Skocz do zawartości
IGNORED

Konwertery USB HI-END i ich modyfikacje. Który najlepszy...

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszy jest samodzielnie skladany komputer pod audio z dobrym oprogramowaniem. Jest sporo opisow na computeraudiofile co i jak i gdzie...

A czy są gotowe komputery/laptopy dedykowane do audio ? Pytam , ponieważ nie jestem informatykiem oraz elektronikiem .

Piotr

Gotowe tak na 100% to nie ma. Pozostaje zakup Aurendera S10

Świetny audio-komputer , ale cena zaporowa , niemniej dzięki !

Piotr

Stasiop - oderwany od rzeczywistości człowieku, kolega ma przyziemny dylemat, a ty mu proponujesz cuda

na kiju ? Dysponuje laptopem i zapewne jakimś klockiem audio/video typu Xtreamer czy coś w tym stylu,

prosi o wskazanie która droga będzie lepsza, a ty wprowadzasz go w błąd i zaszczepiasz swoje choróbsko. :)

Kolego 23031970, wybór jest prosty: LAPTOP. To do niego zakup asynchroniczny USB konwerter i otrzymasz

lepszy efekt niż przy korzystaniu z playera Audio/Video. Jakość strumienia będzie dużo wyższa. W takich playerkach

nie ma specjalnego nacisku na formowanie wyżyłowanego strumienia SPDIF - laptop jest bardziej elastyczny i

po skonfigurowaniu i zastosowaniu dobrego (darmowego) oprogramowania, otrzymasz lepszy efekt niż z playerka.

Przyda się przy ocenie lapka -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stasiop - oderwany od rzeczywistości człowieku, kolega ma przyziemny dylemat, a ty mu proponujesz cuda

na kiju ? Dysponuje laptopem i zapewne jakimś klockiem audio/video typu Xtreamer czy coś w tym stylu,

prosi o wskazanie która droga będzie lepsza, a ty wprowadzasz go w błąd i zaszczepiasz swoje choróbsko. :)

To Ty jestes oderwanym od rzeczywistosci czlowiekiem, zakladka jest High-Endowa, wiec kolega prosi o rozwiazania z tej polki, a nie z najnizszej :/

Kolego 23031970, wybór jest prosty: LAPTOP. To do niego zakup asynchroniczny USB konwerter i otrzymasz

lepszy efekt niż przy korzystaniu z playera Audio/Video. Jakość strumienia będzie dużo wyższa. W takich playerkach

nie ma specjalnego nacisku na formowanie wyżyłowanego strumienia SPDIF - laptop jest bardziej elastyczny i

po skonfigurowaniu i zastosowaniu dobrego (darmowego) oprogramowania, otrzymasz lepszy efekt niż z playerka.

Kolego prosze pisac w swojej zakladce PC-audio jesli nie rozumie sie o co chodzi w sprzetach z najwyzszej polki.

Ale nie rozumiesz pytania - kolega pyta co wybrać: A czy B ?

Rozmowa o hipotetycznym " C " nie ma tutaj zastosowania.

Lepszy efekt osiągnie z laptopa z konwerterem USB/SPDIF , niż z playera audio/video.

Nie podał modelu, ale strzelam, że to najzwyklejszy średniak bez cudów na kiju.

Temat do PCAudio !

Zobacz na comuteraudiphile tam są w zakładce CAPS gotowe projekty.Masz dokładna wycenę ,podane linki do Czesci.Kupujesz czesci i zlecasz tylko montaż .To zrobi każda firma komputerowa ,kupisz tylko Jriver za 50 $ i ewentualnie zainstalujesz Jremote jeżeli posiadasz Ipada luz gizmo na androida.Ja posiadam taki projekt Capsa 2 i jestem wiecej jak zadowolony.

Dziękuję za info !

Przyda się przy ocenie lapka -

Ukryta Zawartość

Dzięki !

To jest temat do zakladki PC audio,ale jezeli mowisz,że laptop to się grubo mylisz.Nie chce zaczynac nowej dyskusji na ten temat bo juz było tego b. duzo.

Pytałem w dziale/zakładce "PC AUDIO " , ale nikt nie odpisał , natomiast ja jestem "zielony " w tych sprawach , i również Dziękuję !

Ale nie rozumiesz pytania - kolega pyta co wybrać: A czy B ?

Rozmowa o hipotetycznym " C " nie ma tutaj zastosowania.

Lepszy efekt osiągnie z laptopa z konwerterem USB/SPDIF , niż z playera audio/video.

Nie podał modelu, ale strzelam, że to najzwyklejszy średniak bez cudów na kiju.

Temat do PCAudio !

Mam Laptopa Sony Vaio , i najchętniej wykorzystałbym DAC-a , który jest wbudowany w kompakcie CA 840 C , aczkolwiek rozważam również znacznie lepsze ze względu na jakość brzmienia rozwiązanie , po prostu szukam i się zastanawiam . Dziękuję za Twoją opinię i głos , Piotrek .

Jeszcze raz Bardzo Dziękuję panowie za rady i sugestie , z wyrazami szacunku , Piotrek .

Ukryta Zawartość

Piotr

Mam Laptopa Sony Vaio , i najchętniej wykorzystałbym DAC-a , który jest wbudowany w kompakcie CA 840 C

Na wielu Hi-Endowych wystawach laptop jest wysokiej jakości źródłem - nie masz powodu do wstydu. :)

No i świetnie - przygotujesz go pod audio, dozbroisz w konwerter USB/SPDIF i wyciśniesz siódme poty z DAC-a.

Kiedyś pomyślisz nad jego wymianą i będzie progres. Dla świętego spokoju i aby zamknąć usta tym, którzy to

doradzają zakup AURENDERA do takiej konfiguracji (sic!) napisz co było do wyboru, jaki player audio/video ?

EOT

Na wielu Hi-Endowych wystawach laptop jest wysokiej jakości źródłem - nie masz powodu do wstydu. :)

No i świetnie - przygotujesz go pod audio, dozbroisz w konwerter USB/SPDIF i wyciśniesz siódme poty z DAC-a.

Kiedyś pomyślisz nad jego wymianą i będzie progres. Dla świętego spokoju i aby zamknąć usta tym, którzy to

doradzają zakup AURENDERA do takiej konfiguracji (sic!) napisz co było do wyboru, jaki player audio/video ?

EOT

Brzmi logicznie i zachęcająco , Dzięki !

Konwekter nie zawsze jest potrzebny.Posiadam Dac oraz konwerter Halide the bridge a pliki gram po usb.Jest lepiej ,po usb grają mi pliki do 192 khz.

W takim razie w jaki sposób łączysz laptop/komputer z DAC-iem ?

No i świetnie - przygotujesz go pod audio,

To znaczy ?

Piotr

Ja miałem Lampi IV ale DAC na prezentacji w domu. Odsluchem to trudno nazwac. Dźwięk może zapowiadal się ciekawie, ale sposób prezentacji przez kol. Wiesia jest wyjątkowy. Trudno nadazyc za tempem wymian kabli i przelaczania sprzętu i to w swoim systemie. Byłem w szoku w trakcie prezentacji i jeszcze jakiś czas po:)

Konto w trakcie usuwania

Szymon jako gospodarz może pokusisz się o opinię, który według Ciebie jest ten naj??

Lampizatora Transport miał ktoś mozliwośc słuchać?

Odnośnie konwerterów to jest z nimi tak samo jak z najwspanialszą zupą z tajnym składnikiem. Dlaczego jest tak smaczna, bo posiada tajny składnik wzbogacający smak i wynoszący go pod niebiosa. W rzeczywistości tajemnicą tajnego składnika jest jego brak.

Najlepszy konwerter to jego brak. Zalecam korzystanie z transmisji USB w urządzeniach, które mają dobrze opracowane takie wejście. "Budżetowym" i najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup Daca DCS Debussy. Jest bardzo podobny architektonicznie do Scarlattiego, posiada świetnej jakości preamp i wejście USB drugiej generacji. Z ceną za nowy w granicach 30kzł lub 20-25kzł za używkę nie znam nic lepszego. Jest to serce systemu, które pozwala nie kupować konwertera, Daca i przedwzmacniacza. Wystarczy podpiąć końcówkę, kolumny i transport (mamy do wyboru konwencjonalny i plikowca) i mamy granie wysokiej próby.

Odnośnie konwerterów to mogę polecić Diverter HR, gra bardzo porządnie, łądnie wygląda i łatwo go sprzedać. Dla "grzebaczy" i fanów wielu pudełek polecam M2tech evo z lepszym zasilaczem i zegarami niż w standardzie. Wszystko zawsze podłączone przez separator USB IFI zasilany ze swojego zasilacza liniowego (ten wtyczkowy z zestawu to padło). Dla jeszcze większych grzebaczy Hiface Two z tym co powyżej, tyle że z zegarami Crysteka i swoją linią zasilającą oraz z osobnym modułem bateryjnym na wyższej jakości stabilizatorach niż standardowy m2tech od serii Evo. Taka przeróbka wymaga dużo pracy i nieodwracalne zmiany w Hiface Two ale gra nie gorzej jak gotowy zestaw Evo. Co prawda układ Xilinx w Two jest nieco prostszy niż Xilinx Spartan w Evo ale podejrzewam, że jest to spowodowane głównie dużą ilością wejść/wyjść w evo. Pozostała topologia i układy w torze głównym są identyczne. W każdym razie przy odsłuchach porównawczych nie słychać przewagi gotowego kompletu evo.

Odnośnie Lampizatora nawet się nie wypowiem. Zlampizowany squeezebox, zawieszające się daczki, wewnętrzne pająki, fatalne wykonanie od strony wizualnej + dystrybutor Wiesław to dla mnie za dużo.

Ze sprzętem audio jest jak z samochodem. Auto przede wszystkim musi nas dowieźć bezpiecznie z punkt A do B. Na dalszym miejscu jest jakość wykonania, komfort podróży i wreszcie odpowiednio mocny motor.

W przypadku Lampizatora nie dotrzemy z punktu A do B bo wylądujemy w polu, będziemy siedzieli na drewnianej ławce z zadziorami, na nierównościach stracimy zęby a podczas wyprzedzania wpadniemy pod tira bo motor się zawiesi :)

Szymon na dzień dzisiejszy mam HiFace EVO z zegarem EVO Clock oba po modach GFmod do tego mam Entreq Konstantin USB+ kondycjoner Minimus. Do EVO i zegara mam zasilacze Tomanka bo opcja 3 godzin pracy z akku M2Tech to dla mnie za mało a 3 tysiące za 2 akumulatory aby pracować 5-6 godzin to znów za dużo kasy. Komputer z zasilaczem pasywnym Seasonic, filtry SOtM na dyskach i karta USB SOtM, Windows 8 i JRIVER + JPLAY. Powiedz mi czy jest jeszcze jakaś opcja poprawy tej konfiguracji ? Jakie zegary można podpiąć i czy gra jest warta świeczki bo zegar M2Tech po modzie jest już wyraźnie lepszy od fabrycznego, ale może można jeszcze popróbować coś innego jeśli będzie w rozsądnej kwocie ?? Może ta karta SOtM USB można ją czymś lepszym zastąpić ?

Szymon na dzień dzisiejszy mam HiFace EVO z zegarem EVO Clock oba po modach GFmod do tego mam Entreq Konstantin USB+ kondycjoner Minimus. Do EVO i zegara mam zasilacze Tomanka bo opcja 3 godzin pracy z akku M2Tech to dla mnie za mało a 3 tysiące za 2 akumulatory aby pracować 5-6 godzin to znów za dużo kasy. Komputer z zasilaczem pasywnym Seasonic, filtry SOtM na dyskach i karta USB SOtM, Windows 8 i JRIVER + JPLAY. Powiedz mi czy jest jeszcze jakaś opcja poprawy tej konfiguracji ? Jakie zegary można podpiąć i czy gra jest warta świeczki bo zegar M2Tech po modzie jest już wyraźnie lepszy od fabrycznego, ale może można jeszcze popróbować coś innego jeśli będzie w rozsądnej kwocie ?? Może ta karta SOtM USB można ją czymś lepszym zastąpić ?

A po diabła Ci konwerter jak masz Cylax femto z wejściem usb? Napisz jakiej konfiguracji obecnie używasz.

Po konwerterze zamiast prosto z USB Femto jest naprawdę wyraźnie lepiej i to spora różnica. Cała konfiguracja jest w poście od strony cyfrowej. Dalej nie chce poprawiać, amplifikację i kolumny traktuję jako temat zamknięty na dłuższy czas. W ostatnim czasie wyciągnąłem najwięcej poprawiając źródło i kable, Tego nie dadzą żadne kolumny czy wzmacniacz jak źródło będzie kiepskie i na tym się obecnie skupiam. W moim profilu masz moją konfigurację.

Iceman - zanim będziesz dalej szukał w źródle poprawy - postaraj się posłuchać lepszych modeli kabli zasilających SR. Dopiero jak poznasz ich możliwości - będziesz mógł obiektywnie oceniać zmiany w sprzęcie. Różnice pomiędzy T2 czy T3 a Hologramami jest ......duuuża. A nowsze serie podobno jeszcze lepsze....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Szymon dzięki za odpowiedź.

Marslo mi chodziło o konwenter usb Fikusa. Daca miałem u siebie level 4 bodajże i grał bardzo fajnie.

FIKUS tez jest bardzo fajowy!!!

audiograde dzięki, ale już kończę temat audio na dłużej. Takie kable są wystarczające dla mnie i jednocześnie droższych już nie kupię. Skupiam się już tylko na słuchaniu muzyki. W tym roku kończę poszukiwania sprzętowe. Wiem, że będzie ciężko ale mam zamiar wytrwać :-)

audiograde dzięki, ale już kończę temat audio na dłużej. Takie kable są wystarczające dla mnie i jednocześnie droższych już nie kupię. Skupiam się już tylko na słuchaniu muzyki. W tym roku kończę poszukiwania sprzętowe. Wiem, że będzie ciężko ale mam zamiar wytrwać :-)

napisałem o tym - bo czasem nowy sprzet to ślepa uliczka - bez dobrych kabli i tak nie pokaże pełni możliwości.

A przy lepszych kablach - może okazać się, że nie potrzeba nic więcej z hardwaru... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Brawo! Kiedyś w końcu trzeba zacząć słuchać muzyki...trzymam kciuki za wytrwanie w postanowieniu. Ja na Audio Show byłem głównie po nowe płyty, znalazłem kilka fajnych... jak się będzie myślało że mozna jeszcze kabelek zmienić to nigdy się nie będzie zadowolonym z tego co mamy...

Nie wiem czy barwo. Muzykę można słuchać na smartfonie i czasami sam to czynię. A jeżeli masz super klocki a okablowanie takie sobie to w d...e byłeś i g...widziałeś. Wiem, że to bolesne ale prawdziwe. Nie traktuj tego osobiści proszę. Jak ktoś się bawi w audio to niech już będzie poważny w tym co robi . Nie ma półśrodków. Temat należy potraktować kompleksowo..niestety

Audiograde dobrze prawi.

Nie wiem czy barwo. Muzykę można słuchać na smartfonie i czasami sam to czynię. A jeżeli masz super klocki a okablowanie takie sobie to w d...e byłeś i g...widziałeś. Wiem, że to bolesne ale prawdziwe. Nie traktuj tego osobiści proszę. Jak ktoś się bawi w audio to niech już będzie poważny w tym co robi . Nie ma półśrodków. Temat należy potraktować kompleksowo..niestety

Audiograde dobrze prawi.

Sam wydałem na kable i na różne akcesorina tyle co na sam sprzęt, więc wiem ile potrafią zmienić...ale na pewnym poziomie zmiany są już coraz mniejsze a koszty coraz większe...warto więc znaleźć złoty środek a potem kupować muzykę i słuchac...

johny poruszając się po cenach detalicznych żeby było łatwiej to elektronika i kolumny to ponad 80 tysięcy a kable to jakieś ponad 50 tysięcy. Ile mam wydać na kable aby było zatem dobrze i nie było wstydu ?

johny poruszając się po cenach detalicznych żeby było łatwiej to elektronika i kolumny to ponad 80 tysięcy a kable to jakieś ponad 50 tysięcy. Ile mam wydać na kable aby było zatem dobrze i nie było wstydu ?

nie chodzi o wstyd :) tyle ile chcesz - możesz - tak długo, jak słyszysz różnicę. Jak już nie słyszyszysz, albo jest za drogo, albo nie widzisz sensu - nie spinaj się. To ma być fun - a nie katorga i wieczne niezadowolenie. Pocieszam - że wg mnie dobre kable są tolerancyjne wobec słabszych nagrań i często z tych kiepskich ą w stanie wyciągnąć max. Natomiast dobra elektronika często bywa zbyt bezlitosna - i wówczas porada o inwestycji w nagrania trochę mija się z celem - bo trzeba szukać tylko tych, przy których uszy nie więdną :) . Zrobisz jak zechcesz - ale moim zdaniem tylko zestawienia typu vintage są w stnie obronić swój klimat bez dobrych kabli. Dla całej reszty sprzętu z wysokiej półki - co najmniej tak samo dobre / drogie kable - to podstawa. Inaczej robi się mezalians i nie wykorzystujesz całego potencjału - drogiego przecież - sprzętu.

Dla całej reszty sprzętu z wysokiej półki - co najmniej tak samo dobre / drogie kable - to podstawa. Inaczej robi się mezalians i nie wykorzystujesz całego potencjału - drogiego przecież - sprzętu.

Iceman tu masz odpowiedź. Trzeba próbować, ale i nie zawsze droższe zagra lepiej.

Trochę kabli przewaliłem sieciówki za ponad 10 tysięcy też miałem w domu i mnie nie urzekły (Acrolink np). Miałem też Shunyaty Talosa i było tak niewiele lepiej z nim, że absolutnie nie usprawiedliwiało to wydatku 15kzł bo w moim przypadku większą zmianę zrobił kabel USB. Kabli raczej złych nie mam właśnie przyjechały do mnie nowe głośnikowe Entreq Konstantin w w nowej wersji na 2014 rok a IC to chyba nie taka zła Tara Labs ISM Onboard 0.8, która akurat z Konstantinem zgrała się fantastycznie choć wcześniej z Kimberem Monocle XL wolałem Synergistica Anaconda ZiTron. Myślę, że sprawdziłem już wystarczająco dużo kabli, sprzętu aby temat zakończyć. Cudów już nie mam co się spodziewać bo prawie zawsze jest jakiś kompromis. Jak super rozdzielczość, dynamika to braki w barwie czy nasyceniu. Jak gęste barwne granie to delikatnie wycofana góra i tym podobne kompromisy. Wyżyłowałem cechy na których mi zależało przy zachowaniu przyzwoitego poziomu pozostałych i tak np mam genialną wg mnie rozdzielczość, szybkość, dynamikę i niesamowitą gładkość brzmienia ale średnica nie jest tak czarująca jak z niektórymi MIT-ami i wokale nie zawsze są urzekające choć na wielu płytach jest bardzo dobrze. I w sumie to jedyne co mogłoby być lepsze reszta jest taka o jakiej zawsze marzyłem :-)

we

Cudów już nie mam co się spodziewać bo prawie zawsze jest jakiś kompromis. Jak super rozdzielczość, dynamika to braki w barwie czy nasyceniu. Jak gęste barwne granie to delikatnie wycofana góra i tym podobne kompromisy. Wyżyłowałem cechy na których mi zależało przy zachowaniu przyzwoitego poziomu pozostałych i tak np mam genialną wg mnie rozdzielczość, szybkość, dynamikę i niesamowitą gładkość brzmienia ale średnica nie jest tak czarująca jak z niektórymi MIT-ami i wokale nie zawsze są urzekające choć na wielu płytach jest bardzo dobrze. I w sumie to jedyne co mogłoby być lepsze reszta jest taka o jakiej zawsze marzyłem :-)

opisałeś typową sytuację - na każdym poziomie jakościowym / cenowym - to działa tak samo. Nie będzie nigdy tak, że wszystkie oczekiwane cechy dźwięku będą się ujawniać w każdym / większości nagrań. Zawsze niestety jest coś za coś - chodzi tylko o to, żeby poziom tego czegoś - był w miarę możliwości - jak najwyższy. Nie chodzi o używanie jak najdroższych kabli - ale takich, na których słyszysz zmianę i które najprawdopodobniej - nie limitują systemu. Tylko tyle. Aż tyle?

Po konwerterze zamiast prosto z USB Femto jest naprawdę wyraźnie lepiej i to spora różnica. Cała konfiguracja jest w poście od strony cyfrowej. Dalej nie chce poprawiać, amplifikację i kolumny traktuję jako temat zamknięty na dłuższy czas. W ostatnim czasie wyciągnąłem najwięcej poprawiając źródło i kable, Tego nie dadzą żadne kolumny czy wzmacniacz jak źródło będzie kiepskie i na tym się obecnie skupiam. W moim profilu masz moją konfigurację.

Moim zdaniem powinieneś wybrać albo nowy dac z odpowiedniej klasy wejściem USB albo starszy klasowy dac + konwerter. Na pewno warto dokupić IFI USB i porządny kabel usb.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.