Skocz do zawartości
IGNORED

Chord Hugo - bitwy, wrażenia i porównania

Rekomendowane odpowiedzi

W moim głównym systemie mam Trinity. Chord jest świetny ale ... bez przesady :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Potencjalnych nabywcow 2 Qute moze zaciekawic wypowiedz R. Wattsa odnosnie zasilania tej wersji DACa z nie fabrycznych PSU (Teddy Pardo, Hynes, inni), przy czym, przyznal on w pelni podatnosc na lepsze zasilanie poprzednikaow Cute HD i CuteEx, zatem 2Qute wydaje sie inwestycja nie tylko lepsza sonicznie ale tez i finansowo, skoro odpada koszt zasilacza:

The initial 2 Qute listening tests revealed the mains powered 2 Qute sounded very similar to a battery powered Hugo.

Battery power has enormous advantages over mains operation, principally very low noise, both in band and more importantly RF noise - much lower than SMPS or linear PSU. RF noise is a hobby horse of mine, as it creates noise floor modulation when random RF noise inter-modulates with the audio signal in the analog electronics. The brain is extremely sensitive to noise floor modulation, as it interferes with it's ability to separate sounds out into individual entities with placement data.

I knew that Qute was sensitive to the power, as too many audiophiles had reported improvements when using better PSU's. This was in spite of Qute's extensive RF filtering and regulation. Part of Hugo's musicality was down to the battery, so I was determined that 2 Qute would have no SQ losses due to mains powering. This was not a simple design challenge, and involved a radical restructuring of the internal PSU arrangements.

So I was very pleased that the SQ tests had given me Hugo performance but with a mains powered 2 Qute. This was not the easy challenge that at first sight may appear.

But was it completely insensitive to the mains? Simply hooking up a linear PSU would not be a good enough test, as it needs RF isolation too. So I decided the ultimate PSU from an impedance, in-band noise, and RF noise isolation POV was a 300A car battery (I used a jump starter type - they are low cost and can be re-charged) and yesterday did the listening tests with 2 Qute using the car battery against the standard Chord mains unit.

I spent much of the afternoon doing my standard listening tests, and could not consistently find a preference - I was struggling to reliably hear a difference. When you are struggling to hear a difference, its usually because that there is no difference! There was no consistent difference in sound-stage, instrument separation and tonal balance. So as a sanity check, I thought I would test it against the original Qute - and immediately I could easily hear the difference - sound-stage was much deeper, instrument separation was better, and it was much smoother with the battery. All SQ hallmarks of reduced RF noise.

So don't bother connecting up "better" PSU's with 2 Qute, as at best it will sound the same, at worst you will damage 2 Qute - some of these units have too high an OP voltage, destroying the protection circuits of the DAC.

Edytowane przez pastwa

Dzięki za fajnego linka ! Jeżeli zasilacz Teddy Pardo będzie zbędny, to powędruje do szafy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 3 miesiące później...

"Czy jest warty 1200 funtów? Wygląda na to, że bardzo tak! Ale to tylko podejrzenie z bardzo dużą dawką prawdopodobieństwa." - zadał pytanie jeden wybitny audiofil :)

Nie jest wart więcej niż 500 zł !!! Badziewie zdecydowanie gorzej brzmiące niż Dac Audio GD NFB-3.33 za 1460 zł. Dzisiaj to sprawdzałem. Przy podłączeniu do wzmacniacza Audio GD Precision 1 i kolumn B&W 685. Zachwycający wzmacniacz słuchawkowy - więc jeżeli ktoś chce mieć najbardziej zaawansowany wzmacniacz słuchawkowy świata za 8500 zł to tak - idealny zakup.

Edytowane przez kswaczyna

"Czy jest warty 1200 funtów? Wygląda na to, że bardzo tak! Ale to tylko podejrzenie z bardzo dużą dawką prawdopodobieństwa." - zadał pytanie jeden wybitny audiofil :)

Nie jest wart więcej niż 500 zł !!! Badziewie zdecydowanie gorzej brzmiące niż Dac Audio GD NFB-3.33 za 1460 zł. Dzisiaj to sprawdzałem. Przy podłączeniu do wzmacniacza Audio GD Precision 1 i kolumn B&W 685. Zachwycający wzmacniacz słuchawkowy - więc jeżeli ktoś chce mieć najbardziej zaawansowany wzmacniacz słuchawkowy świata za 8500 zł to tak - idealny zakup.

no coz, kolejny ekspert, co do zrodla, to moze nawet youtube

ps skad wy sie bierzecie?

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Acha czyli jest za słaby do B&W 685;) A tak jeszcze z ciekawości, jakie było źródło?

Chord jest do niczego. Źródłem było Playstation 4, które czytało sobie spokojnie pliki FLAC 24bit/96kHz. Szaleńcom-maniakom, którzy są gotowi za źródło zapłacić 10k zł przypominam, że Playstation 3 z pendrive'a także odtwarza pliki FLAC, a można PS 3 teraz kupić za 0,5k zł. Efekt ten sam, a można jeszcze dziecku dać pograć w Gran Tourismo np. :)

Acha. Po toslinku? A jaka sieciówka do Playstation? Też mam Playstation i grałem z Chordem Qute. Grałem też z napędem DPA. No i Playstation jest do niczego a nie Chord.

Acha. Po toslinku? A jaka sieciówka do Playstation?

Śmiech mnie ogarnia. Jaka sieciówka? Kabel od lodówki dla uzyskania schłodzonych wysokich tonów. Oraz kabel od piecyka dla ciepłych basów.

W lodówce nie masz gniazda IEC. A próbowałeś dobrej sieciówki do Playstation? Na dobrym wtyku IEC? Jeśli nie to co wiesz o dobrym graniu Playstation? A toslink był plastikowy czy szklany?

Chord jest do niczego. Źródłem było Playstation 4

No i wszystko jasne - a już myślałem, że Chord był zepsuty :)

Xbox na pewno nie jest lepszy, Nintendo na pewno tak! Tak to jest jak byle jak testuje się sprzęt a potem pisze się takie głupoty na forum.

A toslink był plastikowy czy szklany?

Nie ma gorszego połączenia niż toslink. Toslink ze względu na dwie (niepotrzebne) konwersje sygnału na światło i z powrotem kłóci się dla mnie z ideą hi-end, gdyż jest wymuszonym (fizyką) kompromisem. Element optyczne mają bezwładność ograniczającą pasmo, do tego są kolejnym elementem aktywnym generującym zakłócenia i wymagającym kultury zasilania go wewnątrz urządzenia.

A złącza IEC już dawno wycofane. Kolega żyje w latach 90-tych XX wieku.

Dużo nieścisłości w tym co kolega napisał, ale szczególnie zainteresował mnie ten fragment:

A jakie niby teraz mamy złącza ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo nieścisłości w tym co kolega napisał, ale szczególnie zainteresował mnie ten fragment:

W porównaniu z nieścisłościami w pana wpisach to jest nic.

Uściślam. Chodziło mi oczywiście o złącza IEC z uziemieniem.

Masz na myśli takie ?

IEC60320_C14.jpg

Nie używaj wyrazów trudnych do zrozumienia przez posiadaczy PS4...

Nie porównywałem Audio Note CDT-5 transport z PS 4. Użyłem tylko PS 4 do porównania badziewiastego Chorda Hugo ze znakomitym Audio GD NFB-3.33. Tylko tyle. Złośliwości i poniżenia zostawcie Panowie na przykład dla miłośników disco-polo.

"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów" - S.Lem

Cytujecie słowa, których Stanisław Lem nigdy nie użył w żadnej publikacji ani wywiadzie. Powstała praca doktorska na ten temat. Tym samym jak ktoś napisze, że według Lema Chord Hugo to świetny DAC nie pozostanie nic innego jak tylko uwierzyć. Lem nie może się mylić? Był osobą niewierzącą.

Nie ma gorszego połączenia niż toslink. Toslink ze względu na dwie (niepotrzebne) konwersje sygnału na światło i z powrotem kłóci się dla mnie z ideą hi-end, gdyż jest wymuszonym (fizyką) kompromisem. Element optyczne mają bezwładność ograniczającą pasmo, do tego są kolejnym elementem aktywnym generującym zakłócenia i wymagającym kultury zasilania go wewnątrz urządzenia.

skad sie kolega urwal?tak sie sklada ze najszybsze lacza sa optyczne i to wlasnie za sprawa szerokiego pasma.podwojna konwersja?paradne!Kolega sie troszke podszkoli z podstaw transmisji cyfrowej bo jaszcze ktos przeczyta i uwierzy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 4 miesiące później...

Temat zamarł przed ukazaniem się nowej wersji Hugo .Więc pytam Czy ktoś miał okazję posłuchać Hugo TT i jak wrażenia .Test Pacuły czytałem.

• 4 tygodnie później...

Temat zamarł przed ukazaniem się nowej wersji Hugo .Więc pytam Czy ktoś miał okazję posłuchać Hugo TT i jak wrażenia .Test Pacuły czytałem.

Moje wrażenia bardzo dobre. Słuchałem i nadal słucham Hugo TT. Jako dac podpięty do transportu cd i odtwarzacza plików, wysyłający sygnał do wzmacniacza Abyssound ASA1600 oraz Hegel H360 głowy nie urywa. Dacki w nie wbudowane radzą sobie wyjątkowo dobrze. Jako konwerter współpracujący z MacBook Air to już znakomitość. Wypróbowałem go również jako pre do głośników aktywnych (PMC TB2S - AII oraz TwoTwo5) i lampowej końcówki mocy. Też się spisał.

Wiele zależy od punktu odniesienia, po konwerterze Korg DS Dac 100 to zupełnie inny świat. Krótko mówiąc potęga, precyzja i kontrola dźwięku bez przerysowań. Nawet nie wiedziałem, że moja lampka tyle umie pokazać ale do tej pory sterowana była pasywnym pre z drabinką rezystorową. Efekt jest taki jakby umyć brudne do tej pory okna, z tym plusem, że jednak bas i jego kontrola to coś znakomitego. Dla rozdzielaczy włosa na czworo też się przyda ale nie mogę powiedzieć aby pokazywał wszystko w sposób natarczywy czy ostry. Jest płynny i najmniejsze drobiazgi pokazuje swobodnie, od niechcenia. Duża klasa.

• Pokaż nowe odpowiedzi