Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.11.2021 o 17:36, tedi02 napisał:

Fizyka - srebro ,następnie miedz ,złoto, ostatni rod.  WBT ,konsekwentnie unika tego materiału, topowe oyaide ,galwanizacja z platyny zpalladium bodajże i jak podają, te materiały wybrane na podstawie odsłuchu.

Masz rację i nie... Czyli tak 50% na 50%.. Można się z tym zgodzić, lub nie, wszystko zależy od systemu..

Rod, oraz technologia  NCF czy jak to tam nazwać, moim zdaniem sprawdza się w systemach z wyższej półki.. Gdzie nie trzeba walczyć z niedomaganiami basu.. Ze tak powiem, trzeba mieć z czego rzezbić..

Tak samo jak nie zakładamy wyczynowych opon Pirelli do Fiata Punto..

Ja mam wszystko na rodzie i jest bardzo dobrze.. Kolega pogonił topowe gniazdo ścienne Furutecha rod ncf a zainstalował takie z OBI za 30 zł i sobie chwali..

Tak więc nie ma stałej zasady, ale to chyba już wszyscy wiemy..

W dniu 17.11.2021 o 19:37, tedi02 napisał:

Konduktywnosc  czyli przewodnosc elektryczna 

Srebro- 61,39

Miedz-58,6

Zloto-  44

Rod-   21,1

Takie wykresy dla mnie nic nie dają.. Tylko co one wnoszą do odbioru? Słuchałem wzmacniaczy z doskonałymi parametrami których słuchać mi się nie chciało, oraz kolumn z piękną linią wykresu i pasmem przenoszenia, których bym nie chciał.. Raczej chodzi tu o aplikację tych materiałów..

Moim zdaniem, tak jak to napisał KonradR.. Rod bardziej niż inne materiały, pokazuje niedociągnięcia systemu.. Ale też go nie uważam za najlepszy materiał, po prostu słucham, jak mi odpowiada to w niego wchodzę..

Nie mam ulubionych materiałów jak i technologii..

Edytowane przez mariush74

No a ja do tej pory byłem przekonany ,że srebro zwłaszcza monokrystaliczne pokazuje niedociągnięcia systemu .....No ale skoro forumowy guru tak napisał 😄 Każdy z w,wymienionych przewodników ma swój,,sznyt,,  najmniejszy srebro ,jeśli chodzi o kable ,wtyki tu zwykle jest top of the top czyli koniec poszukiwań. Trzeba użyć taki ,który nam się wpasuje.Dobrze rod się łączy ze  złotem, i to nie tylko z mojego doświadczenia wynika. A ncf,ja już pisałem wcześniej, to porażka w stosunku do rodowanych  furutecha!  To marketing ,ludzie kupują oczami i sugerują się cena .Najbardziej mnie śmieszy fakt ,cytuje za kimś bo mi się nie chce sprawdzać 😁 ze furu podaję czas wygrzewania ok80 h a użytkownicy piszą że min 500 . Ja i moi koledzy nie zauważyliśmy żadnej poprawy ,słuch ludzki się przyzwyczai. Ncf daje aksamitnosc ,gładkość dźwięku, poprzez rozmycie krawedzi .Przejrzysty system ,dobre realizację, zwłaszcza akustyczne pokazują jak na dłoni. Sama idea ncf to ubaw po pachy dla mnie ,ma generować jony ujemne ,które eliminują negatywne skutki wytwarzane przez dodatnie ładunki, a dlaczego nie na odwrót, lub dodatnie i ujemne razem? Tak samo jest ważna faza jak i N , sygnał i masa ,  efekt jest taki że zakłócenia nie są usunięte tylko rozproszone wewnątrz wtyku i to slychac.pzdr.

Porównane z up occ neotecha, iego srebrne rodowane, taka sama cena jak 50,furu, i poprzednia seria furu w rodzie.

W dniu 15.11.2021 o 17:36, tedi02 napisał:

Wkładka bezpiecznika zakupiona w leroy  lub castorama  ,do tego bezpiecznika dedykowany ,czyli 10 ×38 mm ,ściągamy kapsle ,dajemy drut prostokątny neotecha  ,miedz lub srebro monokrystaliczne,

Jaka grubość tego drutu?

14 godzin temu, KonradR napisał:

Franek tylko nie płacz jak "bezpiecznik nie zadziala" 🙂

jak w zyciu, wszystko ma swoje funkcje i ryzyka.

Żal tylek ściska?  Jako kolejny cie uprzejmie proszę byś założył własny wątek i swoje wypociny tam reklamował. 

18 godzin temu, KonradR napisał:

Franek tylko nie płacz jak "bezpiecznik nie zadziala" 🙂

jak w zyciu, wszystko ma swoje funkcje i ryzyka.

Doprecyzuje, zeby kazdy inny mogl zrozumiec do czego sluzy 🤣

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bezpiecznik

• 2 tygodnie później...
14 godzin temu, flood2 napisał:

Jeżeli ktoś ma na sprzedaż 1,5m samego kabla (bez wtyków): 3ts762 lub 3ts20 to proszę o informację.

Zagadaj tutaj na tej aukcji, to wcześniejsza wersja 3TS762, a podobno lepszy, bardziej wysycone brzmienie. Tylko wtyki lepsze by trzeba dać. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/15m-furutech-fp3ts862-wtyki-viborg-ve-vf503r

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dzięki za informacje ale wolałbym 762. Jeśli chodzi o kable, które są obecnie na aukcjach to mają pochodzenie niejasne, bez paragonów. W klubie może łatwiej byłoby coś znaleść oryginalnego z drugiej ręki. 

Witam

Mam pytanko do Klubu, czy ktoś testował lub posiada kabelki głośnikowe DSS-4.1 

i chciałby się podzielić opinia na ich temat lub cokolwiek powiedzieć o ich wpływie na dźwięk.

2 godziny temu, Pioneek napisał:

Witam. 

Ma może ktoś z okolic Rzeszowa, Podkarpacia kabel zasilający 3ts762 lub 3ts20 proszę o info priv. Szukam czegoś dobrego do wzmacniacza. 

3TS20 raczej do źródła  niż do wzmacniacza.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dzięki za podpowiedź wezmę to pod uwagę, może to i nie ten wątek ,a jakieś inne propozycje w podobnych pieniądzach (gato dia 250 NMP)

Edytowane przez Pioneek

Ja tylko pytam po co? Nie przeczę że tak nie jest , z pewnością  działa pozytywnie na umysł , im grubszy to na pewno lepszy ,a w praktyce zaczyna się dźwięk  potocznie mówiąc,,zamulac ,,.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.