Skocz do zawartości
IGNORED

Konwertery USB HI-END i ich modyfikacje. Który najlepszy...

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że ten parametr musiał być z czymś powiązany.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

<br />A co powiecie na taki cukierek:<br /><br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <br />

Moim zdaniem chociaz nie mialem nigdy w rekach nawet zegara rubidowego to po parametrach roznych tych urzadzen wydaje mi sie ze jednak nie ma co tak daleko szukac. Zrobic generator Wenzela wyresorowac to od drgan poovenowac to dwukrotnie i nic lepszego nie da sie zrobic w obecnych czasach.Tylko ze zrobienie takiego zegara owszem juz wiem ze jest wykonalne przy sprzecie ktory posiadam to okolo 0.5 - 1 roku pracy :D Ale moze kiedys zwariuje :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elberoth - tak na marginesie czy ten kolejny zegar 27Mhz używany do napędów w odtwarzaczach może miec jakiś słyszalny wpływ na jakość dzwięku?

Wiesz jak to w audio - pewnie może :) Pytanie czy jest to jedyny oscylator w tym urządzeniu, czy ma osobny/osobne oscylatory do audio.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja Cie doskonale rozumiem ale ten SRS to jest zegar na 10Mhz i teraz wewnatrz w DAC-u musi byc jakies PLL i synchronizacja zegara wewnetrznego a to juz znowu utrata parametrow (i to znaczna!!!). Tym bardziej ze szum fazowy na wysokich nie jest jakis rewelacyjny wrecz powiedzialbym ponizej przecietnej Crystek za 30USD juz od 1Khz rozklada ten zegar na lopatki a to uwierz mi tez bardzo slychac. Dodatkowa sprawa jest to ze te zegary rubidowe maja bardzo niskie szumy fazowe przy niskich czestotliwosciach ale to jest bezposrednio zwiazane z falowaniem ciepla jak i z falowaniem szumow zasilan. Przygladalem sie wielu zegarom ovenowanym za duze pieniadze i z tym parametrem jesli chodzi o zegary rubidowe mozna ( co dziwne ) zejsc jeszcze nizej. Podwojne ovenowanie bardzo szczelne ovenowanie sprawia ze mozna zejsc jeszcze nizej. Jedyna zaleta zegarow rubidowych jest odciecie sie od niskich wibracji mechanicznych ale i z tym mysle mozna sobie poradzic w zegarach kwarcowych ;)

Pozdrawiam StasioP

Wiesz jak to w audio - pewnie może :) Pytanie czy jest to jedyny oscylator w tym urządzeniu, czy ma osobny/osobne oscylatory do audio.

Do audio jest osobny masterclock z osobnym transformatorem i kilkustopniową stabilizacją. Ciekawi mnie czy ten zegar od napędu 27Mhz może być słyszalny bo mam chęć tu też włożyć cos lepszego.

Ja Cie doskonale rozumiem ale ten SRS to jest zegar na 10Mhz i teraz wewnatrz w DAC-u musi byc jakies PLL i synchronizacja zegara wewnetrznego a to juz znowu utrata parametrow (i to znaczna!!!).

Nie znam DACów które by akceptowały taki sygnał. Dlatego potrzebny jest OCX lub podobny zegar z wejściem 10M i PLL.

Innym ciekawym zegarem, który można podłączyć bezpośrednio do DACa, jest Grimm CC1:

Ukryta Zawartość

Tym bardziej ze szum fazowy na wysokich nie jest jakis rewelacyjny wrecz powiedzialbym ponizej przecietnej Crystek za 30USD juz od 1Khz rozklada ten zegar na lopatki a to uwierz mi tez bardzo slychac.

Rozkłada na łopatki, można, zrobiłbym gdybym miał czas itd. ... może najpierw zrób a my posłuchamy :)

Ukryta Zawartość

<br />może najpierw zrób a my posłuchamy :) <br />

Tego zegara nie ma co robic jesli oczywiscie sa to czestotliwosci 22.579, 24.576, 45.1584, 49.152 Mhz oczywiscie polowki tych czestotliwosci czesciej sa spotykane w starszym sprzecie. Ale to latwo uzyskac dzielac przerzutnikiem przez 2. Ale jesli ma sie gdzies te czestotliwosci wystarczy trzy kabelki +, -, i sygnal i juz mamy podpiety super zegareczek. Osobiscie studiowalem temat zegarow przeroznych nawet tych bardzo drogich i w chwili obecnej nie ma nic lepszego na rynku niz Crystek (malo tego te zegary sa szmiesznie tanie) no chyba ze Wenzel (ale to ponoc zaporowe ceny, nawet jak dla zamoznych audioholikow) Mam wrazenie ze gdyby sie domontowalo do tego jeszcze ovenowanie to te wszystkie rubidowe nie mialyby startu.Ale to tylko moje przypuszczenia bo rozne kwarce i zegary roznie zachowuja sie w roznych temperaturach, a jak wiadomo przy ovenowaniu temperature trzeba byloby podniesc do okolo 40-50C a to mogloby zmienic szum fazowy. W katalogu pisza ze dziala do 70C ale ja i tak bylbym ostrozny- trzeba byloby sprobowac.Bo rozne farmazony w katalogach nawet renomowane firmy wypisuja (malo kto to sprawdza);) wiec pisza by sprzedac hehe skad my to znamy? ;)

Pozdrawiam StasioP

<br />Innym ciekawym zegarem, który można podłączyć bezpośrednio do DACa, jest Grimm CC1:<br /><br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /><br />

No pomiary zapieraja dech w piersiach :) A jak to gra? ktos tego sluchal?

Ukryta Zawartość

Osobiście nie słuchałem, ale stoją za tym ludzie z doskonala znajomosca tematu, więc mam wszelkie powody przypuszczać, ze bedzie bardzo dobry. A przy tym nie jest koszmarnie drogi.

Na jakiś azjatyckich forach które przeglądalem także zachwalali.

Ale na zdjeciu sa pokazane zegarki tego urzadzenia no i to co zobaczylem zupelnie nie zachwyca zwykle dwa zegarki z kwarcami w ukladzie najprawdopodobnie colpittsa, wiem ile z tego mozna wyciagnac a wlasciwie jak malo mozna z tego wyciagnac. Dodatkowa sprawa pomiary tego zegara na poziomie femtosekund tez budza powazne podejrzenia o jakas scieme, tego w obecnym czasie nie ma czym zmierzyc (z tego co mi wiadomo, oczywiscie, moze ktos mnie oswieci). Zreszta zeby uzyskac jitter na takim poziomie trzeba stosowac sztuczki wrecz akrobatyczne a nie zastosowac dwa zwykle generatory tego poprostu nie da sie obejsc, kto sie zna, potwierdzi moje slowa. No chyba ze te dwa zegarki pracuja wspolbieznie tzn filtuja sie wzajemnie wtedy to i owszem ... ale brak ekranu i tego typu montaz mowi jednoznacznie ze cos tu nie gra to nie moze byc w femtosekundach!!! Dodatkowo ten przekaznik wskazuje najparwdpoodniej na przelaczanie czestotliwosci pomiedzy zegarami a nie na prace wspolbiezna ;)

Te dwa Crystki przy tym, to dwa Bentleye w porownaniu z dwoma Renault Clio ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomiary tego zegara na poziomie femtosekund tez budza powazne podejrzenia o jakas scieme, tego w obecnym czasie nie ma czym zmierzyc

"Tradycyjną" metodą pewnie się nie da, ale naukowcy są przebiegli...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Czegoś tu nie rozumiem. Dyskusja o wpływie jittera przy przesyłaniu cyfrowym, jaki interface lepszy itp. To ja proponuję prostą sprawę. Oddzielamy fazę przesyłu od fazy odtwarzania. Przesłanie utworu przez szybkie łącze to ułamki sekund. Przesyłamy do pamięci nie ważne czy trwa to 1 ms czy 2 h, czy ktoś po drodze przepisuje bity na kartkę :)

A potem odtwarzamy z pamięci w takt zegara o jitterze 0,1 ps jesli kogoś stać ;) Wszystkie problemy połączenia rozwiazane, nie ważne czy to ethernet czy USB czy cokolwiek innego.

Czegoś tu nie rozumiem. Dyskusja o wpływie jittera przy przesyłaniu cyfrowym, jaki interface lepszy itp. To ja proponuję prostą sprawę. Oddzielamy fazę przesyłu od fazy odtwarzania. Przesłanie utworu przez szybkie łącze to ułamki sekund. Przesyłamy do pamięci nie ważne czy trwa to 1 ms czy 2 h, czy ktoś po drodze przepisuje bity na kartkę :)

A potem odtwarzamy z pamięci w takt zegara o jitterze 0,1 ps jesli kogoś stać ;) Wszystkie problemy połączenia rozwiazane, nie ważne czy to ethernet czy USB czy cokolwiek innego.

odtwarzacze multiformatowe tak mają - zatrzymasz płytę DVD Audio albo SACD i gra jeszcze jakiś czas bo są spore banki pamięci . Dobry zegar wystarczy wrzucić za kilka stówek i sprawa jitterów z głowy nieosiągalna dla innych rozwiazań z komputerem.

W trakcie usuwania konta.

W studiu poniższe urządzenia jak najbardziej się sprawdzają, cena też nie jest wybitnie wysoka.

Niestety nie wiem czy wam AUDIOFILOM dogodzi :-(

20110727_947b4aa0483d1a0c3b833NNsXY10J2hA.jpg

20110727_947b4aa0483d1a0c3b833NNsXY10J2hA.jpg

1472d1343452723-mytek-stereo-192-default.jpg

dalej:

Mytek-Digital-Stereo-192-ADC-Front1.jpg

mytek-stereo-96-adc-1-2-800x800.jpg

dalej:

HiloUSB-xlarge.jpg

1600-HiloUSB_detail2.jpg

....

9999-09967-2.jpg

...

1600-HiloUSB_detail1.jpg

Zegar do powyższych konwerterów a poniżej wersja specjalnie zbudowana

dla amatorów :-) 15 X droższy .Czy jest warty swojej ceny oceńcie sami.

studioclock192-front-back__copy.pngg-0rb.png

...

g-0rb-2.jpg

post-13124-091001200%201328435743.jpg

benchmark-dac1usb-silver-front.jpg

Benchmark_dac1-usb-rm_inside.jpg

benchmark-dac-one-rear-panel.jpg

Moim zdaniem zmniejszenie jittera w rzeczonym odtwarzaczu AN miało by korzystny wpływ na brzmienie, ale jeżeli uważasz, że było by inaczej, to oczywiście chętnie poznam twoją opinię wraz z uzasadnieniem.

Najlepiej zapytaj u źródła. W AN :)

SRS PRS-10

Super. Szpila na 60 i 120Hz od zasilania. Hi-end pełną gębą :)

Ale na zdjeciu sa pokazane zegarki tego urzadzenia no i to co zobaczylem zupelnie nie zachwyca zwykle dwa zegarki z kwarcami w ukladzie najprawdopodobnie colpittsa

A myślisz że w tym Crystku to co jest ? Na lampach zrobione :P

Czytasz dużo tylko nie tego co trzeba. Jakbyś czytał co trzeba to wiedział byś jak czytać te ładne wykresiki.

na dobry początek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grimm

Zegra jak zegar ale do głośników maja dobry gust :)

Excel i DXT :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

w crystku ekranująca obudowa kosztuje 30 dolców w śrokku jakiś dobry kwarc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Na razie jesteśmy w punkcie wyjścia. Zegary już mamy omówione. Jak widać można nabyć niedrogi studyjny zegar wzorcujący do 10kzł, o lepszych parametrach niż antelope 10M. Najbardziej podoba mi się ten SRS, stosowany w wielu laboratoriach. Brak tylko konkurentów dla divertera hr. Miał ktoś coś lepszego czy to jedyna opcja?

• 1 miesiąc później...

SATA operuje na 100MHz, czyli częstotliwości 100 tys. razy większej od USB! (USB to 1000Hz)

... nie ma to jak przesyłanie szeregowo kilkudziesięciu Mega Bajtów na Sekundę, przy taktowaniu 1000 Hz ...

Brak tylko konkurentów dla divertera hr. Miał ktoś coś lepszego czy to jedyna opcja?

No wynika z tego ze ten diverter jest bardzo dobrze zrobiony (widzialem jedno zdjecie) i raczej z konkurencja jest ciezko, no moze BADA moglby tu stanac do konkurencji. Ale takie teoretyzowanie ma sie ni jak do tego jak sie tego poslucha. Od strony technologicznej BADA moze byc konkurencja-warto sprobowac.

Pozdrawiam Stasiop

SATA operuje na 100MHz, czyli częstotliwości 100 tys. razy większej od USB! (USB to 1000Hz) Kabel USB słychać, to co dopiero kabel SATA. Dlatego śmiać mi się chce, jak widzę wnętrze Aurendera czy Weissa. Tam od strony peceta nie ma kompletnie nic nadzwyczajnego. Nie wiem, czy to ze względu na koszty, czy po prostu te firmy nie wiedzą, że te rzeczy determinują jakość całego transportu i systemu.

Bzdury/

USB 2.0 pracuje z zegarem 480MHz a SATA z zegarem 300MHz.

• 9 miesięcy później...

Czy porównywaliście może konwertery USB , tj. konkretnie modeli : asynchroniczny interfejs USB M2Tech HiFace EVO z Matrix X-SPDIF i jeśli tak , to który według Was jest lepszy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Czy porównywaliście może konwertery USB , tj. konkretnie modeli : asynchroniczny interfejs USB M2Tech HiFace EVO z Matrix X-SPDIF i jeśli tak , to który według Was jest lepszy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma czego porównywać m2tech dużo lepszy. Ostatnio miałem na testach cały set evo z zasilaczem i zegarem kontra mocno grzebniety hiface two tej samej firmy. Kto zgodnie jaki był wynik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że nie wszyscy posiadają asynchroniczny USB DAC , ale chyba czas się na takim właśnie

skupić, a nie stawać na głowie aby dopieszczać dodatkowy, zbędny proces formowania SPDIF , po

to tylko aby za kilkadziesiąt cm. ponownie go urządzeniu rozplątywać ... to już anachronizm, niestety. :)

Rozumiem, że nie wszyscy posiadają asynchroniczny USB DAC , ale chyba czas się na takim właśnie

skupić, a nie stawać na głowie aby dopieszczać dodatkowy, zbędny proces formowania SPDIF , po

to tylko aby za kilkadziesiąt cm. ponownie go urządzeniu rozplątywać ... to już anachronizm, niestety. :)

Niektórzy mają jeszcze klasowe, starsze przetworniki bez wejścia usb (które w większości nawet drogich urządzeń i tak są podłej jakości). Ponoć Aurender W20 ma układ od M2Tech. Sam zdecydowałem się przejść na DCSa Vivaldiego aby mieć wyśmienite wejście USB ale za to trzeba słono zapłacić. Uważam za sensowne propagowanie urządzeń o możliwie najlepszym współczynniku jakość/cena.

Nie ma czego porównywać m2tech dużo lepszy. Ostatnio miałem na testach cały set evo z zasilaczem i zegarem kontra mocno grzebniety hiface two tej samej firmy. Kto zgodnie jaki był wynik?

Dzięki za odpowiedź !

Czy porównywałeś może w/w konwertery ?

Mam jeszcze jedno pytanie (do wszystkich) , czy dla jakości muzyki lepszym wyborem będzie podłączenie laptopa , czy odtwarzacza muzycznego /multimedialnego w roli transportu , który następnie będzie podłączony do zewnętrznego DAC-a .

Jakie są wasze doświadczenia w tej materii ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi , Piotrek .

Niektórzy mają jeszcze klasowe, starsze przetworniki bez wejścia usb (które w większości nawet drogich urządzeń i tak są podłej jakości). Ponoć Aurender W20 ma układ od M2Tech. Sam zdecydowałem się przejść na DCSa Vivaldiego aby mieć wyśmienite wejście USB ale za to trzeba słono zapłacić. Uważam za sensowne propagowanie urządzeń o możliwie najlepszym współczynniku jakość/cena.

Ja mam właśnie taki leciwy przetwornik , tj. konkretnie CA 840 (przetwornik jest w kompakcie ) , który ma tylko wejście koaksjalne cyfrowe oraz optyczne , i zastanawiam się właśnie nad kupnem konwertera asynchronicznego , aby połączyć DAC z komputerem .

Piotr

czy dla jakości muzyki lepszym wyborem będzie podłączenie laptopa , czy

odtwarzacza muzycznego /multimedialnego w roli transportu

Zdecydowanie LAPTOP -> konwerter asynchroniczny USB -> SPDIF

Oczywiście nie zapomnij o programie i konfiguracj

Możesz wypożyczyć do prób, lub ew. kupić via NET i jeśli coś nie hallo, to masz 10 dni na zwrot.

Mam jeszcze jedno pytanie (do wszystkich) , czy dla jakości muzyki lepszym wyborem będzie podłączenie laptopa , czy odtwarzacza muzycznego /multimedialnego w roli transportu , który następnie będzie podłączony do zewnętrznego DAC-a .

Oczywiscie ze duzo lepszy bedzie dedykowany do tego transport. Laptop sie nienadaje w tej konfiguracji co zazwyczaj mamy. Najlepiej zloz sobie komputer dedykowany do tego i z tego graj.

Oczywiscie ze duzo lepszy bedzie dedykowany do tego transport. Laptop sie nienadaje w tej konfiguracji co zazwyczaj mamy. Najlepiej zloz sobie komputer dedykowany do tego i z tego graj.

Dziękuję !

Czy w takim razie , np. odtwarzacz strumieniowy będzie lepszym wyborem dla jakości dźwięku , niż rzeczony laptop/komputer ?

Piotr

Najlepszy jest samodzielnie skladany komputer pod audio z dobrym oprogramowaniem. Jest sporo opisow na computeraudiofile co i jak i gdzie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.