Skocz do zawartości
IGNORED

Wygrzewanie kolumn.

Gość HarpiaAcoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

http://www.youtube.com/watch?v=-QutQYGWHUs&feature=youtu.be

Żyję w takim stresie od 48 godzin.

Jak można pozostać w tych warunkach normalnym? :)

Sygnał:

Płyta XLO.

Praca wymaga wyrzeczeń.:)

https://www.audiostereo.pl/topic/105682-wygrzewanie-kolumn/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żyję w takim stresie od 48 godzin.

Jak można pozostać w tych warunkach normalnym? :)

Sygnał:

Płyta XLO.

Praca wymaga wyrzeczeń.:)

W tej czerni wygladaja rzeczywiscie jak zakonnicy, gratulacje za ambitna konstukcje.

Czy bede na AS 2013 ? Znany jest termin wystawy?

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Oczywiście, że muzyka lepsza.

Czasami jednak trzeba przygotować kolumny ekspresowo.

Specjalny sygnał z płyty XLO jest pełnopasmowym szumem który wygrzeje kolumny znacznie szybciej.

Mam tę płytę i także polecam.

Na noc natomiast najlepszy jest szum fal morskich. Da się przy tym spać :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To że się płytę ma to nie znaczy ze się nią dobrze użyje, są na te tematy całe dyskusje i wręcz religie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Używam coś podobnego, tak myślę?

IsoTek-Full System Enhancer & Rejuvenation Disc

Są tam trzy ścieżki, dwie do wygrzewania kolumn:

1.Dla zestawów dwu drożnych

2.Dla zestawów trzy drożnych

3.Służy do demagnetyzacji systemu (tej głównie używam).

Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Gdzie można nabyć ta płytę?

Płyta jest wydana przez Reference Recordings.

Szukaj w ich katalogu.

Nie wiem dlaczego ich strona nie działa.

Ma tytuł XLO Test&Burn-In CD.

@mad'afaka

To modyfikowane Seas Prestige.

Czesc

Wlasnie mnie zainteresowal bardzo watek wygrzewania kolumn z pomoca plyty XLO CD.

Mam jednak jedno lamerskie pytanie: ta plyta jak wynika z info na opakowaniu to HDCD - co to w praktyce znaczy?

Moga ja odtworzyc na standardowym CD playerze?

Mam dwa modele: Unisona Unico CD oraz NAD 565Bee

Dzieki za pomoc i sorry za pytanie

pozd

Jarek

Gdzie można nabyć ta płytę?

sam wygrzewam kolumny sygnał z generatora :-)

Podeślij mi pena to ci nagram :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dziś strona RR działa.

To poniższa płytka.

Ukryta Zawartość

Dzieki zamówiłem płytę :)

Ukryta Zawartość

cyt. ".........IsoTek-Full System Enhancer & Rejuvenation Disc

Są tam trzy ścieżki, dwie do wygrzewania kolumn:

1.Dla zestawów dwu drożnych

2.Dla zestawów trzy drożnych

3.Służy do demagnetyzacji systemu"

Witam. Używam jet płyty co kiza, osobiście polecam.

Mówimy oczywiście o wygrzewaniu i demagnetyzacji.

(Dla tzw. niedowiarków, niesłyszących lub słyszących inaczej, moim zdaniem jest różnica w dźwięku po odtworzeniu takiej płyty. Oczywiście na lepsze). Pozdrawiam.

Po co takie zachody- nie lepiej nagrać szum różowy z generatora, postawić kolumny równiutko zetknięte frontami do siebie i puścić sygnał w przeciwfazie, a zaoszczędzone pieniążki poświęcić na jakąś miłą rozrywkę???

Po co takie zachody- nie lepiej nagrać szum różowy z generatora, postawić kolumny równiutko zetknięte frontami do siebie i puścić sygnał w przeciwfazie, a zaoszczędzone pieniążki poświęcić na jakąś miłą rozrywkę

To raptem tylko kilkadziesiąt wydanych złotych na CD... i nie martwię się już niczym. ;)

Bardzo dobra sprawa taka płyta, niezastąpiona w każdym sklepie, gdzie szybko trzeba kolumny przygotować do prezentacji.Natomiast w domu, to już sprawa jednorazowa ,więc zawsze można radio włączyć i iść do pracy.I po paru dniach będzie po sprawie.

No nie wiem czy po paru dniach. Wiele zależy jakie kolumny, jakie przetworniki itd.

Mam kolumny które wygrzewały się ok 500h, potem nie było już zmian.

A miałem też takie które potrzebowały o wiele dłużej i nawet grając po 12h dziennie

gdy jest się w tym czasie w pracy potrzeba wtedy w miesiące.

Wiem że brzmi to nieprawdopodobnie ale doświadczyłem tego na własnej skórze.

Być może z taką specjalną płytą trwa to krócej.

Właśnie dlatego zamierzam przeprowadzić testy używając dwóch ww. płyt... :)

Tylko nie pomyl prawej z lewą ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 5 miesięcy później...

Witam Panowie. Czy jest ktoś w stanie napisać jak najlepiej wygrzac kolumny ,?? Sa 3 opcje ?

W

1 poprostu słuchać przez 100. H przy normalnym poziomie głośności ( i tak robię od 7h z MA silver 8

2 postawienie kolumn w przeciwfazie ? I tu pytanie na jak długo jak głośno ?

3 taki jak prezentuje Harpia czyli płyta ??? I tu tez mam pytanie bo znalazłem na. You tubę taka sama ścieżkę szumów której ze strachem słuchał Harpia i czy moze YT zastąpić cd ?

Ja np po wielu różnych podejściach (mam kilka różnych płyt do wygrzewania) ostatecznie wygrzewam po prostu muzyką. Mam 2 playlisty. Jedna to hires mieszanka o dużej dynamice i naturalnych instrumentach o różnym stopniu natłoczenia dźwięku, od której zaczynam zawsze. Po 6-8h przerzucam się na playlistę która skupia się na basie i tak kolejne 8h. Potem przeplatam te dwie listy przez kolejne 50h z większym naciskiem na basową a potem do 100h z większym naciskiem na hirez i rozpiętość. Stopniowo zwiększam głośność ale 80% wygrzewania odbywa się w okolicach 60 - 70db. Co pewien czas zaglądam sprawdzić czy kolumny żyją ;) i jakie są postępy. Muzyka gra przeważnie koło 10h dziennie non-stop a potem przerwa :) bo jak jestem w domu to się nie wygrzewają, chyba, że akurat oglądam TV ale to się praktycznie nie zdarza.

Obie playlisty mają koło 10h każda.

Przeważnie po 100h zaczynam słuchać...

Pozdro

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Ja np po wielu różnych podejściach (mam kilka różnych płyt do wygrzewania) ostatecznie wygrzewam po prostu muzyką. Mam 2 playlisty. Jedna to hires mieszanka o dużej dynamice i naturalnych instrumentach o różnym stopniu natłoczenia dźwięku, od której zaczynam zawsze. Po 6-8h przerzucam się na playlistę która skupia się na basie i tak kolejne 8h. Potem przeplatam te dwie listy przez kolejne 50h z większym naciskiem na basową a potem do 100h z większym naciskiem na hirez i rozpiętość. Stopniowo zwiększam głośność ale 80% wygrzewania odbywa się w okolicach 60 - 70db. Co pewien czas zaglądam sprawdzić czy kolumny żyją ;) i jakie są postępy. Muzyka gra przeważnie koło 10h dziennie non-stop a potem przerwa :) bo jak jestem w domu to się nie wygrzewają, chyba, że akurat oglądam TV ale to się praktycznie nie zdarza.

Obie playlisty mają koło 10h każda.

Przeważnie po 100h zaczynam słuchać...

Pozdro

hmm możesz podac mi przykładowe utwory albo wykonawców? .. ja np wczoraj grałem 5h KULT unplugged < akustyczna wersja koncertu... duzo gitar troche perkusji i duzo sekcji dentej.... po 5 h na 3h włączyłem troche rammstein metalica przy 20 % nie wiem ile to w decybelach... mozesz podac mi procentowo ile to 60 db? a tak z ciekawa=oosci co myslicie o tych płytaach warto wydac 140zł ? poza tym zobaczcie tu jest ten sam dzwiek co puszczał kolega wyzej

Ukryta Zawartość

hmm możesz podac mi przykładowe utwory albo wykonawców? .. ja np wczoraj grałem 5h KULT unplugged < akustyczna wersja koncertu... duzo gitar troche perkusji i duzo sekcji dentej.... po 5 h na 3h włączyłem troche rammstein metalica przy 20 % nie wiem ile to w decybelach... mozesz podac mi procentowo ile to 60 db? a tak z ciekawa=oosci co myslicie o tych płytaach warto wydac 140zł ? poza tym zobaczcie tu jest ten sam dzwiek co puszczał kolega wyzej

Ukryta Zawartość

na chomikuj jest wiele spakowanych płyt do wygrzewania.. czy to wazne jaka wybiore do 3 droznych kolumn? poza tym cd nagrana nie ma miejszych możliwości niz kupna?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.