolegów jak długo trzeba H80 wygrzewać, na razie pograł kilkanaście godzin. Ewentualnie jakie kabelki głośnikowe polecacie aby złagodzić i uspokoić przekaz. Aktualnie Hegel współpracuje z Dynaudio Contour 1.4 , kable to Kimber 8TC. Generalnie jestem dość zaskoczony że dynki potrafią zagrać z takim pazurem.

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

Miałem h80 i dla nie pamiętam żeby siał symbiantami. Dodatkowo mam kolumny które też są detaliczne i przez niektórych uważane za "jasne". U siebie słuchałem z h80 Chordów, Wireworldów, i najlepiej wypadl ten co mam teraz czyli Albedo monolith. Takze ja polecam czyste srebro lub miedź occ a radził bym omijać miedź posrebrzaną.

Ps. Hegle wrażliwe są na zasilanie - kup nawet wireworld stratus i bedzie łagodniej u góry.

aa i najważniejsze - jak akustyka jest do d..y to kablami tego nie naprawisz

Może faktycznie kable zasilające to dobry trop, aktualnie korzystam z DIY Belden 19364 + wtyki Viborg, listwa Tomanka. Poeksperymentuję.

Z akustyką myślę że jest OK, z Rotelem wcześniej narzekałem na lekkie wycofanie wysokich tonów. Przy Heglu dostałem to co chciałem - więcej wysokich, ładniejsze wybrzmienie ale gdzieś po drodze zniknęła nieco muzykalność, przyjemność z odbioru.

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

Dokładnie, na razie dam mu trochę czasu, niech się dobrze wygrzeje. Okres wakacyjny i tak nie mam zbyt dużo czasu na słuchanie. Później zobaczę. Obiektywnie patrząc Hegel jest sporo ciekawszy niż Rotel, ale gdzieś ten spokój i muzykalność, może się wygrzeje, może kabelki pomogą a jak nie to po pójdzie w inne ręce - proste.

ten spokój i muzykalność, może się wygrzeje,

Mysle, ze to moze byc kwestia wygrzania - ja uwazam, ze H80 to raczej granie spokojne (nawet czasem zbyt spokojne) i muzykalne wlasnie a w polaczeniu z Excite X14 absolutnie zero sybilantow.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Mysle, ze to moze byc kwestia wygrzania - ja uwazam, ze H80 to raczej granie spokojne (nawet czasem zbyt spokojne) i muzykalne wlasnie a w polaczeniu z Excite X14 absolutnie zero sybilantow.

Słuchajac kilkukrotnie( w salonie) mam podobne zdanie ale koledzy którzy sa w klubie z w/w cosik więcej na temat tego wzmaka powiedzą

Edytowane przez asterix1
  • Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.