Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Za 1,5 tys Euro już bym kupował.

Nie jesteś ciekawy jak jest z żywotnością tego wyświetlacza ? Ja uzależniam praktyczne zainteresowanie nim właśnie takimi danymi. Muszą być wiarygodne. Poza tym to naprawdę dobry TV co potwierdzają praktycznie wszyscy, którzy go widzieli lub testowali (poza małymi polskimi wyjątkami).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy

widziałem oled LG w MM.

obraz mi się podobał,

w świetle sklepowym bije kolorami wszystkie plazmy, wygląda jak doskonały led.

co do płynności szybkości itp obraz demo nie dawał możliwości pełnej oceny tv.

wklęsłość mnie nie przekonuje i budzi obawy co z obrazem gdy nie siedzi się idealnie na wprost, choćby w sytuacji gdy film ogląda kilka osób.

cena wyklucza nawet rozważanie ewentualnego zakupu.

oled wg mnie jest prawdopodobnym kierunkiem rozwoju telewizorów i ma szanse zaspokoić zarówno sympatyków led jak i plazma.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie jesteś ciekawy jak jest z żywotnością tego wyświetlacza ? Ja uzależniam praktyczne zainteresowanie nim właśnie takimi danymi. Muszą być wiarygodne. Poza tym to naprawdę dobry TV co potwierdzają praktycznie wszyscy, którzy go widzieli lub testowali (poza małymi polskimi wyjątkami).

Myślę że do czasu gdy będzie mnie na ten telewizor stać będzie wiadomo już więcej na ten temat. Myślę że pierwsze podejście do kupna OLEDa będę robił za jakieś dwa lata. T.z. mam nadzieję.

• 2 tygodnie później...

LG OLED TV, kolejna obniżka ceny - 55EA9800 za 3.999 €.

LG konkuruje sam ze sobą ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Moderatorzy

sprawę oled zacznę traktować poważnie kiedy za rozsądne pieniążki będzie można nabyć coś rzędu 65 cali

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

widziałem oled LG w MM.

obraz mi się podobał,

w świetle sklepowym bije kolorami wszystkie plazmy, wygląda jak doskonały led.

co do płynności szybkości itp obraz demo nie dawał możliwości pełnej oceny tv.

wklęsłość mnie nie przekonuje i budzi obawy co z obrazem gdy nie siedzi się idealnie na wprost, choćby w sytuacji gdy film ogląda kilka osób.

cena wyklucza nawet rozważanie ewentualnego zakupu.

oled wg mnie jest prawdopodobnym kierunkiem rozwoju telewizorów i ma szanse zaspokoić zarówno sympatyków led jak i plazma.

myślę że w MM widziałem tego samego LG który...... miał niestety około 20 martwych pixeli po dwóch tygodniach pracy, ale myślę że to się poprawi.

sprawę oled zacznę traktować poważnie kiedy za rozsądne pieniążki będzie można nabyć coś rzędu 65 cali

I z TV znikną debilne seriale tasiemce, bo po jakiego kupować wypasione telewizory XXII wieku, skoro tam tylko spotkać można reklamy poprzeplatane debilną misją? Już lepiej iść sobie do parku i posłuchać ptaszków. Obraz 8K i dźwięk Hi-End.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Już lepiej iść sobie do parku i posłuchać ptaszków. Obraz 8K.....

Oj chyba trochę więcej.

.....dźwięk Hi-End

U mnie jest lepszy ;-)

LG OLED TV, kolejna obniżka ceny - 55EA9800 za 3.999 €.

Około rok temu obok upadku plazm, które dla ciebie były zwykłym szajsem, wieszczyłeś że OLED-y będą już w zasięgu naszego portfela, a w 2015 sprzedaż będzie masowa. I jak tam? Coś się nie rusza?

• 3 tygodnie później...

Wygląda na to że LG na razie będzie jedynym producentem paneli OLED:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

" Na nadchodzących targach SID 2014 (Society for Information Display), które odbyć się mają w San Diego między 3 a 5 czerwca, firma LG zaprezentuje najnowszą linię swoich wklęsłych ekranów OLED Ultra HD i 4K LCD TV.

Eksponowane będą: 55, 66 i 77 calowe wklęsłe ekrany OLED Ultra HD oraz 65 i 105 calowe wklęsłe ekrany Ultra HD LCD TV oparte na technologii IPS zapewniającej w tym przypadku bardzo szeroki kąt doskonałej widzialności... "

Zwracam uwagę na podział ekranów na UHD i 4K.

Warto także zauważyć, że w Japonii także rozwijana jest technologia OLED WRGB. A więc w wersji LG.

Modne ostatnio żegnanie OLED TV chyba jest przedwczesne.

Zaś argument japońskich gigantów, że produkcja OLED jest nieopłacalna nie dziwi w kontekście ich wieloletnich mega strat w dziedzinie LCD/PDP.

Widać dziś, że trzeba uczyć się ekonomiki produkcji od LG.

Modne ostatnio żegnanie OLED TV chyba jest przedwczesne.

Wspomniana przez Waszmości moda nie wzięła się z powietrza i nie zmieni jej kilka dyżurnych prototypowych egzemplarzy obwożonych po wszystkich możliwych targach i wystawach. OLED nie zawojowały jak dotąd rynku. Pojawiła się jakaś szczątkowa oferta (dwa czy trzy modele) za astronomiczną cenę, którą to ofertę rynek (pardon) olał. Od tego czasu cisza jeśli chodzi o nowości. Bowiem w innych sprawach ciszy nie ma. Raczej wprost przeciwnie. Co jakiś czas nadchodzą nowe informacje, że OLED są wciąż niedopracowane, wychodzą coraz to inne problemy i choroby wieku dziecięcego, w szczególności jeśli chodzi o trwałość.

" ... kilka dyżurnych prototypowych egzemplarzy obwożonych po wszystkich możliwych targach i wystawach "

Niestety w Polsce stoją od dawna w sklepach.

Ostatnia cena to 15k za 55 cali.

Niestety w Polsce stoją od dawna w sklepach.

To są właśnie przedstawiciele tej szczątkowej oferty, o której wspominałem. Kolejek chętnych do ich kupna nie zauważyłem :)

Warto także zauważyć, że w Japonii także rozwijana jest technologia OLED WRGB. A więc w wersji LG.

Na dziś nie jest to takie pewne.

Ukryta Zawartość

Widać dziś, że trzeba uczyć się ekonomiki produkcji od LG.

LG musi na razie brnąć w tą technologię bo stosowany przez nich IPS nie ma szans bez dodatkowego wspomagania (local dimming) na przekroczenia kontrastu 1:1000-1200. To jest największa słabość tej technologii. Ale może z tego przyparcia LG do muru jednak coś ciekawego wyniknie. W końcu wybrali chyba właściwą technologię opartą o białego OLED-a. Dalej jednak nie ma odpowiedzi jak jest z trwałością a to podstawa sukcesu. Jest jeszcze szansa. Czas pokaże. Trzeba być cierpliwym.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie jaki jest aktualny stan prac nad technologią CLED (czyli 1920 x 1080 x 3 diody świecące, nie organiczne, wyłącznie białe, ale z filtrami RGB). Bodaj dwa lata temu wyskoczył z tym Sony na CES w Las Vegas. Teraz cisza. Pogrążyła się była w nicości?

Czy ktoś wie jaki jest aktualny stan prac nad technologią CLED (czyli 1920 x 1080 x 3 diody świecące, nie organiczne, wyłącznie białe, ale z filtrami RGB). Bodaj dwa lata temu wyskoczył z tym Sony na CES w Las Vegas. Teraz cisza. Pogrążyła się była w nicości?

Zastanawiają się jak tanio wyprodukować i zamontować 6 mln LED-ów na jednej matrycy. To dla HD dla UHD problem rośnie niewspółmiernie. To chyba jest problem przerastający inżynierów a księgowi są skąpi więc problem jest chyba nie do rozwiązania.

Jeszcze trochę a skruszeni wrócą do produkcji plazm, bo ile można rzeźbić w stali, która sama z siebie nie jest plastyczna? :-)

Wątpię. Technologia o zbyt wąskim zastosowaniu.

Wygląda na to że LG dalej będzie rozwijać technologię OLED -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że LG dalej będzie rozwijać technologię OLED

O tym, że "rozwijana będzie technologia OLED" słyszymy od ponad 12 lat. Jak na razie góra urodziła mysz.

O tym, że "rozwijana będzie technologia OLED" słyszymy od ponad 12 lat. Jak na razie góra urodziła mysz.

Dlaczego tak uważasz ? Przecież możesz iść do sklepu i kupić sobie OLED-a. To chyba już nie jest "mysz". Ceny widziałem że spadły już w okolice 16kzł. To nadal koszmarnie drogo, ale postęp już jest. Szkoda tylko że na polu walki na razie pozostała tylko jedna firma. To nie wróży dobrze.

Dlaczego tak uważasz ? Przecież możesz iść do sklepu i kupić sobie OLED-a. To chyba już nie jest "mysz".

Niestety cały czas jest. Mogę sobie kupić, lecz to wciąż jest mniej niż śladowa obecność na rynku. Uważał bym inaczej gdyby:

- był więcej niż jeden producent

- oraz więcej modeli

- oferta by się stale rozszerzała

- a udział OLED w rynku systematycznie rósł.

Żaden z powyższych warunków nie jest jak na razie spełniony.

Dlaczego tak uważasz ? Przecież możesz iść do sklepu i kupić sobie OLED-a.

Jaki normalny Polak bez zastanowienia zakupi tak cholernie drogi produkt? Produkt, który winien kosztować co najmniej trzy razy mniej? Czyżby z powodów marketingowych ( zyski) okres łowienia łosi na tę cenę został wydłużony?

Czyżby z powodów marketingowych ( zyski) okres łowienia łosi na tę cenę został wydłużony?

Raczej z powodu problemów technologicznych (dużo z wyprodukowanych paneli nie nadaje się do użycia) oraz małej sprzedaży (fabrykę trzeba jakoś utrzymać), chociaż ten drugi argument raczej nie ma sensu (zawsze mogą pokryć koszty biorąc kasę z innych działów sprzedaży). Podejrzewam, że zyski w porównaniu do rynku tanich LCD są znikome (tam to się dopiero łowi łosie).

Jaki normalny Polak bez zastanowienia zakupi tak cholernie drogi produkt? Produkt, który winien kosztować co najmniej trzy razy mniej? Czyżby z powodów marketingowych ( zyski) okres łowienia łosi na tę cenę został wydłużony?

Dlaczego uważasz, że to drogo, skoro to już cena na poziomie takim jak za najlepsze LCD czy plazmy ? Jedyną niewiadomą jest trwałość, dlatego raczej przez to nikt nie chce ryzykować. A już na pewno nie w PL gdzie na taki tv potrzeba półrocznej pensji :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.