Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie pewnie nie na miejscu, ale będę wdzięczny za odpowiedź.

Kompletuję swój pierwszy system stereo. Słucham póki co różnych sprzętów i konfiguracji.

Mój budżet nie jest bardzo duży, w granicach 8-10 tys. z kolumnami.

Ostatnio miałem okazję posłuchać Labena 300xs - oczarowanie, takiego dźwięku szukam.

Dociążenie, barwa, wybrzmienie basu, poezja.

I teraz pytanie: czy jest szansa dostać wzmacniacz, nie koniecznie lampowy, który będzie grał w podobnej charakterystyce?

Zwłaszcza mam tu na myśli bas, dociążenie dźwięku.

Będę wdzięczny za jakieś typy.

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Ja trochę z innej beczki. Przez kilka miesięcy czas mój Leben pracował na lampach EL-34B Psvane (zastąpiły standardowo zamontowane Svetlany 6L6). Efekt okazał się w zasadzie nijaki: zaraz po wymianie na nowe lampy dźwięk zrobił się zaskakująco szczegółowy i lekki, po czym po tygodniu wrócił do normy, o której nie dało się nic szczególnego powiedzieć. W tej chwili nie będę wymieniał baniek z powrotem, żeby się upewnić, ale moim zdaniem zmiana była lekko na gorsze. W związku z tym postanowiłem dokonać dwóch dalszych korekt: po pierwsze, zamówiłem set 6L6 GC STR TAD Premium (GE-style, black plate, produkcji chińskiej). Zastąpią te EL-34. Po drugie natomiast, zamówiłem również komplet lamp do przedwzmacniacza (6CS7 NOS Sylvania). Niezależnie co przyjdzie jako pierwsze, wymieniam i zobaczę jaki dźwięk z tego wyjdzie. Potem wsadzę to, co przyjdzie jako drugie...

Pytanie pewnie nie na miejscu, ale będę wdzięczny za odpowiedź.

Kompletuję swój pierwszy system stereo. Słucham póki co różnych sprzętów i konfiguracji.

Mój budżet nie jest bardzo duży, w granicach 8-10 tys. z kolumnami.

Ostatnio miałem okazję posłuchać Labena 300xs - oczarowanie, takiego dźwięku szukam.

Dociążenie, barwa, wybrzmienie basu, poezja.

I teraz pytanie: czy jest szansa dostać wzmacniacz, nie koniecznie lampowy, który będzie grał w podobnej charakterystyce?

Zwłaszcza mam tu na myśli bas, dociążenie dźwięku.

Będę wdzięczny za jakieś typy.

Nie znajdziesz tranzystora szczególnie tańszego żeby zagrał średnicą na poziomie lampy.

Skoro masz w okolicach 10 tysięcy kup używanego 300xs za 6 tysiecy i do tego kolumny ale z efektywnością powyżej 90db (prawdziwej nie podawanej przez producentów). Jest sporo dobrych konstrukcji za nieduże pieniądze.

Leben nie gra dobrze z nisko efektywnymi kolumnami. Mam harbeth i tuby 94 db zapraszam do siebie na porównanie.

Jakiego zestawu słuchałeś i w jakim gabarytowo pomieszczeniu?

Nie słuchałem ale miałem ostatnio accuphase e213 i sungdena a21se i lebenowej średnicy to one nie miały.

Te może nie, chociaż Sugden A21 to świetna maszyna. O Lyngdorfie wspomniałem jako były użytkownik Lebena 300XS i monobloków Phast. Nie każdemu oczywiście musi się podobać, ale dla kolegi hasos może to być jakiś trop. Do tego odtwarzacz NAD S500 i monitorki JMlab PS 5.1 i mamy świetne granie. W dodatku zmieści się w założonym budżecie.

Witam wszystkich bardzo serdecznie po wielu latach nieobecności na forum.

Poszukuję właściciela/li Lebena cs-300F/X z kujawsko-pomorskiego lub pomorskiego. Jestem z okolic Torunia i chciałbym posłuchać tego wzmacniacza w swoim systemie. Może jest ktoś, kto by się zgodził na wypożyczenie za kaucją lub przyjazd ze wzmakiem do mnie? W zamian mogę zaoferować flaszkę doskonałej śliwowicy domowej lub whisky (oczywiście też handmade) na wynos i oczywiście degustację na miejscu przy odsłuchach. W tym ostatnim przypadku trzeba zabrać kierowcę :-) Mam nadzieję, że ktoś się zgłosi.

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Właśnie przyszedł do mnie kwartet amerykańskich lamp 6CS7, całkowicie nieużywanych NOS black plate, firmowanych Philco, z bardzo dużym, asymetrycznie nałożonym getterem. Zastąpiłem nimi fabrycznie założone lampy produkcji japońskie (firma starta, ale napis made in Japan sie zachował). Ponieważ mój wzmacniacz, zanim go kupiłem, przeżył juz trochę w testach w wielu redakcjach oraz jako sprzęt demo, doszedłem do wniosku, ze wymiana tych lamp tak czy tak nie jest złym pomysłem (getter był już wyraźnie przetrzebiony). Teraz gra i się grzeje, nie oczekuję zmienionego brzmienia, ale zawsze może być niespodzianka. W obie strony.

• Redaktorzy

Na koniec jeszcze wymieniłem lampę z zasilacza na analogiczną RCA. W odróżnieniu od poprzedniej, nie ma szklanego cycka między nogami, tylko na czubku.

• 2 miesiące później...

Dzień dobry,

czy sądzicie, że Leben CS300f ma szansę zgrania z Esą Neo 3SE?

Na papierze te kolumny wymagają dość dużo mocy, a Leben przynajmniej w watach mocarzem nie jest.

Myślę o pożyczeniu do domu żeby sprawdzić ten wzmacniacz, ale chciałem najpierw zasięgnąć opinii mądrzejszych od siebie.

pozdrawiam

Dzień dobry,

Na papierze te kolumny wymagają dość dużo mocy, a Leben przynajmniej w watach mocarzem nie jest.

Myślę o pożyczeniu do domu żeby sprawdzić ten wzmacniacz, ale chciałem najpierw zasięgnąć opinii mądrzejszych od siebie.

pozdrawiam

Do Lebena polecam szerokopasmowe i jakieś tubowe, choćby klipsch heresy, mam taki zestaw, skończyłem poszukiwania :)

Ale Leben też świetnie sobie radził z takimi monstrami jak Pioneer s2ex też miałem, ale klipsh do akustycznej muzyki to inna para kaloszy

Do Lebena raczej kolumny ze sprawnością powyżej 90-92 dB, np polecane na zagranicznych forach, do tego Lebena Reference 3A De Capo. U mnie grał Leben np ze Snell-ami Type J i Type E. Wracając do pytania czy Leben ma szanse zagrać z Esą Neo, być może, jednak to może nie być to :)

_ . . _

Dzień dobry,

pozdrawiam

Moim zdaniem nie.

Posiadam ten wzmacniacz i nie gra za specjalnie z nisko efektywnymi kolumnami. Podłączałem go do różnych konstrukcji na accutonach sb satori scanspeak i seasach harbeth i z żadnymi nie zagrał tak jak z tubami o wyższej skuteczności. Na średnicy i pod względem muzykalności przewyższył jadisa da50 z mniej efektywnymi kolumnami jadis grał lepiej.

Moim zdaniem nie.

Posiadam ten wzmacniacz i nie gra za specjalnie z nisko efektywnymi kolumnami. Podłączałem go do różnych konstrukcji na accutonach sb satori scanspeak i seasach harbeth i z żadnymi nie zagrał tak jak z tubami o wyższej skuteczności. Na średnicy i pod względem muzykalności przewyższył jadisa da50 z mniej efektywnymi kolumnami jadis grał lepiej.

Dzięki za opinię.

Jaka zatem alternatywa?

Edytowane przez jaxcek
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś łączył lub miał okazję słyszeć 300xs z Heco Direkt? Czy warto sobie zawracać tym głowę?

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam miłośników Lebena miałem możliwość

i przyjemność posłuchać Lebena 300 F z kolumnami

Aida Acoustic Thaisis i było to najlepsze

połączenie Lebena jakie do dzis słyszałem

owszem malkontent powie klasa kolumn robi

swoje (wzmacniacz o ponad połowę tańszy)

ale to wszechstronność i możliwość Lebena

pokazuje że z drogimi komponentami jest synergiczy

wysokiej próby dźwięk zadowalający wybrednych

melomanów i śmiem twierdzić audiofili

Fajne te AAT wierzę że to fajnie grało i nie widzę w tym połączeniu żadnego mezaliansu.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam miłośników Lebena miałem możliwość

i przyjemność posłuchać Lebena 300 F z kolumnami

Aida Acoustic Thaisis i było to najlepsze

połączenie Lebena jakie do dzis słyszałem

owszem malkontent powie klasa kolumn robi

swoje (wzmacniacz o ponad połowę tańszy)

ale to wszechstronność i możliwość Lebena

pokazuje że z drogimi komponentami jest synergiczy

wysokiej próby dźwięk zadowalający wybrednych

melomanów i śmiem twierdzić audiofili

....to tylko świadczy dobrze o Lebenie i podkreśla klasę kolumn

...jakie połączenia Lebena wcześniej słuchałeś ?

Lebena kupiłem w sumie przypadkowo. Słyszałem go z klienta 300xs u mnie. Dźwiękowo super ale drażnił mnie lekki przydźwięk tego wzmacniacza .Gra thaisis w takim zestawieniu z odtwarzaczem naima. Ponieważ moja córeczka zaczęła chodzic ze względów bezpieczeństwa musiałem się pozbyć gm70 i szukałem czegoś ci się nie grzeje i ma lampy zabudowane. Wyczytałem ze 300f nie brumi tak jak poprzednicy. Postanowiłem kupić ten wzmacniacz. Patrząc na relacje jakość/cena funkcjonalność brak konieczności wymiany ustawienia lamp , niskie zużycie prądu leben jest super. Oczywiście słyszałem w wielu aspektach lepsze wzmacniacze leben nie będzie miał dynamiki końcówki mc275 Macintosha czy „napowietrzania” dobrego Se 300b czy gm70. Sun audio 2a3 w drogiej konfiguracji lamp zagrał wierniej szczególnie na instrumentach klawiszowych i smyczkowych ale chłodniej na wokalu niż Leben. W przypadku kolumn o niższej skuteczności leben gra zwyczajnie.

Edytowane przez nautilus81
  • 2 tygodnie później...

Czy któryś z kolegów mógłby trochę się rozpisać nad usłyszaną różnicą pomiędzy 300XS i 300F.

Drugie moje pytanie dotyczy brumienia szczególnie na wyskoskutecznych kolumnach w obu modelach.

Pozdrawiam.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.