Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Bez przesady. Trzeba się niestety pogodzić z faktem, że jedne płyty są świetnie nagrane inne gorzej a jeszcze inne fatalnie. Nie róbmy z tego tragedii, nie mamy na to wpływu. Grunt, żeby muzyka się podobała.

Jakość realizacji spędza mi sen z powiek...bo słucham także ciężkich brzmień...a w tych suwaczki realizatorom "lekko" się wymykają spod kontroli... ;-(

Pozdrawiam serdecznie :-)

Żeby to ocenić,to trzeba by teraz pojechać do właściciela "oryginalnego" Lebena i posłuchać :)

jasne mogę pojechać, ale to gra cały system .

Bez przesady. Trzeba się niestety pogodzić z faktem, że jedne płyty są świetnie nagrane inne gorzej a jeszcze inne fatalnie. Nie róbmy z tego tragedii, nie mamy na to wpływu. Grunt, żeby muzyka się podobała.

No właśnie system ma pokazać prawdę, a nie kolorować rzeczywistość ,pod gowniane płyty niema co ustawiać systemu,mnie tam nie przeszkadza ,że Patricia Barber sypie sybilantami,słuchałem jej na żywo i tak rzeczywiście spiewa :)

Podalem koszty tuningu po to,że jak ktoś chce spróbować to ma na tacy,koszt jednego nedznego interkonektu:)

Zawsze można wrócić do punktu wyjścia, nie ma tu żadnej demolki,ale watpie ,żeby ktos się chciał cofać:)

Edytowane przez piotr112
Gość

(Konto usunięte)

No właśnie system ma pokazać prawdę, a nie kolorować rzeczywistość ,pod gowniane płyty niema co ustawiać systemu,mnie tam nie przeszkadza ,że Patricia Barber sypie sybilantami,słuchałem jej na żywo i tak rzeczywiście spiewa :)

Dokładnie...masz u mnie like'a :-)

Dokładnie. Ja nie zamierzam rezygnować ze starszych nagrań Jacka Kaczmarskiego.

Nawet jazz czy klasyczna są nagrywane z różną jakością ale za to mamy np. wykonanie wyśmienite ...

Niech każdy sobie sam odpowie czy z tego rezygnować.

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie. Ja nie zamierzam rezygnować ze starszych nagrań Jacka Kaczmarskiego.

Nawet jazz czy klasyczna są nagrywane z różną jakością ale za to mamy np. wykonanie wyśmienite ...

Niech każdy sobie sam odpowie czy z tego rezygnować.

Oczywiście, że nie rezygnować...też słucham starych nagrań dla klimatu...np. Artie Shaw ...

Oczywiście, że nie rezygnować...też słucham starych nagrań dla klimatu...np. Artie Shaw ...

Trzeba się cieszyć z każdej muzyki nawet kiepsko zrealizowanej a dobre nagrania cenić wyjątkowo.

Wracając do tematu rozmowy ...

Warto wymienić kiepawe elementy w każdym wzmacniaczu a potencjometr przede wszystkim.

Racja, ale bez popadania w przesadę. Oprócz jakości podzespołów ważne jest też czy pasują do siebie brzmieniowo. Wstawienie najlepszych i najdroższych elementów nie zawsze gwarantuje sukces. To byłoby zbyt proste.

Piotrze

Planujesz wymieniać podstawki pod lampy? Znalazłeś jakieś sensowne?

Ja natrafiłem na coś takiego:

http://www.audionote.co.uk/comp/valve_bases.shtml

Leben to zacna i cholernie muzykalna bestia:)

Zgadzam się całkowicie. W swojej kategorii to wyjątkowa konstrukcja.

Przed zakupem porównywałem z kilkoma tranzystorami, wypadły bardzo kiepsko ...

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Panowie,

gdyby ktoś potrzebował do swojej 660ki lub 600ki lamp 6CS7, to dwie zakupione przeze mnie kwadry NOS (Sylvania z czarną anodą i Matsushity brandowana Haltron), każda następnie grana przez około tydzień podczas testów 660ki leżą i grzecznie i czekają na nowego właściciela

----------------------------------------------------

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich zadowolonych użytkowników Lebena, mam mały problem z swoją 300, zaczyna szwankować przełącznik podbicia basów który był praktycznie nieużywany.

Teraz muszę trochę poruszać w celu uzyskania idealnego balansu.

Naprawiać czy wymienić?

Jeśli tak to na co?

• 2 miesiące później...
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Witam wszystkich zadowolonych użytkowników Lebena, mam mały problem z swoją 300, zaczyna szwankować przełącznik podbicia basów który był praktycznie nieużywany.

Teraz muszę trochę poruszać w celu uzyskania idealnego balansu.

Naprawiać czy wymienić?

Jeśli tak to na co?

Bass booster?może to trzeba przeczyścić?

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Hehe też je kupuję:)

Miałem u siebie 3 tyg.heresy 2, rewelacyjne spasowanie!!!

Ciekawa propozycja kolumn do Lebena. Klipsch Heresy III. Bardzo łatwe do wysterowania. Zastąpiły u mnie JMlab Electra 905 :-)

post-50737-0-72866600-1482259032_thumb.jpg

ja słuchałem na podstawach,jak to wychodzi z podłogi?

Jest ok?

Nowe kupiłeś czy używki?

Edytowane przez piotr112

Graham, Spendor, Harbeth ....;-)

masakra !No chyba ,że lubisz kluchy,no i Leben nie napedzi !

Nie słuchaj takich rad,a później na hi-fi sprzedają Lebena i wymienione kolumny!!:))

Z jakimi kolumnami do 12tys warto posluchac leben 300? Chodzi o muzyke klasyczna, w szczególności barok.

kolega wyżej pokazał na zdjęciu, spróbuj!!!

Moje już w drodze?!Tak myślę,a wogole to nie słuchaj takich rad,twój system,twoje uszy i gust!

Pozdrawiam

masakra !No chyba ,że lubisz kluchy,no i Leben nie napedzi !

Nie słuchaj takich rad,a później na hi-fi sprzedają Lebena i wymienione kolumny!!:))

wiem że mały Leben do mocnych i dynamicznych wzmacniaczy nie należy - ma inne zalety

ale nawet tu w klubie jest grono które uważa że połączenie 300 z najmniejszymi Harbs p3

to bardzo udany tandem.........ale masz racje, takie rady można sobie w buty wsadzić ;-)

...trza samemu posłuchać...

Dynamiczny to jest tylko nie z takimi mulami:)

Ostatnio u kolegi słuchałem swojego że spendor sp100,cd to reymo od Szymona kupione:)

No cóż do zestawu z klipshami ...Inna bajka,ale ktoś lubi słuchać pitolenia, to czemu nie...

Żeby była jasność, Lebena trzeba łączyć z kolumnami min 90db,prawdziwe 90db,nie gazetowe

No i najlepiej ,żeby nie zjezdzaly poniżej 5ohm i będzie git:)

Edytowane przez piotr112

za zmulony dzwięk odpowiada wzmacniacz.....

jeżeli podłączysz Lebena 300 do topowych Dynaudio albo Grand Utopi to też odpowiedzialność

zrzucisz na kolumny.....leben jest mało wydajny prądowo i tu jest sedno sprawy

nikt rozsądny nie połączy Lebena 300 z kolumnami Harbeth m40.1 ale juz z p3....czemu nie....

Tak jasne P3,bo co mniejsze są,? skuteczność 83db !

No nic Mirek doradzaj dalej :)

Wesołych świąt życzę :)

Ejże Piotrek,co to za bajanie? :) 300F wywija z P3 aż iskry idą. Pokombinuj trochę z lampkami w pre,odkryjesz ten wzmak na nowo :)

za zmulony dzwięk odpowiada wzmacniacz.....

jeżeli podłączysz Lebena 300 do topowych Dynaudio albo Grand Utopi to też odpowiedzialność

zrzucisz na kolumny.....leben jest mało wydajny prądowo i tu jest sedno sprawy

nikt rozsądny nie połączy Lebena 300 z kolumnami Harbeth m40.1 ale juz z p3....czemu nie....

Różnie to z tym dopasowaniem bywa,w audio nic nie działa na skróty i czasem coś co nie powinno daje radę a oczywiste połączenia to klapa. Słuchałem 300F z P3(mam i jedo i drugie) z Harbeth 30.1 i shl 5,oraz shl 5 plus. Najlepiej moim zdaniem gra z P3,ale trzeba zachować zdrowy rozsądek,15 m2 to granica i tak jest u mnie,potem z 30.1 a na koniec z shl 5 plus. Z Klipschem posłucham po nowym roku,odsłuch już sobie zaklepałem :))

Dynamiczny to jest tylko nie z takimi mulami:)

Ostatnio u kolegi słuchałem swojego że spendor sp100,cd to reymo od Szymona kupione:)

No cóż do zestawu z klipshami ...Inna bajka,ale ktoś lubi słuchać pitolenia, to czemu nie...

Żeby była jasność, Lebena trzeba łączyć z kolumnami min 90db,prawdziwe 90db,nie gazetowe

No i najlepiej ,żeby nie zjezdzaly poniżej 5ohm i będzie git:)

Sp 100 z Lebenem 300? nie ma szans,to nie zagra :)

Różnie to z tym dopasowaniem bywa,w audio nic nie działa na skróty i czasem coś co nie powinno daje radę a oczywiste połączenia to klapa. Słuchałem 300F z P3(mam i jedo i drugie) z Harbeth 30.1 i shl 5,oraz shl 5 plus. Najlepiej moim zdaniem gra z P3,ale trzeba zachować zdrowy rozsądek,15 m2 to granica i tak jest u mnie,potem z 30.1 a na koniec z shl 5 plus. Z Klipschem posłucham po nowym roku,odsłuch już sobie zaklepałem :))

....wszelki duch Pana Boga chwali ;-)....prędzej bym diabła się spodziewał....

fajnie że jesteś ;-)....przynajmniej teraz ma kto bronić Lebena i p3 ...

Edytowane przez Miroslav1

....wszelki duch Pana Boga chwali ;-)....prędzej bym diabła się spodziewał....

fajnie że jesteś ;-)....przynajmniej teraz ma kto bronić Lebena i p3 ...

Wiewiórki doniosły,że nie ma już wśród Moderacji mojego prześladowcy,to jestem :) Miro my Herbaciarze musimy się trzymać razem :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.