Skocz do zawartości
IGNORED

Philips kończy produkcję CD-Pro2

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba będą musieli wznowić produkcję napędów CD…. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

A tak w ogole, to gdzie sie kupuje teraz te napedy? Chetnie bym sobie sprawil na zapas do ARC CD8.

Tu maja dość szeroka ofertę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Napędy już po 740 euro !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daców jest już zatrzęsienie, zupełnie bez sensu - bo zamiast robić naprawdę dobre, w większości walczy się cenowo / kosztowo i wychodzą chiny...

a kompletne napędy cd, które będą naprawdę dobrze zrobione technicznie (co przekłada się na dźwięk) - będą baaardzo kosztowne.

już niedługo....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

No to zaczęło się "ściąganie gaci z doopy" ... jeszcze rok temu za ten napęd trzeba było dać 1,5 kzł a teraz ponad 3 kzł :(

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kiedyś na to mówili spekulacja;-)

Ciekawe czy w przypadku dużego popytu chińczycy zdecydują się na produkcję całego mechanizmu. Na razie można dostać chińskie zamienniki lasera, w cenie około 75zł za sztukę. Niestety nadaje się do czegokolwiek jeden na trzy sztuki. Dobry oryginalny laser to koszt około 100$.

Kiedyś na to mówili spekulacja;-)

Ciekawe czy w przypadku dużego popytu chińczycy zdecydują się na produkcję całego mechanizmu. Na razie można dostać chińskie zamienniki lasera, w cenie około 75zł za sztukę. Niestety nadaje się do czegokolwiek jeden na trzy sztuki. Dobry oryginalny laser to koszt około 100$.

Wątpliwe aby Chinole zaczęli robić takie drogie napędy...choć może kiedyś...gdy płyta CD będzie białym krukiem w stylu płyt winylowych, czyli już całkiem niedługo.

Aktualnie ludzie (tzw. Zjadacze Chleba) bardzo rzadko kupują płyty...po co skoro za grosze masz Spotify i cała muzykę jaka leci w radiu a ludziska słuchają nie muzyki tylko radia;)

Audiofile kupujący płyty CD wymierają...pozostanie mały rynek dla nich ale to bedzie nisza na równi z winylami...Streaming muzyki zabije fizyczne nośniki...za jakiś czas skończy się ta niby moda na vinyle...i będzie już tylko Spotify dla ludu a dla koneserów i kasiastych Tidal...a potem zrobią moduły z bezprzewodowym przekazem, ktore będzie się wszczepiać do ucha...taki upgrade;)...i nie mówcie że ludziska nie zastosują...bo szkodliwe...McDonalda i popcorn wpieprzają na maksa bo smakuje wiec i tu bedzie moda na trendy gadżet:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

gdy płyta CD będzie białym krukiem w stylu płyt winylowych, czyli już całkiem niedługo

Nie grzebałbym tak szybko płyt CD, o winylu ileś tam lat temu mówiono dokładnie to samo. Myślę, że rynek CD mimo obecnego załamania przetrwa, oczywiście w ograniczonej postaci. Być może wznawiane będą jedynie produkcje wysokiej jakości, natomiast masówka pójdzie przez rynek plikowy. W systemach najwyższej klasy rozważa się albo winyl albo CD. Pliki to domena systemów bardziej budżetowych, tak to przynajmniej na dziś wygląda.

Być może wznawiane będą jedynie produkcje wysokiej jakości, natomiast masówka pójdzie przez rynek plikowy. W systemach najwyższej klasy rozważa się albo winyl albo CD. Pliki to domena systemów bardziej budżetowych, tak to przynajmniej na dziś wygląda.

Powiedz to Marslo:)

Ja słyszałem jakiś czas temu prezentację pewnych niezwykłych kolumn za kilkaset tysięcy PLN i grało to z plików...zripowanych z płyt CD transportem plików był ,,chamski Mac mini" reszta toru była już hajendowa...grało wybitnie...

Problem plików to jak problem winyla czy CD trzeba zastosować odpowiednia aplikację systemu aby było super...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja słyszałem jakiś czas temu prezentację pewnych niezwykłych kolumn za kilkaset tysięcy PLN i grało to z plików...zripowanych z płyt CD transportem plików był ,,chamski Mac mini" reszta toru była już hajendowa...grało wybitnie...

Pomyśl jak dobrze mógłby zagrać ten system np z dzielonego źródła CD Metronome z lampowym DAC;-)

Pomyśl jak dobrze mógłby zagrać ten system np z dzielonego źródła CD Metronome z lampowym DAC;-)

Boję się o tym pomyśleć:)

A na serio to juz z tego Maca grał obłędnie na rockowych kawałkach i na jakiejś murzyńskiej muzyce w stylu R&B...

Wtedy zrozumiałem że kluczowe są kolumny. I że jak chcesz mieć takie kolumny jakbyś sobie wymarzył to musisz je zrobić na zamówienie...więc te dylematy jakie ma czasami Sly są teraz dla mnie zrozumiałe...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A na serio to juz z tego Maca grał obłędnie na rockowych kawałkach i na jakiejś murzyńskiej muzyce w stylu R&B...

Krzysiek, dobór repertuaru jest kluczową rzeczą przy tego typu prezentacjach. Pamiętasz jak p. Michał Jurewicz porównywał w Sobieskim dźwięk plików granych przez Mytek Manhattan z ripem winylu? Tylko dziwnym trafem był to rip Daft Punk a nie choćby Stevie Ray Vaughana;-) Tego typu muza (techno, elektronika czy nawet ciężkie łojenie) będą z plików wypadały świetnie. Wszędzie tam gdzie liczy się energia, atak, nieskrępowana dynamika pliki będą mieć przewagę. Problem zaczyna się wtedy gdy trzeba odtworzyć choćby subtelności żeńskiego wokalu;-) Ale na wystawach nikt takiej muzy nie puszcza.

Krzysiek, dobór repertuaru jest kluczową rzeczą przy tego typu prezentacjach. Pamiętasz jak p. Michał Jurewicz porównywał w Sobieskim dźwięk plików granych przez Mytek Manhattan z ripem winylu? Tylko dziwnym trafem był to rip Daft Punk a nie choćby Stevie Ray Vaughana;-) Tego typu muza (techno, elektronika czy nawet ciężkie łojenie) będą z plików wypadały świetnie. Wszędzie tam gdzie liczy się energia, atak, nieskrępowana dynamika pliki będą mieć przewagę. Problem zaczyna się wtedy gdy trzeba odtworzyć choćby subtelności żeńskiego wokalu;-) Ale na wystawach nikt takiej muzy nie puszcza.

Ale ja podczas tego godzinnego demo słuchałem też Diany Krall i ,,widziałem" jej twarz...taka była holografia. I to nadal był rip płyty CD...:)

Z płyt też potem słuchaliśmy kilku kawałków i też było tak samo super.

A Steve'a to najlepiej zapuszczał Stary Audiofil na winylu z dwa lata czy moźe trzy lata temu w Bristolu na AS...to był piątek w nocy a HIFI Club rozstawiał graty a on coś tam poprzełączał i zrobiło się magicznie...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A Steve'a to najlepiej zapuszczał Stary Audiofil na winylu

Bo to jest modelowy przykład muzyki, która najlepiej brzmi z czarnej płyty. Zawsze przywołuję właśnie Vaughana, ilekroć go słyszałem, czy to u Diogenesa czy w pokoju Akkus + Sikora, czy gdziekolwiek indziej, to zawsze winyl masakrował dowolny tor cyfrowy.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Powiedz to Marslo:)

Problem plików to jak problem winyla czy CD trzeba zastosować odpowiednia aplikację systemu aby było super...

Miałem okazję też tego doświadczyć osobiście / byłem w szoku że to leci z kompa.

Następny mój zakup to był DAC zamiast CD / tak się to u mnie skończyło.

Pamiętam to jak dziś bo był to na mnie wylany straszny kubeł zimnej wody :

https://www.youtube.com/watch?v=72KktU6HoeI

Co prawda słuchałem tylko na wystawie AV 2011r. ale i tak mi to spokoju nie dało.

Spędziłem w tym pokoju wiele czasu w sobotę i jako niedowiarek powróciłem aby się upewnić w niedziele.

Ktoś zna jakieś inne miejsca niż

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .... gdzie można kupić ten napęd?

Ukryta Zawartość

Ktoś zna jakieś inne miejsca niż

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .... gdzie można kupić ten napęd?

Tent Labs sprzedaje zmodyfikowany kit DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd są dla dziadków co mają całą ścianę płyt kolekcjonowanych przez lata. Ktoś kto rozpoczyna swoją przygode z audio albo ma niewiele plyt powienien inwestowac w dobry dac usb. Za pare lat beda dostepne jedynie podrobki chinskie laserow i miechanizmow i mozna zostac z reka w nocniku ze starym odtwarzaczem gdy ten sie "skończy". Z plytami jest tez ten problem ze nalezy kupwac wydania audiofilskie a te sa juz czasami niedostepne badz trzeba sprowadzac z drugiego konca swiata i czekac miesiacami. Bo przeciez nie po to kupuje sie odtwarzacz za x tys zeby sluchac plyt od taktu z MM.

No to zaczęło się "ściąganie gaci z doopy" ... jeszcze rok temu za ten napęd trzeba było dać 1,5 kzł a teraz ponad 3 kzł :(

Jak kupowałem nie aż tak dawno swoje to chodziły po 1200zł.

Nie narzekajcie, to tylko cena paru bezpieczników ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.