Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeróbkach właściciela jest tak ze duży pokój i pol kuchni jest po tym bezpiecznikiem, sama końcówka mocy potrzebuje 500W,

może C20A zastosować ? bo trochę mam tych urządzeń.

Zastosuj osobę z uprawnieniami , niech Ci tą instalację elektryczną przejrzy i doradzi co i jak!!!

Danie za silnych bezpieczników może się skończyć przy zwarciu pożarem instalacji elektrycznej, całego mieszkania a nawet domu. Kiedyś widziałem palącą się farbę na tynku , aż się nie chce wierzyć; ściana a aż tak mocno się pali !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ktoś na sali testował bezpieczniki Schurter Cyro?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Panowie, pytam jako zupełny laik w temacie bezpieczników. Czy bezpieczniki, które mam w skrzynce, mają wpływ na brzmienie systemu? A jeśli tak, to na jakie należałoby je wymienić?

Generalnie to wpływ ma wszystko.

Zależy jakie masz bezpieczniki, czy topikowe, czy automaty.

Przeczytaj wątek parę wpisów wyżej, to znajdziesz namiary na specjalne bezpieczniki do skrzynki rozdzielczej.

Pozdrawiam

Pygar

• 3 tygodnie później...

AMR gold fajne są, ale chyba mam niefart bo w dac bezpiecznik 1a (zgodnie ze specyfikacją) działał mi ze 2 tyg. i się spalił, zamówiłem AMR do transportu i końcówki mocy, dotarły dzisiaj, ale aż się boję je instalować:) Może przyczyna tkwi w tym, że dac z transportem mam połączone kabelkiem "trigger" co by włączać i wyłączać jednym przyciskiem oba urządzenia i jakieś napięcie poszło po kablu. Z z drugiej strony na standardowym bezpieczniku śmigało to bez problemu.

Witam po rozmowie z Panem X inżynier elektroniki postanowiłem u siebie we wzmacniaczu oraz stabilizatorze wstawić takie belki ze srebra 5mm2 ( tysiączka ) napiszę tak ? tą zmianę trzeba samemu usłyszeć bo pisać można tu wszystko. Czy się obawiam jakiś kontuzji sprzętu ..........NIE !

Mam do wyboru 3 zwykłe bezpieczniki , 3 belki z czystej miedzi oraz 3 belki ze srebra czekam na przesyłkę 2szt 2 A oraz 1 szt 3 A bezpiecznik Furutech ...............różnice w podawaniu dzwięku poprzez instrumenty po wpięciu drutów ( belka ) są zadziwiające ?

AMR gold fajne są, ale chyba mam niefart bo w dac bezpiecznik 1a (zgodnie ze specyfikacją) działał mi ze 2 tyg. i się spalił, zamówiłem AMR do transportu i końcówki mocy, dotarły dzisiaj, ale aż się boję je instalować:) Może przyczyna tkwi w tym, że dac z transportem mam połączone kabelkiem "trigger" co by włączać i wyłączać jednym przyciskiem oba urządzenia i jakieś napięcie poszło po kablu. Z z drugiej strony na standardowym bezpieczniku śmigało to bez problemu.

prawdopodobnie za słaby bezpiecznik

To tylko potwierdza że bezpieczniki "klasyczne" to wąskie gardło systemu.

Warto by było się zastanowić w High Endzie nad ich zamiennikiem systemowym; to raczej nie majątek tylko niech ktoś to zacznie robić!

Witam po rozmowie z Panem X inżynier elektroniki postanowiłem u siebie we wzmacniaczu oraz stabilizatorze wstawić takie belki ze srebra 5mm2

Jeśli te belki mają zastąpić bezpieczniki , to chodzi chyba o 5mm średnicy i 20mm2 - bo taki przekrój mają bezpieczniki , a nie 5mm2.

Jeśli te belki mają zastąpić bezpieczniki , to chodzi chyba o 5mm średnicy i 20mm2 - bo taki przekrój mają bezpieczniki , a nie 5mm2.

Czepiasz się :) mam 1 szt 3A 6,3x32mm i 2szt 2A 5x20mm może zle napisałem inaczej myślałem o średnicy ( grubość to fi 5 ) tak u jubilera mi powiedziano a jak Ty to rozumujesz ? napisz jakie Ty masz doświadczenia z bezpiecznikami bądż z ich tzw zadrutowaniem pozdrawiam

To tylko potwierdza że bezpieczniki "klasyczne" to wąskie gardło systemu.

Warto by było się zastanowić w High Endzie nad ich zamiennikiem systemowym; to raczej nie majątek tylko niech ktoś to zacznie robić!

Bardzo wąskie ba nawet w pierwszej kolejności trzeba się nimi zająć a nie tam kablami za ileś tam tysięcy..................

Co do zadrutowania bezpieczników w/g mnie miedz pogrubia instrumenty nadaje im dociążenia , wypełnienia i doskonałą buduje średnice , natomiast srebro mam dopiero od dwóch dni i napisze tak na szybko dzwięk cechuje: przejrzystość , czytelność , punktualność , swoboda a średnica ? oj wyliczałbym tu do jutra..................

w nowoczesnych konstrukcjach o mniejszym poborze prądu,zabezpieczenie stanowią kontrolery FPGA.

Wpływ bezpiecznika w takich konstrukcjach jest pomijalny.

Proszę nie psuć kolegom frajdy z zakupów. Polecam zwłaszcza poniższe (cena ok 300zł/szt) lub dowolną inną firmę bo żadna i tak nie produkuje sama bezpieczników. Dla przykładu SR20 to SIBA za 0,50zł. Jest też wersja złocona po 3zł/szt ale te muszą już kosztować z 600zł na rynku audiofilskim. Wstawiałem u Siebie jedne i drugie, różnic w brzmieniu nie stwierdziłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Namierzyłem dystrybutora SIBA ale tych złotych nie mają na magazynie. Może jakeś wspólne zamówienie?

Ukryta Zawartość

Strona 44 SMD 179200

Ukryta Zawartość

Ale tylko interesują nas styki posrebrzane lub pozłacane w klasie aR/gR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Namierzyłem dystrybutora SIBA ale tych złotych nie mają na magazynie. Może jakeś wspólne zamówienie?

Ukryta Zawartość

Strona 44 SMD 179200

Już sprawę obadałem. Minimalne zamówienie 2000szt jednego rodzaju. Trzeba pamiętać, że w sprzęcie mamy zabezpieczenia o różnym amperażu i pojedynczy zakup nie ma sensu ekonomicznego.

Na tym fakcie żerują "producenci" bezpieczników audiofilskich i wciskają kit. SIBA produkuje też wersje specjalne od razu w kolorze i nawet wiem kto je kupuje :)

Pozdrawiam i życzę miłych zakupów.

Ukryta Zawartość

aaa to one lepi grają? - bo ja to nie wiem

Styki tak nie śniedzieją ot co! Można powiedzieć że z czasem pozostałe gorzej z racji tlenków działają i zaczynają się grzać a co za tym idzie rośnie z temperaturą opór. W skrajnych przypadkach palą się całe rozdzielnie prądu nawet te żeliwne odlewane.

W skrajnych przypadkach palą się całe rozdzielnie prądu nawet te żeliwne odlewane.

ujj, spiepszać trzeba! - tylko kto te bezpieczniki będzie zamieniał w hiendach? albo iść na całość i drutować srebrzanką??

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja od pewnego czasu drutuję namiętnie;-) I na razie odpukać nic się nie spaliło. Przy czym srebro raczej do lamp i to cieplejszych, w moim transparentnym systemie wolę miedź Furukawy.

Ja od pewnego czasu drutuję namiętnie;-) I na razie odpukać nic się nie spaliło. Przy czym srebro raczej do lamp i to cieplejszych, w moim transparentnym systemie wolę miedź Furukawy.

prawda , prawda ale mając do wyboru miedz i srebro mogę np. słuchając Patrici Barber zapodać srebro a słuchają akcentów wyłacznie jak w avatarze piano zapodać miedz lub odwrotnie ...............

Na srebrze idealnie słychać Forcione jak struny gitary szarpie

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

prawda , prawda ale mając do wyboru miedz i srebro mogę np. słuchając Patrici Barber zapodać srebro a słuchają akcentów wyłacznie jak w avatarze piano zapodać miedz lub odwrotnie

Slaw, ja mam poskręcane w roli alternatywy dla Furukawy srebrne Black Pearl Kimbera. Przełączenie na nie poprawia oddech, przestrzeń ale przepłukuje barwę. Jak masz ciepło brzmiący system srebro będzie magiczne, u mnie jednak system jest zbyt chłodny. Co najwyżej mogę podpiąć srebro na końcówkę mocy, natomiast pre musi grać na miedzi.

Slaw, ja mam poskręcane w roli alternatywy dla Furukawy srebrne Black Pearl Kimbera. Przełączenie na nie poprawia oddech, przestrzeń ale przepłukuje barwę. Jak masz ciepło brzmiący system srebro będzie magiczne, u mnie jednak system jest zbyt chłodny. Co najwyżej mogę podpiąć srebro na końcówkę mocy, natomiast pre musi grać na miedzi.

U mnie na miedzi są za bardzo pogrubione instrumenty ale Marcus Miller z płyty Free utwór nr 8 ( petarda na miedzi ) natomiast na srebrze jest wiecej oddechu , powietrza , średnica bardzo bogata w plankton.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

U mnie na miedzi są za bardzo pogrubione instrumenty ale Marcus Miller z płyty Free utwór nr 8 ( petarda na miedzi ) natomiast na srebrze jest wiecej oddechu , powietrza , średnica bardzo bogata w plankton.

Srebro daje zdecydowanie lepszą trójwymiarowość sceny, rysunek instrumentów i artykulację. Ale u mnie pojawiają się pewne problemy na basie, srebro gra wyższym podzakresem i o dziwo rozmywa lokalizację kotłów czy gitary basowej. Kotły grają jakby mniej wyraźnie, w sposób rozwodniony na dużej powierzchni, podczas gdy miedź lokalizuje je znacznie lepiej, w sposób zwarty. Sądzę, że różnice wynikają z reszty toru. Widziałem w Twoim opisie, że masz super lampy NOS o ciepłym brzmieniu. Im lepsze i cieplejsze lampy tym bardziej widzę sens srebra. Drugą kwestią jest wybór kabli zasilających. Jak u mnie podłączam np Acrolinka 7N-PC9500 korzystanie ze srebra staje się nieodzowne, bo sam Acrolink gra w sposób przebasowiony i ciemny. Natomiast ja na codzień używam na źródle i w końcówce mocy kabli Electraglide, które są z natury raczej jasne i świeże. Im pomaga dociążenie miedzią. W każdym razie nasze wnioski są bardzo zbliżone, różnice są determinowane przez całość toru.

"Proszę nie psuć kolegom frajdy z zakupów. Polecam zwłaszcza poniższe (cena ok 300zł/szt) lub dowolną inną firmę bo żadna i tak nie produkuje sama bezpieczników. Dla przykładu SR20 to SIBA za 0,50zł. Jest też wersja złocona po 3zł/szt ale te muszą już kosztować z 600zł na rynku audiofilskim. Wstawiałem u Siebie jedne i drugie, różnic w brzmieniu nie stwierdziłem."

W odniesieniu do powyższego - do jakiego działu pasuje temat o bezpiecznikach wartych 0,50zł? Start? Bocznica?</p>

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.