Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

tylko dla mnie jest bardzo ważne, aby przy tym dźwięk nie kaleczył uszu

Tylko widzisz...to co Tobie katuje uszy innego może kręcić, podałem przykład kolegi, to co dla mnie było już zniekształceniem dla niego było łał... ja lubię na przykład jak jest dużo średnicy i góry, jak czysta jak łza nie męczy, kocham blasty, itd....na koncercie nie kręcisz chłopakom w konsoli...kapela ma swój dźwięk i ja to szanuję...

Edytowane przez Gość

Tylko widzisz...to co Tobie katuje uszy innego może kręcić, podałem przykład kolegi, to co dla mnie było już zniekształceniem dla niego było łał... ja lubię na przykład jak jest dużo średnicy i góry, jak czysta jak łza nie męczy, kocham blasty, itd....na koncercie nie kręcisz chłopakom w konsoli...kapela ma swój dźwięk i ja to szanuję...

Blasty tzw.krótki,szybki i twardy bas na zamulowych kolumnach nie oddadzą tego efektu choć by kolumny kosztowały tyle co średniej klasy auto.Kolumny to baza systemu i powinno dobierać się je pod upodobania muzyczne.

Gość

(Konto usunięte)

Blasty tzw.krótki,szybki i twardy bas na zamulowych kolumnach nie oddadzą tego efektu choć by kolumny kosztowały tyle co średniej klasy auto.Kolumny to baza systemu i powinno dobierać się je pod upodobania muzyczne.

Dokładnie...jedynie może być wtedy przyjemnie...ale dla mnie nuuuudno ;-)

Edytowane przez Gość

Gx 100 tak są zestrojone,że akurat wstęga w nich gra też wyższą srednicą co w metalu jest bardzo pożądanym efektem.

Grałem metal ponad 15 lat i twierdzę że GXy to bardzo dobre kolumny do tego radzaju muzyki,ale oczywiście wszystko to kwesia gustu i nie ma złotego środka.Trzeba odsłuchwać i dobierać kolumny pod własne preferencje.

Twierdzenie jednej osoby,że coś się nie nadaje nie jest wyznacznikiem dla innej.

Gram na bebnach i zwracam uwage na blachy a wstega w goldach100 rzadzi :-)

No i tu się nie zgadzam kompletnie.Mam GX100 i w metalu grają bardzo dobrze,są dynamiczne,szybkie z bardzo dobrą podstawą basową a wstega wręcz rewelacyjnie rysuje średnice.

Gram z nimi na monoblokach talka plus pre lampowe,ale niedługo zagości Hegel H200.

Pozdrawiam

Osluchiwales hegel 200 z goldami 100???

Gram na bebnach i zwracam uwage na blachy a wstega w goldach100 rzadzi :-)

Osluchiwales hegel 200 z goldami 100???

Ja też grałem bardzo długo na perkusji i GXy wg.mnie prezentują świetnie instrumenty perkusyjne.Z H200 to jest już urwanie głowy,duży zapas mocy i drive z piekła rodem

Edytowane przez malvern1

I zaraz zlecą się gigantomaniacy... ;-) i będzie, jak to takie małe wypierdki??? ;-)

A no właśnie....przecież fizyka temu przeczy ,ale za to kablem można osiągnąć spektakularne efekty

Do swoich GX przymierzałem Hegla H200 i Parasound Halo Intergated,oba wzmacniacze jak na monitory z którymi miały grać to już są "potwory"Duży zapas mocy pobudza GX do furii,grają swobodnie,z werwą i wyśmienitą dynamiką.

Na kożyść H200 względem Parasound przemawia ta tzw. " fajna gumowatość w dolnym basie"

Gość

(Konto usunięte)

. Wiadomo, ze do prasy podchodzimy z dystansem, ale nawet tutaj Red. M. Stryjecki dał niższe noty za bas i dynamikę,

Svart. ..same 5 i dwie 6...?

Ale najlepsze jest to...

"To jedne z najlepszych i najmniej wymagających monitorów, jakie słyszałem. Pod warunkiem, że wylądują w klitce, w której tak naprawdę nic nie ma prawa zagrać poprawnie. Można z nimi nawet iść do więzienia."

;-)

Do swoich GX przymierzałem Hegla H200 i Parasound Halo Intergated,oba wzmacniacze jak na monitory z którymi miały grać to już są "potwory"Duży zapas mocy pobudza GX do furii,grają swobodnie,z werwą i wyśmienitą dynamiką.

Na kożyść H200 względem Parasound przemawia ta tzw. " fajna gumowatość w dolnym basie"

W ilu metrach grasz?

Edytowane przez Gość

Svart. ..same 5 i dwie 6...?

Ale najlepsze jest to...

"To jedne z najlepszych i najmniej wymagających monitorów, jakie słyszałem. Pod warunkiem, że wylądują w klitce, w której tak naprawdę nic nie ma prawa zagrać poprawnie. Można z nimi nawet iść do więzienia."

;-)

W ilu metrach grasz?

20m kwadrat i nie giną w tym metrażu jest dużo wszystkiego i rysują bardzo dokładnie wszystkie pasma.

No klitka to to nie jest...jak pomieszczenie sprzyja to można się niejednokrotnie zdziwić...

Wcześniej miałem pogłogówki na basowcu scan speak aluminiowym revelatorze 22cm i były już za duże, bas nie był dobrze zdefiniowany i było go za dużo.Teraz jest basu w sam raz z lekkim zapasem,ale za to bardzo dobrze kontrolowany,uderzający w punt i tam gdzie trzeba.

Bas to cieżkie pasmo do prawidłowego wysterowania i łatwiej z tym sobie radzą monitory tym bardziej jak akustyka pomieszczenia kuleje.

H200 gra basem z pułki premium,trzyma za "mordę "to pasmo i nie ma mowy o żadnym poluzowaniu basu.

Bas sie pojawia tylko tam gdzie trzeba ,ale jak się pojawi to bez kompromisu

Wcześniej miałem pogłogówki na basowcu scan speak aluminiowym revelatorze 22cm i były już za duże, bas nie był dobrze zdefiniowany i było go za dużo.Teraz jest basu w sam raz z lekkim zapasem,ale za to bardzo dobrze kontrolowany,uderzający w punt i tam gdzie trzeba.

Bas to cieżkie pasmo do prawidłowego wysterowania i łatwiej z tym sobie radzą monitory tym bardziej jak akustyka pomieszczenia kuleje.

H200 gra basem z pułki premium,trzyma za "mordę "to pasmo i nie ma mowy o żadnym poluzowaniu basu.

To prawda a co więcej to dla takiego H300/360 to już półek brakuje :)

Panowie, ja czytając kilka postów wcześniej nie powiem nic nowego... trzeba słuchać - nic w ciemno - tzn jak mówimy o wzmacniaczu za ok 9 tyś PLN rynku SH gdzie nowy to koszt prawie 20 tyś PLN (H300) to jest naprawdę ok.

Ostatnio dużo osób pyta o zestawienie MA i Hegel - a ja powiem jedno - jak słuchacie w większości słabych realizacji płyt to nie tędy droga.

Ciężki metal (słabe nagrania) nie potrzebuje analitycznego systemu (to wręcz nie jest wskazane - wg mnie) i w takim repertuarze MA i Hegel się nie sprawdzą. Natomiast jak potrzebujecie czegoś uniwersalnego to wtedy jest ten zestaw jak najbardziej ok...(słucham H300 z MA PL100 a słucham Diany Kral, Candy Dulfer, Black Sabbath, ACDC, Placebo, REM, Kai Tracis, ATB, itd.

Do tego trzeba pamiętać, jak dużą wagę ma akustyka pomieszczenia...

Edytowane przez bronx99

W odbiorze muzyki metalowej(tej szybkiej) ważne jest to żeby natłok informacji instrumentów wydobywający sie z kolumn był wyraźny i czytelny,dobrze pocięty z odpowiednią masą.

Mnie osobiście dzwięk MA GX100 z Heglem H200 leży idealnie.

Całe szczęście, że większość z nas słyszy inaczej i ma własny gust bo byłoby nudno jakby każdy miał ten sam system audio.

Edytowane przez malvern1

W odbiorze muzyki metalowej(tej szybkiej) ważne jest to żeby natłok informacji instrumentów wydobywający sie z kolumn był wyraźny i czytelny,dobrze pocięty z odpowiednią masą.

Mnie osobiście dzwięk MA GX100 z Heglem H200 leży idealnie.

Całe szczęście, że większość z nas słyszy inaczej i ma własny gust bo byłoby nudno jakby każdy miał ten sam system audio.

:)) to prawda każdy inaczej to odbiera sprawdzone :)))

Ktoś wyżej napisał najistotniejszą rzecz .

Kluczem i zawsze punktem wyjściowym są kolumny i ich zgranie z pomieszczeniem . Jeśli dźwięk kolumn nam się podoba to dobór reszty toru jest łatwiejszy . Próba dojścia wzmacniaczami , kablami , źródłem do dźwięku jaki pragniemy gdy kolumny go nie posiadają to niekończąca się gehenna skazana i tak ostatecznie na wymianę kolumn .

Tylko aby uniknąć błędów (tak mi się trafiło) wstępnie wyselekcjonować może za radą bardziej doświadczonych kilka wzmacniaczy do odsłuchu, które poradzą sobie z naszymi ukochanymi kolumnami.

Oglądałem sobie ostatnio Hegle z myślą o graniu z nich z wykorzystaniem wewnętrznego DAC, z różnych przyczyn, i nie pojmuje, co za mózg tam wsadził trzy wejścia optyczne, i tylko jedno koaksjalne??? I że im nikt na to uwagi nie zwrócił? Na co komu podłączać 3 telewizory w domu? I ilość wejść liniowych RCA też woła o pomstę do nieba...

Akustyka pomieszczenia potrafi zepsuć dzwięk naprawdę dobrze zestawionych elementów. Pomieszczenie odsłuchowe w którym stoi system może np; pochłonąć bas, zadziała trochę jak wielka pułapka basowa, to samo pomieszczenie może też go znacznie podbić.

Natomiast jeżeli uda nam się trafić w tzw; złoty punkt, wtedy będzie to czysta energia z głośników.

Wiadomo, można to zrobić dzięki pomocy aparatury pomiarowej, będzie to trochę kosztowało, albo na "ucho" gdy będziemy mieli szczęście i trafimy, to za darmo..

Tak że, nawet jeżeli posiadamy już kolumny skrojone pod pomieszczenie, to i tak trzeba się jeszcze z nimi pomęczyć w ustawieniu, ale efekty mogą być naprawdę doskonałe..

Tanie kolumny podpięte pod tańszą elektronikę w odpowiednim ,dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu akustycznym zagrają o klasę lepiej od drogich zestawów które grają w nie przystosowanych pomieszczeniach i wtedy potencjał takich urządzeń nie jest wykorzystany w dużym stopniu.

Taka jedna z lepszych sal odsłuchowych jaką znam jest w gdańskim Premium Sound,tam kolumny za 2 tys.zł na elektornice za 4 tys.zł grają tak ,że czapki z głów.

• Redaktorzy

Oglądałem sobie ostatnio Hegle z myślą o graniu z nich z wykorzystaniem wewnętrznego DAC, z różnych przyczyn, i nie pojmuje, co za mózg tam wsadził trzy wejścia optyczne, i tylko jedno koaksjalne??? I że im nikt na to uwagi nie zwrócił? Na co komu podłączać 3 telewizory w domu? I ilość wejść liniowych RCA też woła o pomstę do nieba...

Hmm, akurat mój TV ma tylko koaksjalne, ale jak popatrzysz na rynek, to większość konsl i dekoderów TV SAT/Cable ma własnie wyjścia optyczne. dokładając do tego właśnie TV wszystko układa się w logiczną całość. Dodatkowo przy optyku zyskujesz separację galwaniczną, więc automatycznie zapobiegasz większości problemów związanych z różnicami potencjałów

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.