Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Przytoczę Ci fragment recenzji z hdtvtest.co.uk

Czy to jest niezależna organizacja konsumencka, nie pozostająca na niczyim garnuszku?

you’ll be rewarded with one of the best HD television-sized experiences you can buy at any price level

Spryciula nie napisał "the best" tylko schował się za "one of the best". Czyli zawsze może się próbować wykręcić sianem. Pozatym przesłanie tego tekstu jest jednoznaczne: tylko głupcy kupują GT/VT/ZT skoro mogą mieć identycznie to samo za ułamek ceny tamtych. Maćku - na logikę: po co zatem Panasonic utrzymuje w produkcji wyższe modele???

Słowem nie wypowiadałem się o ditheringu na G30.

Oj coś niedobrze z pamięcią. Proponuję pewien szeroko reklamowany w TV suplement diety :)

Wypowiadałeś się. Ja przed Twoją wizytą upierałem się, że na G30 dithering nie istnieje. Więc mi pokazałeś, że istnieje. Słabiutki i widoczny tylko w niektórych scenach oraz z bardzo niewielkiej odległości, ale jednak. Przyznałem Ci wtedy rację. I jednocześnie stwierdziłeś, że na ST50 jest on znacznie bardziej intensywny i widoczny. Rozumiem Cię: może teraz niezręcznie Ci się do tamtych (Twoich własnych) słów przyznać, jako że nie wpisują się one w ogólną atmosferę hymnów pochwalnych na cześć ST. Spuśćmy więc na to zasłonę milczenia.

Maćku z całym szacunkiem dla Ciebie: czy nie będzie przypadkiem tak, że w roku 2014 dowiemy się (w tym także od Ciebie), że ST60 tak naprawdę to był słabeczek, ale za to ST70 TO JEST TO?

Wyważona, żeby nie powiedzieć: powściągliwa recenzja ST60, jakże różna od obowiązującego u nas hurra-entuzjazmu? Proszę uprzejmie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konklzuja: bardzo dobry, ale bez fanatyzmu.

Ukryta Zawartość

Czy to jest niezależna organizacja konsumencka, nie pozostająca na niczyim garnuszku?

Spryciula nie napisał "the best" tylko schował się za "one of the best". Czyli zawsze może się próbować wykręcić sianem. Pozatym przesłanie tego tekstu jest jednoznaczne: tylko głupcy kupują GT/VT/ZT skoro mogą mieć identycznie to samo za ułamek ceny tamtych. Maćku - na logikę: po co zatem Panasonic utrzymuje w produkcji wyższe modele???

To komercyjna witryna i nie widzę w tym problemu. David testuje skrupulatnie i "po inżyniersku" i jego opinia zawsze pokrywa się z moją więc mam pełne przekonanie, że werdykty z tamtejszej strony są rzetelne. Pozostali czytelnicy mogą wierzyć, albo nie. Każdy widzi świat przez pryzmat swoich przekonań :) Nie rozumiem też drugiego akapitu do czego się przyczepiłeś. Słusznie napisał, że jeden z najlepszych. To nie jest przecież najlepszy TV, G60 i VT60 są lepsze (też są tam ich testy), ale różnice są bardzo marginalne. O sens takiego stanu rzeczy pytaj innych ekspertów. Ja jestem kalibratorem-recenzentem, a nie marketingowcem i nie wiem czemu ST60 jest tak blisko jakością obrazu do modeli wyższych.

Oj coś niedobrze z pamięcią. Proponuję pewien szeroko reklamowany w TV suplement diety :)

Wypowiadałeś się. Ja przed Twoją wizytą upierałem się, że na G30 dithering nie istnieje. Więc mi pokazałeś, że istnieje. Słabiutki i widoczny tylko w niektórych scenach oraz z bardzo niewielkiej odległości, ale jednak. Przyznałem Ci wtedy rację. I jednocześnie stwierdziłeś, że na ST50 jest on znacznie bardziej intensywny i widoczny. Rozumiem Cię: może teraz niezręcznie Ci się do tamtych (Twoich własnych) słów przyznać, jako że nie wpisują się one w ogólną atmosferę hymnów pochwalnych na cześć ST. Spuśćmy więc na to zasłonę milczenia.

Może i by się przydał, może faktycznie tak mówiłem. Powiem więcej, mogłem nawet w międzyczasie zmienić zdanie, bo jestem tylko człowiekiem, a zjawisko o którym rozmawiamy jest tak subtelne, że niektórzy (Ty :) ) nawet nie są go w stanie zauważyć. Powiem jeszcze więcej: do pewnego czasu uznawałem, że dithering jest zauważalny, ale nie natrętny z normalnej pozycji oglądania, aż tu @Tribul pokazał mi jeden kadr z filmu, gdzie faktycznie wyglądało to zwyczajnie źle. Później nabyłem ten film i puszczałem go na innych TV (w tym VT30, G30, VT50) i na każdym z nich, ta scena, wyglądała niekorzystnie, ale czy seria "50" była gorsza? Nie umiem powiedzieć. Może trochę...

Maćku z całym szacunkiem dla Ciebie: czy nie będzie przypadkiem tak, że w roku 2014 dowiemy się (w tym także od Ciebie), że ST60 tak naprawdę to był słabeczek, ale za to ST70 TO JEST TO?

Ponownie - nie jestem wróżbitą tylko testerem. Jak zobaczę ST70 to się wypowiem. Możliwe, że ST60 to będzie przy nim słabeczek. Któż wie...

Wyważona, żeby nie powiedzieć: powściągliwa recenzja ST60, jakże różna od obowiązującego u nas hurra-entuzjazmu? Proszę uprzejmie:

Ukryta Zawartość

Konklzuja: bardzo dobry, ale bez fanatyzmu.

Czyli lepsza bo się bardziej wpisuje w Twój model przekonań? :)

Poza tym: "Still, it's a five-star TV and an excellent choice for home-cinema set-ups.". Więc nadal super werdykt tylko ubrany w inne słowa.

Czasami się zastanawiam czy jest to fizycznie możliwe by zadowolić wszystkich czytelników? Chyba nie. Gdy recenzja jest wyważona to jest narzekanie, że została napisana pod publiczkę. Gdy jest zbyt entuzjastyczna to od razu podejrzenie sponsoringu, a gdy jednoznacznie krytykująca to oburzenie, że przecież "ja mam ten TV i jest super" :)

Ukryta Zawartość

To komercyjna witryna i nie widzę w tym problemu.

Mnie jednak najbardziej przekonują testy autorstwa niezależnych od nikogo organizacji konsumenckich. To jednak wielka rzadkość.

zjawisko o którym rozmawiamy jest tak subtelne, że niektórzy (Ty :) ) nawet nie są go w stanie zauważyć

Zgoda. Nie dostrzegam. Zastanawia mnie jednak, czemu temat regularnie wraca i to wyłącznie w kontekście ST. Chyba nie podejrzewamy, że jest to wymierzony akurat w ST światowy spisek kosmitów, masonów i cyklistów? :)

aż tu @Tribul pokazał mi jeden kadr z filmu, gdzie faktycznie wyglądało to zwyczajnie źle. Później nabyłem ten film i puszczałem go na innych TV (w tym VT30, G30, VT50) i na każdym z nich, ta scena, wyglądała niekorzystnie, ale czy seria "50" była gorsza? Nie umiem powiedzieć. Może trochę...

Ekstremalnie nagrany materiał?

Czyli lepsza bo się bardziej wpisuje w Twój model przekonań? :)

Nie, nie dlatego. Ja się zresztą nie wypowiedziałem, czy uważam ją za lepszą, czy nie. Napisałem wyłącznie, że jest bardziej powściągliwa i wyważona. Nie zrozum mnie proszę źle. Ja tak naprawdę nie mam nic przeciwko modelowi ST60. Wierzgam tylko gdy się zaczyna budować ołtarzyki, na których ustawia się nowych bożków, przed którymi należy klęczeć, bić pokłony i oddawać cześć. A tak odbieram chóry wychwalające ST60 w kontekście pojawiających się tu na Forum sygnałów, że może niekoniecznie. Jest to z całą pewnością dobry model, ma wiele parametrów na znakomitym poziomie. Ale ma również swoje ułomności i wady. Które u nas pomija się milczeniem, bądź bagatelizuje. Tylko tyle. I aż tyle.

Czasami się zastanawiam czy jest to fizycznie możliwe by zadowolić wszystkich czytelników?

Ja oczekuję od recenzji rzetelnego wypunktowania wszystkich mocnych, oraz wszystkich słabych stron testowanego modelu. Odniesienia się do pochwał, ale i do krytyk. Bez upiększania, ale również bez krytykanctwa.

Pozdrawiam :)

Z OSTATNIEJ CHWILI.

Wchodzę na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tam...

JEST W OFERCIE GT60. W rozmiarze 42" oraz 50".

Na szczęście nie miałem racji, a moje posądzenia Panasonica o niecne zamiary okazały się fałszywe. A może to wynik szumu wznieconego tu na Foum?

Drogo. Powiem więcej: bardzo drogo. 42" w sklepach Internetowych - od 4533 zł, 50" tamże od 7000 zł.

Ukryta Zawartość

Ekstremalnie nagrany materiał?

Co będzie następne? Ekstremalne warunki atmosferyczne w mieście? :D

Te pasy były puszczone z generatora obraz, który jest urządzeniem referencyjnym nie wnoszącym "od siebie" jakiegokolwiek ditheringu, czy innych zniekształceń obrazu.

Co będzie następne? Ekstremalne warunki atmosferyczne w mieście? :D Te pasy były puszczone z generatora obrazu

Drobne nieporozumienie. Pisząc tym razem o "ekstremalnie nagranym materiale" nie miałem na mysli pasów, lecz BD @Tribula, gdzie dithering wyszedł "jak na dłoni".

P.S. Bardzo jestem ciekaw Twojego testu ST60. Również byłoby super, gdyś przetestował GT60, VT60 i ZT60.

Koledzy się "boksują", i dobrze, tylko, że już nie wiadomo co myśleć ... Czekam Panowie na "zwycięzcę".

Wpis Maćka w kwestii ST60 "...zakupiłem ten model dla siebie i nawet gdyby VT50 był o kilkanaście procent tańszy to i tak dołożyłbym do ST60" totalnie mnie zdezorientował.

Zakładając, że Maciek ma rację - to byłoby trochę ryzykowne ze strony Panasonica, tak się traci klientów.

W moim osobistym odczuciu, jakbym zakupił na przełomie '12/ '13 referencyjny model VT i zabulił za niego (jak na moją kieszeń) jak za zboże a kilka miesięcy później dowiedział się, że w nowej serii model "średnio-niższy" jest równy tamtemu (totalnie już nie mówiąc o tym, że go przewyższa)- to obawiam się, że poczułbym się jak skończony idiota, którego nabito w butelkę.

Stanowiłoby to o biciu poniżej pasa, bo cóż po zapewnieniach producenta, jeżeli to co mówi dziś już za kilka m-cy okazuje się g... warte.

Zresztą apropo strony Panasonica- uniemożliwiono dokonania szybkiego i bezpośredniego porównania serii 50 i 60, proszę sobie sprawdzić.

Moim zdaniem celowo większość pozycji ułożona jest na mijankę, żeby powyższe utrudnić. Jaki w tym cel? No właśnie zastanawiające, no bo chyba nie bałagan (zbyt poważny producent?).

Jeżeli producent jest profesjonalistą i klientów traktuje poważnie to raczej nie powinien dawać rebusów jak byle łebkom i nie powinien skłaniać ich do tracenia czasu na przeformatowywanie tabel (tu po drodze klient może coś przecież pomylić) tylko powinien podać informacje możliwie prostym, czytelnym torem, tak jak trzeba.

@ Tomek 36

ST nie dorównuje VT, tym bardziej więc go nie przewyższa. To tylko marketingowa bajeczka serwowana na rynku polskim. Jest modelem średnio-niższym, w swojej klasie bardzo dobrym. Nad nim są jeszcze trzy półki: GT, VT, ZT.

Problem Bobcat polega na tym, że za bardzo rozmyślasz o oznaczeniach. 95% klientów nie ma pojęcia jakie są naprawdę różnice i nie dyskutuje o nich na forum ani portalach testowych, więc o strzał w kolano przez Panasonica, z powodu nieracjonalnych różnic cenowych, nie musisz się martwić. Prawda jest taka że ST bije na głowę w relacji cena/jakość GT i VT, nie oznacza to że jest od nich lepsza, ale też praktycznie w niczym nie odstaje od GT/VT - bo tutaj róznice od ostatnich serii (czy nawet już od serii 30) były w zastosowanym filtrze (VT), designie, wyposażeniu, opcjach do kalibracji. Kalibrując tryb wspólny dla tych trzech modeli, np kinowy uzyskasz na każdych trzech niemal identyczne wyniki (mikro różnice) co do najważniejszych aspektów obrazu - kontrastu/czerni, jasności, odchyłki od wzorca kolorów, przebiegu gammy itd.

Na hdtvtest.co.uk piszą, że GT60 ma zupełnie inny, lepszy procesor obrazu niż ST60.

No i super, może dzięki temu IFC o ułamek % lepiej działa :)

@ Don 111

Chyba niniejsze Forum jest dla zapaleńców takich jak (między innymi również) Ty i ja, aby sobie dyskutować także o takich szczegółach? Główny atut ST to bardzo korzystna relacja cena/jakość. W skali bezwzględnej jest już nie tak różowo.

Don widać zmienił strategię i mam (może mylnie) wrażenie że pracuje dla Panasonika ;)

Z Maćkiem nie rozmawiam bo to branża.

Szkoda że Hojlo już nie pisze.

Wy wszyscy oponenci niedługo zrobicie ze mnie ślepego.

Tryb wspólny to Kinowy. Fabrycznie bardzo ciemny i nic z tym nie da rady zrobić. Nie każdemu to odpowiada. A tryby jasne mają omawiane tu niedogodności.

Na przytoczonym przeze mnie hdtvtest.co.uk można przeczytać, że:

* W telewizorach począwszy serii G w górę jest procesor obrazu autorski Panasonica, robiony w Japonii.

* W telewizorach począwszy od S w dół jest procesor obrazu Mediatek. Jest to firma tajwańska.

Wiadomo, że jeśli coś jest oryginalne Made in Japan - jest to gwarancja najwyższej jakości. Wiadomo również, że Mediatek jest firmą produkującą masową taniochę. Mamy więc wyjaśnienie fenomenu, dlaczego w przypadku S mamy ciągle powracający temat mrowienia (ostatnio również migotania), a nigdy nie było tego tematu w kontekście G i V.

Jestem wyposażony w sprzęt, obecnie nie planuję zakupów. Gdybym jednak coś teraz kupował - z całą pewnością byłby to GT. @Don111: czy naprawdę sądzisz, że cena GT wyższa od ST o 30% (42") i 50% (50%) wynika tylko z kilku wymienionych przez Ciebie drobiazgów? Nie żartuj sobie proszę.

@ Locoloco

ST60 lepszy od VT50? A Toyota Yaris 2013 pewnie lepsza od Lexusa 2012. Dowcip miesiąca.

@ Witek_Z

Napisałeś swoje spostrzeżenia nie potwierdzające ogólnego tonu pochwał ST. Stąd nerwowość jego apologetów.

@ Locoloco

ST60 lepszy od VT50? A Toyota Yaris 2013 pewnie lepsza od Lexusa 2012. Dowcip miesiąca.

W zasadzie nie za bardzo chce mi się komentować takie śmieszne, przesadzone i bzdurne porównanie. Jeśli VT to Lexus, to ST jest takim samym modelem, bez turbo i bez paru bajerów. Mowa o serii z tego samego roku, bo nowa seria ma lepsze osiągi i mocniejszy silnik od starego topowego modelu, choć wciąż bez jakiegoś istotnego elementu podnoszącego komfort jazdy.

Dlatego nie rozumiem, dlaczego dziwisz się, że ST60 może być (nie wiem czy jest, nie porównywałem) lepszy od VT50 ? A jak było z serią poprzednią ? ST50 bez porównania wypadł lepiej od starszej serii GT30 oraz był oceniany jako co najmniej tv klasy VT30, przytaczane przewagi nad VT30 to lepszy przebieg gammy, ciut lepsza czerń, teraz dodaj w nowym modelu ST60 dużą jasność wg tego co mierzył Maciek.

Jeśli firma Panasonic w dobie kryzysu sięga po procesor innej firmy oznacza to że jest tańszy, a co z tym związane gorszy.

Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie powie że taniocha jest dobra.

Ci co cokolwiek mają wspólnego z zyskami ze sprzedaży telewizorów ze słabymi procesorami będą zawsze taki model wychwalać pod niebiosa.

Wiemy już do czego zdolne są pewne gremia w promowaniu produktu. (LCD)

<br />Wiemy już do czego zdolne są pewne gremia w promowaniu produktu. (LCD) <br />

Wiemy już do czego zdolne są pewne gremia w promowaniu produktu. (Plazma)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wiemy już do czego zdolne są pewne gremia w promowaniu produktu. (Plazma)

Nie jestem żadną ze stron , a patrzeć na obraz LCD nie mogę , a widziałem LCD z materiałem HD nie tylko w sklepie , dla mnie film fabularny z LCD wygląda tak " jakby aktorzy mieli twarze plastikowe " .

Dodam , że nie mam plazmy , LCD , tylko CRT .

Jeśli chodzi o technologię KURO, nie została ona wdrożona nigdy do produkcji. Panasonic kupił technologię i schował głęboko tak aby nikt z niej nie korzystał. Gdyby ktoś inny to kupił to Panasonic miałby konkurenta

Z tego co ja slyszalem to panasonic wykupil technologie od kuro i probowali zrobic pare plazm na ich technologi, i mozna powiedziec ze im nie wyszlo :) .

Jednak takiego obrazu jak w Pionku nie uzyskali.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Z tego co ja slyszalem to panasonic wykupil technologie od kuro i probowali zrobic pare plazm na ich technologi, i mozna powiedziec ze im nie wyszlo :) .

Jednak takiego obrazu jak w Pionku nie uzyskali.

Kiedyś czytałem o tym i nie do końca tak było. W skrócie - Pioneer i Panasonic mieli swoje własne patenty i swoją własną metodę sterowania subpolowego, czyli te wszystkie kombinacje z częstotliwością i metodą ditheringu (zresztą LG, Samsung też mają swoje). Nie pamiętam już dokładnie tych różnic, ale w każdym bądź razie trzeba było wybrać jedną z nich. Panasonic postawił na rozwój swojej metody, co długo nie pozwalało osiągać choćby zbliżonego kontrastu do Kuro, z drugiej strony miał też lepsze inne parametry. Widocznie uznali, że bardziej im się opłaca, albo że bardziej rozwojowa jest ich metoda, pewnie to pierwsze.

Wymyśl coś oryginalnego, tak od siebie.

Ja w przeciwieństwie do Ciebie nigdy nie byłem oryginalny (nawet nie próbuję się na to silić) dlatego wolę cytowć "klasyków" z tego forum. Zmieniłem (w cytacie) tylko jedno "malutkie" słowo.

Pozdrawiam :-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Z tego co ja slyszalem to panasonic wykupil technologie od kuro i probowali zrobic pare plazm na ich technologi, i mozna powiedziec ze im nie wyszlo :) .<br />

Możesz podać jakieś konkrety. Jakie to były modele PDP i co im nie wyszło?

A ja tam Lecha lubię - takie niezbyt ciepłe :D

A ja lubię Was wszystkich. Naprawdę. Ale plazmy kochać nie będę. Nie jestem "sprzętofilem" ;-).

Jesteś. LCD-filem.

Rozczaruje Cię. Też nie. :-) (j.w. nie jestem sprzętofilem)

Spójrzmy więc na sprawę z innej perspektywy. Jesteś plazmo-fobem.

Bobcat - przestań. Nie masz ani jednego argumentu na taką tezę. Jest ona nieprawdziwa ! Ale masz perspektywy :-).

W zasadzie nie za bardzo chce mi się komentować takie śmieszne, przesadzone i bzdurne porównanie. Jeśli VT to Lexus, to ST jest takim samym modelem, bez turbo i bez paru bajerów. Mowa o serii z tego samego roku, bo nowa seria ma lepsze osiągi i mocniejszy silnik od starego topowego modelu, choć wciąż bez jakiegoś istotnego elementu podnoszącego komfort jazdy.

Dlatego nie rozumiem, dlaczego dziwisz się, że ST60 może być (nie wiem czy jest, nie porównywałem) lepszy od VT50 ? A jak było z serią poprzednią ? ST50 bez porównania wypadł lepiej od starszej serii GT30 oraz był oceniany jako co najmniej tv klasy VT30, przytaczane przewagi nad VT30 to lepszy przebieg gammy, ciut lepsza czerń, teraz dodaj w nowym modelu ST60 dużą jasność wg tego co mierzył Maciek.

W moim osobistym odczuciu, jakbym zakupił na przełomie '12/ '13 referencyjny model VT i zabulił za niego (jak na moją kieszeń) jak za zboże a kilka miesięcy później dowiedział się, że w nowej serii model "średnio-niższy" jest równy tamtemu (totalnie już nie mówiąc o tym, że go przewyższa)- to obawiam się, że poczułbym się jak skończony idiota, którego nabito w butelkę.

To się nazywa postęp (nowy, lepszy lub tak samo dobry produkt, w niższej cenie) i jest rzeczą naturalną. Mogłeś oczywiście poczekać ... możesz też czekać w nieskończoność.

Nie jestem żadną ze stron , a patrzeć na obraz LCD nie mogę , a widziałem LCD z materiałem HD nie tylko w sklepie , dla mnie film fabularny z LCD wygląda tak " jakby aktorzy mieli twarze plastikowe " .

Dodam , że nie mam plazmy , LCD , tylko CRT .

Albo widziałeś kiepskie LCD, albo były ustawione w tryb "dla pospolitego kupującego*".

* pospolity kupujący kupuje zwykle to co jasno świeci z przejaskrawionymi barwami, aktywnymi odszumiaczami (efekt maski) itd. ... w kwestii kolumn jest podobnie ... też te z uśmiechem dyskoteki są bardziej atrakcyjne dla pospolitego chłopka.

Jeśli firma Panasonic w dobie kryzysu sięga po procesor innej firmy oznacza to że jest tańszy, a co z tym związane gorszy.

Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie powie że taniocha jest dobra.

Ci co cokolwiek mają wspólnego z zyskami ze sprzedaży telewizorów ze słabymi procesorami będą zawsze taki model wychwalać pod niebiosa.

Wiemy już do czego zdolne są pewne gremia w promowaniu produktu. (LCD)

Jest trochę bzdur w tym co piszesz. Nowe, tańsze procesory, te do PC są zwykle szybsze, bardziej energooszczędne od starych ... tu może być analogicznie. "Procesor" tylko liczy ... a CO i JAK liczy, zależy już od programisty (jakość obrazu, zależy od software w większym stopniu niż myślisz). Tak więc istotne jest to jaka jest wydajność nowego procesora wzgl. starego ... a to jak to zostanie oprogramowane, to inna sprawa.

Tak że nic bym z góry nie przesądzał.

A co do "zdolności w promowaniu" - właśnie widzę jak są plazmy przez co poniektórych wychwalane. JAk mają niektórzy klapy na oczach zupełnie nie dostrzegając wad tej technologii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.