Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Bądź poważny. Nie rób sobie jaj. Za 5 lat nie będzie wyboru telewizorów 8K w Europie.

Myśle że nawet za 10 lat. Nie wspominam nawet o nadawaniu u nas TV w 8K. Na to nie licz przez co najmniej 20-30 lat.

Mowimy o czym innym. Ja - o Japonii, Ty - o Europie. Nie byłbym aż takim pesymistą. Mnie się wydaje, że za jakieś 5, może 7 lat 8K się pojawi w Europie.

Mnie za to strasznie boli ( i to dosłownie) nadmiar bieli w LCD.

No bo niestety nie można mieć wszystkiego w jednym, no bo przecież LCD wychodzi wyżej z bielą a plazma niżej schodzi z czernią, tylko jeszcze jest pytanie na ile wyższy poziom bieli przekłada się na większą skalę odcieni jaśniejszych kolorów, no chyba że chcesz złośliwie powiedzieć że chodzi ci tylko o ból oczu spowodowany od wyższego poziomu osiąganej jasności ?.

Sly w tym długim wpisie oczywiście masz rację.

Winą za sukcesy VHS, MP3, CD, LCD i inne to nic innego jak w y g o d a.

Przyznam, że nie bardzo rozumiem tę wypowiedź. MP3 owszem, jest wygodny w obsłudze. Ale czym VHS miałby być wygodniejszy od Beta? Albo LCD od plazmy? CD zgoda, jest wygodny, ale też i lepszy. Tutaj naprawdę lepsze zwyciężyło.

Mowimy o czym innym. Ja - o Japonii, Ty - o Europie. Nie byłbym aż takim pesymistą. Mnie się wydaje, że za jakieś 5, może 7 lat 8K się pojawi w Europie.

"Mnie się wydaje" - no cóż, każdemu coś innego się wydaje, tymczasem dywagacje o 8k są całkowicie bezprzedmiotowe, bo nawet jak się spełni Twoje proroctwo, to dyskusja powinna zostać odłożona na "5, może 7 lat".

Znowu sobie uzurpujesz prawo decydowania o czym należy dyskutować, a o czym nie. Jak widzisz chętni do rozmowy na ten temat są. Nie ma obowiązku w niej uczestniczyć, jeśli komuś tematyka nie odpowiada.

Jakoś nie widzę tych chętnych do rozmowy o niczym, raczej to Ty ponownie wrzucasz temat 8K, że widziałeś w Japonii, że taka rewelacja, po czym od razu wiadomo, że kolejne dwie zakładki będą poświęcone jałowej dyskusji odbiegającej całkowicie od tematu wątku, na zasadzie: "reszta forum przekonuje Bobcata że tematu 8K póki co nie ma".

Czy interesuje Cię moja ocena Twoich wpisów? Dorozumiewam się że nie. W identycznym stopniu mnie nie interesuje Twoja ocena moich. Powtarzam po raz n-ty że od mówienia mi co powinienem pisać, a czego nie - jest Moderacja. Może w końcu to do Ciebie dotrze i powstrzymasz swoje belfersko-cenzorskie zapędy. Pozatym sam sobie przeczysz. Raz piszesz że nie ma chętnych do rozmowy, zaraz potem - że reszta Forum mnie przekonuje. To w końcu są ci dyskutanci czy nie?

Jesteście w stanie polecić mi kogoś do skalibrowania nowej plazmy Panasa?

Najlepiej z Poznania lub jego okolic, tak żeby za dojazd nie trzeba było dodatkowo płacić....

Słuchając rozumu....

Mnie się wydaje, że za jakieś 5, może 7 lat 8K się pojawi w Europie.

Chyba w postaci jednego kanału testowego, w jakimś jednym kraju (oczywiście nie w Polsce) ... a i tak wątpię w tą dolną granicę (5 lat). Tylko ja takich testów, nawet nie nazwałbym "pojawieniem się". Za 5-7 to może pojawi się regularnie nadawany jakiś kanał, ale w 4K ... MOŻE (i nie w PL ... tradycyjnie).

Tymczasem mamy w PL jedynie 2 programy emitowane poprzez DVB-T w HD (pomijam fakt, że większość audycji, to skalowane w górę SD) i co najgorsze z planami zaprzestania nadawania w tym HD, w przyszłym roku.

Żeby zacząć myśleć o 8K, to trzeba pomyśleć o 4K, a żeby pomyśleć o 4K, to FullHD powinno być standardem. ... na razie jesteśmy w tej kwestii w czarnej D.

Żeby zacząć myśleć o 8K, to trzeba pomyśleć o 4K, a żeby pomyśleć o 4K, to FullHD powinno być standardem.

W tej sprawie mogą być różne szkoły myślenia. Skoro Polska złapała spore opóźnienie jeśli chodzi o cyfryzację telewizji - uważam, że bardzo słuszną była decyzja aby nie bawić się w MPEG-2 (ci którzy go mieli właśnie od niego odchodzą) tylko od razu wskoczyć na MPEG-4, który został zdecydowany jako system docelowy. Podobnie rzecz się ma z cyfryzacją radia. Tu jesteśmy jeszcze bardziej w tyle, ale też podjęto dobrą decyzję, że nie idziemy w DAB, tylko od razu wprowadzamy docelowy DAB+.

Zgodzę sie z Tobą, że w przypadku telewizji Super Hi-Vision nasze opóźnienie do reszty Europy może być duże. Dlatego tym bardziej nie ma sensu zaprzątać sobie głowę (oraz wyrzucać kasę) w jakieś przejściówki typu 4K tylko należy od razu wprowadzać 8K.

A co myślicie o plazmie Samsunga PS51F5500 ? Na zachodnich forach przeważają bardzo pozytywne opinie. W Neo Net można ją kupić za 2600 zł. Chce ją kupić jako prezent dla rodziców.

W tej sprawie mogą być różne szkoły myślenia. Skoro Polska złapała spore opóźnienie jeśli chodzi o cyfryzację telewizji - uważam, że bardzo słuszną była decyzja aby nie bawić się w MPEG-2 (ci którzy go mieli właśnie od niego odchodzą) tylko od razu wskoczyć na MPEG-4, który został zdecydowany jako system docelowy. Podobnie rzecz się ma z cyfryzacją radia. Tu jesteśmy jeszcze bardziej w tyle, ale też podjęto dobrą decyzję, że nie idziemy w DAB, tylko od razu wprowadzamy docelowy DAB+.

Zgodzę sie z Tobą, że w przypadku telewizji Super Hi-Vision nasze opóźnienie do reszty Europy może być duże. Dlatego tym bardziej nie ma sensu zaprzątać sobie głowę (oraz wyrzucać kasę) w jakieś przejściówki typu 4K tylko należy od razu wprowadzać 8K.

Podziwiam Waszą wiarę i fantazję :-)

Ludzie a kto za to zapłaci, skoro dopiero raczkujemy w HD ?

Wg. Waszego toku myślenia nie widzę w ogóle sensu wprowadzania do emisji kanałów w full HD, bo przecież już trzeba przeskakiwać na 8K :-).

Poczytajcie lepiej wyniki badań gdzie pytano ludzi o poziom jakości jaki im odpowiada, czym kierują się przy wyborze nowego odbiornika, jak często zmieniają TV w swoim domu na nowy itd.

Zobaczycie, że Kowalski nie odróżnia sygnału z DVD od BR i ten pierwszy jest dla niego SUPER !

Ludzie kupili teraz trochę nowych telewizorów ze względu na "cyfryzację" telewizji publicznej ale znaczna część kupiła dekodery do starych CRT.

Gdzie te TV 4K i 8K dla ludzi którzy dostają emerytury po 800-1200zł na miesiąc, a ludzie pracujący zarabiają netto po 1400-1600zł i tych są miliony.

Dla kogo będą wprowadzać tak zaawansowaną technologię ?

Kto za to zapłaci, kiedy od wielu lat nie ma decyzji w sprawie abonamentu ?

Jaki jest sens inwestować niemałe pieniądze w nowe urządzenia studyjne, nadajniki itd. kiedy za "5 lat" trzeba :-) je wymienić na kolejne :-) ?

Dla 3-7% społeczeństwa które stać na drogi i nowoczesny TV ?

"Fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego aby bawić się, aby bawić się, aby bawiś się na całego !!! ..."

Pozdrawiam

Pygar

Ludzie a kto za to zapłaci, skoro dopiero raczkujemy w HD ?

Tym bardziej nie ma sensu wyrzucać kasę na 4K, aby potem to utylizować i płacić za 8K.

Wg. Waszego toku myślenia nie widzę w ogóle sensu wprowadzania do emisji kanałów w full HD, bo przecież już trzeba przeskakiwać na 8K :-).

Niezupełnie. 8K jak wspomniał @Kyle bedzie u nas za wiele lat. Do tego czasu standardem stanie się Full HD.

Gdzie te TV 4K i 8K dla ludzi którzy dostają emerytury po 800-1200zł na miesiąc, a ludzie pracujący zarabiają netto po 1400-1600zł i tych są miliony.

Full HD rozchodza się jak ciepłe buleczki. Nowe technologie też z czasem tanieją.

Jaki jest sens inwestować niemałe pieniądze w nowe urządzenia studyjne, nadajniki itd. kiedy za "5 lat" trzeba :-) je wymienić na kolejne :-) ?

To nie są tak wielkie pieniądze, jak wymiana sprzętu przez miliony konsumentów. Inna sprawa, to jestem ciekaw, jak często w polskiej TV wymieniają/wymieniali pierwszą z brzegu kamerę (nawet z SD na SD) z powodu zwykłej eksploatacji (kto wie, czy nie co 5 lat). Tak, czy inaczej cykl 5-cio letni, byłby moim zdaniem zdecydowanie zbyt częsty i to nie ze wzgl. na inwestycje studyjne, tylko domowe (jak ludzie by >musieli< zmieniać sprzęt co 5 lat, to by się wk...).

To nie są tak wielkie pieniądze, jak wymiana sprzętu przez miliony konsumentów. Inna sprawa, to jestem ciekaw, jak często w polskiej TV wymieniają/wymieniali pierwszą z brzegu kamerę (nawet z SD na SD) z powodu zwykłej eksploatacji (kto wie, czy nie co 5 lat). Tak, czy inaczej cykl 5-cio letni, byłby moim zdaniem zdecydowanie zbyt częsty i to nie ze wzgl. na inwestycje studyjne, tylko domowe (jak ludzie by >musieli< zmieniać sprzęt co 5 lat, to by się wk...).

Tu nie napisałem poprawnie, bo miałem na myśli te "5 lat" do wejścia 8K :-)

Czyli to, że sprzęt do full HD nie zdąży się zamortyzować.

Ci co mają firmy rozumieją o czym piszę.

Nikt "co chwilę" nie wyrzuca pieniędzy na modernizację sprzętu, kiedy stary jeszcze na siebie nie zapracował.

Spójrzcie na analogię w wykorzystaniu systemu operacyjnego na firmowych komputerach.

Mowa o Windows XP, który przez bardzo długo dominował w ankietach jako system nr 1.

A kiedy była jego premiera ? !

Dlatego możecie jeszcze bardzo długo marzyć o nadawaniu w Polsce transmisji telewizyjnej w standardzie 8K.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Cyfryzacja w radio to nieporozumienie - kto i po co będzie wymieniał stary dobry odbiornik radiowy na nowy ?

W krajach gdzie wprowadzono transmisję cyfrową nadal funkcjonuje transmisja analogowa i nic nie wskazuje że to się zmieni.

Sprawnych analogowych odbiorników radiowych jest na świecie kilka razy więcej niż wszystkich telewizorów.

Gdzie tu szeroko pojęta ekologia i rachunek ekonomiczny ?

jestem ciekaw, jak często w polskiej TV wymieniają/wymieniali pierwszą z brzegu kamerę (nawet z SD na SD) z powodu zwykłej eksploatacji

Ostatnio widziałem obraz z jednej kamery w programie Familiada - na bank była to stara analogówka, obraz w rogu telewizora był "rozjechany", w tym miejscu R nie był zgrany z G i B. W ogóle jakość obrazu z TVP jest do bani a szczególnie na HD (wszyscy wiedzą dlaczego)

Pygar czy mógłbyś pisać po ludzku? (bez tych spacji)

Wiele osób kupuje nowy sprzęt nie dlatego, że stary dożył kresów swego technicznego żywota i podziękował za dalszą pracę, lecz z chęci posiadania nowych technologii (w mniejszym lub większym stopniu osoby te potrafią docenić co one dają) lub chcąc mieć coś z wyższej półki. Sam się do takich zaliczam, a i patrząc po Krewnych i Znajomych Królika stwierdzam, że nie jestem w tym podejściu odosobniony.

Wiele osób kupuje nowy sprzęt nie dlatego, że stary dożył kresów swego technicznego żywota i podziękował za dalszą pracę, lecz z chęci posiadania nowych technologii (w mniejszym lub większym stopniu osoby te potrafią docenić co one dają) lub chcąc mieć coś z wyższej półki. Sam się do takich zaliczam, a i patrząc po Krewnych i Znajomych Królika stwierdzam, że nie jestem w tym podejściu odosobniony.

Zgoda, jak ktoś miał CRT wymienił na tani LCD 32"- 40" (większość "Kowalskich").

Teraz ma cienki i nowoczesny telewizor którego nie wymieni dopóki się nie zepsuje.

Następny który kupi będzie może ciut większy i koniecznie na promocji w sklepie sieciowym typu Media...dla idiotów.

Cała nadzieja w producentach "jednorazówek" które padną za kilka lat,a nie jak stary TV który grał naście lat ale to nie zmieni faktu, że ten kolejny "z promocji" też będzie full HD.

Chyba, że chińskie koncerny dotrzymają słowa i zarzucą rynek tanimi TV 4K po 600-800$.

Wiele osób

Nie ma za co żyć do "pierwszego", a my na tym forum do mniejszość.

• Moderatorzy

Bobcat, jaki tv skusi cię do wymiany tv które masz w domu ? jaka wielkość i rozdzielczość ? oczywiście przy założeniu, że nie trafisz kumulacji w totka.

mnie 90 cali 4K za 1-1,5 kEuro w zupełności by wystarczył na droższy szkoda by mi było kasy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zgoda, jak ktoś miał CRT wymienił na tani LCD 32"- 40" (większość "Kowalskich").

Teraz ma cienki i nowoczesny telewizor którego nie wymieni dopóki się nie zepsuje.

Następny który kupi będzie może ciut większy i koniecznie na promocji w sklepie sieciowym typu Media...dla idiotów.

Cała nadzieja w producentach "jednorazówek" które padną za kilka lat,a nie jak stary TV który grał naście lat ale to nie zmieni faktu, że ten kolejny "z promocji" też będzie full HD.

Chyba, że chińskie koncerny dotrzymają słowa i zarzucą rynek tanimi TV 4K po 600-800$.

Nie ma za co żyć do "pierwszego", a my na tym forum to mniejszość.

Ach te literówki.

Najwięcej sprzedaje się najtańszych/najniższych modeli bo ludzie zwyczajnie nie mają pieniędzy (PL), a tych co mają i stać ich na zmianę TV co 2-3 lata (podążanie za nowinkami) jest procentowo bardzo mało.

Zresztą zdecydowana większość społeczeństwa po prostu ogląda telewizję, a tylko My przyglądamy się im z bliska, kalibrujemy, aktualizujemy oprogramowanie itd.

Dla Kowalskiego TV to ten sam sort urządzeń co pralka, lodówka - ma działać :-).

jaki tv skusi cię do wymiany tv które masz w domu ?

8K za nie-astronomiczną cenę. Czyli nie zaraz po pojawieniu się na rynku. Na szczęście generalną prawidłowością elektroniki domowej jest spadkowy trend cen po okresie początkowym nowych technologii. U nas to melodia odległej przyszłości, więc mogę sobie teraz pofantazjować. 4K nie interesuje mnie.

@ Pygar co chciałeś powiedzieć cytując samego siebie?

8K za nie-astronomiczną cenę. Czyli nie zaraz po pojawieniu się na rynku. Na szczęście generalną prawidłowością elektroniki domowej jest spadkowy trend cen po okresie początkowym nowych technologii. U nas to melodia odległej przyszłości, więc mogę sobie teraz pofantazjować. 4K nie interesuje mnie.

@ Pygar co chciałeś powiedzieć cytując samego siebie?

Chciałem zmienić "do" na "to" ale było już za późno.

Ludzie, naprawdę, zejdźcie na ziemię, wake up!

Nie można własnym wyobrażeniom/marzeniom/wierzeniom nadawać znamion faktów. To jest nawet trochę chore.

Póki co była np. duża wystawa w Berlinie, "gwiazdami" było 4K i OLEDy.

Po mitycznym 8K ani widu ani słychu. Po prostu zero. Nie istnieje póki co w real-world'zie.

Rozumiem, że niektórzy tkwią w jakimś swoim matrixie, ale chyba pora wrócić do rzeczywistości.

Ludzie, naprawdę, zejdźcie na ziemię, wake up!

Nie można własnym wyobrażeniom/marzeniom/wierzeniom nadawać znamion faktów. To jest nawet trochę chore.

Póki co była np. duża wystawa w Berlinie, "gwiazdami" było 4K i OLEDy.

Po mitycznym 8K ani widu ani słychu. Po prostu zero. Nie istnieje póki co w real-world'zie.

Rozumiem, że niektórzy tkwią w jakimś swoim matrixie, ale chyba pora wrócić do rzeczywistości.

Dokładnie o tym mówię i popieram w całej rozciągłości.

Zresztą już ktoś wcześniej o tym pisał, że od modeli "wystawowych" (czytaj prototypów) , do sprzętu sklepowego jest bardzo długa i kręta droga.

Często ciekawe rozwiązania giną jakiś czas po ich ogłoszeniu światu i nigdy nie trafiają do produkcji ( alternatywne wyświetlacze do LCD ).

Liczy się zysk, zwrot poniesionych kosztów, minimalizacja strat i przetrwanie na globalnym rynku.

Nowości nie zarabiają "na chleb powszedni" producentów.

Są ciekawostkami (wizytówka firmy), które weryfikuje życie poprzez wybory masowych konsumentów.

Ile sprzedaje się tanich Fiatów, a ile najlepszych Mercedesów ?

Niska marża x duża sprzedaż = zarobek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.