Skocz do zawartości
IGNORED

Christina Pluhar i jej l'Arpeggiata.

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przypominam tylko,że w Baroku improwizacja była czymś naturalnym i wręcz pożądanym.

a dla organistów nawet obowiązkowym ?

• 7 miesięcy później...

Jest nowa Arpeggiata ." Luigi Rossi La Lyra D'Orfeo.Arpa Davidica " Erato .To zbiór kantat XVII wiecznego kompozytora L.Rossiego .W składzie wokalistów oprócz P.Jaroussky'ego polski kontratenor Jakub Józef Orliński .To wschodząca gwiazda polskiej wokalistyki .Wydawnictwo trzypłytowe .

Na marginesie w ostatniej Polityce wywiad z Orlińskim .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Nie mam jej, ale słuchałem na tidalu już w styczniu.

Płyty raczej nie kupię, nie dlatego, żeby mi się nie podobała, bynajmniej wręcz przeciwnie jest, ale Politykę owszem nabędę.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 2 miesiące później...
On 3/15/2020 at 4:37 PM, wojciech iwaszczukiewicz said:

Jest nowa Arpeggiata ." Luigi Rossi La Lyra D'Orfeo.Arpa Davidica " Erato .To zbiór kantat XVII wiecznego kompozytora L.Rossiego .W składzie wokalistów oprócz P.Jaroussky'ego polski kontratenor Jakub Józef Orliński .To wschodząca gwiazda polskiej wokalistyki .Wydawnictwo trzypłytowe .

Na marginesie w ostatniej Polityce wywiad z Orlińskim .

Wywiad polecam również, muzykę też.

A jakoś bez echa w ogóle przeszła płyta Arpeggiaty 'Haendel goes wild'. (chyba, że to była produkcja C. Pluhar samej). To płyta bardzo fajna, w klimacie 'Music for a while' z 2014 r. Może nie tak jazzowa, choć to kwestia subiektywna, ale mnie się podoba.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 1 rok później...

A u mnie już najnowsza Arpeggiata. "Alla Napoletana " Erato 2021. To pięknie wydany album zawierający dwie płyty CD. A na nich pieśni neapolitańskie, arie, tarantelle i folie . Muzyka głównie XVII wieczna. Jak zwykle zagrana brawurowo , radośnie i z przytupem. Do wydawnictwa dołączona jest piękna książeczka ze zdjęciami i omówieniami utworów. Cacuszko

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...
W dniu 12.08.2014 o 20:11, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

W b.r. Ch.Pluhar wydała piękną płytę poświęconą twórczości H.Purcella "Music for a while" Erato.Nowością tego nagrania jest to,że oprócz dotychczasowych współpracowników (Jaroussky) zaprosiła jazzmanów w osobach G.Trovesiego klarnet i W.Muthspiela gitary.A muzyka to improwizacje na tematy purcelowskie.Myślę,że twórczość Christiny i jej zespołu zasługuje na osobny wątek.Wiem,że dla wielu purystów muzyki dawnej l'Arpeggiata to niemalże muzyka pop czy komercja.ale ja ją lubię.I słucham z wielką przyjemnością.Bo przecież ta muzyka zwana obecnie dawną w tamtych czasach,w XVI czy XVII wieku była muzyką pop.

Cudne, piękne i dobrze brzmiące. Im więcej słucham, tym bardziej mi się podoba.

• 8 miesięcy później...

Passacalle de la Follie. Od kilku dni jest nowa płyta.

Wróciła stara dobra L’Arpeggiata. Taka jak z La Villanella, Homo fugit i La Tarantella.

Skupiona, nieco melancholijna, prosta, daleka od eksperymentowania z jazzem i egzotyką.

Wg mnie najlepsza od 12 lat płyta tego zespołu.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

20 godzin temu, rochu napisał:

daleka od eksperymentowania z jazzem i egzotyką.

Mnie te eksperymenty właśnie do tej muzyki przyciągnęły, ale mi z klasyką nieczęsto po drodze.

Przyznać jednak muszę, że i te bez "jazzu" później też spodobały się a i tej nowej napewno posłucham.

W dniu 20.02.2023 o 21:39, rochu napisał:

Passacalle de la Follie. Od kilku dni jest nowa płyta

Sorrrry jam nie obyty w tym świecie.

...przez dłuższy czas czekłem, kiedy ten Philippe się odezwie...bo już któryś utwór a cały czas jakaś kobitka śpiewa...

On tak zawsze ma? 😉

Ale ładnie grają, podoba się, jako tło do czytania...dopisanej trylogii Diuny - Dżihad Butleriański - super 🙂

Sorrrry jam nie obyty w tym świecie.
...przez dłuższy czas czekłem, kiedy ten Philippe się odezwie...bo już któryś utwór a cały czas jakaś kobitka śpiewa...
On tak zawsze ma?
Ale ładnie grają, podoba się, jako tło do czytania...dopisanej trylogii Diuny - Dżihad Butleriański - super

Wbrew pozorom prawdopodobieństwo, że męskie wysokie głosy barokowe da się odróżnić od damskich jest czasem większe niż w innych gatunkach. Czasem trudniej będzie odróżnić sopran od mezzosopranu, albo basa od bas barytona - bo granice bywają umowne.
Z drugiej strony jakbyś wziął niektóre próbki wokalu Planta i Joplin i słyszał je po raz pierwszy to miałbyś pewność? Albo takie przypadki jak Horace Andy lub Asaf Avidan - jak pierwszy raz ich usłyszałem to myślałem, że to kobiety.
W dniu 21.02.2023 o 18:00, iro III napisał:

Mnie te eksperymenty właśnie do tej muzyki przyciągnęły, ale mi z klasyką nieczęsto po drodze.

Przyznać jednak muszę, że i te bez "jazzu" później też spodobały się a i tej nowej napewno posłucham.

Zwróć uwagę na Capella de la Torre.

Z reguły trzymają się kanonu ale grają też tak:

A ta wersja, co by tu nie rzec, dość ponurego psalmu Lutra to już raczej synkopowany rozjazd:

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

@rochu

Te przykłady są bardzo OK. Dziękuję.

Na Tidalu jest trochę, od roku 2011.

Luter jest i posłucham całości.

Monteverdi jest, ten mnie przyciąga od dawna.

Klimaty weneckie, jakiś muzyka do baletu...do sprawdzenia.

Czy jest coś, co koniecznie?

• 4 tygodnie później...
W dniu 20.02.2023 o 21:39, rochu napisał:

Passacalle de la Follie. Od kilku dni jest nowa płyta.

Wróciła stara dobra L’Arpeggiata. Taka jak z La Villanella, Homo fugit i La Tarantella.

Skupiona, nieco melancholijna, prosta, daleka od eksperymentowania z jazzem i egzotyką.

Wg mnie najlepsza od 12 lat płyta tego zespołu.

Płytę już mam od kilku dni . Potwierdzam,że to przepiękna muzyka. Choć te wcześniejsze wycieczki w kierunku jazzu mnie nie przeszkadzały . 16 utworów z XVI -XVIII wieku , Yaroussky jak dla mnie bardzo rozwinął się wokalnie.

• 1 rok później...

Jest nowa płyta L ' Arpeggiaty i właśnie do mnie dotarła . " Wonder Women ". Jak napisano na okładce to muzyka napisana przez kobiety i o kobietach . Mamy tu 16 utworów , głównie włoskich ale i jeden tradycyjny z Meksyku . Tragiczne i komiczne historie o heroinach, świętych ,wiedźmach i innych . Wydało Erato.

13 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jest nowa płyta L ' Arpeggiaty i właśnie do mnie dotarła . " Wonder Women "

Bardzo dobra.

Jakieś 2-3 lata temu "wsiąkłem" w propozycje Chrisitny i "czyma" mnie do dziś, "Wonder Women" kolejna wysmakowana porcja Muzyki.

• 8 miesięcy później...
Opublikowano (edytowane)

Melduję ,że jest najnowsza Christina . " Terra Mater " ERATO 2025 . Solistką jest szwedzka mezzo sopranistka Malena Ernman a w  L'Arpeggiacie na barokowej wioli gra Ania Nowak. Na krążku 20 utworów barokowych m.in. Bibera, Handla ,Monteverdiego, Gaspariniego  oraz angielskie traditional . Przepiękna muzyka.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
  • Pokaż nowe odpowiedzi