Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Jacchusia napisał:

J tylko w kwestii formalnej. nie ma limitu kwot od których się płaci podatek. Osoba prywatna jesli sprzedaje z zyskiem towar, który posiada, krócej niż 6-mcy płaci podatek od zysku. O tym, czy sprzedaż ma charakter zarobkowy decyduje urzędnik skarbowy po przeanalizowaniu konkretnej sprawy.

Mój post dotyczył sytuacji dawnej. Teraz ty piszesz o tym nowym podatku który właśnie wszedł. A przedtem był tylko PCC powyżej kwoty transakcji 1000zł.

Więc nie wiem o co chodzi.

A we wątku "dyrektywa DAC7" z kolei 25min. temu napisałeś że żadnego nowego podatku nie ma. Toteż dziękuję za taką "kwestię formalną". Wygląda to na jakąś próbę dezinformacji.

Godzinę temu, MV2 napisał:

Jedynym skutkiem usunięcia reakcji negatywnej jest nieograniczona możliwość pisania takich bzdur , że łapki opadają .

Jest drugi skutek. Nagminni autorzy bzdur lądują w ignorach i mam spokój.

Czasem niestety pojawiają się z tymi bzdurami w cytatach.

• Administratorzy
2 godziny temu, bubusia napisał:

Nie chcę mi się wchodzić w merytoryczną stronę sporu z k. Piotr 1 i naszym modem, ale przyznanie k. Piotrowi punktów przez innego moda w trakcie tej dyskusji, określiłbym jako co najmniej nieładne zachowanie, szczególnie znając poglądy moda przyznającego punkty.

Wychodzi jasno na to, że kolega Piotr 1 ma sporo racji w swojej argumentacji. Tak się właśnie kasuje niechciane poglądy.

A argumenty silnikowogooglowe jeszcze bardziej potwierdzają słuszność argumentów kolegi Piotra  1.

I żeby nie było, nie znam tego kolegi.

Myślę Espectro, że powinieneś zdjąć te punkty, mimo lekko agresywnej natury kolegi P.

Naprawdę wygląda to źle, jak prowadzisz z kimś dyskusje, a inny mod nagle wali tej osobie punkty, i to na, w pewnym sensie, twoją prośbę.

Mam nadzieję, że nikogo nie obrażam tym wpisem.

Nie ma problemu. Trochę to słabe nazywanie kogoś ignorantem gdy ten zgadza się z jego przekonaniami. Jeżeli nie potraficie rozmawiać kulturalnie to niestety będą punkty za takie akcje. Takie zabawy szybko eskalują do wojenek w tematach i na całym forum. 

10 minut temu, Piotr_1 napisał:

Mój post dotyczył sytuacji dawnej. Teraz ty piszesz o tym nowym podatku który właśnie wszedł. A przedtem był tylko PCC powyżej kwoty transakcji 1000zł.

A we wątku "dyrektywa DAC7" z kolei 25min. temu napisałeś że żadnego nowego podatku nie ma. Toteż dziękuję za taką "kwestię formalną". Wygląda to na jakąś próbę dezinformacji.

Kolega gubi się w zeznaniach. 

Jedynym skutkiem usunięcia reakcji negatywnej jest nieograniczona możliwość pisania takich bzdur , że łapki opadają .

Kto ma oceniać takie wpisy gdy nie ma wszechwiedzących 

3 godziny temu, Maju napisał:

Tak niestety bywa, dostaje się za to punkty że nazywa się tak osoby które wypowiadają się w jakiejś dziedzinie nie mając podstawowej wiedzy.
Niestety uznano tu to słowo za obraźliwe.....mnie to nie obraża, gdy ktoś mi wykaże że nie mam wiedzy na jakiś temat lub czegoś nie zrozumiałem, ale są tacy co ich prawda zbyt boli i to określenie zaraz zgłaszają.

Tymczasem "Słowo „ignorant” jest przymiotnikiem opisującym osobę w stanie nieświadomości , a nawet dysonansu poznawczego i innych relacji poznawczych i może opisywać osoby nieświadome ważnych informacji lub faktów.".....więc nie musi mieć to koneksji negatywnych, zwłaszcza gdy ma się wiedzę o tym że pewien rodzaj ignorancji można u ludzi wywoływać i utrzymywać celowo, bombardując ich zmanipulowanymi informacjami.

Posiadanie innego zdania to może oznaczać że wyrażamy inną opinię, wypowiadanie innych opinii pokazując jednocześnie że nie znamy podstawowych faktów, może zdradzać że mamy do czynienia z ignorancją.

Wiecznie prześladowany na forum. Przykro mi.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

15 minut temu, Espectro napisał:

Oni uważają, że są  prześladowani gdy nie pozwala im się prześladować innych.

Godzinę temu, Espectro napisał:

Kolega gubi się w zeznaniach.

Nie, nie gubię się, mówię jak jest. Może faktycznie do końca nie orientujesz się w szczegółach tych spraw podatkowych w PL (żywię nadzieję że to nie jest atak personalny na moderację).

W dniu 5.05.2023 o 12:48, Espectro napisał:

Miłego dnia. Przykro mi, że niestety doszliśmy finalnie do tych samych wniosków, choć droga była wyboista. 

Przepraszam, źle doczytałem wczoraj twoją powyższą odpowiedź. Jest "niestety doszliśmy" a przeczytałem "niestety nie doszliśmy".

No myśmy nie doszli. Mi jedynie zabrakło słów komentarza, ponieważ sytuacja wydawała się być jednoznacznie przegięta ze strony cenzorów.

A że żeśmy nie doszli do konkluzji i wnioski mamy prawdopodobnie odmienne, to jak znam życie, sytuacja z będzie się powtarzać na forum.

Ja swój sprzeciw wyraziłem.

Muszę zwrócić honor modowi Marcinusowi, punkty dla kolegi Piotr 1 były jednak uzasadnione.

Moglibyśmy w końcu przestać częstować się epitetami.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Administratorzy
41 minut temu, bubusia napisał:

Muszę zwrócić honor modowi Marcinusowi, punkty dla kolegi Piotr 1 były jednak uzasadnione.

Ale się Panu zmienia. 😉

1 godzinę temu, bubusia napisał:

Może i uzasadnione ale przyznane z wadą prawną  🙂

18 godzin temu, toptwenty napisał:

Nagminni autorzy bzdur lądują w ignorach i mam spokój.

To jest jakiś sposób.

Problem w tym że napisał to ten który w bardzo krótkim czasie wkleja w jednym temacie dwa memy oparte na kłamstwach i manipulacji......takiego nie można nawet posądzić o ignorancję, tylko dlatego iż bazuje na wiedzy tych co nim manipulują. 
Poza tym ignorując takich jak np. ja (którzy wielokrotnie zwracają na matactwa uwagę), nie może wiedzieć jakie są fakty, może nigdy nie poznać prawdy.

18 godzin temu, Espectro napisał:
21 godzin temu, Maju napisał:

Tak niestety bywa, dostaje się za to punkty że nazywa się tak osoby które wypowiadają się w jakiejś dziedzinie nie mając podstawowej wiedzy.
Niestety uznano tu to słowo za obraźliwe.....mnie to nie obraża, gdy ktoś mi wykaże że nie mam wiedzy na jakiś temat lub czegoś nie zrozumiałem, ale są tacy co ich prawda zbyt boli i to określenie zaraz zgłaszają.

Tymczasem "Słowo „ignorant” jest przymiotnikiem opisującym osobę w stanie nieświadomości , a nawet dysonansu poznawczego i innych relacji poznawczych i może opisywać osoby nieświadome ważnych informacji lub faktów.".....więc nie musi mieć to koneksji negatywnych, zwłaszcza gdy ma się wiedzę o tym że pewien rodzaj ignorancji można u ludzi wywoływać i utrzymywać celowo, bombardując ich zmanipulowanymi informacjami.

Posiadanie innego zdania to może oznaczać że wyrażamy inną opinię, wypowiadanie innych opinii pokazując jednocześnie że nie znamy podstawowych faktów, może zdradzać że mamy do czynienia z ignorancją.

Naprawdę to wynika z mojego wpisu?
Tylko tyle pan z niego wyniósł??
A może to pan wywnioskował z cytatu określającego czym jest ignorancja?

Wiecznie czyta pan moje wpisy bez najmniejszej chęci zrozumienia. Jeszcze bardziej mi przykro.

Ps. Moją odpowiedź na PW (w sprawie cytowanego poprzednika), gdzie niestety (z przykrością muszę stwierdzić) popisał się pan brakiem pełnej wiedzy w poruszonym temacie, wolał pan nie czytać, zdecydował się ignorować, przemilczeć.
Słusznie, lepiej udawać mądrzejszego, nie czytać i nic nie pisać, niż brnąć w powtarzanie głupot, bo takie zabiegi z czystym sumieniem mógłbym nazwać ignorancją, choć są lepsze określenia....i jeszcze jedno, proszę tego niewygodnego wpisu nie kasować (bo już i tak też bywało), wolę punkty albo jak niegdyś bana na ten temat, bo i tak nie mam ochoty ciągnąć tej rozmowy.  🙂

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

21 godzin temu, Maju napisał:

Nie jest przymiotnikiem. 

"Ignorant" to pojęcie klasy "rzecz", a przymiotnik i sam przymiot to cecha, właściwość  odrzeczowna - stopniowanie ma a tego rzeczy nie mają (równy większy największy).

To ostatnie podaję dla rozróżniania rzeczownika od przymiotnika.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 minuty temu, xetras napisał:

Nie jest przymiotnikiem. 

Słusznie.

Z  Wikipedii  tak mi przetłumaczyło....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.....a ja na szybko wkleiłem nie sprawdziwszy że jest tam błąd, błysnąłem ignorancją, nie ma co.   🙂

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

19 godzin temu, MV2 napisał:

Masz pojęcie ile tematów i wpisów byłoby zaśmiecanych a raczej łatwiej czyścić mniej tematów w danej zakładce (których też jest dużo). Piotr_1 za bardzo prowokuje  i to nie tylko osobę wzywaną ale też i bywalców tematu, czyli - publikę. Nie powinien, dlatego bo to śmiecenie (a do tego w święto). Podwójna "myślozbrodnia'"🙂

5 minut temu, Maju napisał:

na szybko wkleiłem nie sprawdziwszy że jest tam błąd, błysnąłem ignorancją, nie ma co.   🙂

Każdemu może się zdarzyć - bo: co nagle to po diable

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 5.05.2023 o 10:31, Espectro napisał:

Forum nie staje po zadnej stronie i jest apolityczne.

Serio?

W dniu 5.05.2023 o 09:30, Espectro napisał:

tylu bzdur dawno nie przeczytałem w jakimkolwiek wpisie na forum

W dniu 5.05.2023 o 10:00, Espectro napisał:

Nie lubimy teorii spiskowych na forum i ślepo wierzących w swe przekonania wyssane z palca. 

W dniu 5.05.2023 o 09:40, Espectro napisał:

Teorie spiskowe i nagonka płaskoziemców...

Pandemia się skończyła a "płaskoziemcy i wyznawcy teorii spiskowych" przeżyli równie licznie jak zaszczepieni - to powinno uczyć powściągliwości w stawianiu tak stanowczych kwestii.

-----

22 godziny temu, Bobcat napisał:

Oni uważają, że są  prześladowani gdy nie pozwala im się prześladować innych.

Opisałeś forumową opozycję po utracie wsparcia cenzora Vlado.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przepraszam , że tak bez żadnego trybu , ale muszę , bo się uduszę :

Chciałem tylko pogratulować naszej umiłowanej Administracji skutecznej eliminacji ruskich trolli , onuc , Braunowców , Korwinowców , nczasowców , dorzeczowców i innych [przepraszam za wulgaryzm] Konfederatów .

Całuski . Wredny kot MV2 .

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Widzę, że niektórym skończył się urlop w tym wątku, więc powrócili do swojej ulubionej działalności: prowokowania. Zapewne pracują na kolejny urlop, ale o tym decyduje Administracja i Moderacja.

18 godzin temu, Espectro napisał:

Ale się Panu zmienia. 😉

Ale to oscylacje gasnące i w końcu user ustalił własne stanowisko.

Jestem Europejczykiem.

21 minut temu, MV2 napisał:

Chciałem tylko pogratulować naszej umiłowanej Administracji skutecznej eliminacji ruskich trolli , onuc , Braunowców , Korwinowców , nczasowców , dorzeczowców i innych [przepraszam za wulgaryzm] Konfederatów .

Dodaj jeszcze niemieckich skarpet :)

W dniu 6.05.2023 o 09:30, costa brava napisał:

I to mod przyznający punkty po skardze Administratora, któremu podlega? 

Znasz lepsze rozwiązanie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Żadnego nowego podatku nie ma, jest tylko nowy obowiązek raportowania sprzedaży przez portale aukcyjne.

To PCC  do podatek od czynności cywilno-prawnych, a my rozmawiamy po podatku, który płacisz od zarobku/zysku na sprzedawanym przedmiocie. I teraz uwaga - PCC płaci NABYWCA. - Jak przy kupnie samochodu.

Cytat

Kto płaci podatek od czynności cywilnoprawnych

Podatnikami podatku od czynności cywilnoprawnych są osoby fizyczne, osoby prawne
i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które są stronami czynności cywilnoprawnych podlegających opodatkowaniu.

Do zapłaty podatku przy:

umowie sprzedaży, zobowiązany jest kupujący

Ukryta Zawartość

Podatek o którym rozmawiamy jest obowiązujący od...1991 roku. Wiec nowy jak jasny gwint

Cytat

Przedstawiony problem prawny: opodatkowanie dochodu, a sprzedaż rzeczy używanej przez Konsumenta

Odpowiedź na problem prawny:

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) Ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j.: Dz. U. 2012 poz. 361) – dalej jako: Ustawa – źródłem przychodów jest m.in. odpłatne zbycie innych rzeczy (rzeczy ruchomych), jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Żadnego nowego podatku nie ma, jest tylko nowy obowiązek raportowania sprzedaży przez portale aukcyjne

Jest, nawet wklejałeś linka i komentowałeś, a przeczytać się nie chciało. I nadal nie chce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Jest, nawet wklejałeś linka i komentowałeś, a przeczytać się nie chciało. I nadal nie chce.

Ukryta Zawartość

Nie czytaj tytułów tylko treść i mysl:

Cytat

Nowy podatek

W związku z unijną dyrektywą ustawodawca wprowadził też nowy podatek, który dotyczy osób nieprowadzących działalności gospodarczej. Jeśli zakupimy używany produkt w internecie, a następnie w ciągu 6 miesięcy od zakupu, sprzedamy ten produkt drożej niż zakupiliśmy, to trzeba będzie zapłacić podatek dochodowy od uzyskanego zysku.

Czy to ci nie przypomina czegoś?

Post wyżej:

Cytat

Przedstawiony problem prawny: opodatkowanie dochodu, a sprzedaż rzeczy używanej przez Konsumenta

Odpowiedź na problem prawny:

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) Ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j.: Dz. U. 2012 poz. 361) – dalej jako: Ustawa – źródłem przychodów jest m.in. odpłatne zbycie innych rzeczy (rzeczy ruchomych), jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie.

...

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Jacchusia napisał:

Nie czytaj tytułów tylko treść i mysl:

Czy to ci nie przypomina czegoś?

Post wyżej:

Nowe zasady wyznaczają jakiś elektroniczny standard, który ma orzekać automatycznie że drożej sprzedany przedmiot, który był kupiony przez sprzedającego wcześniej, był jego źródłem dochodu w kwocie będącą różnicą pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży. Jest to zwykła uzurpacja. Jeżeli naprawiłem częściowo uszkodzony wzmacniacz, wydałem na to 500zł i sprzedałem go 500zł drożej, to teraz urzędnik będzie mnie rozliczał teraz szczegółowo z kosztów naprawy aby udowodnić mój faktyczny dochód? Z rezystorów i przekaźników które kupiłem np. 10 lat temu? Z tranzystorów które były kupione 15 lat temu? I co? Mam mieć teraz na to wszystko kwity? Osoba prywatna nie ma hodować ewidencję podatkową żeby nie została skrojona? Każda z dziesiątek tysięcy małych transakcji będzie teraz skrupulatnie rozliczana? Każdy będzie musiał się tłumaczyć? To ilu nowych urzędników trzeba będzie teraz zatrudnić do weryfikacji tego, żeby od Gienka sciągnąć 7zł, od ani 2zł, od Tomka 8zł. Oczywistą sprawą jest że koszty urzędnicze tego typu operacji przyniosą dla skarbu państwa bilans ujemny, natomiast automatyczne naliczanie bez uwzględnienia szczegółowych kosztów uzyskania przychodu będą niesprawiedliwe, chociażby dlatego że ktoś wydał na paliwo 300zł aby pojechać kupić kolumny 200km od swojego domu.

I o tym był także mój ocenzurowany wpis, aczkolwiek ta myśl nie mogła zostać rozwinięta, z powodu usunięcia posta.

I dlaczego teraz w temacie cenzury znowu poruszasz temat podatków? Dlaczego robisz to tak namiętnie, pomimo iż prosiłem aby dyskutować o tym we wątku o tematyce zgodnej z tematem rozmowy?

Ewidentnie widać mieszanie poglądów politycznych do forumowego prawa. Żeście przestali się kryć ze swoją niesprawiedliwością, mowa do niektórych userów.

Potwierdza się reguła z filmu sami swoi: „Sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie ...”

Obraz chamstwa pospolitego. Bardzo karykaturalny obraz.

Edytowane przez Piotr_1
8 minut temu, Piotr_1 napisał:

I dlaczego teraz w temacie cenzury znowu poruszasz temat podatków?

Odnosiłem się do tego co piszesz o podatkach.

A co do cenzury - jeśli za cenzurę uważasz utylizację postów z epitetami i obelgami to jak najbardziej jestem za taką "cenzurą".

10 minut temu, Piotr_1 napisał:

Nowe zasady wyznaczają jakiś elektroniczny standard, który ma orzekać automatycznie że drożej sprzedany przedmiot, który był kupiony przez sprzedającego wcześniej, był jego źródłem dochodu w kwocie będącą różnicą pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży. Jest to zwykła uzurpacja

Dziwny jest twój świat. Z automatu będą wysyłane powiadomienia o użytkowniku, który takich transakcji dokonał, a w US człowiek (nie gestapowiec) Zadecyduje o tym czy to szara strefa czy nie. A chodzi o "kolekcjonerów nagminnie wyprzedających swoje kolekcje latami gromadzone, nie będące źródłem dochodu" - często takich spotykam kupując CD.

EOT

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Odnosiłem się do tego co piszesz o podatkach.

A co do cenzury - jeśli za cenzurę uważasz utylizację postów z epitetami i obelgami to jak najbardziej jestem za taką "cenzurą".

To teraz pomijając co tam było w tamtym moim niełagodnym poście.

Musisz wiedzieć, że jeżeli akurat będziesz rozmawiał w żywej dyskusji o Stalinie i napiszesz post ze słowem... jakiś tam "popa+praniec Stalin", albo "oszo+łom", to sztuczna inteligencja w myśl wymuszonej poprawności politycznej wyłączy twojego posta do czasu aż ktoś łaskawie go certyfikuje.

Tym samym no zostałeś wyłączony z tej dyskusji.

I dokąd to zmierza? Do wymuszonej przez sztuczną inteligencję google grzeczności? Jak nie będziesz grzeczny, to właściciel forum straci przychód? Tym samym on już zadba aby przychodu nie stracić i zakneblować twoją niepospolitą na czas, aby mieć udział w łaskach wielkiego brata.

• Administratorzy
10 godzin temu, Maju napisał:

Wiecznie czyta pan moje wpisy bez najmniejszej chęci zrozumienia. Jeszcze bardziej mi przykro.

Staram się nie czytać. Lepiej mi się żyje wtedy. A do tematu Kościoły nie zaglądam gdy nie muszę. 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pandemia się skończyła a "płaskoziemcy i wyznawcy teorii spiskowych" przeżyli równie licznie jak zaszczepieni - to powinno uczyć powściągliwości w stawianiu tak stanowczych kwestii.

kto mówi o covidzie wojnie itd ? Chodzi o zauważalny fakt i to że ludzie coraz częściej maja dostęp do internetu gdzie nie powinni. 

5 godzin temu, jezz napisał:

@Espectro, czy jest szansa na odpowiedź, na moje pytania, czy raczej nie ma na co czekać?

szczerze nie mam pojęcia kiedy takowe padło. Jest tego zbyt wiele tutaj. 

Można cytat ?

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.