Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik średniotonowy

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdę powiedziawszy nigdy nie szukałem niczego w takiej efektywności. Jantzen JA8008 wymagałby jednak podziału poniżej 800Hz i nie ma najlepszych zniekształceń.

A może 2x 18Sound 6ND430 - niby mniejsze, ale wszystkie wymagania poza tym spełniają, łączne Sd większe niż dla 8", ładne 8ohm z połączenia dwóch 16ohm - można zrobić quasi d'Appolito w układzie WTMW.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jest to jakaś opcja, ale bruździ mi, że głośniki są dwa - chcę zrobić obudowę modułową, żeby mieć możliwość grzebania z przebiegami fazy przez przesuwanie modułów. BMS 8N519 na pierwszy rzut oka wygląda super, ale cena jest zbójecka...

Jakie masz zarzuty wobec Morela EM 1308? Za duży frontpanel, brak Faradaya. Coś jeszcze?

A może 2x 18Sound 6ND430 - niby mniejsze, ale wszystkie wymagania poza tym spełniają, łączne Sd większe niż dla 8", ładne 8ohm z połączenia dwóch 16ohm

Byle na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i podaja tam 8 ohm. Jest wersja 16 ohm?

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Mam na dysku datasheet wersji 16ohm, poza tym testował ją Zaph tutaj:

Ukryta Zawartość

Jakie masz zarzuty wobec Morela EM 1308? Za duży frontpanel, brak Faradaya. Coś jeszcze?

To by były główne zarzuty, efektywność ma nawet niższą od MDM-55 (za sprawą większego Mms), takie samo B w szczelinie równe 0.9T, dające niecałkowite nasycenie żelaza wewnątrz cewki i wysokie, nieliniowe Levc.

Jakby ktoś nie lubił kwadratowego frontu MDM-55, jest wersja CAM-558 produkowana dla parts-express. 104mm średnicy frontu, bywają większe kopułki wysokotonowe.

Ukryta Zawartość

Jaki polecasz 8" do kopuły 2", bo właśnie szukam czegoś rozsądnego. Minimum 94 dB/2,83V/m i użyteczne pasmo 200-1000 Hz.

AUDAX HM210Z10

ze strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może nie 8" ale 10" o znacznie większej efektywności i bardzo małej masie ruchomej jak na ten rozmiar i teraz promocyjna cena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [shop_articles][action]=details&index[shop_articles][category]=8&index[shop_articles][data][shop_articles_id]=57

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownicy+
  • 1 rok później...

Cena wysoka ale nie topowa, głośnik 20 cm więc spory, a pasmo wręcz rekordowo rozciągnięte i równe.

Ukryta Zawartość

Czy głośniki Davis są jakieś felerne, że tak rzadko się je spotyka lub pisze o nich? W Polsce nie było ich od czasów Radmor ls-20 co najmniej.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Porównaj sobie pomiary Marka K - RS52AN-8 przeciwko Scanowi 12M4631G przy 800Hz i 1.5kHz. Stożek wypada dość słabo przy poziomie głośności tego pomiaru.

Rewelacyjny ten Dayton RS52AN-8

Ukryta Zawartość

W sumie może grać spokojnie do 9 kHz, a od ~400Hz.

Cena wysoka ale nie topowa, głośnik 20 cm więc spory

20cm to przy kilku kHz char kierunkowe będą tragiczne.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Misiomor może mieć inne zdanie na ten temat.

Misiomor zawsze ma inne zdanie on jest mądrzejszy od wszystkich inżynierów którzy projektują i budują głośniki od 40 lat.

Znam wiele takich osób, krytykują wszystko i wszystkich a jak przyjdzie co do czego "pokaż swoje osiągnięcia"

lista zaczyna się i kończy na zerze.

Niech zaprojektuje i zrobi głośnik to zobaczy jakie to proste :-)

swego czasu ,jako fanatyk kolumn ditton 66 , nie moglem wyjsc z podziwu jakosci glosnika sredniotonowego.

Celestion MD500 badz MF500 w zaleznosci od modelu. podzial byl 12db ok 500hz / 4500khz

glosnik byl bardzo naturalny w brzmieniu choc nie jakos liniowy ,dalsze plany w srednicy mialy dluzsze wybrzmienia i wieksza glebie,mial taka aure jakiej nie slyszalem w zwyklych stozkach.

Ten Dayton RS52AN-8 rowniez posiadalem w tym samym czasie, uzylem go na szybko w kolumnie na wzor projektu FALCON

Ukryta Zawartość

tyle ze za woofer mialem 12" Hivi m12a.

Jak dla mnie RS52AN byl duzo slabszy od MD500 ,brakowalo mu tej magi ktora celestion posiadal.

pare dni temu udalo mnie sie nabyc prywatnie nieuzywana pare TANG BAND 75-1558se i sam jestem ciekaw jak sie sprawdzi ,choc zadnego projektu w glowie nie mam ale tak na zapas pewnie sie przyda:) choc juz mysle co za wofer by do niego dopasowac:)

Ukryta Zawartość

Nikt niczego nie pisze o Audio Technology. Drogie i w pomiarach nie wykazują wyższości nad Scanem ale chyba lepiej brzmią. Mam C-Quenze 18 H 52 17 06 SD i mam wrażenie, że to lepiej "gra" od Scan Speaka i Seasa. Mało popularny jak się wydaje ze względu na cenę. Poza tym jest jeszcze Dayton RS180P-8 7" Reference Paper Woofer 8 Ohm, stosunkowo tani. Misiomor ma o nim dobre zdanie.

Jak dla mnie RS52AN byl duzo slabszy od MD500 ,brakowalo mu tej magi ktora celestion posiadal.

Kwestia gustu. Jak widać niektórzy lubią zniekształcenia ... yyy ... przepszzzam "magię" :)

Do zestawów o efektywności powyżej 90 db, można pomyśleć o PHL-u

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ktoś polecał Beymy MC115. Kopułkowa średniotonowa z szerokim pasmem w górę.

Ciakawe z czym to i jak to łączyć? Na stronach Beyma niewiele ma zaleceń dla swoich głośników.

Ktoś polecał Beymy MC115. Kopułkowa średniotonowa z szerokim pasmem w górę.

Ciakawe z czym to i jak to łączyć? Na stronach Beyma niewiele ma zaleceń dla swoich głośników.

Biorąc pod uwagę poziom zniekształceń, który jest niski tak od 1400Hz w górę, to jest to głośnik średnio-tonowy do bardzo specyficznych potrzeb.

Beyma jest zrobiona podobnie do starych kopulek sredniotonowych, popularnych w latach 80. Produkowano systemy trojdrozne z podzialem pasma od okolo 900-1000khz do 3-4khz plus niewielka kopulka wysokotonowa. Zakres niby nieduzy, ale to wystarczylo do poprawy srednich tonow przy zestawieniu z typowymi na owe czasy basami 20-25cm, a czasami i wiekszymi, a mala kopulka rowniez dawala sporo korzysci.

To niezly glosnik, ale juz nieprodukowany, a jego cena moze byc juz troche za wysoka, co do mozliwosci. Zdecydowanie to nie jest sredniotonowy klasy ATC :)

ATC to chyba jest jedyny taki i nadal produkowany. Czy ATC przypadkiem nie ma podwójnego zawieszenia kopułki jak w typowych głośnikach stożkowych?

Sprawdziłem że MC115 można jeszcze kupić. Odcięcie na 1000 wystarczy do połączenia z jakims 8", ale co na górę? I czy są jakieś zalecane zwrotnice do tego głośnika lub gotowe konstrukcje?

Kiedyś Beyma miała na swojej stronie charakterystyczne monitory 3 drożne w czerwonym lakierze, prawdopodobnie na tych kopułkach. Ale nie znalazłem opisu konkretnej konstrukcji.

ATC i Volt, chciaz ponoc ATC troche lepsze.

Laczylem mc115 z beyma t2010 i zle nie bylo, ale mysle ze mozna duzo lepiej. Troche problemem jest spory front tego glosnika, bo przy takich podzialach przydaloby sie maksymalnie przyblizyc do siebie glosniki.

Podzial dla MC115 powinien znajdowac sie w przedziale 3-4khz. Spokojnie zlozysz to z T2030. Pytanie zasadnicze, czy jestes w stanie zrobic do tego pomiary i zaprojektowac zwrotnice? W torze MC115 trzeba odfiltrowac rezonans kopulki i zalozyc zobla. Zrotnica nie bedzie taka prosta jesli chcesz wycisnac max z tych przetwornikow.

Odcięcie na 1000 wystarczy do połączenia z jakims 8", ale co na górę?

Beyma TPL150 od 1200-1500 Hz. Ten głośnik może mieć inne pod sobą, ale nie sprawdzałem choć mnie kusi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Beyma TPL150 od 1200-1500 Hz. Ten głośnik może mieć inne pod sobą, ale nie sprawdzałem choć mnie kusi.

Dla mnie zagrał znakomicie, ale był wspomagany średniotonowym.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 1 miesiąc później...

75 milimetrowy Tang Band Tangband-75-1558SE jest szczególnie ciekawy.

.... Czego więcej wymagać od kopułki średniotonowej.

A jest zauważalny wpływ ferrofluidu na pracę głośnika? Z tego co przeczytałem - jest "zalany".

Miłego.

Irek.N.

• 3 miesiące później...

Żeby nie otwierać nowego tematu podepnę się z pytaniem pod już istniejący...

Chodzi o efektywną wielkość membrany, jej powierzchnię. Głośniki niektórych producentów (np. Dynaudio, Morel) mają dużą nakładkę przeciwpyłową. Wtedy do obrzeża membrany pozostaje tylko wąski pasek - zakładam promieniujący dżwięk. Bo chyba tej nakładce i zawieszeniu tej roli nie przypiszemy. Tak więc głośnik teoretycznie 5- czy 6-calowy (szczególnie w monitorach, gdzie odpowiada za środek i bas) w rzeczywistości powinien mieć bardzo skromne możliwości. Taka konstrukcja wydaje się więc od rzeczy (pomniejszone pole aktywnej powierzchni przy danej średnicy głośnika), a jednak jest w produkcji i co więcej - dźwiękowo jest dobrze.

Gdyby opis nie był dość jasny lub wystarczający wkleję zdjęcie. A pytanie jest naturalnie: jak to możliwe, że tak mała (pozostała) powierzchnia radzi sobie bez problemu?

A dlaczego nie liczyć powierzchni nakładki przeciwpyłowej. Przecież ona drga razem z membraną, tymbardziej że w dynaudio które podajesz za przykład jest ona jednolitym elementem wykonanym razem z membraną.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

• Moderatorzy

Jedynie głośniki z korektorem fazy (i koaksjalne) mają mniejszą powierzchnię "emitującą" dźwięk (w stosunku do takiego samego głośnika z kopułką, bo jest on sztywny i nie drży wraz z membraną.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.