Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Na 7004 ma ten sam kolor co Pm paltinum (wg nomenklatury w prospekcie)?

Ciekawi mnie, czy będzie lepiej od mojego q-daca.A ten gość z tablicy ma sporo gratów od Hegla na allegro- chciałem h70, ale nie chciał opuścić 5%;)

Jeśli ten qdac gra ostro to na7004 zagra tak samo do tego ten streamer wedlug mnie ma slaby bas wiec bedziesz podkrecal zeby usłyszeć dolu I wyjdzie znowu ostro. Transport też jest waznym elementem ale ten audiolab jest na sabre a to cholernie detaliczna kosc I dużo tu transportem nie zrobisz.

Edytowane przez MarcinGD

W tych starych wzmacniaczach sa przetworniki pokroju hd2, nie liczylbym na progres. Przekaz jest bardzo zamazany z takiego dac'a. A ten marantz potrafi bardzo fajnie zagrac z dobrym źródłem.

Dobrym...czyli coś byś typował do odsłuchu?

W tym przedziale w ktorym sie poruszasz mozesz sprobowac tej HD10 jeśli ten pan z allegro zgodzil by sie na test. Jak bedzie dobrze to wtedy można sie bawic transportem.

Edytowane przez MarcinGD

Stała sie taka oto rzecz:

podłączyłem jakieś stare audioquest jade o dł 50 cm zamiast 200 cm furutechow fu-220 i dźwięk kompletnie sie zmienił, pojawiło sie więcej detali i wokal przesunął sie w przód i nie jest taki techniczny.

Do tej pory byłem przekonany, ze kable nie grają aż w takim stopniu, a różnica jest subiektywna.

Darth Vader - ciekawy opis, brawo. Posiadam PM/SA 11s3 od ponad 3 miesięcy i w pełni się z Twoją opinią zgadzam. Ciekawi mnie natomiast jedno. Czy miałeś okazję słyszeć wcześniejsze wersje serii 11, tj. S1 i S2? Czym różnią się od S3?

Ja mam PM 11S1, bylem na odsłuchach 11S3, gdzie bezpośrednio porównywaliśmy z S1, (ten sam tor, te same kolumny)

Różnice są na tyle subiektywne, bo mnie nie odpowiadało jedno w s1 lub s3, innym słuchaczom jeszcze coś innego, często są na granicy percepcji, i trudno było nam wskazać na zdecydowanego faworyta w porównaniu.

Ja zostaje przy 11S1, moim zdaniem producent zastosował dość zrozumiałą koncepcje "ewolucji" jedenastki, lecz dźwiękowo jeśli chodzi o zmiany na lepsze to jest bez szaleństw, i należy się mocno zastanowić czy jest sens pakowania się w "upgrade" ze starszych modeli w nowsze, które jak wiemy nie zawsze są lepsze.

Ja obecnie nowego wzmacniacza nie poszukuje, jest mi dość dobrze z 11S1, a jeśli ktoś pisze muł bagienny, to chyba musi zrewidować pozostałe elementy toru, z dobrym źródłem ten wzmacniacz naprawdę brzmi dobrze.

Pozdrawiam, wszystkich zakręconych.

Wpis. Po ktorej stronie mocy one sa, bardziej koherentne czy analityczne brzmienie?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z przyjemnoscia. Whisky, wino czy koniak :P

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czy nie uważacie, że ceny Marantza w PL są wzięte z księżyca? Np. PM7005 ok. 4,0 kzł, cena w GB ok. 2,5 kzł, PM6005 w PL ok 2,5 kzł, w GB ok. 1,7 kzł. Szok normalnie ...

Raczej za debili. Marantz to super marka mająca doskonały sprzęt, ale przez mocno zawyżone ceny musi konkurować z normalnie wycenionymi markami, np. Yamaha czy NAD. Chyba, że ktoś na starcie odrzuca front z fioletowego plastiku.

Ceny klocków audio nie maja czasami żadnej logiki... można kupić tanio i można dobrze przepłacić za ten sam produkt. W 1999/2000 r. natknąłem się na artykuł, w którym zarzucano jakiemuś dystrybutorowi zawyżone ceny... że to tyle taka technologia, obudowa , ect. nie kosztuje, więc on udzielił odpowiedzi, że "cena artykułu na półce jest mnożona x3-x4 od ceny produkcyjnej i że jeżeli kogoś to razi to niech sam zostanie sprzedawcą i zobaczy". Na własnym przykładzie podam tylko jeden wybrany mój zakup, lipiec 2010 - SACD Marantz SA7003 srebrny, nowy, 3 lat gw, - cena sklepowa/dystrybutora wynosiła wszędzie 2560 zł - bez kosztów transportu, przedłużenia gwarancji, itd. Kupiłem ten sam SACD w Koninie z w/w parametrami, nowy, srebrny za ... 1750 zł (68,3% wartości dystrybutora). Najgorsze jednak w tym, że jak go chciałem sprzedać w stanie niemal sklepowym w 2012r (bo zakupiłem w 2011r. NA7004) to nie było chętnych za 50% wartości dytrybutora! Tak sprzedałem kiedyś zadbanego Technicsa za 29 % ceny sklepowej i więcej takich błędów nie popełnię, więc SA7003 dalej jest u mnie (i dalej w satnie b. dobym, bo włączam od 4 lat płytę raz w miesiącu aby mechanika trochę popracowała)

Dla fanów Marantza chyba jedne z ostatnich mocnych graczy- końcówki ery gigantów w temacie Hi-end , Marantz Pm15 tylko 500 szt na Świat około 27kg. oraz SACD S1 flagówka porównana z Linn CD12 około 77000zł a to pierwsza Światowa 5 w swoich latach. Stan Top inf na priv

Edytowane przez lukag72

Czy ktoś się może orientuje jak podłączyć PM6005 do komputera? Czy da się to zrobić za pomocą konwertera USB-SPDIF? DAC w pm6005 obsługuje nawet DSD, więc chciałbym jakoś puścić sygnał z komputera.

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Sprzedac, kupic 510/511, Ew. 610/611. Nie bedziesz mial z tym problemu.

Jesli nie chcesz sprzedawac, potrzebujesz kabel optyczny, ktorym laczysz "pudelko" z komputerem.

Edytowane przez DawidM

Znalazłem konwerter NuForce U192. Z jednej strony USB, z drugiej coax lub optyk. Ale czytam, że DSD nie pójdzie po opttku. No trudno, przeżyję.

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Panowie chcę zmienić mojego pm8003 na coś lepszego. Mogę kupić w sklepie z gwarancją pm14s1 za około 1400€. Lub jechać 500km w jedną stronę po pm11s3 za około 2000€. Czy różnica pomiędzy nimi jest tak duża że warto zaryzykować i jechać te 1000km.

Jako CD mam CDA 2010ae i myślałem o PMA 2010/20ae ale trochę myślę że będzie za duża podstawa basowa.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Panowie chcę zmienić mojego pm8003 na coś lepszego. Mogę kupić w sklepie z gwarancją pm14s1 za około 1400€. Lub jechać 500km w jedną stronę po pm11s3 za około 2000€. Czy różnica pomiędzy nimi jest tak duża że warto zaryzykować i jechać te 1000km.

Jako CD mam CDA 2010ae i myślałem o PMA 2010/20ae ale trochę myślę że będzie za duża podstawa basowa.

Nie będzie. Niedawno z czystej ciekawości przyniosłem od kolegi komplet Marantz 8005 i porównałem z moim Denonem 2000AE, wszystkie konfiguracje. Każdy element Marantza to niższa klasa, dość płaskie granie. Jeśli już Marantz, to zdecydowanie 11S3, duży krok w górę.
Gość

(Konto usunięte)

Czego to już nie było "muł bagienny", "uszojebca", teraz dochodzi płaskie granie. Może właśnie to jest naturalne, wyważone a nie napompowane skrajnymi dźwiękami urządzenie, ktore w połączeniu z odpowiednio dobrana resztą toru jest przyjazne dla słuchacza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.