Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu niskiego basu.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

No proszę !!! :-(((( Może equalizer??? Wtedy na 100% wyciśniesz dużo basu.

Czasem ręce opadają.

"Maluchom Xaviana wciąż daleko do kolumn podłogowych, czy nawet monitorów wyposażonych w duże woofery, ale uważam, że przy tych gabarytach trudno będzie osiągnąć lepszy rezultat."

Więc raczej nie wiesz o czym piszesz, bo chyba nie obcowałeś z pełno-pasmowymi kolumnami ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A szukaliście tego basu u sąsiadów, bo jakoś tak mi coś podpowiada że tam powinien być.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kazik II

Myślę, że masz całkowitą rację. Przepraszam że się wygłupiłem z tym wpisem.

Niema sprawy. Ja 20 parę lat temu byłem zaskoczony poprawą przestrzeni i obecności zdarzeń muzycznych po włączeniu subów do kolumn posiadających po 4 głośnik niskotonowe i kosztujących kilkadziesiąt tys. DM. Wrażenie było niesamowite, żadnej buły, tylko niskie do 20 hz i to grało tak jakby basu nie było;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Niestety takie "zjawiska" kosztują krocie w dzisiejszych czasach a większości z nas na to nie stać więc latamy z klamotami po pokojach w poszukiwaniu zaginionego basu.

Podrawiam wszystkich poszukujących!

P.S.

...ale to właśnie sprawia największą frajdę!

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

W calym pokoju bas jest bardzo podobny, jedynie w przeciw ległych kątach jest wiecej, ale to bardziej takie buczenie niz jakis sensowny bas, ale jes go wiecej i jest bułowaty w tych kątach.

Z tego co piszesz bas jest sluchowo rowny, a w katach buczy bo tam stoi. Pokusilbym sie o szerokopasmowe strojenie rogow i tylniej sciany. "Ukradnij" materac z loza malzenskiego na chwile i sprobuj ustawic na tylniej scianie. Wprawdzie dla basow nie ma sweetspota jako takiego,ale powinno byc u Ciebie najlepiej na 2 lub 3 metrze od kolumn....

Moje problemy rozwiązał sub w obudowie zamkniętej krojony do stereo. Ustawiłem go tam gdzie nie mogłem ustawić kolumn i i bas sie pojawił tam gdzie go oczekiwałem. W subie ustawiasz odcięcie i głośność i zgrywa sie idealnie z kolumnami. Niektórzy twierdzą że nie da się zgrać suba z kolumnami jednak dotyczy to tańszych subów z rurą bas-refeks które poprostu nie nadążają dudnią i buczą. Poczytaj co nie co na necie w tym temacie.

Dokladnie, szczegolnie w niewielkich pomieszczeniach,gdzie generalnie sa problemy z niskimi czestotliwosciami wyniklacjacymi z charakterystyki i czasu odbic , niektorzy stosuja nawet do 2-3 subow (przod,tyl i na bocznej scianie) i osiagaja dobra charakterystyke.....Mozna, mozna...

Swoja droga ten przypadek jak dla mnie potwierdza,ze skad tak naprawde wiemy co gra dobrze i kiedy??? Ktory bas u kolegi jest tym wlasciwym??: czy ten w starym pomieszczeniu czy w tym nowym?? Bo ze jest jako taki to wiemy,ale dla kolegi jest za malo....A przeciez te kolumny moga miec taka charakterystyke grania: szybki, dynamiczny, zwarty i wcale nie duzy,miesisty,nisko schodzacy, ktory byl wynikiem podkolorwan pasma przez akustyke starego pokoju.....

Myślisz że autor tematu posiadając denona 1520 i problemy z akustyką nie kręcił gałkami bas/treble ?

Tu w sumie nie ma czym krecic. Ten wzmacniacz ma dziwna regulacje, nie taka jak we wszystkich. Krecisz tymi galami, ale malo sie dzieje :)

Bass control : ±10dB / 100Hz

Treble control : ±10dB / 10Khz

?👈

Nie, to znaczy że przy takiej regulacji żeby było uczciwie trzeba by było dostarczyć mocy której wzmacniacz nie ma. Są fachowcy na forum to policzą ile musi iść w gwizdek żeby z przykładowych 96dB uzyskać 106dB :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czyli zostały źle dobrane kolumny do wzmacniacza, jeśli zakres jego własnej regulacji go przeciąża.

Załoyłem, że zgodność wzmacniacz - kolumny występuje.

Tu w sumie nie ma czym krecic. Ten wzmacniacz ma dziwna regulacje, nie taka jak we wszystkich. Krecisz tymi galami, ale malo sie dzieje :)

Bass control : ±10dB / 100Hz

Treble control : ±10dB / 10Khz

To dziwne.

Mój marantz ma regulacje tylko +/- 6 dB i różnice słychać diametralną.

P.S

Przy użyciu subów leci "pure direct" i jest znacznie lepiej niż bez nich na +6dB na basie.

Ja slucham zawsze w direct, ale regulacja tego basu jak i trebli jest bardzo dziwna i tylko w tym modelu jest to tak smiesznie rozwiazane, bo krecac tymi galami ma sie wrazenie jakby zepsute byly, bo naprawde dodaja i odejmuja niewiele. Mam teraz w domu jeszcze PMA-1500R i Marantza PM-80 i one maja regulacja "normalną" czyli jak kazdy piec, a w tych PMA-1520 jest jakas porypana. Zeby bylo smieszniej dziala również na włączonym Loudnessie wiec mozna sobie wyobrazic ile mozna podkrecic w nim basu i sopranu, bo on nie ma typowego trybu direct, tylko mozna włączyć/wyłączyc regulację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, to znaczy że przy takiej regulacji żeby było uczciwie trzeba by było dostarczyć mocy której wzmacniacz nie ma. Są fachowcy na forum to policzą ile musi iść w gwizdek żeby z przykładowych 96dB uzyskać 106dB :)

Nie wiem co to znaczy, ale ten ma zapas mocy jak na taka integre dosc dużą, bo 2x120W przy 8ohm.

Ukryta Zawartość

?👈

Z tego co pamiętam z dawnych lat to w japońskich sprzętach gdy był włączony tryb Direct to gałki nie działały. Zupełnie o tym zapomniałem, a kolega ma tu racje. Nie mam jednak pewności, że w tym sprzęcie też tak jest.

No kurcze, jaja sobie robicie :-)

W pozycji ON - działają gałki tonów.

W pozycji Defeat - nie działają (tryb Source Direct)

Jeśli w pozycji ON gałki nie działają ani przycisk Loundess, to jakiś popsuty ten wzmak musi być :) Powinna być bomba na basie.

Mój stary Kenwood tak właśnie maił. Zapytałem z pewną dozą nieśmiałości bo kolega rafal735r jest przecież znafcą sprzętu hi-fi. Tak to jest jak się szrotem handluje a potem chce się na forum błysnąć.

Pozdrawiam.

:]

... a! I uprzedzam pytania i podejrzenia. Tak, jestem trochę złośliwy.

Trzy strony burzy mózgów i przesuwania koca o pokoju zakończone ostatecznie brakiem porozumienia w kwestji co to jest ten tryb DIRECT >->o Urocze :D

Bo zasadniczo jest różnica czy jest oddzielny przycisk DIRECT czy nie ma oddzielnego przycisku DIRECT.

Jeśli jest, to przy włączonym trybie DIRECT sygnał omija wszelkie zbędne regulacje (bass, treble, loudness i wszystkie inne jakie tam są)

a jeśli nie ma, to ustawienie gałek na 0 wcale nie powoduje, że wzmacniacz gra w trybie DIRECT, bo sygnał ciągle idzie przez te wszystkie regulatory.

Pomijając kwestię degradacji sygnału, pozostaje kwestia sprawności elektrycznej po latach tych wszystkich elementów i układów "po drodze".

Być może coś tam było kiedyś dłubane (jakieś naprawy, tjuningi czy cholera wie co) i niekoniecznie musi działać tak jak według producenta powinno.

Co nie zmienia oczywiście kwestii zasadniczej czyli braku basu w omawianym pomieszczeniu. A może coś w tym temacie drgnęło przez weekend?

Czasami wystarczy tylko się przyzwyczaić :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dla mnie DIRECT to DIRECT, włącza się guzikiem ten tryb, sygnał omija regulacje itd...

W drugiej sytuacji to BRAK TRYBU DIRECT ;)

Source direct, also known as tone defeat or bypass is a sound engineering term. It describes a feature on a piece of audio equipment which allows the audio effect such as bass and treble controls to be bypassed, leaving the sound unaltered by the equipment. This has two functions:

It allows the effects unit to be bypassed without the need to unplug it

It allows the isolation of part of a piece of equipment, such as an audio amplifier's tone controls, without affecting the rest of the functions.

Gość chyba nie czai o co chodzi skoro mówi że wtedy jest ledwie wyczuwalna regulacja, co jak sądze mu się wydaje ...

No chyba że coś jest tu uwalone...

Albo ja się nie znam...

Może więcej kocyków trzeba poroskładać :)

Ja tak nieśmiało powracam do sedna wątku... W drugim poście padło pytanie o podłogę, do teraz nie było odpowiedzi, więc ponawiam. Znaczy jeśli to jest mieszkanie w bloku, to nie było tematu, ale jak to domek albo stare budownictwo, to pod podłogą mogą być istne cuda. Legary + bas = zawsze kłopoty.

Swoją droga dlaczego ten wątek został przeniesiony z zakładki Akustyka do HiFi pozostaje dla mnie zagadką...

@Krzaku

W tym rzecz, w tym akurat Denonie wyłączony przycisk oznacza Direct, a wciśnięty właśnie włącza regulację tonów. Skoro krecąc gałkami niewiele (nic, hehe) się dzieje, to być może... OK, już nic nie mówię :)

Nie rozumiem szukacie jakiejś innej fizyki? Bez odpowiedniej odległości do długości fali nie macie prawa jej usłyszeć . Nawet siedząc w filharmonii w złym miejscu (własnie za blisko) można wyciąć np. cała sekcję kontrabasową, po prostu dziwna pustka robi się w miejscu muzyki z tych instrumentów.

10:15 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Krzaku

W tym rzecz, w tym akurat Denonie wyłączony przycisk oznacza Direct, a wciśnięty właśnie włącza regulację tonów. Skoro krecąc gałkami niewiele (nic, hehe) się dzieje, to być może... OK, już nic nie mówię :)

Pokrętne to ;) W każdym razie może można by włączyć regulacje i podkręcić ten bas utracony :v

A może w trybie direct gały nie działają.

Ale ten wzmacniacz nie ma Direct-a. Mozna wlaczyc lub wylaczyc "Tone".

Mój stary Kenwood tak właśnie maił. Zapytałem z pewną dozą nieśmiałości bo kolega rafal735r jest przecież znafcą sprzętu hi-fi. Tak to jest jak się szrotem handluje a potem chce się na forum błysnąć.

Pozostawie to bez komentarza. Jak widac po raz kolejny sloma w filcow wylazla.

Czasami wystarczy tylko się przyzwyczaić :)

W sobote wypijalem z kumplem litra to gralo wysmienicie.

Ja tak nieśmiało powracam do sedna wątku... W drugim poście padło pytanie o podłogę, do teraz nie było odpowiedzi, więc ponawiam. Znaczy jeśli to jest mieszkanie w bloku, to nie było tematu, ale jak to domek albo stare budownictwo, to pod podłogą mogą być istne cuda. Legary + bas = zawsze kłopoty.

Swoją droga dlaczego ten wątek został przeniesiony z zakładki Akustyka do HiFi pozostaje dla mnie zagadką...

Mieszkanie w bloku, zwykly beton, mata 2mm, panel.

Temat przeniesiono, bo poprosilem. Nie bylo tam odzewu przez cala dobe, a tu prosze. Nawet juz rodzynki sie trafiaja jak powyzej.

Pokrętne to ;) W każdym razie może można by włączyć regulacje i podkręcić ten bas utracony :v

Ale to nic nie da. Podbijam tylko ten wyzszy bas, a tego najnizszego jak nie bylo tak nie ma. Ta cala regulacja dziala w najgorszym zakresie, zreszta widac wyzej - 100Hz.

?👈

Ta cala regulacja dziala w najgorszym zakresie, zreszta widac wyzej - 100Hz.

A z tych 16cm głośniczków, to myślisz więcej wyciśniesz? Po prostu to nowe pomieszczenie nie podbija Ci tego co stare i nic z tym nie zrobisz.

Albo walka z akustyką do usranej śmierci (jak masz ujowe proporcje pokoju, to tylko bezpowrotnie utopisz kasę i dalej będzie do dupy)

albo sprzedaż kolumn i szukanie innych, no innego wyjścia tutaj nie ma, ewentualnie nad tym subem pomyśleć, ale to z kolei będzie wydatek,

bo jak wstawisz barachło z chińską pierdziawką w tekturowej obudowie za 500zł z marketu, to prędzej łeb Ci pęknie niż tam jakiś niski bas usłyszysz.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie no mysle ze napewno ponizej 100Hz spokojnie bylo, bo krecac galami podbijalem ten najgorszy bas, ktorego i tak bylo pod dostatkiem.

80cf6bdce2bfd0298f028137748693c4_1.jpg

Fakt ze to wykres z modelu 908 czyli z 6-cioma wooferami, a nie czterema jak u mnie, ale jakies tam odniesienie jest.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.