Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć tomii241. Miałem do niedawna eTP 80e.Bardzo dobra propozycja ,z racji dużej ilości gniazd,możliwości eksperymentowania z dźwiękiem (3 sekcje gniazd,filtrowane "lekko",mocno i dwa bez filtracji),kabel na wyposażeniu.

Generalnie ta listwa uspokaja dźwięk,nadaje się do jasnych,analitycznych systemów(z kablami Furutecha).W zależności od konfiguracji kabli sieciowych (znowu kwestia z jakiego gniazda idzie zasilanie)można wycisnąć w miarę przeźroczyste brzmienie.To co zaobserwowałem u siebie:

-osłabienie najwyższej części wysokich tonów

-scena wypchnięta do przodu,osłabienie wrażenia wbudowania dźwięku w głąb sceny

-bas ,zwłaszcza średni podbity i zaokrąglony

-spadek dynamiki

Może inaczej,zasilanie wprost z chamskich gniazdek ściennych (Bingo -styki mosiądz,zaciski śrubowe,instalka miedziana ,nowa),daje dźwięk bardziej dynamiczny,brutalny,ale z prawidłową gradacją planów,transjenty są dosadniejsze,bas o wiele lepszy.Listwa w/w uśrednia przekaz ,nie pozwalając wychwycić tak dużych różnic w realizacjach płyt,co na zasilaniu wprost ze ściany słychać wyraźniej.Warunek,dobre sieciówki :)

Sprzedałem eTP 80 ,gdyż napaliłem się na 615 kę .Niestety ,nie zdążyłem jej kupić (była na sprzedaż).Jedno wiem,eTP 615 nie pokaże wszystkiego,jeżeli nie podłączy się jej kablem w cenie listwy :) Prawda jest taka,że ostateczny szlif robi kabel zasilający listwę.To samo dotyczy tańszych modeli.Ja polecam eTP 60 ,bardzo dobra listwa i można ją upgrejdować ,jak komuś sie zachce.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

No i po moich doświadczeniach z dociążaniem wtyczek teraz Furutech postanowił sprzedawać swoje :) http://rcm.com.pl/?action=oferta&fid=furutech&L0=furutech&L1=nn&of=17 to nie ściema ,to naprawdę działa

Edytowane przez gabler

No i po moich doświadczeniach z dociążaniem wtyczek teraz Furutech postanowił sprzedawać swoje :) http://rcm.com.pl/?action=oferta&fid=furutech&L0=furutech&L1=nn&of=17

W cenie 375 zł/szt. :D Ta branża jest anormalna.....na szczęście przynajmniej nie obciąża to wtyku.....

Edytowane przez zyzio

Nie tylko....totalna masakra....ale Acoustic Revive nie lepszy ;-)

Cena 4300 Euro + 885 Euro za 2m kabelek ma swoje uzasadnienie:

"Niby nic, więc cena listwy wydaje się wyjątkowo wysoka. Pan Yoshi Hontai, reprezentujący AR chyba wyczuł to w moich mailach, więc przysłał takie wyjaśnienie: „Jak sądzę, uważasz, że cena RTP-4eu jest bardzo wysoka. Jednym z powodów, dla których trzeba zapłacić za nią tak dużo jest to, że jej chassis wykonane zostało z pojedynczego bloku szlachetnego duraluminium typu 2017, stosowanego w lotnictwie."

źródło:

http://www.highfidelity.pl/@main-602&lang=

Uważam, że Fr@ntz powinien to przetestować ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Tu nie chodzi o pozwolić/nie pozwolić, a raczej o to jakich idiotów z nas robią producenci....dymanko bez mydła pod płaszczykiem aprobaty audiosyfilików, którym imponują te chore ceny :D

nie jest tak do konca , kupcie bryle aluminium i dajcie do obrobki na maszynach CNC (jesli wogole ktos wezmie od Was 1 szt:)) a wtedy zobaczycie ile to kosztuje

nie bronie tutaj producentow ale tak to wlasnie wyglada

i nie zmienia to faktu ze listwa jest za droga:)

milej niedzieli

To jest tak jak nie stać gostków na zrobienie formy do odlewania aluminium lub nie mają takowej maszyny do odlewania.Pewnie jelonków za mało i dłubią pojedyncze "puszki" chałupniczo na CNC.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

nie jest tak do konca , kupcie bryle aluminium i dajcie do obrobki na maszynach CNC (jesli wogole ktos wezmie od Was 1 szt:)) a wtedy zobaczycie ile to kosztuje

nie bronie tutaj producentow ale tak to wlasnie wyglada

i nie zmienia to faktu ze listwa jest za droga:)

milej niedzieli

Jest tak do końca....nie ma tu żadnego usprawiedliwienia......tu nie chodzi też tylko o listwy....kolega widział jak wygląda Furutech Destat ? Tandetny plastik - w wersji pierwszej - bateryjki wkładane na cieniutkich kabelkach, który wylatują z zacisków..... - całość może warta przy założeniu zysku producenta - niech już będzie na wyrost - 400 zł, przy cenie ponad 2000 zł za tą tandetę to nic innego jak robienie z ludzisków idiotów....a to tylko jeden przykład.....

• 2 miesiące później...

Dobry ten tekst ,nie ma co się czepiać,na tym min. polega zabawa w audio :) Nie śmiał bym się,bo to może faktycznie działać. Kwestią jest ,na ile zmiany są możliwe do wychwycenia przez przeciętnego człowieka. Ja osobiście wierzę w eksperymentalne,potwierdzone relacje kolegi gabler.

Osobiście już rozglądam się za stosownymi rurkami :) Dobór wagi wg. wskazówek wspomnianego forumowicza.

Można łatwym sposobem zrobić takowe dociążenie i poeksperymentować.Szkoda ,że recenzent nie podał masy pierścienia.

• Redaktorzy

Tak dla równowagi polecam zapoznanie się z poniższym materiałem:

http://www.youtube.com/watch?list=HL1344366857&v=piPI_ByD0Q0&feature=player_embedded

Edytowane przez Fr@ntz

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Panowie, mam do Was prośbę. Czy ktoś miał okazję zapoznać się z kablem zasilającym Furutech Evolution Power (cena ok. 2800 za 1.8m).? Przy czym nie chodzi mi o stosunek cena/jakość, tylko o walory stricte brzmieniowe. Jaka jest charakterystyka tego kabla, np: w porównaniu do Harmonixa Xdc-2? Czy to kabel raczej muzykalny, soczysty, czy może analityczny, szybki? A może macie jeszcze jakieś inne na jego temat przemyślenia. Z góry dziękuję za pomoc.

Bardzo dobry przykład ! Akurat w tym wypadku,chodzi o zakłócenia elektromagnetyczne wydostające się z nieizolowanego wtyku.Czyli nie chodzi o drgania :) Ważne jest ,żeby materiał (tu miedź) ekranował wtyczkę.Sprawa uziemienia systemu to też istotna sprawa.

Tak dla równowagi polecam zapoznanie się z poniższym materiałem:

http://www.youtube.com/watch?list=HL1344366857&v=piPI_ByD0Q0&feature=player_embedded

Ty masz te pierścienie Furutecha na każdej sieciówce w systemie czy tylko jeden wywołał spazmy rozkoszy, bo z recenzji to można się jedynie domyślać, iż chodzi jedynie o jedną sieciówkę do wzmaka ?

Bardzo dobry przykład ! Akurat w tym wypadku,chodzi o zakłócenia elektromagnetyczne wydostające się z nieizolowanego wtyku.Czyli nie chodzi o drgania :) Ważne jest ,żeby materiał (tu miedź) ekranował wtyczkę.Sprawa uziemienia systemu to też istotna sprawa.

Ale chyba wtyki Furutecha są ekranowane ?

Osobiście już rozglądam się za stosownymi rurkami :) Dobór wagi wg. wskazówek wspomnianego forumowicza.

Chcesz obciążyć wtyki żelastwem o masie 4 kg ? :-)

Cześć Zyzio !

Niestety wtyki Furutecha nie są ekranowane z wyjatkiem serii Piezo Ceramic,które zbudowane są z włókna węglowego i stali.I tak nie jestem do końca pewien,czy taka budowa faktycznie izoluje od zakłoceń.

Patrząc na charakterystykę i przeznaczenie Suppressora (recenzowanego ringu) ma on tłumić drgania i rezonanse.

Waga dedykowana przez kolegę gabler to 400g ,nie pisałem nigdy o 4 KILOGRAMACH :)

Taka tuleja z metalu kolorowego będzie ważyć nie więcej niż 100-150 gram ,kwestia grubości ścianki.

Furutech wykonuje Suppressora prawdopodobnie ze stali !? Można użyć z powodzeniem cienkościennej rurki stalowej po uprzedniej obróbce. Możliwości jest sporo.

Cena zaproponowana przez producenta jest oczywiście dyskusyjna.

Każdy może sobie kupić i sprawdzić jak to działa :)

Cześć Zyzio !

Niestety wtyki Furutecha nie są ekranowane z wyjatkiem serii Piezo Ceramic,które zbudowane są z włókna węglowego i stali.I tak nie jestem do końca pewien,czy taka budowa faktycznie izoluje od zakłoceń.

Patrząc na charakterystykę i przeznaczenie Suppressora (recenzowanego ringu) ma on tłumić drgania i rezonanse.

Waga dedykowana przez kolegę gabler to 400g ,nie pisałem nigdy o 4 KILOGRAMACH :)

Taka tuleja z metalu kolorowego będzie ważyć nie więcej niż 100-150 gram ,kwestia grubości ścianki.

Furutech wykonuje Suppressora prawdopodobnie ze stali !? Można użyć z powodzeniem cienkościennej rurki stalowej po uprzedniej obróbce. Możliwości jest sporo.

Cena zaproponowana przez producenta jest oczywiście dyskusyjna.

Każdy może sobie kupić i sprawdzić jak to działa :)

Nie 400 g, a 400 dkg - przynajmniej tak napisał:-) To chyba 4 kg :-)

Jak nie są ekranowane to trzeba na nie dmuchać wiatraczkiem :-)

http://www.youtube.com/watch?v=cF7t3i7qV8g

Oczywiście kupić można, wypożyczyć raczej się nie da, bo w trakcie montażu chyba łatwo to delikatnie chociażby zarysować, poza tym rozbebesza się wszystko - śrubki itd. więc jakby to mieli potem sprzedać.... przy kilku sieciówkach koszt jest niebagatelny, a powinno to kosztować nie więcej niż 100 zł przy założeniu luksusowego wykończenia i zysku producenta, ale Japońcy jak zwykle pazerni :-)

Edytowane przez zyzio

Japońcy są pazerni,ale pomysłowi :) Najlepsze kable prawdopodobnie robią właśnie oni.Ale mniejsza o to.

Faktycznie masa ringu rzędu kilograma ,wyrwała by wtyczkę nawet z gniazda FT-SWS :)

Może kolega GABLER się tylko pomylił,bo jego dociążniki nie wyglądają na 4 kg. :) Pogratulować mu odwagi,że zdobył się na opublikowanie swoich badań ! I o to chodzi w tej zabawie.

Co do samego Suppressora,to wyceniony jest bardziej na rynek europy zachodniej ,czy też amerykański .

Na linku you tuba ,to nic innego jak demagnetyzer !? Demagnetyzować coś ,co już było demagnetyzowane :)))

Nie ma co gdybać,może w dziale DIY ktoś się pochwali rodzimymi tulejami czy jak by je nazwał.Kolejne pole do eksperymentowania.Oczywiście nie podzielam aż takiego entuzjazmu z zastosowania temu podobnych gadżetów.To jest dobre dla wyczynowców,którzy nie mogą znaleźć tzw. złotego środka na brzmienie swojego systemu i ciągle go udoskonalają .Oby rozsądnie :)

Bardzo podobnie jeśli chodzi o wynik końcowy działające urządzenie w cenie 75$. Oczywiście wszędzie zdzierają; jakieś 4 lata temu na tej samej stronie można było kupić to urządzenie za 35$

http://www.lpgear.com/product/ZEROSTAT.html

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Japońcy są pazerni,ale pomysłowi :) Najlepsze kable prawdopodobnie robią właśnie oni.Ale mniejsza o to.

Faktycznie masa ringu rzędu kilograma ,wyrwała by wtyczkę nawet z gniazda FT-SWS :)

Może kolega GABLER się tylko pomylił,bo jego dociążniki nie wyglądają na 4 kg. :) Pogratulować mu odwagi,że zdobył się na opublikowanie swoich badań ! I o to chodzi w tej zabawie.

Co do samego Suppressora,to wyceniony jest bardziej na rynek europy zachodniej ,czy też amerykański .

Na linku you tuba ,to nic innego jak demagnetyzer !? Demagnetyzować coś ,co już było demagnetyzowane :)))

Nie ma co gdybać,może w dziale DIY ktoś się pochwali rodzimymi tulejami czy jak by je nazwał.Kolejne pole do eksperymentowania.Oczywiście nie podzielam aż takiego entuzjazmu z zastosowania temu podobnych gadżetów.To jest dobre dla wyczynowców,którzy nie mogą znaleźć tzw. złotego środka na brzmienie swojego systemu i ciągle go udoskonalają .Oby rozsądnie :)

oczywiście,że chodzi o 400g a nie o 400dkg mała pomyłka ,ale spokojnie wystarcza mniej nawet 200g,oyaide swe topowe wtyki robi podobno z alu,więc nie koniecznie to musi byś miedż ,głównie chodzi o zwiększenie masy wtyku i redukcję mikrowibracji w miejscu styku bolca z gniazdkiem i tyle,miedzi nie testowałem

oczywiście,że chodzi o 400g a nie o 400dkg mała pomyłka ,ale spokojnie wystarcza mniej nawet 200g,oyaide swe topowe wtyki robi podobno z alu,więc nie koniecznie to musi byś miedż ,głównie chodzi o zwiększenie masy wtyku i redukcję mikrowibracji w miejscu styku bolca z gniazdkiem i tyle,miedzi nie testowałem

A gdzie kupowałeś sztabki obciążające ?

A gdzie kupowałeś sztabki obciążające ?

nie kupowałem po prostu takie miałem

Ale ostatnio udało mi się zdobyć panewki stalowe stosowane w przemyśle militarnym o rozmiarze fi 40 czyli takim jak furutech o wadze ok 90 - 100g i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania jest jeszcze lepiej jak z moimi ciężarkami ,czystsza góra lepsza separacja itp.myślę ,że to zasługa materiału no i pewnie także jego ekranowanie wtyczki,zrobiłem także tuleje z aluminium stosowanego w lotnictwie oklejonego plecionką teflonowo kewlarową i też jest super ale inaczej w porównaniu ze stalą ,jeszcze większa precyzja basu i góry

tuleje aluminiowe mam na zbyciu na razie 3 szt,ale za parę lub parenaście dni mogę zrobić więcej jakby byli chętni,stalowe też mam na zbyciu 8 sztuk

post-11648-0-89218800-1345909828_thumb.jpg

post-11648-0-42003900-1345909847_thumb.jpg

post-11648-0-81719200-1345909892_thumb.jpg

post-11648-0-14298300-1345909908_thumb.jpg

post-11648-0-10817600-1345909937_thumb.jpg

Edytowane przez gabler
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.