Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy kolejny komunikat o wsparciu rządu Koreańskiego dla technologii OLED.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy my możemy sobie wyobrazić wsparcie Polskiego Rządu np. dla paczkomatów na pięciu kontynentach ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyprzedaż 9300 w USA - 1 199 usd.

55EC9300 - 55" OLED Smart TV - 1080p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny materiał o potencji technologii OLED

Ukryta Zawartość

Futurologia ...

MM DE oferuje OLED Panasa za 9 999 eu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47000 zł. Obawiam się, że przy takich cenach OLED nie zawojuje rynku.

Przy takich na pewno nie, ale intuicja podpowiada że to długo nie potrwa (ten poziom cen).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przy takich na pewno nie, ale intuicja podpowiada że to długo nie potrwa (ten poziom cen).

Powiedzmy sobie prawdę ...nawet gdyby taki tv 65" cenił się 20 tyś pln-ów to i tak to będzie zbyt dużo... Panie i Panowie w Polsce żyjemy... gdzie średnie wynagrodzenie jest marzeniem 90% uczciwie pracujących....

Piszecie krytycznie o cenie OLED PANASONIC.

A w zasadzie o cenie płyty głównej w tym TV.

Matryca wiadomo, od LG więc to płyta główna PANASONIC podpija cenę trlrwozora o 100 %.

Unpack Panasa w Oslo

Ukryta Zawartość

Jest polskie menu !

No i wizyta w fabryce OLED

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszecie krytycznie o cenie OLED PANASONIC.

A w zasadzie o cenie płyty głównej w tym TV.

Matryca wiadomo, od LG więc to płyta główna PANASONIC podpija cenę trlrwozora o 100 %.

Nawet nie tyle płyta główna co koszty licencji dla LG jako właściciela technologii :)

Bardzo fajny materiał o potencji technologii OLED

Taka technologia jest już praktycznie dostępna. Przeźroczyste OLEDy pokazywał ostatnio bodajże Samsung. W telewizorach tv jednak ciągle jest mocne parcie na technologię LCD, chociaż to chyba też kwestia czasu zanim i tutaj ludzie zaczną się przestawiać na OLEDy :)

Cos malo stron od mojej ostatniej wizyty. Cos ta era oleda nie chce nadejść. Gluwnie janiuno gada sam z soba a raczej wstawia materialy reklamowe z których nic nie wynika.

chwilowy brak działalności w audio.

Cos malo stron od mojej ostatniej wizyty. Cos ta era oleda nie chce nadejść. Gluwnie janiuno gada sam z soba a raczej wstawia materialy reklamowe z których nic nie wynika.

Oj tam a może era już właśnie nadejszła i wszyscy kupili tvki i teraz się rozkoszują tą idealną czernią! :)

Niemożliwe. Za drogo i monopolowo. Tak nie nadchodzi era niczego.

Philips też chyba długo był monopolistą w produkcji plazm (na początku). Spokojnie, jak OLED ma się rozwinąć to się rozwinie a jak ma upaść to upadnie i zostaniemy na wieki z LCD. Też dobrze bo to tylko TV ;-). Ile spokoju zapanuje wtedy na forach. Ja już obserwuję to zjawisko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na razie jest spokój bo co poniektórzy szczęśliwie zdążyli kupić ostatnie serie świetnych plazm na przeczekanie :)

Za kilka lat może standardem będzie już OLED bez większych wad i w normalnej cenie. W razie czego zawsze jest szansa, że LCD jeszcze czymś zaskoczy. Choć z taką polityką jak obecnie nie zanosi się na to (przyzwoita/bardzo dobra jakość jedynie w drogich i najdroższych modelach). Było coś jeszcze o technoogii LED (prawdziwej), podobno tańszej i bardziej trwałej od OLED, ale coś ucichło o tym.

Gdyby nie wojna plazma vs lcd podejrzewam że odpowiedzi byłoby conajmniej połowę mniej i wątek mógłby być zakopany.Na szczęście czasem Janunio wypłynie na powierzchnię jakimś newsem..

Wczoraj w Mediaexpert w drodze po nową pralkę i lodówkę napotkałem na SONY 55 cale model jakiś tam coś tam wp***u numerków że nie wiem co to w końcu...w każdym bądź razie model 4K,kosztował niecałe 6000 zł, puszczony był jakiś klip w 4K z azjatką w czerwonym stroju, nie wiem czy śpiewała czy co, ale obraz....rozwaliło mi to wyobraźnię:) Nie wiem jak czerń itp bo to w końcu sklep i tryb sklepowy, tak jak i materiał, ale jakość obrazu, ostrość, szczeguły coś pięknego, jak na żywo...zaświeciło mi się w głowie że mój 3 letni Panasonic 50ST50 to już era przedpotopowa...chociaż nie wiem jak byłoby z tym Sony już w domu przy wieczornym seansie z materiałem FullHD, mogłoby być " ała" :) Jakiś rok temu jak pytałem Maćka Kopra o zmiianę mojego ST50 na wiekszego LCD z Samsunga jakiś wyższy model, milion pochwał w recenzjach itp, to odpisał mi tylko "chcesz sobie zrobić krzywdę?" :) Korci mnie większy TV ale się wacham czy warto zmieniać plazmę na LCD:/

Widziałeś to co jest faktem. Obraz nowych LCD jest dużo lepszy niż plazm. Czas leci do przodu i wnosi zmiany. Można się upierać, zachowywać fanatycznie itd ale jaki koń jest każdy widzi, choć nie każdy chce się do tego przyznać. W domu robi się inny tryb ustawień do wieczornego oglądania. W takim TV masz kilka trybów i ustawiasz sobie różne preferencje np do filmów, do codziennego oglądania, do jasnego i wieczornego pokoju.

sly30 wiem jakie są ustawienia w TV;)Ogólnie to są o dupe rozbić (nawet THX) i każdy kto sie orientuje trochę w tym temacie to to wie, natomiast czy obraz nowych LCD jest leszy niz plazm to kwestia mocno dyskusyjna jesli chodzi o włączenie tego w domu na normalnym ogólnodostępnym materiale i w warunkach że tak powiem niesklepowych, półmrok ciemno itp. Dlatego mocno myśle. Rok temu Koper (moim zdaniem fachowiec) stanowczo odradził mi taki manewr.

Masz swoje oczy. Koper to, Koper tamto. Masz TV dla siebie czy dla jakiegoś gościa? A skąd wiesz jakie kto ma motywacje wyrażając jakąś opinie. Ja tam już nie ufam branżystom. Poza tym chyba się nie rozumiemy w kwestii ustawień. Nie miałem na myśli różnych presetów firmowych bo to się nie sprawdza, ale myślałem o ustawieniach Custom w ramach których też możesz mieć kilka różnych presetów i sam je sobie programujesz, dobierasz wszystkie parametry i sam możesz je odpowiednio nazwać.

A ja dosłownie 1.5tyg temu widziałem js9000 tylko pierwszy raz 65calach puszczone demo życie pi i exodus i powiem ze było słabo.. To chyba niebyl materiał 4k, gdyż ogólnie dema wyglądają ladnie. Były dwa tv jeden pod drugim,na dole UHD samsunga u góry suhd z hdr i owszem łódka świeciła ładnie i dużo mocniej na suhd z hadeerem za to w demie exodus zbroje żołnierzy w suhd szare,tło szare..oczywiście to krawedziowka no i hdr musi mieć jasność na maxa..bez dwóch zdań trzeba by było mieć taki tv w domu i wtedy się pobawić..oczywiście ktoś bo ja nie zamierzam..Swoją drogą chodzi mi po głowie zmiana 55 na 65vt60 jakby się trafiła okazja z nie zaduzym przebiegiem i bez wad to nie wiem czy bym się nie zastanowił..dla mnie do nocnych seansów z żoną, to jest obraz bez wad i mnóstwem smaczków...O wiedzminie nie wspomnę,zjezdzam tylko kontrastem żeby się coś nie utrwalilo i uczta dla oka, szczególnie nocą w jaskiniach ..ta plazma świeci po prostu pięknie...

Trochę mnie nie było i nie wiem czy ktoś wspomniał, że ostatnio potaniały TV Samsunga:

65JS8500 kosztuje 11.999

65JS9000 kosztuje 13.489.

65JS9500 kosztuje ok 17.000

Obecnie są to TV z najlepszym stosunkiem cena/jakość.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Życie Pi i Exodus to nie są dobre dema pod serie JS9xxx.

Najnowsze to Color Food oraz Jorney of Color. Są w necie. Wersje oryginalne mają rozszerzenie ts. Warto zobaczyć je w sklepie a potem puścić na domowym TV i zobaczyć co zostało z walorów w/w materiałów.

Panowie....Panowie... można nie wierzyć "branżystom" (jak to brzydko sly powiedział ;) ) ale co do Macieja K. to ja uważam go za dobrego fachowca jeśli chodzi o kalibrację obrazu.... i teraz Tacy branżyści mogą pisać różne recenzje , mniej lub bardziej sponsorowane ;) , ale wystarczy "spojrzeć" co stoi u nich w domu :) . I na przykład u Macieja pamiętam że stał panas 55" st60 , chciał zamienić na większy i to zrobił na 65"vt60 i z tego co wiem to chyba dalej vt u niego stoi... Wg mnie o czymś to świadczy.... i nie dostał tv darmo od panasa za recenzje....

Nie znam tego Pana i nic o nim nie mogę powiedzieć. Ale przyczyny dlaczego coś u kogoś stoi bywają różne. Poza tym każdy ma swoje oko i swoje przyzwyczajenia. Zawsze warto posłuchać innych opinii i zadanie tego Pana też można uwzględnić. Ale nie sugerowałbym się aż tak bardzo. Często ktoś ma jakiś sprzęt bo np dostał w rozliczeniu, albo bo z takich czy innych względów musi reprezentować daną firmę i niekoniecznie za pieniądze.

Różnie w życiu bywa. Kwestie finansowe też mogą mieć znaczenie. Jakiś czas temu plazma mogła być 2x tańsza niż alternatywny LCD i ktoś kupił sobie Plazmę. Po 2 latach okazuje się, że są już na rynku połowę tańsze i duże lepsze LCD i w tym czasie decyzja byłaby zupełnie inna. Ale ktoś patrzący z boku o tym nie wie i może się błędnie zasugerować. Każdy ma swoje oczy, uszy i powinien kupować sprzęt dla siebie i kierować się własnym gustem.

Ale akurat teraz w tej kwestii to chyba nie ma dylematów. Plazm już nie ma, a kupowanie używek jest bardzo ryzykowne, szczególnie w przypadku właśnie PDP.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.