Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Przy dostatecznie niskiej rozdzielczości, to pewnie można by i plazmę 24" zrobić (bo wszystko rozbija się o minimalną wielkość piksela). Tak więc bardziej sensownym jest zapytać o najmniejszą plazmę o rozdziałce 1920x1080.

Dla mnie jest to równoznaczne z wycofaniem technologii plazmowej z rynku. Co więc dalej? LCD? LCD-LED? Czy może czas na wejście technologii OLED do powszechnego użytku? Kilka lat temu czytałem o eksperymentach Philipsa z technologią polimerową (nie pamiętam już szczegółów, został mi w pamięci tylko ekran, który po użyciu można będzie zwinąć w rulon). Co więc czeka nas w najbliższej przyszłości?

Co więc dalej? LCD? LCD-LED?

Obecnie praktycznie każdy sprzedawany LCD jest już podświetlany diodami LED. A w CrystalLED nie ma LCD. CrystalLED jest jak OLED. ... ja widzę przyszłość w OLED i/lub CrystalLED.

Kilka lat temu czytałem o eksperymentach Philipsa z technologią polimerową (nie pamiętam już szczegółów, został mi w pamięci tylko ekran, który po użyciu można będzie zwinąć w rulon).

OLED można zwinąć w rulon ... ale ja bym tego nie robił (wszystko ma określoną wytrzymałość mechaniczną na zginanie). ... no chyba że OLED będzie w cenie "wyborczej".

No to lepiej już ten CrystalLED od Sony bo jest z krzemu a OLED z polimeru więc żywotność pewnie mniejsza.

Też mi się tak wydaje. Jednak "spekuluję" ;) że OLED będą tańsze w produkcji (kiedyś) ... więc wyprą CrystalLED ... jeśli w ogóle CrystalLED wejdą na rynek.

wniosek jest prosty cza kupić coś na zapas

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gdyby plazmy były takie dobre to nie zakończonoby ich produkcji. Czy wycofywanie z rynku dobrego produktu jest racjonalne? Czy jest racjonalne wydawanie miliardów dolarów na R&D żeby zastąpić dobry produkt gorszym? Telewizory LCD są długowieczne i bezpieczniejsze a obraz mają coraz lepszy. Wasza dyskucja jest trochę jak wywody zwolenników crt , albo o wyższości winylu nad cd, lampy nad tranzystorem.

Gdyby plazmy były takie dobre to nie zakończonoby ich produkcji. Czy wycofywanie z rynku dobrego produktu jest racjonalne?

Tu nie chodzi o żadną racjonalność a o jak największą sprzedaż i wynikające z tego zyski. Jakością w XXI wieku już nikt się nie przejmuje. Wystarczy porównać wzmacniacze stereo w tej samej adekwatnej cenie z XX i XXI wieku. Przepaść i porażka nowych technologii to najgrzeczniejsze słowa.

W obecnych czasach, chętnym ludziom na nowe technologie, trzeba wcisnąć byle co, podpierając to odpowiednio przygotowaną reklamą, na którą wydaje się miliony, oraz agresywnym marketingiem. Potem pisze się takie wnioski jak powyżej.

LCD są długowieczne............dobre, nie ma co.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@ Jacekbrn

Kontynuując Twój tok myślenia można powiedzieć, że gdyby Pan Tadeusz był wybitnym dziełem literackim - to by się sprzedawał w większej ilości egzemplarzy niż Trędowata autostwa pani Heleny Mniszek, bądź seria arcydzieł pióra pod tytułem Harlequin. Nieprawdaż?

Ciekawe dlaczego zakończono sprzedaż praktycznie bezawaryjnych Toyot Corolla w wersji japońskiej ( z lat 80' ubiegłego wieku) czy Mercedesów wzór Beczka? Dlatego, że były złe a po nich zaczęto produkować tylko lepsze?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

LCD są długowieczne............dobre, nie ma co.

Zmiany obrazu są mniejsze niż na CRT. Plazmy też szybciej się eksploatują (było pisane już że np. spada kontrast z czasem)

Gdyby plazmy były takie dobre to nie zakończonoby ich produkcji. Czy wycofywanie z rynku dobrego produktu jest racjonalne? Czy jest racjonalne wydawanie miliardów dolarów na R&D żeby zastąpić dobry produkt gorszym? Telewizory LCD są długowieczne i bezpieczniejsze a obraz mają coraz lepszy. Wasza dyskucja jest trochę jak wywody zwolenników crt , albo o wyższości winylu nad cd, lampy nad tranzystorem.

Nie chcę być nieuprzejmy ale bredzisz koleś głupoty a w głowie wiedzy zero.

Ciekawe dlaczego zakończono sprzedaż praktycznie bezawaryjnych Toyot Corolla w wersji japońskiej ( z lat 80' ubiegłego wieku) czy Mercedesów wzór Beczka? Dlatego, że były złe a po nich zaczęto produkować tylko lepsze?

Tak. Gdyby beczki były takie dobre to wszyscy by się na nie rzucali.

Chyba mamy nowego "filozofa" na forum.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Kazuhiro Tsuga, prezes Panasonica ogłosił w Tokio nowy plan restrukturyzacji. Spółka szacuje że kosztem 2,7 miliarda dolarów zintensyfikuje działania w segmencie motoryzacyjnym i produkcji w sektorze konsumenckim . Panasonic nie wychodzi z rynku plazm - choć firma rozważa kilka różnych opcji.

Firma oficjalnie ogłosiła, że w dalszym ciągu rozwijać będzie wysokiej jakości produkty oparte na technologii plazmowej.

Nowe kierunki dotyczą nowych funkcji takich jak pióra dotykowe (dla sektora przedsiębiorstw) i interaktywne aplikacje w nowych wyświetlaczach plazmowych.

Poprzez oświadczenie firma dodaje otuchy detalistom i zwolennikom technologii. "Nie będzie żadnych zmian w zakresie usług wsparcia telewizorów plazmowych"

za hdtv.com.pl

Telewizory LCD są długowieczne i bezpieczniejsze ...

Czasy wybuchających Rubinów odeszły w zapomnienie, całe szczęście... Plazmy nie mają z nimi nic wspólnego.

• Moderatorzy

Kontynuując Twój tok myślenia można powiedzieć, że gdyby Pan Tadeusz był wybitnym dziełem literackim - to by się sprzedawał w większej ilości egzemplarzy niż Trędowata autostwa pani Heleny Mniszek, bądź seria arcydzieł pióra pod tytułem Harlequin. Nieprawdaż?

bingo, PT przeczytałem chyba 2 x , zawsze kiedy był lekturą szkolną .

nigdy nie przeczytałem go dla przyjemności czy dla przypomnienia, a jest kilka książek, które czytam co kilka lat.

świadczy to dobitnie jakim dziełem jest Pan Tadeusz,

nie znam również nikogo, kto czytałby go co jakiś czas.

sporo jest jednak romansideł czy sensacji, które są czytane wielokrotnie więc to może być wymierne co jest dobre i trafia w gusta

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

jest wiele kulturalnych zjawisk, czy szerokopojętej sztuki ,co do których wolałbym by autorzy robili to za własne pieniądze i nie wyciągali łap po publiczną kasę oraz nie zmuszali obywateli (zwłaszcza młodszych ) do obcowania z tąże kulturą.

• Moderatorzy

@ Stench

Może napisz jaśniej co masz na myśli. Bo już się pogubilem.

dla mnie PT to chała i nikomu bym tego do czytania nie polecał,

a rrozmaici artyści produkujący sztukę tak naprawdę tylko dla siebie lub może 50 fanatyków powinni robić to za własną kasę czy sponsora, a nie w ramach budżetowej dotacji

U moich Rodziców był przez długie lata Rubin 710p. Nic nie wybuchło.

wybuchały a raczej zapalały się telewizory lampowe ciasno zabudowane w tzw. meblościanki

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Łączę się z Wami w bulu :( Już to przerzyłem !!! I co zrobiłem?? KURO kupiłem!!! :) 2 lata w pudle stało i czekało i nic mu się nie stało a teraz gra :)

aaaaa i wcale nie było takie drogie - 7900Pln za 9G to dobra cena :)

ps. Nie ma tego złego..... to w końcu telewizor jest :)

Jeśli natomiast Ktoś śledził targi w Vegas to wie, że nowa technologia się zbliża i to wielkimi krokami. Narazie w hi-end więc jeszcze po za zasięgiem, ale za parę lat to kto wie ??????? :)) Fajnie bedzie Kuro na coś lepszego wymienić :)

POZDRAWIAM

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Łączę się z Wami w bulu :( Już to przerzyłem !!! I co zrobiłem?? KURO kupiłem!!! :) 2 lata w pudle stało i czekało i nic mu się nie stało a teraz gra :)

aaaaa i wcale nie było takie drogie - 7900Pln za 9G to dobra cena :)

ps. Nie ma tego złego..... to w końcu telewizor jest :)

Jeśli natomiast Ktoś śledził targi w Vegas to wie, że nowa technologia się zbliża i to wielkimi krokami. Narazie w hi-end więc jeszcze po za zasięgiem, ale za parę lat to kto wie ??????? :)) Fajnie bedzie Kuro na coś lepszego wymienić :)

POZDRAWIAM

Cena O.K.

Tylko jak coś w nim strzeli to 7900 do kosza niestety.

Z tą długowiecznością naszych TV to bym nie przesadzał... Kto z Forumowiczow ma plaski TV LCD lub plazmę, który ma sporo ponad 5-6 lat? o 10 letnich nie wspomnę. Co z tego, że nowe plazmy mogą teoretycznie świecić do 30 lat jak znając nas po 5-6 latach będzie korciło by zamienić na coś nowego? Mnie samemu zaczęła fermentowac głowa nad plazmą Samsunga F8500 mimo, że nadal posiadam LED Samsunga od ok 5 lat i nic się z nim nie dzieje :)

Byłem wczoraj w wielkim sklepie z telewizorami. Plazmy wciąż do kupienia: Panas (były tylko tanie modele, ani jednego "wypasa", LG i Samsung.

Podobał mi się obraz z Szajsunga plazmy. Bardzo stonowany, zero agresji, przyjemny dla oka. Ale nie miał tego "czegoś" co najlepsze Panasy.

Zwróciły moją uwagę ogromne ekrany w bardzo atrakcyjnych cenach... czy Waszym zdaniem jest sens zakupu takiej np. 60-ki jako alternatywy dla projektora?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.