Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, ze potrzebny jest głos @asterix1  który w ostatnim czasie dzwonił w tej sprawie do RCM czyli do "źródła" z pytaniem jak jest prawidłowo?   

4 godziny temu, marek s napisał:

No właśnie Furutech ma na odwrót jak na zdjęciach wyżej. Faza po lewej stronie wtyku. Miałem ich 7 kabli zasilających i w każdym tak było.

Tak samo jest z IEGO ,tylko w nich słychać odwrotne podłączenie ,to jakbyśmy zamienili fazę we wzmaku czy źródle ,w furu nie testowałem.

1 godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

Myślę, ze potrzebny jest głos @asterix1  który w ostatnim czasie dzwonił w tej sprawie do RCM czyli do "źródła" z pytaniem jak jest prawidłowo?   

W tejże rozmowie dowiedziałem sie ze przewód dodatni podłączamy po stronie prawej czyli na wyjściu wtyczki odwróconego "C"gorąca żyła była z prawej

Panowie ale mysle że najlepiej dowiedzieć sie u źródła... czyli do Furutecha

Ps Po zmianie ustawień (a miałem odwrotnie) scena dźwiękowa przesunęła sie delikatnie wyżej

*z lewej patrząc od tyłu wtyku, a od czoła wtyku w stronę do urządzenia, to faza po PRAWEJ w iec i tak prawie zawsze się sprawdza, wtyk iec łapiemy w lewą rękę w prawą probnik napięcia, wsadzamy w prawą dziurę wtyku i ma świecić. Temat wyczerpany ?

10 godzin temu, LorDBandit napisał:

*z lewej patrząc od tyłu wtyku, a od czoła wtyku w stronę do urządzenia, to faza po PRAWEJ w iec i tak prawie zawsze się sprawdza, wtyk iec łapiemy w lewą rękę w prawą probnik napięcia, wsadzamy w prawą dziurę wtyku i ma świecić. Temat wyczerpany ?

Nic dodać nic ująć☺️

Witam, a ja trochę w innym temacie: czy ktoś miał możliwość sprawdzenia/usłyszenia wpływu na brzmienie  pierścieni antywibracyjnych Furutech CF-080 (zakładanych na wtyczki)? Jeśli było we wcześniejszych wątkach, to sory za spam. Dzieki za góry.

Edytowane przez Sebian
11 godzin temu, LorDBandit napisał:

Panowie dlatego pisałem że w Furutechu jest inaczej. Faza występuje z lewej strony patrząc od przodu wtyku wchodzącego do sprzętu. Wszystkie nowe zakonfekcjonowane Furutechy tak mają, nie spotkałem się żeby faza byłą z prawej strony, no chyba że ktoś sobie sam konfekcjonuje w domku.

39 minut temu, marek s napisał:
12 godzin temu, LorDBandit napisał:

Panowie dlatego pisałem że w Furutechu jest inaczej. Faza występuje z lewej strony patrząc od przodu wtyku wchodzącego do sprzętu. Wszystkie nowe zakonfekcjonowane Furutechy tak mają, nie spotkałem się żeby faza byłą z prawej strony, no chyba że ktoś sobie sam konfekcjonuje w domku.

Już się pogubiłem. Zamieszanie wprowadza patrzenie na gniazdo w sprzęcie. Ja nie potrafię tam sprawdzić próbówką gdzie jest/gdzie ma być faza?  może lepiej patrzmy na wtyk

spacer.png

po prawej, czy po lewo ma świecić na próbówce?

----

PAD Aquila zaznacza w ten sposób.

spacer.png

Edytowane przez Bogusław_59825

Ale masakra sie porobila, ktos cos zagmatwal i mamy zamieszanie. Ja przewod do wtyku iec podlaczam tak jak jest oznaczone na tym wtyku. Wychodze z zalozenia ze tak musi byc i tak sie podlacza wszystkie wtyki IEC na calym swiecie. Za to kabel do wtyku schuko podlaczam tak aby miec zgodnie z faza w gniazdku z bolcem. U mnie faza (swieci probnik) jest w gniazdku po prawej stronie. Cale mieszkanie tak mam zrobione przez elektryka. Podlaczenie kabla do listwy nie przysparza takiego problemu, wystarczy obrocic wtyk. W listwie sam oznaczylem na czerwono gdzie jest faza w gniazdkach i do tego wkladam wtyk kabla ktory tez sobie oznaczylem na czerwono.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ale masakra sie porobila, ktos cos zagmatwal i mamy zamieszanie. Ja przewod do wtyku iec podlaczam tak jak jest oznaczone na tym wtyku. Wychodze z zalozenia ze tak musi byc i tak sie podlacza wszystkie wtyki IEC na calym swiecie. Za to kabel do wtyku schuko podlaczam tak aby miec zgodnie z faza w gniazdku z bolcem. U mnie faza (swieci probnik) jest w gniazdku po prawej stronie. Cale mieszkanie tak mam zrobione przez elektryka. Podlaczenie kabla do listwy nie przysparza takiego problemu, wystarczy obrocic wtyk. W listwie sam oznaczylem na czerwono gdzie jest faza w gniazdkach i do tego wkladam wtyk kabla ktory tez sobie oznaczylem na czerwono.

No i masz słuszność. Robię tak samo, wiec nie pojmuje czemu "w Furutechu jest inaczej"?

6 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

No i masz słuszność. Robię tak samo, wiec nie pojmuje czemu "w Furutechu jest inaczej"?

Żeby im sprzedaż rosła :)))

Ot zapędy monopolistyczne.

Poza tym żeby Ci nie przyszło nic do głowy na skróty to każdy styk jest z innego materiału tak że pozytywne wyniki osiągniesz TYLKO gdy będą bieguny tak zapięte jak na oznaczeniach na wtykach i gniazdach bo inaczej gorzej to gra.

To taki natrętny sposób żeby np. zmusić użytkownika jak nie ma listwy  z gniazdami typu Shuko żeby wymieniać gniazda w sprzęcie oczywiście tylko na Furutecha no bo inni mają w  to po bożemu i jeśli uziom jest na gnieździe urządzenia do góry to przewód "gorący" powinien być z jego lewej strony

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

''czemu "w Furutechu jest inaczej"?

Godzinę temu, ASURA napisał:

''żeby np. zmusić użytkownika jak nie ma listwy  z gniazdami typu Shuko żeby wymieniać gniazda w sprzęcie oczywiście tylko na Furutecha''

Polak potrafi ?

19 minut temu, ASURA napisał:

Żeby im sprzedaż rosła :)))

Ot zapędy monopolistyczne.

Poza tym żeby Ci nie przyszło nic do głowy na skróty to każdy styk jest z innego materiału tak że pozytywne wyniki osiągniesz TYLKO gdy będą bieguny tak zapięte jak na oznaczeniach na wtykach i gniazdach bo inaczej gorzej to gra.

To taki natrętny sposób żeby np. zmusić użytkownika jak nie ma listwy  z gniazdami typu Shuko żeby wymieniać gniazda w sprzęcie oczywiście tylko na Furutecha no bo inni mają w  to po bożemu i jeśli uziom jest na gnieździe urządzenia do góry to przewód "gorący" powinien być z jego lewej strony

Rafael, wez sobie popatrz na wtyki i gniazd XLR i te zasilaniowe IEC+schuko. Potraktuj PE jak pin 3 od xlr. Jak weźmiesz xlr wtyki z obu stron kabla i zlozysz je ze sobą to stworzą 3 osobne zamkniete petle.

Wez teraz szuko i iec i zloz je tak jak z xlr. Co wyjdzie? Ktora opcja? Fur...

Wydaje sie ze "jeden do jednego" to te petle same w siebie a jak wyjdzie inaczej to wyjdzie krosowka miedzy L i N. Odpowiedz chyba prosta, co jest "krosem" a co 1:1.

We wtykach material w furu jest ten sam tylko podkolorowany dla montera.

Edytowane przez KonradR
3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Już się pogubiłem. Zamieszanie wprowadza patrzenie na gniazdo w sprzęcie. Ja nie potrafię tam sprawdzić próbówką gdzie jest/gdzie ma być faza?  może lepiej patrzmy na wtyk

spacer.png

po prawej, czy po lewo ma świecić na próbówce?

----

PAD Aquila zaznacza w ten sposób.

spacer.png

Żeby łatwiej wytłumaczyć to jak masz pierwsze zdjęcie, próbówka mi świeci w lewej dziurce. Tak jak pisałem, miałem 7 nowych zakonfekcjonowanych Furutechów (3TS20, 3TS762, S35, S55, DPS-4.1) od AVcorp i we wszystkich faza była po lewej stronie, a jak sobie zrobisz to Twoja sprawa. Ale potem łatwo dojść przy odsprzedaży kto konfekcjonował kabel ?

1 godzinę temu, marek s napisał:

Żeby łatwiej wytłumaczyć to jak masz pierwsze zdjęcie, próbówka mi świeci w lewej dziurce. Tak jak pisałem, miałem 7 nowych zakonfekcjonowanych Furutechów (3TS20, 3TS762, S35, S55, DPS-4.1) od AVcorp i we wszystkich faza była po lewej stronie, a jak sobie zrobisz to Twoja sprawa. Ale potem łatwo dojść przy odsprzedaży kto konfekcjonował kabel ?

Lewa na zdjęciu, czy lewa jak się wkłada do sprzętu ? ? 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Musi się świecić w PRAWEJ na zdjęciu,

reszta jest nie ważna, co by się nie działo w gniazdku na ścianie i jaki by to kabel nie był.

Edytowane przez Krzysztof_56775
1 minutę temu, Krzysztof_56775 napisał:

Musi się świecić w PRAWEJ na zdjęciu,

reszta jest nie ważna, co by się nie działo w gniazdku na ścianie i jaki by to kabel nie był.

Czy to tak trudno pojąć...??

Nagły i gwałtowny instalatorski atak na suwerenną potrzebę audiofilskiego prawego światła prosto z probówki + do tego polityka i o masz...świeci po lewemu ? wszystko zamierzone, operacja specjalna ?

Edytowane przez LorDBandit
2 minuty temu, adamek_68 napisał:

Jaka różnica?

No właśnie,

mam Tunami na złotych Wattgate, gra to naturalnie, neutralnie, itp, itd,, jednym słowem dobrze jest.

Swoim pytaniem wywolalem mala dyskusje:)

Chyba wszyscy sie zgadzamy, ze od strony IEC i sprzetu, prawidlowo jest jak na zdjeciu kolegi wczesniej:

20200625-114150.jpg

Natomiast jesli ktos nie ma w scianie schuko, tylko standardowe gniazdko z bolcem, to w sytuacji, gdy gniazdko ma bolec na gorze, najczesciej w Polsce stosuje sie faze po lewej stronie od bolca, co od razu sprawi w kablu Furutecha, ze do do urzadzenia faza pojdzie odwrotnie niz powinna. Jak ktos ma schuko to oczywiscie probnik i po temacie, mozna krecic kablem dowolnie ?

Ciesze sie jednak, ze poszerzylismy wiedze (przynajmniej ja), ze Furutech tak ma. Bo fakt faktem, ze w kablch innych producentow jest "normalnie" :).

Ja tam zrobiłem sobie super wypas ? przejściówkę zmieniającą zamiast Shuko do testowania gdyby nastąpiła taka konieczność.

Zwykłe gniazda w ścianie mam Legranda i on ma oznaczenia jak i gorący pin zgodny z Furutechem. Elektryk zakładający instalacje mimo umownie przyjętego odwrotnego podpinania za poprawny dla świętego sposobu zrobił to na modę francuską ;)))

7 minut temu, ASURA napisał:

Ja tam zrobiłem sobie super wypas ? przejściówkę zmieniającą zamiast Shuko do testowania gdyby nastąpiła taka konieczność.

Zwykłe gniazda w ścianie mam Legranda i on ma oznaczenia jak i gorący pin zgodny z Furutechem. Elektryk zakładający instalacje mimo umownie przyjętego odwrotnego podpinania za poprawny dla świętego sposobu zrobił to na modę francuską ;)))

Widzisz jednak. Mnie osobiscie spojrzenie na analogie do xlr mowi wszystko.

Mniejsza z tym.

11 minut temu, KonradR napisał:

Widzisz jednak. Mnie osobiscie spojrzenie na analogie do xlr mowi wszystko.

Mniejsza z tym.

Mam swoją robioną sieciówkę która to ma głęboko tam, nawet pin jest odwrotnie niż wg. Furutecha w ich topowych wtykach zamocowany bo była pomyślana do polskiego umownego standardu a nie miałem zdrowia żeby podczas jej testów w innych systemach za każdym razem o wydumce Furutecha pamiętać.

Jest tyle innych bardziej istotnych elementów w sieciówce że celowo zrobiłem ten błąd żeby za każdym razem o tej durnocie Furutecha nie pamiętać.

A i tak kurcze ten odruch z neonówką za każdym przepięciem kabli to już choroba a może dobre praktyki wybór należy do Was ;)))

Edytowane przez ASURA

W dniu 18.08.2020 o 09:25, Sebian napisał:

Witam, a ja trochę w innym temacie: czy ktoś miał możliwość sprawdzenia/usłyszenia wpływu na brzmienie  pierścieni antywibracyjnych Furutech CF-080 (zakładanych na wtyczki)? Jeśli było we wcześniejszych wątkach, to sory za spam. Dzieki za góry.

Mam takowy założony na wtyk IEC w TaraLabs przy końcówce mocy. Jak na moje ucho to ring poprawia rozdzielczość i tyle.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.