Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

I nawet jeśli nie naruszyłeś Regulaminu, to taka wypowiedź jest oznaką braku szacunku dla poglądów, z którymi się nie zgadzasz.

To znaczy że jako moderator jestem obowiązany wykazywać szacunek dla każdego idiotyzmu głoszonego prze dowolnego usera czy trolla? Kpisz sobie?

Czyli jednak jesteś sędzią w swojej sprawie.

Kuriozum, z jakim na żadnym forum się jeszcze nie spotkałem.

I znów się mylisz!

Napiszę to po raz nie wiem który, specjalnie dla Ciebie, abyś mi nie zarzucał, że nieświadom byleś swych czynów i poniosłeś niezasłużoną karę.

To nie jest watek o wypowiedziach moderatora vlado. To nie jest miejsce do składania skarg na moderację forum.

To co tutaj czynisz, to atak na moderacje i za to zostałeś ukarany przez moderatora.

A teraz zostajesz usunięty z tego wątku, bo jak widzę nie istnieje możliwość abyś w końcu zrozumiał co do Ciebie piszę.

Większość już widzę wróciła z cmentarzy i jest ruch na forum, patrzę więc i ja, a tu takie nieoczekiwane zmiany wśród składu Moderacji :).

Poszerzył się też widzę skład redaktorów, tylko tutaj radzę uważnie weryfikować poprawną polszczyznę ;). Czy można zgłaszać swoich kandydatów na red. naczelnego? :)

Mam również nadzieję, że w tym roku podane zostaną do publicznej wiadomości "Maliny Audio Video Show A.D. 2016" :).

Większość już widzę wróciła z cmentarzy

Z przykrością stwierdzam, że Kolega rozmija się z prawdą. W tej kwestii rzecz jasna.

Większość nie wróciła. Ogromna rzesza tam była, jest i będzie...reszta zrządzeniem losu i chwili właśnie tam trafiła (statystyki wypadków w dniu dzisiejszym) :(

I to powinno nam dać odrobinę powodu do refleksji nad kruchością zycia.

Ale po co, lepiej dajcie mi łopatkę w rękę i piasek - bym mógł walić na oślep i sypać innym piasek w oczy.

W końcu może kogoś oślepię, może zatłukę - zyskam tym samym (może) lepszy napis na nagrobku, a może nie.

Za to chwilowy poklask na Forum będzie...kto wie.

Smutne. A podobno muzyka łagodzi obyczaje, a takie dni jak dzisiejszy zmuszają do refleksji...czyżby?

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• Administratorzy

Po konsultacjach z nowymi moderatorami (i nie tylko!) mamy pogląd na temat zakładki Hi-End. Uznaliśmy zgonie, że AS to forum o audio i musi być przynajmniej jedna mała zakładka, gdzie audiofile będą mogli spokojnie sobie porozmawiać, bez ciągłego rozwalania ich wątków i gnębienia. W związku z powyższym ustaliliśmy, że trzeba tę zakładkę należycie moderować i ograniczyć ataki na audiofilii. W tym miejscu nie będą dopuszczane takie jak "czy kable grają itp.", jeśli komuś HiEnd nie odpowiada, to niech tam po prostu nie zagląda :)

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W związku z powyższym ustaliliśmy, że trzeba tę zakładkę należycie moderować i ograniczyć ataki na audiofilii.

W całej reszcie zakładek jest to dozwolone a należyta moderacja nie jest konieczna?

Muszę przyznać, że niestety słabo ta deklaracja zabrzmiała.

Edytowane przez HQ150

Dawid ma rację potrzebna jest jedna merytoryczna zakładka gdzie można porozmawiać o sprzęcie i rozwiązaniach najbardziej zaawansowanych. Z humorem, po koleżeńsku, czasem ostro ale z szacunkiem dla oponenta. Ileż można walczyć z trollami z konkurencyjnych portali, którzy przychodzą tutaj jedynie aby jątrzyć i podbierać użytkowników. Na szczęście odnowiona moderacja radzi sobie bardzo skutecznie co wielokrotnie udowodniła.

Jednak reset jest możliwy Gdybyśmy mieli wiecej Mirków i Diogenesów to forum byłyby nie tylko merytoryczne, ale poczytne i z odpowiednią dawką humoru.

Edytowane przez Szymon1

W całej reszcie zakładek jest to dozwolone a należyta moderacja nie jest konieczna?

W każdej będzie realizowana zasada "Forum Audio Stereo" jest miejscem dla pasjonatów dobrego dźwięku i sprzętu audio.

Dopuszcza się swobodną wymianę zdań i przyjmuje różne stanowiska oraz poglądy. Nawet kontrowersyjne.

Ale z utrzymaniem kultury wypowiedzi oraz w miejscach do tego przeznaczonych.

Zakładka High End nie jest miejscem do prowadzenia sprzeczek "czy kabel za XXXXX w ogóle ma sens w systemie, bo i tak jest to ściema".

Można podjąc dyskusję na argumenty. Ale niestety w ostatnim czasie spora część osób negowała pewne rzeczy audio tylko dla faktu, że im się one nie podobają. O tym, że nigdy nie kupią, nie będą używać, a nawet nie mieli w ręce - wiemy wszyscy.

W zakładce H-E podejmujemy się merytorycznego uzasadnienia w danym temacie swojego stanowiska. Nie negowanie dla negowania.

A raczej trudno przyjąć wypowiedź kogoś o czymś, skoro ta osoba poza zdjęciem w sieci i zobaczeniem ceny na jakiejś stronie - w życiu z danym produktem nie miała nawet styczności.

Jasniej się nie da.

A czy może mi ktoś wyjaśnić czym wobec tego jest SALONIK !! czemu taka forma dostępu do niego służy?

Temat Saloniku jest w tej chwili mocno dyskutowany i zapewne w najbliższym czasie podjęte zostaną odpowiednie wobec tego miejsca kroki.

Na dziś gorącym tematem jest Audio Show, zapewne po tym wydarzeniu podjęte zostaną decyzje co do Saloniku i jego przyszłości.

MrArecky, Zupełnie mylnie zrozumiałeś mój wpis, nie taka była intencja i cel oraz niesiona treść. Jeśli jednak kogoś uraziłem, to najmocniej przepraszam. Zmiany w moderacji naturalnie mnie cieszą, coraz więcej rzeczowych osób, bez szemranych powiązań z branżą lub żądnymi forsowania własnych idei, względnie misji.

Po konsultacjach z nowymi moderatorami (i nie tylko!) mamy pogląd na temat zakładki Hi-End. Uznaliśmy zgonie, że AS to forum o audio i musi być przynajmniej jedna mała zakładka, gdzie audiofile będą mogli spokojnie sobie porozmawiać, bez ciągłego rozwalania ich wątków i gnębienia. W związku z powyższym ustaliliśmy, że trzeba tę zakładkę należycie moderować i ograniczyć ataki na audiofilii. W tym miejscu nie będą dopuszczane takie jak "czy kable grają itp.", jeśli komuś HiEnd nie odpowiada, to niech tam po prostu nie zagląda :)

W takiej zakładce nie powinno się tolerować wyrażania opinii przez osoby nie posiadające aktualnie lub w przeszłości danego sprzętu i na podstawie hipotetycznych założeń itp. uważające się za rasowych ekspertów. Trzeba niestety stwierdzić, że część kolegów chyba myli pojęcia inteligencji z ignorancją.

W takiej zakładce nie powinno się tolerować wyrażania opinii przez osoby nie posiadające aktualnie lub w przeszłości danego sprzętu i na podstawie hipotetycznych założeń itp. uważające się za rasowych ekspertów. Trzeba niestety stwierdzić, że część kolegów chyba myli pojęcia inteligencji z ignorancją.

Roxi, poniekąd słusznie, tylko obawiam się, że wówczas będzie kierunek w drugą skrajność - wątki mogą umierać zanim się rozkręcą. Będzie tak dlatego, że 95% lub więcej piszących często nawet nie widziała na żywo określonego sprzętu, nie mówiąc od osłuchaniu w spokojnych warunkach. Myślę, że tutaj raczej chodzi o formę wypowiedzi i dodatkowo min. o brak owego mentorskiego tonu, którym wielu tutaj się posługuje i inna zdecydowana grupa osób tego z kolei nie toleruje. Niewiele jest wątków, gdzie nie ma przepychanek i pokazywania kto jest mądrzejszy (przykład mi znany to wątek o Harbeth 40.1 czy generalnie Harbethowe i inne klubowe tematy ...naturalnie, niestety, do momentu, kiedy nie wpadnie tam osoba z góry nastawiona na spowodowanie poważniejszego zamieszania, na incydentalne posty nie zwracałbym uwagi).

Jest problem natury czysto technicznej.

W jaki sposób weryfikować stan posiadania takiej osoby?

Na podstawie fotografii, zeznań świadków, odręcznego oświadczenia zainteresowanej osoby?

Zawsze można sobie napisać w "O mnie" co tylko sobie ktoś wyobrazi.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Roxi, poniekąd słusznie, tylko obawiam się, że wówczas będzie kierunek w drugą skrajność - wątki mogą umierać zanim się rozkręcą. Będzie tak dlatego, że 95% lub więcej piszących często nawet nie widziała na żywo określonego sprzętu, nie mówiąc od osłuchaniu w spokojnych warunkach. Myślę, że tutaj raczej chodzi o formę wypowiedzi i dodatkowo min. o brak owego mentorskiego tonu, którym wielu tutaj się posługuje i inna zdecydowana grupa osób tego z kolei nie toleruje. Niewiele jest wątków, gdzie nie ma przepychanek i pokazywania kto jest mądrzejszy (przykład mi znany to wątek o Harbeth 40.1 czy generalnie Harbethowe i inne klubowe tematy ...naturalnie, niestety, do momentu, kiedy nie wpadnie tam osoba z góry nastawiona na spowodowanie poważniejszego zamieszania, na incydentalne posty nie zwracałbym uwagi).

Dokładnie. Chodzi o sytuacje w których teoretycy "pouczają posiadaczy". Często "wilczym stadem".

Wystarczy merytoryczny wpis. Pytanie o zasadność stosowania danego rozwiązania można ując w sposób "strawny" dla wszystkich, lub jak to często (nie zawsze) mamy teraz - w sposób prześmiewczy.

W efekcie z tematu o produkcie "A" robi się temat o wszystkim i o niczym z częstym naciskiem na wyśmianie produktu "A", ale i "B", "C" itd.

Może więc pytajmy, negujmy, brońmy danych produktów, ale z uzasadnieniem - nie jedynie dla przyjemności wyśmiewania.

Od tego powstał już jakże ciągle żywy temat w zakładce Hi-Fi, gdzie do woli można pisać o tym, co nas drażni w świecie audio.

• Moderatorzy

A co jeśli ktoś słyszał taki sprzęt na odsłuchu u znajomego albo w sklepie/targach?

Albo inny przykład ktoś dobrze zna na przykład jakiś głośnik z kilku różnych konstrukcji, wiec przynajmniej zarys możliwości innych kontrukcji opartych o ten głośnik zna.

Inna sprawa jak, można weryfikować czy ktoś posiada dane urządzenie skoro zdażały sie już przypadki wrzucania zdjęć ściąganych z chińskich stronek, które niby miały dokumentować ze pisząca osoba ma sprzęt w domu...

-----------------

Jest problem natury czysto technicznej.

W jaki sposób weryfikować stan posiadania takiej osoby?

Na podstawie fotografii, zeznań świadków, odręcznego oświadczenia zainteresowanej osoby?

Zawsze można sobie napisać w "O mnie" co tylko sobie ktoś wyobrazi.

W tym problemu specjalnie nie widzę, bo zazwyczaj takie osoby są szczególnie dumne z faktu, że nie są na tyle naiwne aby coś takiego nabyć.

Dokładnie. Chodzi o sytuacje w których teoretycy "pouczają posiadaczy". Często "wilczym stadem".

I nie jest to pouczanie by wykazać zasadne niestosowanie danych rozwiązań, a jedynie wyśmiewanie w ogóle posiadanie i stosowanie takich rozwiązań.

I na to w H-E jako szczególnym miejscu nie może być przyzwolenia.

jak, można weryfikować

Nikt nie chce weryfikować posiadanego sprzętu, wystarczy utrzymać poziom dyskusji w zakładce - akceptując fakt, że High End żyje swoimi prawami i swoimi fanaberiami. Do których ma prawo, bo inaczej nie nazywalibyśmy go High- End'em.

Nikt nie chce weryfikować posiadanego sprzętu, wystarczy utrzymać poziom dyskusji w zakładce - akceptując fakt, że High End żyje swoimi prawami i swoimi fanaberiami. Do których ma prawo, bo inaczej nie byłby High- End'em.

W zakładce PC jest to samo. Fala hejtu praktycznie zabiła jakąkolwiek dyskusję na temat kart, zasilaczy i softów, bo w każdym temacie pojawia się kilka tych samych osób z wszystkiego się naśmiewających. Całkowity brak reakcji moderacji. Skończyło się na wzajemnym wrogim przeganianiu w stylu "idź do" HIEND lub "tam masz" zakładkę PC.

Edytowane przez ROXI

PC Audio zajmę się najbliższym czasie.

To prawie stajnia Augiasza.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Dobre, jak takie strzeżone getto dla murzynów ;)

Zakładka dla upośledzonych specjalnej troski?

Tylko po co?

Sorry, jesli zabrzmiało to obraźliwie dla czarnych, ale nie to było moją intencją.

• Administratorzy

Oczywiście nie to miałem na myśli, że pozostałe mają nie być moderowane. Chodzi o to, że ta ma być szczególna - tj. być miejscem dla hi-endowców i teksty typu "kable nie grają" w niej nie powinny mieć miejsca z założenia. Moderator Arek już to rozjaśnił. Chcemy po prostu, aby w tej zakładce były wyższe standardy dyskusji. Piszemy o tym otwarcie, aby potem nie było zażaleń, że moderacja robi porządki w hi-endzie.

Dobre, jak takie strzeżone getto dla murzynów ;)

Zakładka dla upośledzonych specjalnej troski?

Tylko po co?

Sorry, jesli zabrzmiało to obraźliwie dla czarnych, ale nie to było moją intencją.

Po to, że to jednak forum audiofilskie. Taka zakładka jest niezbędna z założenia, bo jest kwintesencją tematyki forum.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Propozycja, by moderator, który bierze "żywiołowy" udział w dyskusji w wątku jako zwykły użytkownik nie mógł moderować w danym wątku.

Może wtedy zawsze zgłosić na panel swoje zastrzeżenia. Inaczej nie da się uniknąć stronniczości i braku dystansu, której nieco potrzeba do wykonywania tej funkcji.

Edytowane przez jar1

Propozycja, by moderator, który bierze "żywiołowy" udział w dyskusji w wątku jako zwykły użytkownik nie mógł moderować w danym wątku.

Może wtedy zawsze zgłosić na panel swoje zastrzeżenia. Inaczej nie da się uniknąć stronniczości i braku dystansu, której nieco potrzeba do wykonywania tej funkcji.

a ja proponuje przestac udawac ze jest moderacja w wątku koscielnym lub polityce bo zapewne piszesz o któryms z tych watków

dawno juz nikt by tam nie pozostał gdyby ktos to naprawde moderował

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

A ja proponuję wziąć sobie za przykład misiomora, który mimo dość mocnych i kontrowetsyjnych nieraz poglądów potrafi tak się zachować, że dotąd chyba nikt nie zarzucałał mu wykorzystywania "funkcyjności" w sporach, jakie często toczy.

...jak kilka lat temu zacząłem pisać na forum to nie obchodziło mnie kto jest właścicielem czy moderatorem

i teraz u mnie jest tak samo..jestem tu aby pisać i dzielić się jakimś tam doświadczeniem..wiem że miałem kilka spięć ale gdzie drwa rąbią tam wióry lecą

najważniejsza jest umiejętność komunikacji między nami....

jeżeli ktoś napiera to staram się zrobić pół kroku do tyłu bo wiem że za chwilę się potknie o swoje nogi ;-)

nie cierpię sytuacji gdzie ludzie oczekują publicznych przeprosin a najlepiej jeszcze chcą wymusić to siłą

nie wiem czy to będzie dobry przykład ale akurat teraz przyszedł mi do głowy.....

relacje między mną a Szymonem....w przeszłości różnie bywało ale teraz....przykład dla innych że można

Szymon to ostry zawodnik i wiem że pod płaszczem ma karabin ;-) ale i Szymon wie że u mnie w marynarce

jest granat....więc po co mamy sobie skakać do gardeł za duże straty....więc pozostał nam szacunek ;-)

....jest lepiej a będzie dobrze tylko trochę czasu nam trzeba ;-)

Jak to forum lubić? Ktoś założył - jako pierwszy - temat "Największe oczekiwania Audio Show 2016". Pojawiły się głosy w dyskusji, ktoś poświęcił swój czas, wypowiedział się, może czekał na inne wypowiedzi. Po czym odgórnie temat jest zamknięty, bo pojawił się inny temat (Audio Video Show - Elberotha). W innej zakładce, nie taki sam - podobny. Jako drugi. I nie chodzi o osobę Elberotha, tylko że można tak publicznie kogoś poniżyć (założyciela tego pierwszego wątku). Bez refleksji powiedzieć, że ktoś inny jest ważniejszy, a ty sobie spadaj. To nic, że nie mogłeś wtedy wiedzieć, czy "oficjalny" temat się w ogóle pojawi. Zawsze musisz się liczyć z tym, że może być ci odebrany własny wątek. Unicestwiony.

Wytłumaczenie zamknięcia owszem jest. Ale mimo to, tak się nie powinno robić.

Zauważam to skrajnie niekoleżeńskie zachowanie. Bezinteresownie. Może ktoś podzieli moje spojrzenie.

Od lat stało się tradycją, że oficjalny wątek o AS otwiera Elberoth.

Ma do tego prawo jako organizator i kropka.

I na tym bym poprzestał i nic nie zmieniał ani dziś ani w przyszłości.

I piszę to na poważnie, starając się zdystansować do zaszłości jakie pomiędzy nami były i być może są nadal.

Jak to forum lubić? Ktoś założył - jako pierwszy - temat "Największe oczekiwania Audio Show 2016". Pojawiły się głosy w dyskusji, ktoś poświęcił swój czas, wypowiedział się, może czekał na inne wypowiedzi. Po czym odgórnie temat jest zamknięty, bo pojawił się inny temat (Audio Video Show - Elberotha). W innej zakładce, nie taki sam - podobny. Jako drugi. I nie chodzi o osobę Elberotha, tylko że można tak publicznie kogoś poniżyć (założyciela tego pierwszego wątku). Bez refleksji powiedzieć, że ktoś inny jest ważniejszy, a ty sobie spadaj. To nic, że nie mogłeś wtedy wiedzieć, czy "oficjalny" temat się w ogóle pojawi. Zawsze musisz się liczyć z tym, że może być ci odebrany własny wątek. Unicestwiony.

Wytłumaczenie zamknięcia owszem jest. Ale mimo to, tak się nie powinno robić.

Zauważam to skrajnie niekoleżeńskie zachowanie. Bezinteresownie. Może ktoś podzieli moje spojrzenie.

I bardzo się Kolego mylisz. Audio Show jest na Forum nreprezentowane przez w/w osobę Elberotha.

Bez problemu każda zainteresowana osoba MOGŁA poprosić o przeniesienie postów do OFICJALNEGO tematu o Audio Show.

To nie "brak kultury" czy złośliwość, a ustalenia pomiędzy Administracją Forum, a osobą reprezentująca to jakże ciekawe i ważne w świecie audio wydarzenie. To właśnie zostało ustalone - JEDEN OFICJALNY TEMAT, w którym zostaną zawarte WSZYSTKIE myśli.

I tutaj kolejny problem Forumowiczów niektórych - nie potraficie pytać i używać funkcji PW? I zapytać Moderację "dlaczego"?

Nie potraficie zrozumieć, że skoro ktoś patronuje pewne wydarzenia opisywane na Forum to ma prawo życzyć sobie usunięcie innych - dotyczących tego samego wydarzenia - tematów?

Ale lepiej tak pod wpływem chwili i przypływu emocji wejść i napisać, że ktoś kogoś potraktował po chamsku.

Nie Kolego - mylisz się. Właśnie z szacunku wobec Organizatora imprezy oraz Forumowiczów zdecydowano by był JEDEN temat, gdzie każdy znajdzie interesujące go informacje, a nie będzie biegał od zakładki do zakładki, od tematu do tematu.

Bo gdyby tak było, ze byłoby z 10 tematów w każdej możliwej zakładce, wpadłby taki Forumowicz i krzyczał "a nie można jednego zrobić tematu, by szanować nas i nasz czas, i ułatwić życie"?

Można i Administracja tak właśnie (słusznie) zdecydowała.

Temat uważam za wyczerpany.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.