Skocz do zawartości
IGNORED

Cd do 25 tys?

owidiusz9

Rekomendowane odpowiedzi

Sly30- a może DAC za 50kzł to badziewie ? Nie sądzisz że trochę za tani dla prawdziwego audiofila ? Myślę zże tak 100-150kzł to zupełne minimum.

A tak serio zauważ że DAC ma znaczenie tylko przy koszmarnych ripach z 16 bitowych płyt CD. Jeśli ktoś słucha doskonałych nagrań 24/192 Studio Master to różnica między DAC-ami jest kilkuprocentowa, podczas gdy różnica między 16 bitową płytą CD a plikiem studyjnym 24/192 określiłbym w dziesiątkach procent.

Sprawa ma się podobnie jak w przypadku kabli, najpierw trzeba mieć dobrą elektronikę a dopiero potem dopieścić dźwięk kablami.

Najpierw przechodzimy na pliki hires, a dopiero potem sprawdzamy różnice między DAC-ami. Płyty CD oraz ich 16 bitowe ripy zostawmy w spokoju, z g...a i tak bata nie ukręcisz, jak piszą ludzie tu na forum.

Pozdrawiam

Najbardziej interesuje mnie jazz,jeszcze bardziej Miles Davis,możesz mi wskazać miejsce,gdzie kupię dyskografię Davisa w jakości Studio Master?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Milesa Davisa za dużo na gesto nie ma, ja mam tylko z 10 płyt gęstych może wiecej - musiałbym policzyć. Na rutrackerze szukaj powinny być a jak nie Miles to może podpasuja ci też inni artyści

W trakcie usuwania konta.

Abaddon-Sprawa niestety nie jest taka prosta. Z bardzo dobrym dackiem niektore nagrania cd brzmia lepiej niz hires na srednim czy nawet dosyc dobrym dacku. Nie wspominajac tez, ze jakos produkcji jestrozna nawet w przypadku plikow 24 bitow.

Wadia 581iSE warta jest zainteresowania? Jezeli tak to ile warto za nia dac?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Milesa Davisa za dużo na gesto nie ma, ja mam tylko z 10 płyt gęstych może wiecej - musiałbym policzyć. Na rutrackerze szukaj powinny być a jak nie Miles to może podpasuja ci też inni artyści

Czyli d...a. :).

Tak jak myślałem,pieśń dalekiej jeszcze przyszłości.

Najbardziej interesuje mnie jazz,jeszcze bardziej Miles Davis,możesz mi wskazać miejsce,gdzie kupię dyskografię Davisa w jakości Studio Master?

Stefek nie wiem czy będę pomocny ale kilka lat temu Japoński oddział Columbii wydał świetnie zremasterowaną dyskografię Milesa

akustycznego i elektrycznego w tzw.digi packach [kartonikach]..Jak dotąd nie słyszałem lepiej nagranych CD Davisa.

Czyli d...a. :).

Tak jak myślałem,pieśń dalekiej jeszcze przyszłości.

Odnosze wrażenie że cieszysz się ze nie ma calej dyskografii hehe Ja się ciesze z tych płyt na gesto które mam, może jakby poszukał specjalnie to by znalazł wiecej.

W trakcie usuwania konta.

po co wy w ogóle reagujecie na abandona?

dopóki plików nie ma w każdymi kiosku, nie wysyłają do każdego darmowych próbek, nie dołączają do gazet :) - w ogóle nie warto sobie tym głowy zawracać

to ma być standard konsumencki czy co?

to tak jak kupowanie strumieniowca za 15 tys - trzeba mocno być zwichrowanym, żeby za dysk i kilka układów scalonych na płytce - oddawać taką kasę.

to się moralnie i fizycznie zniszczy za 5 lat - jak każdy komputer

już "kultowe" kable w tej cenie - zachowają większą wartość :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Odnosze wrażenie że cieszysz się ze nie ma calej dyskografii hehe Ja się ciesze z tych płyt na gesto które mam, może jakby poszukał specjalnie to by znalazł wiecej.

Nie cieszę się.Jeśli byłaby dostępna,byłby to dla mnie impuls,by pomyśleć,o zmianie formatu :).

Stefek nie wiem czy będę pomocny ale kilka lat temu Japoński oddział Columbii wydał świetnie zremasterowaną dyskografię Milesa

akustycznego i elektrycznego w tzw.digi packach [kartonikach]..Jak dotąd nie słyszałem lepiej nagranych CD Davisa.

Mam dobre wydania Milesa na CD,tylko dziwi mnie "pianie" nad plikami Studio Master,jeśli dostępność tytułów jest mizerna (jazz lata 50-60).

po co wy w ogóle reagujecie na abandona?

dopóki plików nie ma w każdymi kiosku, nie wysyłają do każdego darmowych próbek, nie dołączają do gazet :) - w ogóle nie warto sobie tym głowy zawracać

to ma być standard konsumencki czy co?

to tak jak kupowanie strumieniowca za 15 tys - trzeba mocno być zwichrowanym, żeby za dysk i kilka układów scalonych na płytce - oddawać taką kasę.

to się moralnie i fizycznie zniszczy za 5 lat - jak każdy komputer

już "kultowe" kable w tej cenie - zachowają większą wartość :)

Chciał nie chciał,musiałem postawić kolejkę ;).

Miles wstawaj trzeba coś dograć w 192KHz ;)

Koledzy nowa produkcja z wykorzystaniem w pełni technologii to ma sens no ale to jeszcze potrwa. Byłem np. na prezentacji stołu mikserskiego Yamahy za 30'000EU ale oni dalej z uporem maniaka dalej po 96kHz lub Rj45 tak ze to jednak trochę potrwa nim się chłopaki odkują w studiach na MP3 i kupią cacka 24bit 192kHz. Taki stół jak na razie ma jedna firma w naszym kraju.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

niektóre płyty są tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiele plików hires to ripy z vinyli i są nic nie warte.

To dużo lepiej zagra płyta CD na dobrym DAC-u.

Z czasem pojawi się wiecej plików prawdziwie 24/96,

z prawdziwie studyjną jakością ale to pieśń przyszłości.

Właśnie dostałem na test urządzenie firmy Ayon CD-5s.

To niby player CD ale bardziej jest to DAC z kompletem wejść i wyjść oraz z wejściami analogowymi

czy jest to też preamp.

Cena co prawda przekracza 25 tys bo jest ok 32 tys.czyli nie mało ale z drugiej strony sporo jednak dostajemy.

Wystarczy podpiąć końcówkę mocy i jazda a później można podłączyć odtwarzacz plików.

Wykonanie bardzo solidne a brzmieniowo duża klasa.

Ma lampowe wyjście i choć mój stosunek do lamp jest mniej entuzjastyczny niż kiedyś to muszę przyznać,że gra to

bardzo fajnie.

Na razie musi pograć kilka dni żeby to ocenić.

No przeciez jesteśmy audiofilami. Potrafimy zapłacić 25kzł za 16 bitowy odtwarzacz CD z kościami BurrBrowna za 8zł które ludzie sobie w kartach muzycznych montują, a kogos dziwi że trzeba zapłacić 16kzł za najnowocześniejsze urządzenie na świeci zdolne do odczytu prawdziwego studyjnego materiału ?

wszystko w temacie, a CD za 25kzł i tak nie sprzedacie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No przeciez jesteśmy audiofilami. Potrafimy zapłacić 25kzł za 16 bitowy odtwarzacz CD z kościami BurrBrowna za 8zł które ludzie sobie w kartach muzycznych montują, a kogos dziwi że trzeba zapłacić 16kzł za najnowocześniejsze urządzenie na świeci zdolne do odczytu prawdziwego studyjnego materiału ?

wszystko w temacie, a CD za 25kzł i tak nie sprzedacie.

Bo przeciez to tylko kosci BB sa odpowiedzialne za dzwiek, reszta w odtwarzaczu to tylko tak dla picu zeby cene frajerom uzasadnic :)

CD za 25kzł i tak nie sprzedacie.

Nie masz pojęcia o rynku. Integry CD/DAC sprzedają się znacznie droższe niż za 25 tys.

Są już wstępne zamówienia nawet na najnowszego topowego dCS-a który ma cenę 400 tys za 4 częściowy komplet,

z czego sam transport CD/SACD ma cenę 150tys.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

nie uważam żeby kupowanie cd/sacd/dac było głupotą - właściwie to bardzo rozsądny wybór - sam ostatnio zastanawiałem się co zrobić i doszłem do wniosku że chyba kupie jakiś nowy sacd/dac oraz transport cyfrowy ponieważ :

- mam troche płyt sacd które są świetne i lubie ich słuchać a niema innej opcji jak integra lub dzielony odtwarzacz za $$$$$ do płyt sacd

- mam sporo cd i lubie zapuścić płyte aby przesłuchac "od deski do deski" także tak czy siak musiałbym mieć transport

- jest i dac w który da się wpiąć cokolwiek także no problem

jedyna i główna rozterka to taka że jak przyjdzie ochota na upgrade to to że daca który zostanie w transporcie cd/sacd się nie odsprzeda

Bo to sami frajerzy i audioanalfabeci sa co zamawiaja taki sprzet.

Przeciez plyt CD i SACD juz nikt nie sprzedaje.

Wystarczy wejsc do Saturna na Spitaller Str. w Hamburgu.

Na ostatniej kondygnacji nic tylko pliki, pliki i jak okiem siegnac same pliki ;)

A na ebay.de jakies kilkadziesiat tysiecy tytulow do kupienia.

Pewnie wszyscy wysprzedaja CD bo na pliki przechodza. No bo niby skad tyle plyt by sie na raz w jednym miejscu wzielo skoro rynek CD nie istnieje. Exodus albo Armagedon normalnie nadchodzi !

Dokładnie tak. Nawet u nas w Empiku coraz mniej płyt CD- tylko książki. sony pozamykało juz fabryki płyt CD.

Nie masz pojęcia o rynku. Integry CD/DAC sprzedają się znacznie droższe niż za 25 tys.

Są już wstępne zamówienia nawet na najnowszego topowego dCS-a który ma cenę 400 tys za 4 częściowy komplet,

z czego sam transport CD/SACD ma cenę 150tys.

Ależ dokładnie tak. Są zamówienia na gęste formaty jak sam napisałeś. Jeśli wspomniany przez Ciebie odtwarzacz czyta audiofilskie płyty SACD i ma wejście do DAC-a to właśnie dlatego się sprzedaje. Natomiast ktoś kto wciska kit że ma sens kupowanie odtwarzacza CD za 25kzł to tu już się myli, albo stara się cos na Allegro upchnąć.

Empik nie wyrocznia raczej nędza od zawsze ale na Marszalkowskiej regałów cale piętro chyba, ze ostatnio coś się zmieniło

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To tylko kwestia ceny.

Samego DAC-a który będzie przestarzały też sie nie sprzeda.

To na takiej integrze to wtedy jeszcze płyt można posłuchać a na

samym, przestarzalym DAC-u to już kicha.

Dużym plusem jest to że do takiej integry wystarczy tylko jeden kabel AC

a do systemu dzielonego musi być wiecej kabli AC i jeszcze cyfrowe.

Trzeba mądrze kupić taką integrę która czyta wszystkie typy plików do 24/192 i ma

kilka różnych wejść cyfrowych.

Przykładów kilka jest np Esoteric-i, Cary Audio, dCS-y, Marantz-e itd.

Taka opcja wystarczy na 20 lat i nie będzie potrzeby sprzedawania.

Niech wszyscy sprzedają CD i przechodzą na pliki,czekam na tą chwilę.....może ceny polecą na pysk...i wtedy sobie sprawię Accuphase dp-800 dc-801.

Juz masz za połowę ceny :)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dokładnie tak. Nawet u nas w Empiku coraz mniej płyt CD- tylko książki. sony pozamykało juz fabryki płyt CD.

Ależ dokładnie tak. Są zamówienia na gęste formaty jak sam napisałeś. Jeśli wspomniany przez Ciebie odtwarzacz czyta audiofilskie płyty SACD i ma wejście do DAC-a to właśnie dlatego się sprzedaje. Natomiast ktoś kto wciska kit że ma sens kupowanie odtwarzacza CD za 25kzł to tu już się myli, albo stara się cos na Allegro upchnąć.

Kupowanie plyt CD w Polsce to raczej ma sens jak gustujesz np.w repertuarze "Ich Troje" a uwierz mi sa tacy.

Natomiast jak chcesz kupic plyte CD taniej, nie podrobiona , z dobrej wytworni to raczej juz nie w Polsce.

Ja kupuje plyty CD i SACD u sprawdzonych sprzedawcow w Niemczech,Anglii i Szwajcarii.

Masz wybor i gwrancje oryginalnosci a to nie jest bez znaczenia.

A tak na marginesie kup sobie np. plyte SACD Schiiler- a "Leben" podjedz do kogos kto ma dobry odtwarzacz SACD i wez swoj DAC czy Laptopa czy cokolwiek innego na czym sluchasz plikow.

Jak posluchasz co potrafi dobrze nagrana ( nie remasterowana) plyta SACD to kolego kopara ci opadnie.

Tylko , ze zdania zapewne i tak nie zmienisz bo glupio bedzie przed kolegami , ze prawisz bzdety i fantazjusz na forum.

pozdrawiam

rownie dobrze moze sobie wlaczyc jakas plyte italo disco z lat 80-tych zamiast tego Schillera wyjdzie na to samo no ewentualnie cos z dance trance jakosc wbija w glebe aha odtwarzacz minimum za 45000kola inaczej nie zachula :-)

A co to jest "zachula"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To wątek o CD więc byc może jest tu ktoś kto miał okazję słychać odtwarzacz Krell S350a ? Proszę o podzielenie sie wrażeniami

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.