Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , już po 5h kalibracji pojawiły się "powidoki". Jednak TV sam je w nocy usunął. Można i tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... i szacunek.

Ale gdzie Led ma przewagę nad oled ? Ja nie widzę żadnej.

A m.in. w tym, ze mając oleda nie zamienisz go w obraz, statyczny obraz gdy go nie używasz. Masz możliwość wyświetlania jakiegoś pokazu slajdów, albo czarna tablica. Co niektórzy przykrywają je kocem jak są nie używane, nie tylko ze względu na akustykę. ;)

A słuchanie muzyki z wybraną reprodukcją dzieła sztuki na ścianie, zdjęciem zespołu, czy okładka płyty jest naprawdę nie do przebicia przez żaden oled.

I jeszcze HDR, dziwnie bagatelizowany przez oledowych wyznawców.

Powtarzam jeszcze raz. Nastepny tv, który kiedyś pewno jednak kupię musi mieć jak najlepszy HDR i funkcję obrazu gdy nie jest używany. Nawet nie będę się zastanawiał. OLED jedno i drugie wyklucza.

Dlatego na rynku jest tak wiele "produktów" o tym samym zastosowaniu ale o różnych cechach...aby każdy wybrał coś dla siebie...bo co ważne dla mnie nie koniecznie musi być ważne dla Ciebie... ;)

Na przykładzie samochodów widać to najbardziej...jedna osoba kupuje ten sam model z małym silnikiem, a inna nie wyobraża sobie jazdy z minimum V6 czy V8...jednej wystarcza klima i elektryczne szyby , a druga nie wyobraża sobie życia bez Webasto (niezależne ogrzewanie postojowe) skórzanej tapicerki...itd...itd. ..

Oczywiście wszystko przedewszystkim zależy od grubości portfela...

Ale każdy z Nas zna swoje możliwości finansowe i szuka produktu w danym przedziale cenowym o określonych cechach....

Identyczne (a nawet jeszcze mocniejsze) wypalenia mam na wyświetlaczu AMOLED smartfona.

Mój smartfon (AMOLED) po 7 latach używania (delikatnego) nie ma żadnych wypaleń. To budzi nadzieję i powoduje poważne myślenie o OLED jako następnym TV. Trochę zniechęca mnie ta biel zależna od stopnia wypełnienia ekranu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

stare przyslowie: chcesz uderzyć psa to kij sie znajdzie.

Tak na dobrą sprawę, czy jest jakaś technologia która nie jest wymagająca i nie ma słabych punktów?

Nie wymagajaca tylko wymierajaca ;).

Muszę przewietrzyć mój system…

Uwaga na kolegę @szaman (postów ma 1281. To dużo)

Jednak pisze nam Szaman, kierownik marketingu i czarnego PR SAMSUNG TV, że:

ekranu OLED TV nie zamienisz w statyczny obraz bo się wypali.

Tymczasem SAMSUNG TV i ich LCD na matrycach SVA zapewni nam reprodukcję obrazów bez kontrastu rodem z OLED TV.

Albo czerń, albo niby SAMSUNG reprodukcja ...

Uwaga na kolegę @janunio. Postów ma trochę więcej. To dużo. :)

Gwoli ścisłości to od Samsunga już raczej nic nie kupię. Jedna wymiana tv na nowy. Zepsuł się po godzinie od włączenia. A kolejny nowy przyjechał po miesiącu i miał problem z matryca. Znów ponad miesiąc czekania na wymianę. Także ten...

Sam koncept jednak uważam za bardzo udany (piszę tu o The Frame). Na tyle udany, ze przełknąłem problemy techniczne, kontrolę jakości i obsługę przez oficjalny sklep Samsung na poziomie rodem z PRL. :)

Jedynie mogę pochwalić mój lokalny gwarancyjny serwis Samsung. Tu 10/10. Podejście elastyczne do klienta. Fachowa wymiana matrycy itd.

Tylko wyobraź sobie, ze zamiast czarnej tablicy na ścianie albo czarnej tablicy przykrytej kocem masz np. obraz van Gogha, który sobie kontemplujesz słuchając ulubionych płyt. Tylko tego trzeba spróbować. Bo wyobrazić sobie jest ciężko.

Kontrast jest ok. Nie narzekam. Na czerń również nie narzekam. Najciemniej mam oświetlając pomieszczenie jedną 40W żarówka. Tylko w całkowitej ciemności czernie oledowe mają przewagę. Tak jest i tego nie zmienisz.

Gwoli ścisłości to od Samsunga już raczej nic nie kupię. Jedna wymiana tv na nowy. Zepsuł się po godzinie od włączenia. A kolejny nowy przyjechał po miesiącu i miał problem z matryca. Znów ponad miesiąc czekania na wymianę. Także ten...

Sam koncept jednak uważam za bardzo udany (piszę tu o The Frame). Na tyle udany, ze przełknąłem problemy techniczne, kontrolę jakości i obsługę przez oficjalny sklep Samsung na poziomie rodem z PRL. :)

Jedynie mogę pochwalić mój lokalny gwarancyjny serwis Samsung. Tu 10/10. Podejście elastyczne do klienta. Fachowa wymiana matrycy itd.

Tylko wyobraź sobie, ze zamiast czarnej tablicy na ścianie albo czarnej tablicy przykrytej kocem masz np. obraz van Gogha, który sobie kontemplujesz słuchając ulubionych płyt. Tylko tego trzeba spróbować. Bo wyobrazić sobie jest ciężko.

Kontrast jest ok. Nie narzekam. Na czerń również nie narzekam. Najciemniej mam oświetlając pomieszczenie jedną 40W żarówka. Tylko w całkowitej ciemności czernie oledowe mają przewagę. Tak jest i tego nie zmienisz.

Ja za to szukam telewizora gdzie morda Krystyny Pawłowicz i innych pisomatołków będzie korzystniej wyglądała jako statyczny obraz. Nie wiem jaka technologia może mi to zapewnić.

Ja za to szukam telewizora gdzie morda Krystyny Pawłowicz i innych pisomatołków będzie korzystniej wyglądała jako statyczny obraz. Nie wiem jaka technologia może mi to zapewnić.

Najlepsza zapewniająca to technologia to brak telewizora lub jego unikanie ;-).

Nie wymagajaca tylko wymierajaca

Każda technologia kiedyś zaczyna wymierać na rzecz innej. To efekt rozwoju.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Panowie na Wasze polityczne żale jest inny wątek...

Czy już tak przesiąkneliście polityką,że nic poza nią nie widzicie...

Polityka jest jak ośmiornica wszędzie wtyka swoje macki, zwłaszcza za PiS ;-).

Niestety jesteś nieuleczalnie chory...jak politycy...

To przykre....ale mnie kompletnie nie dziwi...

Nie potrafisz nawet przy Swoim hobby zapomnieć o Swoich uprzedzeniach do przeciwnej "opcji" politycznej...najgorsze, że nie potrafisz siè pogodzić ,że Twoja opcja przegrała i co najlepsze nie widzisz ,że idzie na dno...w coraz szybszym tempie...

I żeby nie było nie jestem z wygranej opcji...ale potrafię widzieć pewne rzeczy i nie przesłania mi tego fanatyzm...tak fanatyzm... :) :)...żeby w wątkach Audio-video pisać lub wspominać politycznie...

Twój ostatni wpis świadczy o Twoim ślepym fanatyźmie... przepraszam samym fanatyźmie bo jest on z założenia ślepy... ;)

Twój ostatni wpis świadczy o Twoim ślepym fanatyźmie... przepraszam samym fanatyźmie bo jest on z założenia ślepy... ;)

Gratuluję dogłębnej i obiektywnej analizy. Jestem pod wrażeniem.

Trzymajmy się tematów Audio-Video i wszyscy będziemy zdrowsi...

Trzymajmy się ;-).

Gość fon

(Konto usunięte)

Dlatego na rynku jest tak wiele "produktów" o tym samym zastosowaniu ale o różnych cechach..

Wszystko byłoby w porządku gdyby pbyły dostepne na ten temat dostępne jawnie informacje. A tu każdy udaje genialny produkt bez wad. Który w połączeniu z super kalibracją pana MK da jakdyby ten sam obraz na wszystkich telewizorach. Otóż NIE.

Wszystko byłoby w porządku gdyby pbyły dostepne na ten temat dostępne jawnie informacje. A tu każdy udaje genialny produkt bez wad. Który w połączeniu z super kalibracją pana MK da jakdyby ten sam obraz na wszystkich telewizorach. Otóż NIE.

...kalibracja Macieja pomaga tylko wyciągnąć to co najlepsze z danego "wyświetlacza" i nigdy nie da tego samego "efektu" na różnego typu tv czy projektorach...oczywiście nie każdemu musi się ten referencyjny obraz podobać...

A powinna. Bo chyba o to chodzi w kalibracji, żeby każdy wyświetlacz, wyświetlał tak samo,w miarę swoich możliwości.

Żeby każdy kolor wyglądał tak samo na każdym skalibrowanym wyświetlaczu. Bo jak tak nie jest, to pieniądze w błoto wywalone.

Chyba kolory są najważniejsze, nieznależnie od technologii.

No bo jak mają być kolory niezgodne z referencyjnymi, to po co kalibracja?

Pod swoje oko, to mogę sobie sam ustawić.

Z tego co próbujesz powiedzieć, to wychodzi, że kalibrację można robić tylko na oled tv i na projach Sony i JVC. Reszta wywala kasę w błoto.

Ciekawe, czy Maciek podziela twoje zdanie?

Bo jeśli masz rację, to mu bardzo ilość klientów spadnie

Witam. Może tutaj ktoś pomoże ? Jaką tv zakupić żeby była najlepsza jakość? Nc+,iptv,delta media player czy jeszcze coś innego? Tv LG OLED model b z 2017 roku. Dzięki serdecznie

Witam. Może tutaj ktoś pomoże ? Jaką tv zakupić żeby była najlepsza jakość? Nc+,iptv,delta media player czy jeszcze coś innego? Tv LG OLED model b z 2017 roku. Dzięki serdecznie

Mam EVOboxa i n-boxa turbo.

Na dziś lepsze PQ wypuszcza EVObox.

Niestety dobra jakość treści video jest rzadkim zdarzeniem.

Zarówno CP jak i nc+ retransmitują w 90% z tych samych źródeł.

Gość fon

(Konto usunięte)

...kalibracja Macieja pomaga tylko wyciągnąć to co najlepsze z danego "wyświetlacza" i nigdy nie da tego samego "efektu" na różnego typu tv czy projektorach...oczywiście nie każdemu musi się ten referencyjny obraz podobać...

Wiesz dobrze, że różne technologie mają różne ograniczenia...kalibracja to nie tylko kolory...

Czy jesteś pewien , że wyciąga wszystko co najlepsze? To dla czego nie istnieje jeden tyko właściwy sposób kalibracji? Ponadto kiedyś w bezpośredniej dyskusji z panem MK zadałem pytanie czy kalibrowanie przez niego TV jest całkowite? Czyli na wszystkich wariantach i trybach odtwarzania obrazu przez TV? Jak wszystkie wejścia antenowe, hdmi, ci, lan, serwer itp. Zapadła wymowna cisza. Teraz wciska propagandowy tekst o jego nowym lepszym rodzaju kalibracji odpowiadajacym studyjnemu. To jaka była do tej pory ta kalibracja? :)

Nigy też nie był poruszany tez problem prawidłowego pomiaru podczas kalibracji. Co innego jest przystawić czujnik obrazu przy ekranie co innego ogladać obraz z dystansu w zmieniajacych sie warunkach oświetlenia. Przecież oświetlenie zmienia się nie tylko w zalezności od pory dnia, ale stanu pogody czy pory roku. To jest rzeczywistość której nie bierze sie pod uwagę.

Nie potrzebnie dorabiasz Swoją "ideologie"...

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem... ;)

Czy w związku z tym wyobrażasz sobie sytuację postawienia dwóch z te ej samej pułki odbiorników TV jeden kalibrowany odpłatnie drugi amatorsko odtwarzajacyh ten samą treść wizyjną i brak możliwości jednoznacznego stwierdzenia przez wymagających odbiorców który znich jest skalibrowany "profesjonalnie"? Bo ja tak.

Nigy też nie był poruszany tez problem prawidłowego pomiaru podczas kalibracji. Co innego jest przystawić czujnik obrazu przy ekranie co innego ogladać obraz z dystansu w zmieniajacych sie warunkach oświetlenia. Przecież oświetlenie zmienia się nie tylko w zalezności od pory dnia, ale stanu pogody czy pory roku. To jest rzeczywistość której nie bierze sie pod uwagę.

Chyba troszkę pomyliłeś pojęcia. ..na obraz ma wpływ światło zewnętrzne ale tylko na obraz z projektora bo jest to obraz odbity od ekranu....natomiast telewizor jest wyświetlaczem i jakiekolwiek światło zewnętrzne nie ma wpływu na ten obraz ...Twoje oko może ten obraz z TV inaczej postrzegać(w różnych warunkach) ale ten TV w każdych warunkach produkuje ten sam obraz...

Natomiast przy projektorach światło zewnętrzne to kluczowy składnik dla jakości obrazu bo ma na niego wpływ. ..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.