Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz zintegrowany 30-35 tys.zł

ostrowek63

Rekomendowane odpowiedzi

Ty wstretny lampowcu))

U mnie na chwilę obecną siedzi w urzadzeniach 78 lamp.........trzy razy liczyłem............i ze dwie taczki mam w zapasie-czy coś ze mna nie teges??

Ło Jezu!!...78 lamp?...światłość wiekuista na ciebie spływa za każdym razem gdy włączysz to...oświetlenie..... :-) musi to teź nieźle grzać! Zimą to poźyteczne ale latem trzeba się przy tym jakoś ochlodzić co? Ale słyszałem, że Absolut...ne lub Finlandzkie, płynne chłodzenie u ciebie sprawuje się skutecznie!

To połączenie nie gra,ja w każdym razie nie słyszałem dobrze grającego Diablo, jak upierasz się przy B&W kup sobie Maca 7000, te firmy potrafią się uzupełnić, grałem na B&W 803 Nautilus z Mac 6900 i fajnie to grało.

Nie uraziłeś, dziwi mnie tylko,że nie nauczono Cię nie zaglądać innym do portfela,choć właściwie nie dziwi....

A może jednak zmieniasz sprzęt bo znalazłem takie oto ogłoszenie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co? Skłamał? Nie jest tak, że topowe prezentacje np najlepszych kolumn są najczęściej na tranzystorach?...nowe Avalony Tesseract prezentowano na Goldmundzie, Rockport Arrakis prezentowano na Gryphonach, Grand Utopie w Monachium na Vitusach, większość prezentacji Avalonów robi się na Jeff Rowland, czasem na Spectralu, TAD-y na końcówkach mocy TAD, Stella Utopia na Soulution...itd.

To dlaczego tak robią?....skoro chcą żeby ich kolumny wypadły jak najlepiej to dlaczego prezentują je z tranzystorami a nie z lampami? Po co podłączają kiepskie i drogie trany skoro mogą użyć tańsze i tak fajnie grające lampy?

Nie manipuluj...wymieniles kilka kombinacji sposrod setek jakie sa na swiecie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie to nie jamówię. Ogłoszenie jest z Torunia a jamówię jest Śląskim Baronem... :-)

Sylwek daj spokój:)niech się chłopina nadal ugania w sieci i szuka afer, każdy ma jakieś hobby.

Nie manipuluj...wymieniles kilka kombinacji sposrod setek jakie sa na swiecie.

Oczywiście, wymieniłem kilka z górnej półki.Wg was lampa jest najlepsza więc powinna dominować na wszelkich prezentacjach.

Ale okazuje się, że tak nie jest a nawet więcej, ponieważ mam wrażenie że więcej jest topowych prezentacji na tranzystorach niż

na lampach.

Oczywiście, wymieniłem kilka z górnej półki.Wg was lampa jest najlepsza więc powinna dominować na wszelkich prezentacjach.

Ale okazuje się, że tak nie jest a nawet więcej, ponieważ mam wrażenie że więcej jest topowych prezentacji na tranzystorach niż

na lampach.

Prezentacje chyba maja swoje własne prawa, zwykle chodzi o to aby było niezawodnie. Jak podczas prezentacji jakaś lampa wywali to potem czasami jest nerwowe szukanie nowej. Pamiętam taką sytuację przed jednym Audio Show, jak w piątek wieczór była panika u pewnego dystrybutora bo zapasu nie miał... Kwestia transportu dużej lampy też często jest bardziej skomplikowana od transportu dużego tranzystora.

Wedlug Nas jest inna, to wedlug Ciebie tranzystor jest lepszy, szybszy, ewentualnie druga opinia, moga zagrac tak samo. Jak juz bedziesz mial wszystko polprzewodnikowe to zapros kogos niech oceni jak to gra. Ja slyszalem kompletne systemy takie np Linn'a gdzie powinna byc synergia i szalu nie bylo. Pomimo, ze mam ich gramofon i wiem jak pieknie potrafi zagrac:))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Prezentacje chyba maja swoje własne prawa, zwykle chodzi o to aby było niezawodnie. Jak podczas prezentacji jakaś lampa wywali to potem czasami jest nerwowe szukanie nowej. Pamiętam taką sytuację przed jednym Audio Show, jak w piątek wieczór była panika u pewnego dystrybutora bo zapasu nie miał... Kwestia transportu dużej lampy też często jest bardziej skomplikowana od transportu dużego tranzystora.

No ok ale jeśli tak to na pewno nie są to punkty na plus dla lampy a wręcz przeciwnie.

Wedlug Nas jest inna, to wedlug Ciebie tranzystor jest lepszy, szybszy, ewentualnie druga opinia, moga zagrac tak samo. Jak juz bedziesz mial wszystko polprzewodnikowe to zapros kogos niech oceni jak to gra. Ja slyszalem kompletne systemy takie np Linn'a gdzie powinna byc synergia i szalu nie bylo. Pomimo, ze mam ich gramofon i wiem jak pieknie potrafi zagrac:))

Pewnie wiele jest takich systemów że synergia działać powinna a nie działa. Słuchałem kiedyś kilku zestawów Mcintosha u największego ich dealera w San Francisco.To był etap gdy zachorowałem na Maca i chciałem mieć taki system a że u nas nie było topowych klocków to będąc w USA przy okazji umówiłem się na takie odsłuchy.Fajny salon podzielony na kilka a może kilkanaście pokoi i dosłownie wszystkie modele Maków.

Byłem z kumplem też audiofilem więc razem ocenialiśmy. Topowy zestaw tranzystorowy zagrał w sumie dobrze.Może nie urywało D…ale było ok.

Natomiast kolejne niższe sety na lampach zagrały słabiutko i co najbardziej mnie zaskoczyło, szef salonu widząc nasze zdegustowane miny pokiwał głową i powiedział, że on wie…że te lampy już tak mają ale tamten topowy set jest super, jego zdaniem najlepszy.

Uśmialiśmy się, było miło, faktycznie ten topowy zagrał dobrze i potencjał był ale reszta systemów, jednak dość drogich grała słabo.

No nie dziwie sie, ruskie lampy w MAckaach szalu nie robia. Zreszta stary audiofil chyba czesciej slucha niedrogich piecykow SE niz swoich makow. Niech On sie wypowie;) Mi tam sie dzwiek maka podoba, ale tez wole lampki SE

Musiałbym posłuchać na spokojnie.Jeden z moich znajomych ma zestaw Audio Note.Muszę się jakoś z nim umówić i posłuchać.

zawsze widzialem wirtualnie prawdziwego audiofila sluchajacego wzm lampowego,gramofonu i wysokoskoskutecznych kolumn(tuby,horny itd)tak mi sie kojarzy,l taki przyklad jak np. "starego audiofila" zaplontanego w dziesiatki przewodow,kabli,lamp czyli calkowity nielad,a muzyka wydobywajaca sie z tego sprzetu wyjatkowa wspaniala,namacalna, piekna i te swiecace na dodatek lampy w ciemnosciach!bajka i czar.

No wlasnie, najlepiej przysiasc i posluchac na spokojnie. Przeciez nikt rozsadny nie ocenia dzwieku po 10 minutach. Najlepiej zrobic to samemu, w ciszy spokoju, bez stresu i wtedy wyrobic sobie opinie. Krotkotrwale odsluchy a juz w dodatku na roznych expo to jak test kabli abx;)

No nie szalejcie Panowie, przeciez stary audiofil nie odpala tych wszystkich 78 lamp na raz;) To nie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawsze widzialem wirtualnie prawdziwego audiofila sluchajacego wzm lampowego,gramofonu i wysokoskoskutecznych kolumn(tuby,horny itd)tak mi sie kojarzy,l taki przyklad jak np. "starego audiofila" zaplontanego w dziesiatki przewodow,kabli,lamp czyli calkowity nielad,a muzyka wydobywajaca sie z tego sprzetu wyjatkowa wspaniala,namacalna, piekna i te swiecace na dodatek lampy w ciemnosciach!bajka i czar.

Coś takiego? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mi wyglada na wehikul czasu:)) Dawno u Piotrka nie bylem;)

y wstretny lampowcu))

U mnie na chwilę obecną siedzi w urzadzeniach 78 lamp.........trzy razy liczyłem............i ze dwie taczki mam w zapasie-czy coś ze mna nie teges??

Ło Jezu!!...78 lamp?...światłość wiekuista na ciebie spływa za każdym razem gdy włączysz to...oświetlenie..... :-) musi to teź nieźle grzać! Zimą to poźyteczne ale latem trzeba się przy tym jakoś ochlodzić co? Ale słyszałem, że Absolut...ne lub Finlandzkie, płynne chłodzenie u ciebie sprawuje się skutecznie!

U mnie doliczyłem się 16tu.

Szuflady oczywiście nie liczę :)

Widzę przyjmując lampowo-chłodzeniowy slang, parafrazując Masza1968 w porównaniu do Starego Audiofila jedzie tylko na oparach :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ale z tego co umiem liczyć to te 78 świeczek u SA nie gra na raz. Chyba :)

W grudniu będę miał u siebie na dłuższym słuchaniu monobloki z dopalaczami - istnieje szansa, że mogę wyjść na prowadzenie :)

A konkretniej? podlenek azotu (czyt NOS;))czy jak?

bez maski spawacza nie podchodz!

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomiary wzmacniacza lampowego

Takie perelki - moc 426mW (ok. 0.5 Wata) znieksztalcenia 57% :D

Na dalszych pomiarach 10% znieksztalcen, dla 8 watow mocy

Reszta pomiarow tez zabawna...;)

Jesli ktos mi powie ze tych znieksztalcen nie slychac to oznacza ze ma cos mocno ze sluchem nie tak.

Niech zyje wysoka audiofilska jakosc! :D

Z tego co obserwuje pomiary to najlepsze lampowki ktore naprawde dobrze i muzycznie graja, maja tez dosc przyzwoite pomiary. Latwo tez zauwazyc taka tendencje ze nim lepszy pomiar lampowki tymi i lepszy jest dzwiek. Pomiar wiec tez jest istotny! ;)

Ukryta Zawartość

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomiary wzmacniacza lampowego

Takie perelki - moc 426mW (ok. 0.5 Wata) znieksztalcenia 57% :D

Na dalszych pomiarach 10% znieksztalcen, dla 8 watow mocy

Reszta pomiarow tez zabawna...;)

Jesli ktos mi powie ze tych znieksztalcen nie slychac to oznacza ze ma cos mocno ze sluchem nie tak.

Niech zyje wysoka audiofilska jakosc! :D

jak opierasz odsluchy na pomiarach! to wielkie gratulacje,taka droga prowadzi do nikad,to tak jakbys mierzyl penisa i twierdzil ze czym wiekszy tym lepszy! ps."kolega ma 26cm i twierdzi ze tragedia i wolalby miec mniejszego,same ma problemy"

Ukryta Zawartość

jak opierasz odsluchy na pomiarach! to wielkie gratulacje,taka droga prowadzi do nikad,to tak jakbys mierzyl penisa i twierdzil ze czym wiekszy tym lepszy! ps."kolega ma 26cm i twierdzi ze tragedia i wolalby miec mniejszego,same ma problemy"

Nie ja wcale nie opieram sie w 100% na pomiarach bardziej staram sie skorelowac pomiar z odsluchem. Uwazam zreszta ze wiele lampowek gra bardzo dobrze, sredno duzo lepiej anizeli tranzystory. Chce tylko udowodnic ze pomiary tez maja sens i cos mowia o dzwieku.

Zaden ze znanych mi wzmacniaczy nie ma znieksztalcen na poziomie 57% bo wtedy to jest wiecej grania wzmacniacza anizeli prawdziwej muzyki.

Slyszalem wiele wzmakow lampowych (ktorych dzwiek czesciowo doceniam), ktore mialy 10% znieksztalcen bylo to wyraznie slychac powiedzialbym nawet na plus bo ladnie dodawaly pewnego charakteru dzwieku, chociaz wiadomo to nie jest prawda tylko dodanie cos do przekazu. Ale jeszcze te 10% jest znosne na pewnych rodzajach muzyki, w kazdym badz razie 57% to juz musi byc bardzo nienaturalny dzwiek.

Ale tak jak pisalem wczesniej te bardzo drogie lampowki i dobrze grajace maja tez w miare przyzwoity pomiar.

Stasiu chyba sam sobie przeczysz. Twierdzisz, że średnio lampówki grają lepiej niż trany ale też twierdzisz, że dobrze grają tylko te lampówki które mają dobre pomiary, jednocześnie podajesz przykład lampówek o dramatycznie złych pomiarach!!

Sądzisz, że inne lampy mają lepsze pomiary?…a byłeś kiedyś w firmie która produkuje takie wzmacniacze? Określenie produkuje jest nadużyciem bo to raczej sklecanie w garażu niż poważna produkcja i tak działa większość firm robiących wzmacniacze lampowe. Nie twierdzę, że wszystkie, być może są takie robiące to lepiej ale większość, również w USA dosłownie skleca to w garażach. Miałem okazję być w takiej firmie. Wrażenie było mocno zaskakujące dla mnie. Widząc jak to wygląda i na jakiej opiera się filozofii to śmiem postawić tezę, że jest to nabijanie naiwniaków w butelkę pod hasłem "lampa jest najlepsze, ma ten czar i magię". Bo realia wyglądały dramatycznie. Nie wierzę, że były używane jakiekolwiek dobre podzespoły, a raczej byle co byle taniej. A o sprzęt pomiarowy to nie miałbym nawet śmiałości zapytać. Sądzę, że temat nieznany a nawet być może zakazany w tym środowisku bo sklecając byle co z byle czego lepiej unikać pomiarów. Wiadomo jakie by były…. :-)

Uwazam ze pomiary nie pokazuja calosci zagadnienia jesli chodzi o dzwiek, uwazam tez, ze sa pomiary ktore moga pokazac znacznie wiecej anizeli standartowe pomiary robione w czasopismach typu Stereophile itp.

Lampa w swym zalozeniu duzo bardziej nadaje sie do wzmacniania dzwieku w prostych konfiguracjach, lampe ciezko przesterowac a nawet jesli juz tak sie dzieje generowane sa mile dla ucha harmoniczne dodatkowo pracuje z plytkimi petlami sprzezeniea zwrotnego, przewaznie pracuje w klasie A, stosowane sa kondensatory na duzo wyzsze napiecia a tym samym duzo lepsze jakosciowo, stosowane sa transformatory ktore stanowia swoiste filtry wysokich czestotliwosci i tak wymieniac mozna do wieczora... sa tez zjawiska o ktorych tu nie napisze z uwagi na wlasne know-how...ale lampa ma bardzo duzo zalet.

W tranzystorze zeby uzyskac to samo trzeba sie bardzo mocno nameczyc aby sie nawet zblizyc, uklady staja sie bardzo skomplikowane latwo o pomylke konstrukcyjna jak i efekty cieplne ktore trudno przewidziec. Ale moim zdaniem warto...chociaz gdybym mial teraz zaczac zabawe ze wzmacniaczami wzialbym sie za lampy, bo latwiej i proscie. Tranzystory w tej materii sa skrejnie trudne i wymagaja lat badan i eksperymentow. Ale najwieksza zaleta jest to niska awaryjnosc jak i duze moce z duzo stromoscia narastania sygnalu.

Patrząc na to jakie firmy sklecają wzmacniacze lampowe i w jakich warunkach to widać że nie potrzeba nic poza chęciami i jakąś tam wiedzą.

Nie ma tam ani sprzętu pomiarowego ani warunków do jakichkolwiek badań. W zasadzie każdy "Pan Zenek" czy "Pan Włodek" może sklecać lampówki.

Z jakim efektem to zupełnie inna sprawa ale obserwując rynek to chyba jednak z niezłym efektem. Do tranzystorów to musi być już poważniejsza firma z poważniejszym zapleczem i zainwestowaną kasą.Dlatego tranzystory produkują duże i średnie firmy a lampówki robią w większości firmy garażowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.